Mogućnost kupovine nekretnine u EU?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

insomnia78

#1 Re: Kupovina nekretnine u inostranstvu

Post by insomnia78 »

De ti prvo pogledaj cijene nekretnina u Saint-Tropez-u :lol:
Mislim da moze
Ovdje blizu mene masa Engleza ima kuce
madner

#2 Re: Kupovina nekretnine u inostranstvu

Post by madner »

Nije problem, i da se ne sekiras, mozes kupiti i drzavljanstvo EU ako imas dovoljno love.
vazi

#3 Re: Kupovina nekretnine u inostranstvu

Post by vazi »

Lucky Strike wrote:8-) Zdravo.

Zanima me nešto. Ako se ikad dodje do para, i ako Bosna udje u EU, hoće li tada biti moguće kupiti nekretninu (garsonjeru) recimo na francuskoj rivijeri?

Ono.. Da imas.. Za odmora. :D

Zna li neko da li EU državljani mogu tako slobodno kupovati nekretnine po EU ili postoje neke restrikcije po tom pitanju?

Meni se, lično svidja Francuska.. Tamo bi volio imat nešto.. St. Tropez posebno..

Pa ako neko zna informacije, nek podijeli sa nama
naravno d amoze, mislim cak da moze i ako se nije iz zemlje clanice EU..ne znam

francuski jug je lijep, St Tropez mi , iskreno, nije cemu i ne bih voljela zivjeti u tom gradicu

http://www.amm-immobilier.com/
mayab

#4 Re: Kupovina nekretnine u inostranstvu

Post by mayab »

Image

:thumbup:
Ridjobrki

#5 Re: Kupovina nekretnine u inostranstvu

Post by Ridjobrki »

Ma kakav St. Tropez, to je jedino mjesto gdje je policija nesposobnija od sarajevske :-) :-) :-)
vazi

#6 Re: Kupovina nekretnine u inostranstvu

Post by vazi »

Lucky Strike wrote:
insomnia78 wrote:De ti prvo pogledaj cijene nekretnina u Saint-Tropez-u :lol:
Mislim da moze
Ovdje blizu mene masa Engleza ima kuce
Insomnio, brate. :D

Ja sam rek'o ako bi ikad imao para, volio bih u Saint Tropezu imat nešto.. Da se zgotivim..

Nikad se ne zna sta nosi dan, a sta noć..

Ali, ipak mi se čini da bi ja u Saint Tropezu mogao sebi samo kupiti jedno fino grobno mjesto. :D
jesil to prelisto cijene :)

nije sqmo zbog cijena nego inace, nije to grad za zivjeti u njemu, ima ljepsih...St trp je izvikan aman zeman a nista stvarno nista ...mrsko mi sad trazit slike :lol: zimi nema ziva roba a more ko more ..ima ljepsih gradica na fr jugu ...

http://www.cote.azur.fr/index
Ci-Nick

#7 Re: Mogućnost kupovine nekretnine u EU?

Post by Ci-Nick »

Svaka zemlja ima svoje zakone.
Kupovina zemljišta i nekretnina u članicama EU nije regulisana EU zakonima.
Sad možeš kupiti stan u Njemačkoj, Austriji,... ali nećeš dobiti pravo na boravak, radnu dozvolu, socijalne povlastice na osnovu te kupovine.
Imaš pravo boraviti 90 dana u godini isto tako i ljudi iz trećih zemalja koji su na crnoj šengen listi mogu dobiti vizu koja im omogućava pristup imovini ali ne duže od 90 dana u godini.
sema911s

#8 Re: Mogućnost kupovine nekretnine u EU?

Post by sema911s »

Kupit mozes I Na marsu, Ali boravit duze od par mjeseci nemozes,
St trp. Je iskreno beze, nije Ko sto Na filmu prikazuju, Puno arapa,rusa bjede Sa pastetama,..imovina strasno skupa samo je bakirovo Sarajevo skuplje,.

Ako bi dosao do par miliona eura Tada je izbor bolji sve ispod slabo,. Bolja je spanija dosta jeftinija

Ta mjesta puna ove nove kvazi Bakir elite

Imas dosta boljih, ljepsih mjesta
chengaba

#9 Re: Mogućnost kupovine nekretnine u EU?

Post by chengaba »

'ta će St-Tropez, samo Copenhagen, tamo kupujte nekretnine... Zna zviz
jao_situacije

#10 Re: Mogućnost kupovine nekretnine u EU?

Post by jao_situacije »

Možeš kupiti gdje hoćeš nebitno čije državljantvo imaš, ti ako imaš pare sutra odeš i kupiš a ne moraš biti u EU.
Poslije toga moraš riješiti boravak ako misliš tamo biti duže od nekog perioda definiranog u zakonu (npr. 3 mjeseca u komadu)
Što se tiče državljanstva i ostalog to su neka druga pitanja i nemaju veze sa nekretninom.
Dobrinja80

#11 Re: Mogućnost kupovine nekretnine u EU?

Post by Dobrinja80 »

Lucky Strike wrote:8-) Zdravo.

Zanima me nešto. Ako se ikad dodje do para, i ako Bosna udje u EU, hoće li tada biti moguće kupiti nekretninu (garsonjeru) recimo na francuskoj rivijeri?

Ono.. Da imas.. Za odmora. :D

Zna li neko da li EU državljani mogu tako slobodno kupovati nekretnine po EU ili postoje neke restrikcije po tom pitanju?

Meni se, lično svidja Francuska.. Tamo bi volio imat nešto.. St. Tropez posebno..

Pa ako neko zna informacije, nek podijeli sa nama

Ako imaš dovoljno para netreba ti ulazak BiH u Evropsku uniju. Mnogi političari, bivši ministri, direktori javnih preduzeća...... I slično već su kupili nekretnine po EU.
Neki su čak dobacili di Monte Karla. Kao onaj Škrbić.

http://www.haber.ba/vijesti/region/4810 ... rpske.html
insomnia78

#12 Re: Mogućnost kupovine nekretnine u EU?

Post by insomnia78 »

Al' ne moze boraviti neograniceno
pedeset

#13 Re: Mogućnost kupovine nekretnine u EU?

Post by pedeset »

Lucky Strike wrote:Nešto mi šuhveli ovo.. Znači može Mujesira iz Hrasnice da rasproda babovinu, skupi para i ode recimo u Italiju, kupi sebi špajz u Napulju i tamo se permanentno nastani???

Nešto mi to čudno..

Ako ima neko ko je upoznat sa ovakvim stvarima, nek se javi da nam pojasni..

Nije valjda moguće da niko ne zna..

Ako Mujesira ima pare more bit prva kona Berluskoniju. :)
Frutek

#14 Re: Mogućnost kupovine nekretnine u EU?

Post by Frutek »

insomnia78 wrote:Al' ne moze boraviti neograniceno
Dok nismo u EU, mislim da možeš boravit 3 mjeseca, pa izadješ 1 mjesec i onda opet mozes 3. Nek me neko ispravi ako griješim?!
U biti, na to se treba bazirat, jer BiH ne vjerujem da će ikad ući u EU :roll:
Drvosjeca iz Dejcica

#15 Re: Mogućnost kupovine nekretnine u EU?

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

Lucky Strike wrote:Znači, još niko nista provjereno ne zna oko kupovine nekretnina u EU. Sve su to samo nagadjanja, baba gatara kaže..

Ima li iko da je nešto kupio i da zna kako ide ta procedura?

Evo ti info iz prve ruke informacija.

U HR konkretno možeš kupiti i to da registruješ firmu pa firma da kupi ali tim opet ne dobivaš stalni boravak. Njemačka slično, ja sam čak našao apartman koji bi mi odgovarao, povoljniji nego u ovoj našoj selendri, ali tim ne rješavaš boravišni status a meni je to bio primarni cilj. :oops: Dakle nekretnina ti je na raspolaganju do 90 dana u godini pa kada na to dodaš poreze i troškove održavanja ne isplati se, berem ne meni. Imaš opciju da daš agenciji da iznajmljuje.
Frutek

#16 Re: Mogućnost kupovine nekretnine u EU?

Post by Frutek »

Drvosjeca iz Dejcica wrote: Evo ti info iz prve ruke informacija.

U HR konkretno možeš kupiti i to da registruješ firmu pa firma da kupi ali tim opet ne dobivaš stalni boravak. Njemačka slično, ja sam čak našao apartman koji bi mi odgovarao, povoljniji nego u ovoj našoj selendri, ali tim ne rješavaš boravišni status a meni je to bio primarni cilj. :oops: Dakle nekretnina ti je na raspolaganju do 90 dana u godini pa kada na to dodaš poreze i troškove održavanja ne isplati se, berem ne meni. Imaš opciju da daš agenciji da iznajmljuje.
Neće nas niko ni s parama :jbt:
insomnia78

#17 Re: Mogućnost kupovine nekretnine u EU?

Post by insomnia78 »

Lucky Strike wrote:Znači, još niko nista provjereno ne zna oko kupovine nekretnina u EU. Sve su to samo nagadjanja, baba gatara kaže..

Pa mozes kupiti al ti to ne obezbjedjuje boravisnu vizu
Drvosjeca iz Dejcica

#18 Re: Mogućnost kupovine nekretnine u EU?

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

insomnia78 wrote:

Pa mozes kupiti al ti to ne obezbjedjuje boravisnu vizu
Rasisti obični. I kada si dovoljno finansijski sposoban da možeš da kupiš sebi nekretninu i da ne živiš na račun socijale već od svog rada opet si čovjek 3. klase, Untermensch. A kod nas svaki stranac osnivanjem firme dobiva boravišnu i radnu dozvolu. :oops:
insomnia78

#19 Re: Mogućnost kupovine nekretnine u EU?

Post by insomnia78 »

Pa to zavisi, kakvog rada?
Ako bi uspio otvoriti svoju firmu sigurno bi se dalo nesto napraviti i za papire
Danguba

#20 Re: Mogućnost kupovine nekretnine u EU?

Post by Danguba »

Drvosjeca iz Dejcica wrote: Rasisti obični. I kada si dovoljno finansijski sposoban da možeš da kupiš sebi nekretninu i da ne živiš na račun socijale već od svog rada opet si čovjek 3. klase, Untermensch. A kod nas svaki stranac osnivanjem firme dobiva boravišnu i radnu dozvolu. :oops:

Dobro jutro.
Prikljucenje EU koje nema alternativu je dzada u jednom pravcu. Od hiljade prizvoda ne moze se deset plasirati na njihovo trziste a oni nama salju citave lance svojih marketa.
Haj reci ti njemu NE. :-)
vazi

#21 Re: Mogućnost kupovine nekretnine u EU?

Post by vazi »

Danguba wrote:
Drvosjeca iz Dejcica wrote: Rasisti obični. I kada si dovoljno finansijski sposoban da možeš da kupiš sebi nekretninu i da ne živiš na račun socijale već od svog rada opet si čovjek 3. klase, Untermensch. A kod nas svaki stranac osnivanjem firme dobiva boravišnu i radnu dozvolu. :oops:

Dobro jutro.
Prikljucenje EU koje nema alternativu je dzada u jednom pravcu. Od hiljade prizvoda ne moze se deset plasirati na njihovo trziste a oni nama salju citave lance svojih marketa.
uravo tako i to ti salju kinesku i ko zna ciju jos proizvodnju

Ali, tako je uvijek bilo i bice - jachi tabachi :sad:
jao_situacije

#22 Re: Mogućnost kupovine nekretnine u EU?

Post by jao_situacije »

Nisu nikakva gatanja možeš kupiti auto stan kuću avion svemirski brod po uslovima države u kojoj kupuješ. Negdje su veći porezi negdje treba više papira negdje manje negdje moraš kupiti preko ovlaštenih firmi tj. agencija. Svaka država ima svoje zakonodavstvo.
Znam ljude koji imaju nekretnine po Europi i nemaju nikakvih problema.
Frutek

#23 Re: Mogućnost kupovine nekretnine u EU?

Post by Frutek »

Ovdje se radi o tome da je čovjek htio kupovinom nekretnine da obezbijedi sebi boravak negdje u EU, a to je izgleda nemoguće ako nisi drzavljanin EU. To je u najmanju ruku nefer, da ne mozes boravit legalno a uloziš pare u tu državu i pritom ne trazis ništa od njih. Možda bi u medjuvremenu išao na dodatno usavršavanje, upisao dodatnu školu, tražio posao, sve u domenu normalnog čovjeka u jednom demokratskom društvu (čitaj: ne traži milostinju, neće na socijalu, nije došao po azil) i to se onemogućuje. Cirkus.
Ci-Nick

#24 Re: Mogućnost kupovine nekretnine u EU?

Post by Ci-Nick »

Drvosjeca iz Dejcica wrote:
Rasisti obični. I kada si dovoljno finansijski sposoban da možeš da kupiš sebi nekretninu i da ne živiš na račun socijale već od svog rada opet si čovjek 3. klase, Untermensch. A kod nas svaki stranac osnivanjem firme dobiva boravišnu i radnu dozvolu. :oops:
U svakoj zemlji ćeš dobiti boravišnu dozvolu i dozvolu za rad ako registruješ firmu (ali ne sa 2000 KM osnivačkog kapitala kao kod nas) nego ulaganjem većeg kapitala.
Znam sigurno da je za Njemačku uslov investicija od 250.000 eura i zapošljavanje min. 5 ljudi.
U Austriji je to povoljnije, u Sloveniji i Hrvatskoj mislim još povoljnije.
Onaj ko ima ozbiljiniji kapital i želi da se bavi biznisom za njeg ne postoje granice.
modem33

#25 Re: Mogućnost kupovine nekretnine u EU?

Post by modem33 »

Danguba wrote:

Dobro jutro.

Za to su krivi nasi politicari .... jer su nesposobni.
Post Reply