Mogucnost zaposlenja u Austriji.
- Zviz
- Location: Sarejevo / Gvineja-Bisau / Tokijo / Brisel / Kopenhagen / Guam
#2 Re: Mogucnost zaposlenja u Austriji.
Sve zavisi sta imas od skole / kvalifikacije ili iskustva. Ali u svakom slucaju bez prijatelja tesko. Prijatelj je taj koji ce te preporuciti A: direktno onom ko trazi radnika B: prijalteju od onoga sto trazi radnika - pocastis malo svog "pijatelja" jedno 50 do 100€ unaprijed da te ima u vidu kad sta iskrsne i to je to. Prijatelj ti ima sirok krug pozna dosta ljudi prica se, cuje od prijatelja ono ovo zna mnoge stvari i dobra je prilika naravno nikakva garancija. Meni nedvano prijatelj prica traze dva radnika te specifikacije im trebaju kaze sef se pouzda da ipak nekoga mi predlozima ako poznamo, ja reko imam jednu osobu jedan moj prijatelj iz tog i tog mjesta kaze haj daj i malo kasnje dobio posao, pa tako sam i svog brata zaposlio, i 23 slovenaca dos sada. To je tako islo i kad su tadanjsi gastarbajteri isli. Tako i danas. Samo na znalost dosta nasih nasjeda ne neke supljake gdje im ljudi traze po 1.000km unaprijed pa 5.000 za neka osiguranja zivotna i sl. fore to zaboravite - treba ipak znati da vam radnu ganja onaj ko ce vam davati platu a ne neko sto ce vam pomoci, osiguranje ide preko firme a ako zelis extra odes u kucu pa se osiguras. Druga varijanta da sam cistas oglase i saljes pisma / CV. Nista nije garancija ali ako nepokusas preko nekoga ili sam neces ni moc reci da nema sanse.
- szlava
#3 Re: Mogucnost zaposlenja u Austriji.
Ako neko ima kakvoga posla za ponuditi zainteresiran sam 
-
ploglamelka
#4 Re: Mogucnost zaposlenja u Austriji.
Prema mome iskustvu preporucila bih svakome ko zna raditi svoj posao i ima potrebne kvalifikacije, da slobodno aplicira na poslove. Kvalitetnih radnika je malo i iz tog razloga vecina firmi ima opciju slanja CVa i kad nema otvorene pozicije, a mi Bosanci da znamo koliko smo cijenjeni vani (tj koliko nismo podcijenjeni) i da nas smatraju jednakima sa svim ostalim ljudima na planeti, davno bismo spakovali kofere.
Licno nisam imala nikakve prijatelje i dobila sam odlicno radno mjesto. Niposto ne bih preporucila mito kao oblik ulaganja u buducnost. Treba znati ili uciti jezik, raditi i biti posten. I sva vrata su otvorena.
monster.at ili slicne stranice - forum ih je prepun - su najbolji izvor informacija o poslovima. Sada su po zakonu poslodavci duzni i napisati minimalnu platu za taj posao pa odmah mozete znati sta vas ocekuje.
Licno nisam imala nikakve prijatelje i dobila sam odlicno radno mjesto. Niposto ne bih preporucila mito kao oblik ulaganja u buducnost. Treba znati ili uciti jezik, raditi i biti posten. I sva vrata su otvorena.
monster.at ili slicne stranice - forum ih je prepun - su najbolji izvor informacija o poslovima. Sada su po zakonu poslodavci duzni i napisati minimalnu platu za taj posao pa odmah mozete znati sta vas ocekuje.
-
Damirr
#5 Re: Mogucnost zaposlenja u Austriji.
Od skole imam Veterinarski fakultet.Zviz wrote:Sve zavisi sta imas od skole / kvalifikacije ili iskustva. Ali u svakom slucaju bez prijatelja tesko. Prijatelj je taj koji ce te preporuciti A: direktno onom ko trazi radnika B: prijalteju od onoga sto trazi radnika - pocastis malo svog "pijatelja" jedno 50 do 100€ unaprijed da te ima u vidu kad sta iskrsne i to je to. Prijatelj ti ima sirok krug pozna dosta ljudi prica se, cuje od prijatelja ono ovo zna mnoge stvari i dobra je prilika naravno nikakva garancija. Meni nedvano prijatelj prica traze dva radnika te specifikacije im trebaju kaze sef se pouzda da ipak nekoga mi predlozima ako poznamo, ja reko imam jednu osobu jedan moj prijatelj iz tog i tog mjesta kaze haj daj i malo kasnje dobio posao, pa tako sam i svog brata zaposlio, i 23 slovenaca dos sada. To je tako islo i kad su tadanjsi gastarbajteri isli. Tako i danas. Samo na znalost dosta nasih nasjeda ne neke supljake gdje im ljudi traze po 1.000km unaprijed pa 5.000 za neka osiguranja zivotna i sl. fore to zaboravite - treba ipak znati da vam radnu ganja onaj ko ce vam davati platu a ne neko sto ce vam pomoci, osiguranje ide preko firme a ako zelis extra odes u kucu pa se osiguras. Druga varijanta da sam cistas oglase i saljes pisma / CV. Nista nije garancija ali ako nepokusas preko nekoga ili sam neces ni moc reci da nema sanse.
- szlava
#6 Re: Mogucnost zaposlenja u Austriji.
Dali mozda neko ima kakvo saznanje o ovome posaouevropi.blogspot.com da nije neka petljanija, da nije neko mozda sta pokusavao preko ovoga 
- hrle1976
#7 Re: Mogucnost zaposlenja u Austriji.
Pola od stvari koje su nabrojane nisu lagano moguce za realizovati, a pogotovo ne u Sloveniji a kad je rijec o drzavljanima iz drugih drzava (pogotovo iz BiH, HR, SRB, MK, CG) za ozbiljnije poslove, a ovdje je rijec o tim vodama! Institucije u Republici Sloveniji mogu traziti (te redovno cine) od stranog drzavljana da dostavi izmedju brojnih dokaza i dokaz da nije clan ni jedne politicke partije/stranke u drzavi/drzavama kojoj/kojim pripada po drzavljanstvu! Vasa firma ce biti S.P. tj. samostojni podjetnik u prevodu samostalni poduzetnik, ali zbog rupe u sistemu poduzetnici koriste odnosno ucijenuju radnike ako nisu S.P. ili bolje receno mnogo teze je dobiti posao ako nemate S.P., jer kao S.P. vi niste zaposleni u smislu regularnog radnika nego ste uzeti u najam kao ekspert te kao istog vas moze odjebati bez da poduzetnik mora brinuti o vasim pravima - a ujednako ima manje troskove kad vas najmi za potrebe svoje firme. A to sto pise prvo da ce vam prodati firmu sa dokapitalizacijom od 7.500€ nema nikakve veze sa pojedinim tackama ispod. Pa niti sam nemog bas da ogonetnem sta zele da objasne levatu koji ce pomisliti - ovo zvuci feneomenalno.szlava wrote:Dali mozda neko ima kakvo saznanje o ovome posaouevropi.blogspot.com da nije neka petljanija, da nije neko mozda sta pokusavao preko ovoga
Druga stvar; sama papirologija oko registracije S.P. kosta nekoliko € (registracija je dzaba mada nije ako racunate troskove oko brojnih drugih potreba) te smijesno zvuci da ce oni za vas mnogo sta unaprijed platiti kako bi imali na koncu dobit korz proviziju tj. tih 260€ zarade. A vasa plata od 2.600€ je presmjesna, kad bi mogli da neplatite porez. Znaci oni vam uzimaju od bruto 10% a u kojoj drzavi placate porez?
Mrsko mi prevoditi pa razumi koliko mozes.
Prispevki za socialno varnost za popoldanski s.p. trenutno znašajo 36,72 EUR mesečno (podatki veljajo od maja 2013 dalje).
Omenjeni znesek predstavlja:
prispevek za PIZ - pokojninsko in invalidsko zavarovanje (32,17 EUR) in
prispevek za ZZ - zdravstveno zavarovanje (4,55 EUR).
Samostojni podjetnik mora imeti vsaj en transakcijski račun prek katerega plačuje ter prejema denarna sredstva za posle, ki so povezani s podjetjem.
Poslovanje z banko podjetnika kar nekaj stane. Za poslovni račun se zaračunavajo:
nadomestilo za vodenje računa: za malo podjetje od 5 do 10 evrov na mesec,
nadomestilo za uporabo e-banke: do 5 evrov na mesec,
stroški transakcij (prilivi, odlivi): od 50 centov do 1 evrov na transakcijo.
Vsak samostojni podjetnik potrebuje tudi računovodstvo. Odločite se lahko med dvema vrstama računovodstva: za klasično računovodstvo ali e-računovodstvo, ki predstavlja sodobno obliko za vodenje poslovanja malih podjetij. E-računovodstvo uporablja tudi Zavod mladi podjetnik.
Stroški računovodstva se razlikujejo med računovodskimi servisi in glede na obliko podjetja.
Zavod mladi podjetnik želi prispevati k večjemu deležu uspešno realiziranih poslovnih idej v Sloveniji in nuditi pomoč v težkih začetnih korakih poslovanja, zato mladim podjetnikom ponuja t.i. MP računovodstvo.
Stroški MP računovodstva znašajo 69 evrov + DDV na mesec. Gre za končni znesek za vodenje računovodstva, saj so v ceno všteta tudi letna poročila (bilance, ki lahko stanejo tudi do 500 evrov) ter licenca za miniMAX.
Samostojni podjetnik (s.p.) je ena od pravnoorganizacijskih oblik, v kateri se lahko opravlja pridobitna dejavnost. Zakon o gospodarskih družbah je opustil uporabo predpone »samostojni«, tako da se uradno uporablja samo še beseda Podjetnik in kratica s.p.. Kljub temu se v splošnem še vedno uporablja izraz samostojni podjetnik. Poleg Podjetnika (s.p.) zakon pozna še druge pravnoorganizacijske oblike, od katerih sta najbolj poznani Družba z omejeno odgovornostjo (d.o.o.) in Delniška družba (d.d.).
Samostojni podjetnik (s.p.) je fizična oseba, ki na trgu samostojno opravlja pridobitno dejavnost v okviru organiziranega podjetja. Samostojni podjetnik je lahko le posamezna fizična oseba. Zakon o gospodarskih družbah namreč posebne družbe več podjetnikov ne predvideva. Obstaja možnost, da več podjetnikov med seboj sklene civilnopravno družbeno pogodbo, v kateri uredijo način medsebojnega sodelovanja, vendar pa taka pogodba ne ustvari novega pravnega subjekta – vsak Podjetnik (s.p.) še naprej samostojno nastopa v pravnem prometu.
Firma je razpoznavni in razlikovalni znak, s katerim gospodarski subjekt nastopa v pravnem prometu. Njen namen je individualizacija, zato se mora jasno razlikovati od firm drugih gospodarskih subjektov, ne sme zavajati udeležencev na trgu ali kakorkoli posegati v pravice drugih oseb. V firmi mora biti tudi označba, ki kaže na dejavnost družbe.
Firma samostojnega podjetnika vsebuje:
ime in priimek podjetnika,
skrajšano oznako, da gre za samostojnega podjetnika (s.p.),
oznako dejavnosti
in morebitne dodatne sestavine.
Podjetnik lahko uporablja tudi skrajšano firmo, ki pa mora vsebovati vsaj njegovo ime, priimek in oznako s.p.
MOJ SVET, PODJETNIŠKO SVETOVANJE, NEJC ZAVRL S.P.
Mene opet najvise zanima kako ce dokazati da ste zivili zakonito godinu dana u Sloveniji, jer to je jedna od kljucnih osnova da stranac moze otvoriti (kupiti ako namjerava ostati u SLO) bilo kakvu vrstu poduzetnistva osim ako je rijec o poduzetnivstu gdje su sume kapitala znatno vece!
A tek ovo!
Nudimo kompletnu uslugu za prepis nove firme. Mušteriji prodamo dokapitaliziranu reguliranu firmu s 7.500 eura kapitala deponiranih na privremenom računu.
7.500€ je samo potrebno AKO zelite registrovati d.o.o.
Te broj dva! O Vizi! Nije nista istina. Ako ste njima potrebni kao S.P., to nema opet nikakve veze recimo s Austrijom. No ako vas oni kao S.P. uzmu u svoj D.O.O. pa vas zatim salju na trg rada u Austriju - nije niti to tek tako izvodljivo, jer postoje procedure koje treba ispuniti (unutar Slovenija) i (izmedju firme i Austrije) te nevidim osnove za ispunavanje nekih tacki.
Druga stvar kad imate D.O.O. onda ste pravna osoba i zato je tesko dobiti dozvolu, jer recimo drzavljani BiH nemogu (jer zakon zabranjuje - odnosno niste dobrodosli) kupiti u Sloveniji firmu, nekretnine i sl. Za Firme treba dozvola (te pitanje oko nekretnine se debelo razmatra), za obicne nekretnine (kuca, stan) je absolutno iskljuceno osim ako je rijec o nasljedstvu, pa cak i tu se razmislja jer morate postupak o materijalnom reciprocitetu predati na sud.
- szlava
#8 Re: Mogucnost zaposlenja u Austriji.
Znaci vjerojatno je neka muljaza poslao sam im meil pa cu vidjeti sta kazu to me bar ne kosta nista 
- szlava
#9 Re: Mogucnost zaposlenja u Austriji.
Evo ovako mi odgovorili ja ipak jos nista ne kontam ako neko zna sta super
Ojoj niste dobro shvatili !
Firmu koju vi u Sloveniji kupite jo kupite zato da dobite radno dozvolu.
Vi kad dobite sve papire nakom cetri meseca se zaposlite na vasu firmu.
I mi vam nademo posao recimo u Avstriji u nekoj firmi. Tam vi dobite placeno bruto satnicu . Mi svaki mesec posaljemo toj firmi racun za vase satove ili ako ste po kvadratnom metru - fasaderi ili keramicari...
Oni pare pisalju na vasu firmu na racun . Ja vam preko racunovodstva napravim platno listu , vam nakazem platu na vas licni racun. Vi imate bancnu karticu i dizete na bankomatu.
Onda se plati zdravstveno i penzijsko osiguranje 350 e i pedeset racunovodstvo. I mi imamo 10% od vase neto zarade.
To izgleda tako ; vi imate bruto satnicu 15 e puta 200 sato je 3000 e
Pa - 350 i - 50 je 2600 e. Nasa mesecna provizija je 10 % od neto to je 260 e . Znaci vi dobite na vasu bancno karticu 2340 e. Tako taj sistem radi.
Nisam vas razumeo sta niste nasli na nasoj strani ?
Vi to prestudirajte pa se nam javite.
I mi vam nademo posao recimo u Avstriji u nekoj firmi. Tam vi dobite placeno bruto satnicu . Mi svaki mesec posaljemo toj firmi racun za vase satove ili ako ste po kvadratnom metru - fasaderi ili keramicari...
Oni pare pisalju na vasu firmu na racun . Ja vam preko racunovodstva napravim platno listu , vam nakazem platu na vas licni racun. Vi imate bancnu karticu i dizete na bankomatu.
Onda se plati zdravstveno i penzijsko osiguranje 350 e i pedeset racunovodstvo. I mi imamo 10% od vase neto zarade.
Pa - 350 i - 50 je 2600 e. Nasa mesecna provizija je 10 % od neto to je 260 e . Znaci vi dobite na vasu bancno karticu 2340 e. Tako taj sistem radi.
- hrle1976
#10 Re: Mogucnost zaposlenja u Austriji.
Drug ovo nema veze sa vezom!szlava wrote:Evo ovako mi odgovorili ja ipak jos nista ne kontam ako neko zna sta super![]()
Kao prvo ti nemozes ici u Austriju sa slovenackom radnom dozvolom ako barem nisi bio mjesec dana ukljucen na socialnom osiguranju u Sloveniji! Kao dva oni vama uzimaju 10% od bruta sto opet nije istina! Gdje placate porez? Iz njegovog teksta vi ga placate u Sloveniji - odnosno oni placaju za vas. Oni posalju racun firmi u Austriji - znaci rijec o posudi radnika, vama neplaca platu firma u Austriji nego oni, jer Austrijaci placaju njima >>zahvalu<< znaci vas delodajalec (poslodavac) su oni, a oni zele da vi sebi sami izganjate radnu dozvolu sa kupovinom nista manje nego D.O.O.
Klasicni S.P. trik kako sebi smanjili troskove kad je rijec o zaposljavanju ali da bi vi stekli pravo na S.P., vi morate opravdano (legitimno) imati 365 dana boravka u Sloveniji!
- uglavnomja
#11 Re: Mogucnost zaposlenja u Austriji.
koji je ovo dernek
cuj 15 milja kmova, i 10% od plate, i to nista sigurica ...
cuj 15 milja kmova, i 10% od plate, i to nista sigurica ...
- szlava
#12 Re: Mogucnost zaposlenja u Austriji.
Dali je neko pokusavao preko ovih sta iz Tuzle
Poštovani,
u pitanju je rad u zemljama EU, s tim što bi Vi bili prijavljeni (svi doprinosi, zdravstveno i sl.) u BiH. Mi posjedujemo partnere u tim zemljama i čim oni iskažu potrebu za određenom strukom/profilom radnika, mi kontaktiramo osobe koje odgovaraju postavljenim uslovima. Za početak je potrebno da popunite PRIJAVU, koju Vam dostavljamo u prilogu, te da nam je proslijedite na e-mail. Dakle, unesite sve podatke što tačnije i što detaljnije. U pitanju su poslovi iz svih struka (metalna, građevinska, zanatska, uslužna i sve ostale) i svih nivoa stručne spreme, te raznih profila. Dakle, Vašu prijavu zapremamo u našu Bazu podataka i kontaktiramo Vas čim se iskaže potreba za to. Ujedno vršimo prekvalifikaciju za one koji su zainteresovani. Prekvalifikacija se ne vrši za one koji već ispunjavaju uslove koji su potrebni, tj. za one koji već posjeduju odgovarajuću stručnu spremu sa kojom mogu raditi u zemljama EU. Ukoliko imate nekih dodatnih pitanja, možete nas kontaktirati putem e-maila ili na navedene telefonske brojeve.
Lijep pozdrav
BATVA-INTERNATIONAL d.o.o Tuzla
Poštovani,
u pitanju je rad u zemljama EU, s tim što bi Vi bili prijavljeni (svi doprinosi, zdravstveno i sl.) u BiH. Mi posjedujemo partnere u tim zemljama i čim oni iskažu potrebu za određenom strukom/profilom radnika, mi kontaktiramo osobe koje odgovaraju postavljenim uslovima. Za početak je potrebno da popunite PRIJAVU, koju Vam dostavljamo u prilogu, te da nam je proslijedite na e-mail. Dakle, unesite sve podatke što tačnije i što detaljnije. U pitanju su poslovi iz svih struka (metalna, građevinska, zanatska, uslužna i sve ostale) i svih nivoa stručne spreme, te raznih profila. Dakle, Vašu prijavu zapremamo u našu Bazu podataka i kontaktiramo Vas čim se iskaže potreba za to. Ujedno vršimo prekvalifikaciju za one koji su zainteresovani. Prekvalifikacija se ne vrši za one koji već ispunjavaju uslove koji su potrebni, tj. za one koji već posjeduju odgovarajuću stručnu spremu sa kojom mogu raditi u zemljama EU. Ukoliko imate nekih dodatnih pitanja, možete nas kontaktirati putem e-maila ili na navedene telefonske brojeve.
Lijep pozdrav
- Zviz
#13 Re: Mogucnost zaposlenja u Austriji.
szlava wrote:Dali je neko pokusavao preko ovih sta iz Tuzle![]()
Poštovani,
u pitanju je rad u zemljama EU, s tim što bi Vi bili prijavljeni (svi doprinosi, zdravstveno i sl.) u BiH. Mi posjedujemo partnere u tim zemljama i čim oni iskažu potrebu za određenom strukom/profilom radnika, mi kontaktiramo osobe koje odgovaraju postavljenim uslovima. Za početak je potrebno da popunite PRIJAVU, koju Vam dostavljamo u prilogu, te da nam je proslijedite na e-mail. Dakle, unesite sve podatke što tačnije i što detaljnije. U pitanju su poslovi iz svih struka (metalna, građevinska, zanatska, uslužna i sve ostale) i svih nivoa stručne spreme, te raznih profila. Dakle, Vašu prijavu zapremamo u našu Bazu podataka i kontaktiramo Vas čim se iskaže potreba za to. Ujedno vršimo prekvalifikaciju za one koji su zainteresovani. Prekvalifikacija se ne vrši za one koji već ispunjavaju uslove koji su potrebni, tj. za one koji već posjeduju odgovarajuću stručnu spremu sa kojom mogu raditi u zemljama EU. Ukoliko imaate nekih doadtnih pitanja, možete nas kontaktirati putem e-maila ili na navedene telefonske brojeve.
Lijep pozdrav
Necu se praviti previse pametan kako je u drugim drzavama ali u Danskoj to sto oni nude nema nikakvog znacaja, jer opet poslodavac u Danskoj mora ispuniti sve papire, polsat ih drzavnoj isituciji koaja se time bavi i cekati na zeleno svjetlo a radnik mora sve svoje papire da popuni u BiH i preda ambasadi. Da li oni nude da srede papire za vas u BiH pojma nemam ako ne onda vi idete na crno barem u slucaju Danske a siguran sam da bi isto bilo u slucaju Svedske.
-
simple
#14 Re: Mogucnost zaposlenja u Austriji.
Ja sam cuo da je firma Batva International fiktivna i da vara ljude na razne nacine,.. Pazite se!!!
- newlevel
#15 Re: AW: Mogucnost zaposlenja u Austriji.
Vrti se dksta oglas na portalima, posao u Bechu firma EGR-a, samo da niko ne nasjedne i to su prevaranti.
Sent from my nokia 3310
Sent from my nokia 3310
-
ploglamelka
#16 Re: Mogucnost zaposlenja u Austriji.
Hello!
Odlicna kompanija u Nieder Oesterreich ima otvorene oglase za posao. Sad, posto bih ja voljela da pruzim sansu da neko pametan i vrijedan iz Bosne dobije posao, htjela sam objaviti oglas na posao.ba, ali oni sad hoce lovu. I razumijem. ali ne da mi se traziti od human resources da plate, pa cu ovako postaviti link. Ne reklamiram nikog, samo smatram da je ovo odlicna prilika za vrijedne ljude da dostojanstveno, legalno i kvalitetno dobiju posao u austriji, papire, zdravstveno, dobru platu i sve sto treba.
Takodjer, bila bih zahvalna zai nformaciju gdje mogu okaciti ovaj oglas da ga vidi vise ljudi.
pozz
firma: http://www.medaustron.at/en/medaustron-2/
oglasi: http://www.medaustron.at/en/service/jobs-karriere/
Posebno bi mi bilo drago da se neko javi za poslove software engineer.
Stavit cu ovaj post na sve linkove oko zivota u Austriji, pa nadam se da ce nekome pomoci.
Odlicna kompanija u Nieder Oesterreich ima otvorene oglase za posao. Sad, posto bih ja voljela da pruzim sansu da neko pametan i vrijedan iz Bosne dobije posao, htjela sam objaviti oglas na posao.ba, ali oni sad hoce lovu. I razumijem. ali ne da mi se traziti od human resources da plate, pa cu ovako postaviti link. Ne reklamiram nikog, samo smatram da je ovo odlicna prilika za vrijedne ljude da dostojanstveno, legalno i kvalitetno dobiju posao u austriji, papire, zdravstveno, dobru platu i sve sto treba.
Takodjer, bila bih zahvalna zai nformaciju gdje mogu okaciti ovaj oglas da ga vidi vise ljudi.
pozz
firma: http://www.medaustron.at/en/medaustron-2/
oglasi: http://www.medaustron.at/en/service/jobs-karriere/
Posebno bi mi bilo drago da se neko javi za poslove software engineer.
Stavit cu ovaj post na sve linkove oko zivota u Austriji, pa nadam se da ce nekome pomoci.
-
ploglamelka
#17 Re: Mogucnost zaposlenja u Austriji.
I u kvalitetnim firmama je praksada plate sve troskove vezane za dolazak na interview pa i sve ostalo...
- Salcho
#18 Re: Mogucnost zaposlenja u Austriji.
Imal u Austriji zaposljavanja na stelu, kao u BIH, npr da 5-10 prezimena zauzme cijeu Opcinu, bracni partneri i djeca npr da rade svi u istoj drzavnoj firmi itd... ?ploglamelka wrote:I u kvalitetnim firmama je praksada plate sve troskove vezane za dolazak na interview pa i sve ostalo...
- Zviz
#19 Re: Mogucnost zaposlenja u Austriji.
Nepotizma skoro i nema. Ali da poslovi idu na stelu tj. da oglas ide u javnot a veci % kadra koji traze vec imaju postoji. Mada to isto postoji i u Danskoj. Ali nepotizma nema. Ili je jako jako ogranicen i pretezno u privatnim firmama.Salcho wrote:Imal u Austriji zaposljavanja na stelu, kao u BIH, npr da 5-10 prezimena zauzme cijeu Opcinu, bracni partneri i djeca npr da rade svi u istoj drzavnoj firmi itd... ?ploglamelka wrote:I u kvalitetnim firmama je praksada plate sve troskove vezane za dolazak na interview pa i sve ostalo...