Heyyyy, mathematicman, zlatni presjek, halooo, nemoj sad da ti horoskop otvaram...Thanatos wrote:Zar to nije korjen iz 5?stella_k
Zlatni presjek ima broj 5 u sebi.
Moj sretan broj je...
- Kareem Abdul-Jabbar
stella_k wrote:Heyyyy, mathematicman, zlatni presjek, halooo, nemoj sad da ti horoskop otvaram...Thanatos wrote:Zar to nije korjen iz 5?stella_k
Zlatni presjek ima broj 5 u sebi.
-
FortunaBela
Koji je razlog tome?List wrote:Zanimljivo.
7 i 23 za mene su kataklizmicni brojevi.
Sedmica je inače smatra savršenim brojem, tj zbira broja 3 (što je božiji broj) i broja 4 svjetski broj (4 strane svijeta)...
-
FortunaBela
#29 Re: Moj sretan broj je...
Može li ikako sutra...pape wrote:FortunaBela wrote:Nešto baš kontam, iz kojeg razloga imamo svoj sretan broj, koja mu je simbolika i čime nas veže????
Moj sretan broj je 7....Mahinalan izbor, ali očito s razlogom....
Sedam slonova što donosi sreću.
Sedam duginih boja...
Sedam nota dijatonske ljestvice ...
Sedam zvijezda u zviježđu 'velikog medvjeda'....
Sedam mora i sedam gora iza kojih se bajke događaju....
Sedam imama koje simboliziraju 7 prvobitnih tvari kod muslimana...Haj` sad na Bistrik i ubaci lovu u 7 brace.
-
List
Ne sumnjam da je 7 boziji broj.FortunaBela wrote:Koji je razlog tome?List wrote:Zanimljivo.
7 i 23 za mene su kataklizmicni brojevi.
Sedmica je inače smatra savršenim brojem, tj zbira broja 3 (što je božiji broj) i broja 4 svjetski broj (4 strane svijeta)...
A broj 23 nosio je Majkl Dzordan.
A razlog je zivot valjda.
- manijak1
Ima li šta novo
-
Krivokapic
13, vidi se da imamo nesto zajednickohananah wrote:13i jos ako je petaj 13-ti uvijek mi se nesto lijepo dogadja
Bio sam u skoli skoro uvijek broj 13, a nikad nisam isao na popravni.
-
Thanatos
Ja sam isto skopčao da govoriš o omjeru "zlatnom rezu" (hrvatski izraz), što se koristi i u slikarstvu i tako svašta nešto, a i u matematici se javlja (peterokut recimo).Kareem Abdul-Jabbar wrote:stella_k wrote:Heyyyy, mathematicman, zlatni presjek, halooo, nemoj sad da ti horoskop otvaram...Thanatos wrote: Zar to nije korjen iz 5?ma, jel' ovdje rijec o proporciji "zlatni presjek" ili...?
:D
To inače iznosi nešto kao (V5+1)/2.
Ovo "V"znači korjen
- stella_k
Zlatni presjek ti funkcionira nesto kao: 1+2=3+2=5+3=8+5=13+8=21 itd..Thanatos wrote:Ja sam isto skopčao da govoriš o omjeru "zlatnom rezu" (hrvatski izraz), što se koristi i u slikarstvu i tako svašta nešto, a i u matematici se javlja (peterokut recimo).Kareem Abdul-Jabbar wrote:stella_k wrote: Heyyyy, mathematicman, zlatni presjek, halooo, nemoj sad da ti horoskop otvaram...ma, jel' ovdje rijec o proporciji "zlatni presjek" ili...?
:D
To inače iznosi nešto kao (V5+1)/2.
Ovo "V"znači korjen![]()
.
I tacno je da se koristi u slikarstvu, cijeli kosmos postoji na tom principu, mozes ga naci bas svugdje...
Pentagram je jedan od savrsenijih oblika Zlatnog presjeka..
Kad jabuku poprijeko prerezes dobijes savrsen pentagram koji potvrdjuje Pitagorinu teoremu, ma nisam ti ja neki matematicar, Thanatos ce to znati objasniti bolje od mene..
Stari Grci su pravili svoje gradjevine na principu zlatnog presjeka zato se one tako divno ulapaju u okolis, itd...