Moj telefonski račun iz 2001 i moj odgovor RAK-u, BHTelekomu

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
bach

#1 Moj telefonski račun iz 2001 i moj odgovor RAK-u, BHTelekomu

Post by bach »

Čitam na cijenjenom portalu Klix.ba najavu povećanja telekom "harača". Telekomu su glavni bankomati vlastodržaca. Kada imaš telekom u džepu, sve ostalo slobodno ostavi na ledini.

Ponovo "fraze" o "rebalansu", o "usklađivanju", "ujednačavanju i pojeftinjenju. Nečega. Šta je to ikada pojeftinilo u ovoj zemlji? Osim plata?

Ovdje se spajaju dvije, po meni potpuno nespojive stvari: Smanjuje se taksa za priključak ( za nekoliko stotina pravnih i fizičkih osoba koje će biti prisiljene da uvedu ovu prevaziđenu uslugu, iz ovih ili onih razloga), dok se povećava mjesečna pretplata za 1.5 miliona korisnika fiksnih linija u BiH. Priča o smanjenju cijenaq u međunarodnom saobraćaju je za retadirane. 99 % ljudi za koje znam da imaju rodina u inostranstvu ( uključujući i mene samog, sa njima komunicira putem maila, Chata ili Facebooka. Čak sam i roditelje naučio tim "vještinama" koje štede pare i živce. Ja za svoje posloven potrebe, kada komuniciram ili preko Skype -a ili preko drugoh free - call VOIP programa. Ne dam lopovima ništa.

Kući imam MOJA TV uslugu. Stalno problemi. Ne radi telefon. Internet spor ( brzina upola manja od deklarisane), uukinuli su neke vrlo dobre programe ( VIASAT HISTORY, Viasat expl. i TV 1000) Ubacili su TV Visoko umjesto njih čini mi se. I sve to masno naplaćuju, mnogo više nego prije deceniju.

Image

Ovo je bio telefonski račun iz moje kuće, iz ljeta gospodnjeg 2001. Ovo gore što piše na žutom papiru je bio najčešći iznos. Imali ste 100 besplatih "impulsa". Ne minuta nego impulsa. Koliko je iznosio impuls, niko nije znao,a li se za 100 Free impulsa mogli pričati da te uho utrne i vilice zabole. Pričalo se zvalo se i na mobitel pa bi račun u najcrnjem mogućm scenariju bio deset, 12, 22 ili 25 KM.

Onda su podijelili PTT na Poštu i Telekom. Onda su pametnice iz OHR -a ( Paddy družina) negdje tamo 2002 ili 2003 rekli da građani BiH imaju prejeftine telefonske usluge i da to ne može tako i da se cijene mora uskladiti sa evropskim. Domaći podanici i maharadaže i podigli cijene tel. razgovora za jedno tri puta. Neko je i muđuvremenu i porez na promet sa 10 posto povećao na 17 posto. U međuvremenu su RAK i slične izmišljene institucije "rebalansirale" cijene tel. usluga. I svaki puta je više para išlo telekomu. Ljudi možda nisu u svim situacijama najbistriji, ali znaju sabrati 2 +3 +2 i znaju da za istu danas plaćaju deset ili 15 puta skuplje.

Čak i onaj smiješni dir Telekoma Rešidbegović ( čova sa brkovima Jusufa Pušine - to je valjda neki prototip bošnjačakog poslovnog pilićara u skupom odijelu) može pričati šta hoće. LJudi bježe od njegove firme. I ja ću čim mi istekne omča oko vrata i nesmotenost zvana 24 - mjesečni ugovorni odnos sa BH Oderikomom

Regulatorna agencija za komunikacije (RAK) preporučila je nove cijene fiksne telefonije od 1. januara 2013. godine. Prema Pravilu o modelu rebalansa, najviša cijena za pristupnu taksu iznosit će 40 KM, dok će mjesečna pretplata za fiksnu telefoniju iznositi najviše 13 KM.

Kako bi ujednačila tarife koje se primjenjuju na bh. tržištu telekomunikacija, Regulatorna agencija za komunikacije je propisala najviše granične cijene za pristupnu taksu, mjesečnu pretplatu, mjesne razgovore, razgovore unutar mrežne grupe, razgovore fiksna-mobilna telefonija i obratno te međunarodne razgovore. Agencija je također propisala i broj besplatnih minuta koje su obuhvaćene mjesečnom pretplatom.

"Proces rebalansa cijena je počeo 2005. godine, sa ciljem ujednačavanja tarifne politike kod postojećih telekom operatora. Ovo je bilo neophodno uraditi iz razloga što je tadašnja tarifna politika bila neujednačena i varirala je od operatera do operatera. Liberalizacija je podrazumijevala da mobilni operateri osiguraju minimum od 80 posto pokrivenosti stanovništva i putnih pravaca, dok su fiksni operateri morali primjeniti regualtorni okvir koji je omogućio ulazak novih operatera za pružanje fiksnih javnih govornih usluga. Kao rezulatat, sa sigurnošću tvrdimo da je monopol na pružanje fiksnih javnih govornih usluga u segmentu međunarodnih govornih usluga ukinut nakon što je Agencija licencirala 12 novih operatera, dok u mobilnoj telefoniji postoji potpuna konkurencija. Korisnici telekom usluga u BiH imaju mogućnost izbora, a to je primarni zadatak svakog regulatora da ispuni", kazala je Amela Odobašić, glasnogovornica RAK-a.

100 besplatnih minuta i najviše 13 KM za pretplatu

Na sjednici održanoj 13. novembra, Vijeće RAK-a je usvojilo Pravilo o modelu rebalansa cijena govornih usluga za period od 2013. do 2015. godine.

Nacrtom je predviđeno da u cilju stimulacije korisnika usluga operateri osiguraju, u okviru pretplate, 100 besplatnih minuta u jakom saobraćaju tokom 2013. godine. U 2014. godini 80 minuta, a 2015. godine 60 besplatnih minuta. U 2012. godini broj besplatnih minuta u okviru pretplate je 120.

Predviđeno je da najviša cijena pristupne takse u 2013. bude 40 KM, umjesto dosadašnjih 60 KM, u 2014. 30 KM, a u 2015. da cijena takse iznosi 20 KM.

Od 1. januara 2013. godina najviša cijena za mjesečnu pretplatu u fiksnoj telefoniji iznosit će 13 KM umjesto 9,80 KM, a u 2014. i 2015. godini iznosit će 13,65 KM. Najviša cijena mjesečne pretplate za pravne osobe od 1. januara 2013. do 2015. godine iznosit će 16,40 KM.

Operateri mogu dati niže cijene

"Operaterima je data mogućnost da daju i niže cijene od propisanih graničnih cijena. Do 1. decembra 2012. oni su dužni da objave nove cjenovnike. Analiza dosadašnje primjene Pravila o modelu rebalansa cijena govornih telefonskih usluga od 2005. godine do danas, pokazuje da su snižene cijene međunarodnih razgovora, cijene mjesečne pretplate za fizičke osobe, dok su cijene mjesečne pretplate kod sva tri telekom operatera za pravne osobe na nivou ili ispod granične cijene. Cijene mjesnih razgovora su kod sva tri telekom operatera niže od definirane granične cijene, a cijene poziva unutar mrežne grupe su kod sva tri telekom operatora niže ili na nivou granične cijene", istakla je Odobašić.

BH Telecom čeka poteze konkurencije

U BH Telecomu tvrde da će oni vršiti korekcije cijena pristupne takse i pretplate ukoliko to učine i ostali operateri.

"BH Telecom je, prilikom primjene ranijih pravila o rebalansu cijena, u više navrata odlučio da zadrži trenutne cijene i ne vrši povećanje. Korekcije cijena pristupne takse i pretplate u fiksnoj telefoniji BH Telecoma u 2013. godini, a u skladu sa Pravilnikom o modelu rebalansa cijena govornih telefonskih usluga u BiH za period od 2013. do 2015. godine, zavisit će od stava ostalih telekom operatera u BiH po ovom pitanju, odnosno od njihove odluke da izvrše povećanje ili zadržavanje postojećih cijena", kazala je za Klix.ba Hidajeta Čomor, stručna saradnica za odnose s javnošću u BH Telecomu.

U kompaniji m:tel su istakli da će vršiti rebalans cijena.

"Naglašavamo, kao i do sada, u prvom redu, vodit ćemo računa o potrebama i platežnoj sposobnosti naših korisnika, kako bismo i dalje imali najpovoljnije uslove komuniciranja u BiH", kazala je Aida Halilović, glasnogovornica m:tela.

Iz HT Eroneta su istakli da će učiniti sve da svojim korisnicima pruže što bolje i povoljnije usluge.

"HT Eronet kao i uvijek priprema i donosi nove ponude, tarife i opcije za korisnike kako mobilne tako i fiksne telefonije, koje su još bolje i uslugom i cijenom. Tako će biti i u 2013. godini i sve aktivnosti i ponude, na kojima se i sada radi, bit će usmjerene na taj način. U svakom slučaju do 1. decembra, do kada je zakonski rok, objavit ćemo korekcije cijena, ukoliko ih bude", istakao je Vanja Gavran iz Odjela za korporativne komunikacije HT Eroneta.

Image
ekrem jevrić

#2 Re: Moj telefonski račun iz 2001 i moj odgovor RAK-u, BHTele

Post by ekrem jevrić »

@bach

De zalijepi kakav sadasnji racun ?
mayab

#3 Re: Moj telefonski račun iz 2001 i moj odgovor RAK-u, BHTele

Post by mayab »

Mislim da se nece niko od tri glavna telekom operatera usuditi da ista bitno mijenja, prejaka je konkurencija sa kablovskim operaterima (ne izmedju tri glavna telekom operatera jer oni su podijelili trziste i drze cijene skoro pa iste!).I sada smatram da je fiksna telefonija preskupa, a princip pretplate prevazidjen!Igrom slucaja imam fiksni broj BHTelecoma, ali cu ga bez previse razmisljanja ukinuti ili totalno, ili preci kod telemacha ili LOL-a, ako sta pokusaju!
Halcyon

#4 Re: Moj telefonski račun iz 2001 i moj odgovor RAK-u, BHTele

Post by Halcyon »

Još malo pa će isplatnije biti uzet IPTV + govornu uslugu nego samo imati fiksni telefon na kojem pretplata svakih koju godinu raste, a na računu ima i ono uzimanje para ni za šta simpatičnog naziva RTV taksa.
bach

#5 Re: Moj telefonski račun iz 2001 i moj odgovor RAK-u, BHTele

Post by bach »

ekrem jevrić wrote:@bach

De zalijepi kakav sadasnji racun ?
Evo čim nađem, obećaJem. kaćem od 3.5 KM u 2001, prosječan računa je porastao zadeset ili 15 puta, te iznosi ( za govornu uslugu MOJA TV) oko 30 do 40 KM.
fortaleza

#6 Re: Moj telefonski račun iz 2001 i moj odgovor RAK-u, BHTele

Post by fortaleza »

U tekstu se navodi cijena mjesečne pretplate od 13 KM+PDV nakon poskupljenja, a HT je već uveo te cijene, odavno nije više 9,80 KM.

http://www.hteronet.ba/privatni-korisni ... i/osnovni/

Kad se sjetim do prije koju godinu imao sam u tarifi Super 50 za 11 KM i besplatne pozive prema Hrvatskoj, Srbiji i Crnoj Gori, a sad veća pretplata i još bez takvih pogodnosti.

Sreća postoji konkurencija ako ništa bar u većim gradovima.
Alfons Kauders

#7 Re: Moj telefonski račun iz 2001 i moj odgovor RAK-u, BHTele

Post by Alfons Kauders »

Najgora firma u drzavi, a konkurencija je zajebana. Meni su jednom htjeli ugasiti mobilni i poslali opomenu radi duga od 0.01KM, mislim da sam okacio racun na forum da se raja smije. :D

Uglavnom, sad nemam fiksni ni u jednom stanu i ne pada mi na pamet da ga ikad ponovo uvedem. Mobilni mi je kod njih (na firmi) i to cu uskoro odjebat, samo da broj ostane isti - necu bagri da ostavljam pare, stvar principa... Doduse, sad kad skontam koliko sam zadnjih par godina ustedio ne placajuci cetiri jebene pretplate, nije ni mala cifra.

A nema veceg sevapa nego ne platiti nesto ovoj drzavi.
talić

#8 Re: Moj telefonski račun iz 2001 i moj odgovor RAK-u, BHTele

Post by talić »

čisto sumnjam da će nekom pasti na pamet poskupljenje. Ako bi šta trebalo da poskupi onda su to struja i voda pa da se obnovi infrastruktura.
Čak bi bilo pametno da poskupi voda u Sarajevu pa da na osnovu očekivane dobiti uzmu kredit od 200 miliona maraka i urade u narednih dvije godine potpunu rekonstrukciju mreže.
Za poskupljenje telefona nema razloga. Čak ima prostora i za sniženje.
Alfons Kauders

#9 Re: Moj telefonski račun iz 2001 i moj odgovor RAK-u, BHTele

Post by Alfons Kauders »

talić wrote:čisto sumnjam da će nekom pasti na pamet poskupljenje. Ako bi šta trebalo da poskupi onda su to struja i voda pa da se obnovi infrastruktura.
Čak bi bilo pametno da poskupi voda u Sarajevu pa da na osnovu očekivane dobiti uzmu kredit od 200 miliona maraka i urade u narednih dvije godine potpunu rekonstrukciju mreže.
Za poskupljenje telefona nema razloga. Čak ima prostora i za sniženje.
A tek za cijene neta? Telecom naplacuje 55 maraka za paket koji je na kablovskoj 20 maraka. :-) A ako ti ikad zatreba tehnicka podrska, mozes se fino jebat... Mislim, i ja sam za to da se podrze osobe s poteskocama u razvoju, ali ne treba im bas dati da odrzavaju telekomunikacijsku infrastrukturu.
Tiger 033

#10 Re: Moj telefonski račun iz 2001 i moj odgovor RAK-u, BHTele

Post by Tiger 033 »

Ima li kakav regulator u ovoj drzavi koji ce "narediti" da se prosjecne plate u BiH usklade sa prosjecnim platama u EU...jer ovi kvazi "regulatori" tipa "RAK" koji nije u stanju dalje od Ilidže bilo sta kome narediti, zatim "(a)FERA" ono šatro struja svi se pozivaju na "EU" njihove propise i regulacije ,kad je vec tako i "mora" se onda nam regulisite i plate sa standardima EU :x :x :x PMaterina ona lezihljebovicka neradnicka lopovska gfutjftvzurtzutzurtzuujzuiopu Uhhhhh :x :x :x :x :x
bude

#11 Re: Moj telefonski račun iz 2001 i moj odgovor RAK-u, BHTele

Post by bude »

odjavio fino fiksni i adsl, uzeo mix trio pa cemo vidjeti, uglavnom lopine vozdra :dance:
Referent za ONO i DSZ

#12 Re: Moj telefonski račun iz 2001 i moj odgovor RAK-u, BHTele

Post by Referent za ONO i DSZ »

Nazalost, MojaTV paketi je jedini nacin da se izbjegne pljacka koju nam namece BH telecom u djelovima grada gdje nema drugih komunikacijskih opcija/konkurencije. Nije sjajno ali je opet bolje nego parcijalno placati racune.

Zlo mi kad vidim sta nudi LOL pa i HS... a sta ja placam i po kojoj cijenu, jos kontam dobro sam prosao :sad:
Post Reply