Moj poslovni plan!

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
Von Savigny

#1 Moj poslovni plan!

Post by Von Savigny »

Pozdrav svima koji ce procitati moju temu, citajuci ovaj forum procitao sam razne diskusije i prijedloge kako zapoceti neki posao.. :D Razmisljajuci o svemu tome dosao sam na ideju o mogucem sezonskom poslu koji bi mogao poceti uskoro u svom kraju ali ipak zelio bi cuti neke vase kritike i savjete vezano za moju ideju..

Radi se o tome da planiram napraviti svoj privatni bazen i uz to neki manji ugostiteljski objekat kao npr neki manji kafic gdje bi se posjetioci mogli osvjeziti u toplim ljetnim danima..Vec sam nasao jednu lokaciju koja bi mi odgovarala, nalazi se nedaleko od magistralnog puta blizu obliznjeg naselja u kojem zivim i zemljiste uopste nije skupo, u prilog mi ide da u blizini se nalazi neki veci izvor ciste vode, nedavno sam isao da pogledam to mjesto malo bolje i nasao sam neku staru prugu koja bi uz malo dorade bila put za posjetioce a uz to bi napravio i parking uz magistralnu cestu.. :)

Zasto mislim da bi to moglo uspjeti?

Unazad 5 ili 6 godina u mom mjestu se nalazio jedan veci bazen koji su napajali iz obliznje rijeke koja je zagadjena i prljava :D smijesno ali istinitio...i svaki dan sam vidjao tu mnogo ljudi od 500 do 1000 koji su ipak dolazili, nije bilo nesto ni uredjeno jer se bazen nalazio u vlasnistvu drzave niko nije brinuo o tome...i sad je vec propao jer dugo vremena ne radi.

Ja bi ipak mnogo bolje to znao napraviti i urediti i mislim da bi mogao privuci mnogo veci broj ljudi...Ipak situacija je danas takva da vecina nema mogucnosti da ode na more ili negdje dalje..ali bazen ipak sa ulaznom kartom od 2 ili 3 KM i nije neki luksuz...

Za kraj cu reci:

Trenutno nemam nikakvi informacija o tome da li drzava zahtijeva neke posebne standarde i oko registracije svega toga, koliko kosta to sve... pa sam zato napisao temu ovdje mozda mi neko od vas moze reci.

Volio bi dobiti neku realnu racunicu koliko bi se isplatilo to uraditi..sa obzirom da bi to bio za pocetak sezonski posao!
Entropio
Vozim: njemackog premiuma
Horoskop: TDI

#2 Re: Moj poslovni plan!

Post by Entropio »

Fina ideja... Pratiću temu. :)
talić

#3 Re: Moj poslovni plan!

Post by talić »

Nemam namjeru da te plašim ali bilo koja djelatnost se računa na period od 12 mjeseci. Ne vrijedi poslovati pozitivno tri mjeseca u godini a ostatak godine praviti minus.
Investicija u objekat kakav si opisao je minimalno 500 000 maraka bez kupovine zemljišta. U godini imaš maximalno 50 lijepih dana i sve i da ti dođe po 1000 kupača to je 100 000 KM od ulaznica. Ima tu još prihoda od hrane i pića ali opet bojim se da ne mogu pokriti sve troškove i amortizaciju koja nije beznačajna.
lajkujMe

#4 Re: Moj poslovni plan!

Post by lajkujMe »

O kakvoj velicini bazena se ovdje radi? ako hoces nesto vece onda kontaj da nabavis brdo para nije to jeftino.

Sto se tice rada, istina bazen ce ti zavisiti od lijepog vremena znaci imas prozor od max 5 mjeseci u kojem se ljudi mogu kupati, mozda da imas jos neku zimsku atrakciju vrijedilo bi (npr. klizaliste zimi)
Von Savigny

#5 Re: Moj poslovni plan!

Post by Von Savigny »

talić wrote:Nemam namjeru da te plašim ali bilo koja djelatnost se računa na period od 12 mjeseci. Ne vrijedi poslovati pozitivno tri mjeseca u godini a ostatak godine praviti minus.
Investicija u objekat kakav si opisao je minimalno 500 000 maraka bez kupovine zemljišta. U godini imaš maximalno 50 lijepih dana i sve i da ti dođe po 1000 kupača to je 100 000 KM od ulaznica. Ima tu još prihoda od hrane i pića ali opet bojim se da ne mogu pokriti sve troškove i amortizaciju koja nije beznačajna.
Slazem se sa tobom mada stvarno meni nije potrebno toliko "500 000 KM"...moze se sa manje novca sve izvesti itekako dobro...npr ako lokal za pocetak uradim kao neku drvenu kolibu sa sankom unutra, mislim da je cak atraktivnije nego klasicne velike gradjevine :D mozda ovako mada bi se moglo jos ljepse estetski uraditi od ove...

Primjer za lokal uz bazen:

Image

A sto se tice bazena nisam jos precizno nista odlucio velicinu...ali sigurno se ovo moze izvesti sa manje novca od 500.000 KM jer postoje nacini kako se mogu napraviti ustede..kao npr ovaj sa drvenim lokalom. Niko ne ocekuje hotel sa 5 zvjezdica.. :D
jedna tamo

#6 Re: Moj poslovni plan!

Post by jedna tamo »

sretno i nije sve u nekom luksuzu....
mislim da postoje ti neki krediti za samozapošljavanje, znam da je po sajmovima bilo....
ideja ti je super jer mislim da bi sigurno dobro radio samo zavisi koliko lijepih dana u godini...eh sad na ilidži imaju ove terme koje su zatvorene i koje i u zimskim mjesecima rade dobro....
Toto
Grijem se na: solarno
Vozim: EJ

#7 Re: Moj poslovni plan!

Post by Toto »

Koje je velicine carsija gdje si lociran? koliko si udaljen od glavne saobracajnice? Koliko si udaljen od neke 'prijestolnice??
kakva je okolna konfiguracija terena? Ima li mogucnosti da se organizuje neka staza za "brdsko-planinski" biciklizam? Imas li oko bazena prostora za uredjenja izletista za manje grupe sa rostiljem-raznjem, velikim stolovima za grupnog izleta, pergole itd? Ima li u blizini neka lokalna atrakcija?
Uz bazen za odrasle obavezno urediti i djeciji da se "pacija skola" ima gdje brckat. Tako ces privuci roditelje sa malom rajom. Organizuj skolu plivanja.
Sezona kupanja ne traje bas dugo a takav resurs treba iskoristiti, tako sto bi organizovao neke sadrzaje.
Priorat
Location: Naučio sam krajnje oprezno upotrebljavati riječ nemoguće...

#8 Re: Moj poslovni plan!

Post by Priorat »

Toto wrote:Koje je velicine carsija gdje si lociran? koliko si udaljen od glavne saobracajnice? Koliko si udaljen od neke 'prijestolnice??
kakva je okolna konfiguracija terena? Ima li mogucnosti da se organizuje neka staza za "brdsko-planinski" biciklizam? Imas li oko bazena prostora za uredjenja izletista za manje grupe sa rostiljem-raznjem, velikim stolovima za grupnog izleta, pergole itd? Ima li u blizini neka lokalna atrakcija?
Uz bazen za odrasle obavezno urediti i djeciji da se "pacija skola" ima gdje brckat. Tako ces privuci roditelje sa malom rajom. Organizuj skolu plivanja.
Sezona kupanja ne traje bas dugo a takav resurs treba iskoristiti, tako sto bi organizovao neke sadrzaje.
bas tako, i kako si omiljen medju lokalnom rajom? to ti je "a" i"b" od citavog biznisa!! u svakom slucaju :thumbup:
Von Savigny

#9 Re: Moj poslovni plan!

Post by Von Savigny »

Nemam rijeci za tvoje ideje toto hvala, jako su dobre i postoji mogucnost velike realizacije jer da se pokrene biciklizam i nisu potrebna neka velika ulaganja, na primjer iznajmljivati 10 bicikala..a i teren ide u prilog jer se u okolini nalaze neke lokalne ceste kao sto sam naveo..prolazi i stara pruga kojom je voz isao koju je moguce osposobiti. Lokacija se nalazi do 100 metara od magistralnog puta koji je jako prometan...
Velicina carsije i nije neka..kao nasa mala Bosna .. :D ima dosta okolnih naselja, sela itd u radijusu od 5 kilometara...To sa bazenom za djecu je isto jako dobra ideja :thumbup:...Mozda jos da se moze napraviti npr teren za odbojku ili neki drugi sport...Velika prednost je isto to da nema konkurencije u blizini :-D
cappy_tempo

#10 Re: Moj poslovni plan!

Post by cappy_tempo »

samo ako ces bicikla ubaciti nemoj neka kineska pogotovo ako ce raja uz brdo i niz brdo piciti :D . nemoj da bude situacija da ti bajk vrate u djelovima sa komentarom "jebiga omaklo se :D ".a mogao bi i ti zimski bazen ganjati tipa da neki balon razvuces,da se razumijemo odma ne znam jel nesta tako izvodivo ali dalo bi se nesta sklepati na taj fazon pa da cijelu godinu radis
talić

#11 Re: Moj poslovni plan!

Post by talić »

Znam da će neko reći kako davim ali budimo realni. Rekreativno zabavni centri su isto što i hoteli na moru ili planini niskoakumalativna djelatnost koja se ne isplati bez jeftinog kapitala. U Europi se krediti za takve djelatnosti dobivaju sa kamatom od 2% što je u našoj zemlji fikcija jer nema kredita ispod 7%. U BiH su u poslove hotelijerstva ušli ljudi koji imaju vlastiti kapital, najčešće se radi o pranju novca. Ne treba zaboraviti da smo zemlja sa lošim standardom a da takvi objekti zahtijevaju svake godine manja renoviranja a svakih 15 do 20 godina velike investicije. Rad u zimskim uslovima se isplati samo ako se objekat zagrijava termalnom vodom. Grijati objekat strujom bi bilo ravno samoubojstvu. Odem zimi na termalnu rivijeru na Ilidži i desi se često da nema ni 50 ljudi od toga 30 stranaca koji imaju naviku da idu na bazen i u zimskom periodu. Ja bi rađe rasmišljao o gradnji doma za stara lica nego o bazenu.
lajkujMe

#12 Re: Moj poslovni plan!

Post by lajkujMe »

prijedlog za bazen

ako hos bas jeftino ovaj uzmi
Image

nesto skuplje i bolje primjerenoImage

a ono bas super bazen Image

pokusaj staviti skakaonicu i tobogan to privlaci ljude :thumbup:
Von Savigny

#13 Re: Moj poslovni plan!

Post by Von Savigny »

Hvala svima na komentarima, lajkujme...nesto kao ovaj zadnji sam mislio hehe na ovoj zadnjoj slici :) biciklizam i tereni za sport neki nisu ograniceni na ljeto samo...kao bazen, vjerovatno bi se tu dalo jos nesto ubaciti bas razmisljam o tome :mrgreen: ovih dana.
lajkujMe

#14 Re: Moj poslovni plan!

Post by lajkujMe »

Von Savigny wrote:Hvala svima na komentarima, lajkujme...nesto kao ovaj zadnji sam mislio hehe na ovoj zadnjoj slici :) biciklizam i tereni za sport neki nisu ograniceni na ljeto samo...kao bazen, vjerovatno bi se tu dalo jos nesto ubaciti bas razmisljam o tome :mrgreen: ovih dana.
I majke ti stavi dobru resetku na odvod evo danas procitao da je neki nesretnik uvucen u odvod od bazena i udavio se :(
Pera Trta
Location: Zabela kod Požarevca,rodnog mesta predsednika,njegova je zadužbina i njegova verna slika.

#15 Re: Moj poslovni plan!

Post by Pera Trta »

lajkujMe wrote:
Von Savigny wrote:Hvala svima na komentarima, lajkujme...nesto kao ovaj zadnji sam mislio hehe na ovoj zadnjoj slici :) biciklizam i tereni za sport neki nisu ograniceni na ljeto samo...kao bazen, vjerovatno bi se tu dalo jos nesto ubaciti bas razmisljam o tome :mrgreen: ovih dana.
I majke ti stavi dobru resetku na odvod evo danas procitao da je neki nesretnik uvucen u odvod od bazena i udavio se :(
Ovo što se desilo ovom djetetu još je strašnije :(

http://en.wikipedia.org/wiki/Death_of_Abigail_Taylor
mirzarb

#16 Re: Moj poslovni plan!

Post by mirzarb »

Razmisli o turistickoj i adrenalinskoj akciji Paintballu.
Ako imas povoljan šumski teren, to bi ti moglo biti dobro. Sve što te zanima možeš me pitati tu ili na pm

:thumbup:
vjesticanametli

#17 Re: Moj poslovni plan!

Post by vjesticanametli »

lajkujMe wrote:

ovo se uveliko desava po hotelima u spaniji i turskoj............bile su reportaze na RTL-u.........stradala neka djeca iz DE
Post Reply