A zasto toliko cudjenje sto je CG postala drzava pa sve bivse republike su postale drzave samo CG nije. Eto sad i ona jeste. Da je Kosovo bilo republika u bivsem sistemu a ne autonomna pokrajina i ono bi dobilo drzavnost bez problema.The Man wrote:princip nepromjenjivosti medjunarodnih granicaPrenj wrote:Crna Gora je bila drzava i prije 1918. i jos je 1991. bila pozvana od strane medjunarodne zajednice da napravi referendum, sto je ucinila tek juce.The Man wrote: Koji principi? drže se oni svojih principa...strašno! oni su nametnuli taj prag od 55% jer su se nadali da neće preči taj prag jer če ovo vjerovatno pokrenuti jednu lavinu u zapadnoj evropi što se tiče Baska, Katalonaca itd...oni gledaju samo svoje guzove..boli njih patka za nekog Ostoju iz Nikšića ili Fatmira Sejdia iz Tuzija kod Podgorica
Da, medjunarodnoj zajednici i nije u ovom trenutku odgovaralo 'cackanje mecke' i zato se prag i povecao sa 50 na 55. Svejedno, sam referendum se na kraju desio po uputstvima i pravilima medjunarodne zajednice.
Dok u slucaju RS-a, nikakve principe niti zelje medjunarodne zajednice, nije moguce prepoznati.
Referendum RS-a bi samo iznova pokrenuo lanac nestabilnosti u cijelom regionu i sire, jer bi princip nepromjenjivosti medjunarodnih granica bio doveden u pitanje, bez ikakvog jakog razloga.
Eto toliko o principu....Crna Gora nova država...a vjerovatno i Kosovo...a i Slovenci i Hrvati žele da završe pitanja oko granice Plovanija kod Umaga...ove stvari više nisu upitne....nego su samo pitanje vremena...mali smo mi narodi da bi se nešto trzali...kad je bio Tito i tada smo se nešto jedva...a sad pogotovo
Moguć referendum za odcjepljenje Republike Srpske
- hrasno38
- Vozim: Renault Laguna
- Horoskop: Riba
-
Prenj
Crna Gora je postojala i prije 1918., a u nekom drzavnom obliku, i ostale ex-YU republike, sto je poslije priznao AVNOJ, i na kraju i medjunarodna zajednica 1991., kroz odluke Badinterove komisije.The Man wrote:princip nepromjenjivosti medjunarodnih granicaPrenj wrote:Crna Gora je bila drzava i prije 1918. i jos je 1991. bila pozvana od strane medjunarodne zajednice da napravi referendum, sto je ucinila tek juce.The Man wrote: Koji principi? drže se oni svojih principa...strašno! oni su nametnuli taj prag od 55% jer su se nadali da neće preči taj prag jer če ovo vjerovatno pokrenuti jednu lavinu u zapadnoj evropi što se tiče Baska, Katalonaca itd...oni gledaju samo svoje guzove..boli njih patka za nekog Ostoju iz Nikšića ili Fatmira Sejdia iz Tuzija kod Podgorica
Da, medjunarodnoj zajednici i nije u ovom trenutku odgovaralo 'cackanje mecke' i zato se prag i povecao sa 50 na 55. Svejedno, sam referendum se na kraju desio po uputstvima i pravilima medjunarodne zajednice.
Dok u slucaju RS-a, nikakve principe niti zelje medjunarodne zajednice, nije moguce prepoznati.
Referendum RS-a bi samo iznova pokrenuo lanac nestabilnosti u cijelom regionu i sire, jer bi princip nepromjenjivosti medjunarodnih granica bio doveden u pitanje, bez ikakvog jakog razloga.
Eto toliko o principu....Crna Gora nova država...a vjerovatno i Kosovo...a i Slovenci i Hrvati žele da završe pitanja oko granice Plovanija kod Umaga...ove stvari više nisu upitne....nego su samo pitanje vremena...mali smo mi narodi da bi se nešto trzali...kad je bio Tito i tada smo se nešto jedva...a sad pogotovo
Slovenci i Hrvati mijenjaju granicu, tj. pokusavaju mijenjati granicu dogovorom, a ne ratom.
U danasnjem svijetu, nikakvi jednostrani referendumi vise nisu moguci.
Tacka.
-
Prenj
Interes?The Man wrote:Interesno - Profitno društvo....ništa drugo...dok se raja guši...oni rasprodaše sve...svi se mogu ispaliti kad hoće i gdje hoće...Prenj wrote:Ljudi hoce da zive normalno, samo ih u tome sprjecavaju politicke elite, koje u nedostatku drugih sadrzaja, nacionalna pitanja neprestano isturaju u prvi plan.The Man wrote: Pa hvala bogu....nema boljeg argumenta od tog, da neko kaže: mi nečemo da živimo s njima jer smo ratovali protiv njih, u tome jeste problem u ovoj državi jer ljudi neče da žive zajedno!a to se neće popraviti ni za 100 godina, nažalost..
Kako objasnjavas bratstvo i jedinstvo politickih elita koje neprekidno traje jos od 1991.?
Rijetko sta u ljudskim zajednicama nije interes ... od braka, preko komsiluka, ... do naseg cuvenog zajednistva, jedino sto se to nekad zove drugacijim imenom.
Da je drugacije, narodi BiH bi se vec davno poubijali.
-
The Man
Ko je spominjao rat? a ne bi me iznenadio na rat izmedju hrvata i slovenaca pošto sam živio neko vrijeme baš na tom području i vidio sam koliko se volePrenj wrote:Crna Gora je postojala i prije 1918., a u nekom drzavnom obliku, i ostale ex-YU republike, sto je poslije priznao AVNOJ, i na kraju i medjunarodna zajednica 1991., kroz odluke Badinterove komisije.The Man wrote:princip nepromjenjivosti medjunarodnih granicaPrenj wrote: Crna Gora je bila drzava i prije 1918. i jos je 1991. bila pozvana od strane medjunarodne zajednice da napravi referendum, sto je ucinila tek juce.
Slovenci i Hrvati mijenjaju granicu, tj. pokusavaju mijenjati granicu dogovorom, a ne ratom.
U danasnjem svijetu, nikakvi jednostrani referendumi vise nisu moguci.
Tacka.
Jednostrani referendum? zadnji je bio prije 15 godina...bar ovdje...ako sam šta naučio ovdje to jeste da ništa nije kako se čini da jeste i da se stvari okrenu naopačke preko noći!
-
Prenj
Bice da si bio maloljetan u to vrijeme, pa te zato sjecanje slabo sluzi.The Man wrote: Ko je spominjao rat? a ne bi me iznenadio na rat izmedju hrvata i slovenaca pošto sam živio neko vrijeme baš na tom području i vidio sam koliko se vole![]()
Jednostrani referendum? zadnji je bio prije 15 godina...bar ovdje...ako sam šta naučio ovdje to jeste da ništa nije kako se čini da jeste i da se stvari okrenu naopačke preko noći!
Taj "jednostrani" referendum je u potpunosti odrzan pod uslovima i kontrolom medjunarodne zajednice.
Tek su poslije Radovan i drustvo napravili sasvim drugaciju PR ...
-
The Man
Nisam bio maloljetan u to vrijeme...nego sam "sazrio" baš u posljednjih par godina....opet MZ, pa vi ste stvarno svi poludili ako se pouzdate u ljude koji su nas nahuškali jedne na druge i aminovali sve poteze...i dan danas crpe naše resurse...Prenj wrote:Bice da si bio maloljetan u to vrijeme, pa te zato sjecanje slabo sluzi.The Man wrote: Ko je spominjao rat? a ne bi me iznenadio na rat izmedju hrvata i slovenaca pošto sam živio neko vrijeme baš na tom području i vidio sam koliko se vole![]()
Taj "jednostrani" referendum je u potpunosti odrzan pod uslovima i kontrolom medjunarodne zajednice.
Tek su poslije Radovan i drustvo napravili sasvim drugaciju PR ...
-
Prenj
Da, omiljena teza jos od "Lepa sela, lepo gore" ... sve nam je kriv nekakav drekavac, a zlocinca nigdje ni za lijeka ...The Man wrote: Nisam bio maloljetan u to vrijeme...nego sam "sazrio" baš u posljednjih par godina....opet MZ, pa vi ste stvarno svi poludili ako se pouzdate u ljude koji su nas nahuškali jedne na druge i aminovali sve poteze...i dan danas crpe naše resurse...
-
zavrzlama
Glavni razliog sto niko od zvanicnih politicara u rs-u nece traziti referendum za odvajanje tog entiteta je sto ti isti politicari dovode svoje fotelje u opasnost i sto znaju da u ovom obliku se nemogu odvojiti od BIH.
Rs-a postoji u ovom obliku i sa ovom velicinom zato sto su pristali u dejtonu na drzavu BIH i pristali na to da nemaju pravo na izdvajanje....da je Mz planirala u buducnosti da podijeli BIH ..u dejtonu nebi 33% jednog naroda dobilo pola drzave..nego bi bas ti koji hoce odvajanje platili najvecu cijenu u teritorijalnom smislu...politicari to znaju ali nezna obicni narod...srpski politicari u BIH su pod jakim pritiskom srbije (citaj radikala) i jos im je vazeci dogovor tudman /milosevic.
Rs-a postoji u ovom obliku i sa ovom velicinom zato sto su pristali u dejtonu na drzavu BIH i pristali na to da nemaju pravo na izdvajanje....da je Mz planirala u buducnosti da podijeli BIH ..u dejtonu nebi 33% jednog naroda dobilo pola drzave..nego bi bas ti koji hoce odvajanje platili najvecu cijenu u teritorijalnom smislu...politicari to znaju ali nezna obicni narod...srpski politicari u BIH su pod jakim pritiskom srbije (citaj radikala) i jos im je vazeci dogovor tudman /milosevic.
-
The Man
Zločinci se znaju, imenom i prezimenom.. a oni nisu ništa radili bez nekog uputstva, nisu oni takvih muda...ne bi se sada krili...eh....a največi krivac je narod jer je stoka...to se danas odlično vidi...samo izadji i prošetaj malo gradom ako si iz Sarajeva.Prenj wrote:Da, omiljena teza jos od "Lepa sela, lepo gore" ... sve nam je kriv nekakav drekavac, a zlocinca nigdje ni za lijeka ...The Man wrote: Nisam bio maloljetan u to vrijeme...nego sam "sazrio" baš u posljednjih par godina....opet MZ, pa vi ste stvarno svi poludili ako se pouzdate u ljude koji su nas nahuškali jedne na druge i aminovali sve poteze...i dan danas crpe naše resurse...
- A_I_
#110 Re: Moguć referendum za odcjepljenje Republike Srpske
i'm backBosna_E wrote:Tesko. Dok se "pale" i "loze" na AI poput tebe il na RK, RM, MB, nece nam bit fino.A_I_ wrote: citav narod BiH je s*eban nacionalizmom, al valjda cemo se kadli tadli izvuci iz tog njesra.
da si ti meni ziv i zdav ovo AI nema veze s inicijalima Alije Izetbebovica
vec predstavlja inicijale Artificial Intelligence
pothitno po druge naocale...
- muha_sa
Još malo pa će Vojvodina. Koji im je klinac--zašto svi bježe od Srbije--je li to tamo neka infekcija?Ne kontam---pogotovo ne kontam ove iz genocidne tvorevine---brača prekodrinska genocid i sva zla koja su počinili svališe na njih a oni i dalje po svoje mišljenje Koštunici i koštunicama idu---drag im valjda pašaluk.
-
Al-aqsa
Eh, da je sacekao jos samo nekoliko dana nato bi nas sravnio sa zemljom! Ultimatum je bio jasan. Stop kod BL i nema dalje!Drvosjeca iz Dejcica wrote:Treb'o je sacekati samo 20 dana sa potpisivanjem...eh...Al-aqsa wrote: I hvala Aliji pa je potpisao Dejton, jer je spasio mnoge zivte i dalja stradanja!
-
Meyra
Ako Vratnik ili Semizovac postave zahtjev za odrzavanje referenduma u cilju otcjepljenja ......... takozvana Medjunarodna zajednica a ustvari Evropa ce ih podrzati!!!!!!!!!
Berlin , London i Pariz zele Evropu Regija, to jest Evropu u kojoj oni nece imati konkurenata.
Sto manje Regije to nesposobnije za ekonomski i privredni razvitak, to manje politicki jake i s tim idelane kao trziste ovih velikih i kao liferanti vojske za NATO.
Idem brzo praviti pitu dok ovi moji ukucani nisu u znaku protesta raspisali referendum.
Berlin , London i Pariz zele Evropu Regija, to jest Evropu u kojoj oni nece imati konkurenata.
Sto manje Regije to nesposobnije za ekonomski i privredni razvitak, to manje politicki jake i s tim idelane kao trziste ovih velikih i kao liferanti vojske za NATO.
Idem brzo praviti pitu dok ovi moji ukucani nisu u znaku protesta raspisali referendum.
-
spongebob
kakav rat, jes ti normalanbleka wrote:meni nije jasno. Jesul oni svjesni da ga puse u iducem ratu.
Evo uzmimo banalan primjer Istocne Hercegovine, bez logistike iz CG pada u roku keks.
A za Banja LUku i krajinu da ne govorimo.
Ustvari daj boze da nesto probaju da se rijesimo vise gamadi
nego sto neko rece, sto je babi milo...
Sumnjaci po sadasnjem Ustavu nemaju prava na samootcjepljenje, samim tim je i ova tema izlisna
- Bljuzgo
Imaju oni drugih briga.spongebob wrote:
Sumnjaci po sadasnjem Ustavu nemaju prava na samootcjepljenje, samim tim je i ova tema izlisna

Strah, razočaranje, neizvjesnost, tako bi se moglo ukratko opisati raspoloženje više od 160 tisuća glasača, uglavnom srpske nacionalnosti, koji nisu uspjeli očuvati zajednicu sa Srbijom.
Pristaše zajedničke države zbunjuje i šutnja čelnika unionističkog bloka, koji su se svojim biračima obratili samo putem medija, zanijekavši rezultate referenduma.
Glasnogovornik Srpske narodne stranke, koja pripada unionističkom bloku, tek je u izjavi za Večernji list rekao da će, zajedno s ostalim stranaka, provjeriti rezultate glasanja.
Iako nije izrijekom naveo na kojim glasačkim mjestima i koliko, spomenuo kako imaju informacije da su pokradeni u nekim općinama, te da je bilo više vrsta nepravilnosti.
"Ne znam kako ćemo reagirati, oglasit ćemo se naknadno", poručili su iz središnjice Srpske narodne stranke.
Njegov politički kolega iz Bloka za opstanak zajednice Srbije i Crne Gore Goran Danilović bio je konkretniji, rekavši za Večernji da imaju ozbiljne proceduralne primjedbe te da će se zbog toga sastati s izaslanikom EU Javierom Solanom.
"Smatramo da će izaslanik EU prihvatiti naše primjedbe, koje su vrlo ozbiljne i s ozbiljnim posljedicama", ističe Danilović te dodaje da unionisti ne mogu priznati rezultate referenduma sve dok Solanin izaslanik ne razmotri njihove primjedbe.
Odbio je reći kakve mjere unionistički blok zapravo planira poduzeti. Samo je kratko rekao da će njihovi postupci ovisiti o izaslanstvu EU i načinu na koji ono bude razmatralo njihove primjedbe i zahtjeve, koji uključuju poništenje rezultata referenduma.
Kakva je depresija nakon referenduma obuzela one koji su glasali protiv neovisnosti Crne Gore, najbolje svjedoči atmosfera u jednom podgoričkom ugostiteljskom objektu simboličnog naziva Ćošak.
"Mogu svoju gostionicu zatvoriti", govori vlasnik po imenu Mile, koji se nije želio fotografirati.
Na terasi lokala samo je skupina mlađih gostiju, koji su bili odjeveni u majice na kojima je pisalo "ne" samostalnoj Crnoj Gori, pjesmom privlačila poglede prolaznika.
Optimizam nije unijela ni izjava crnogorskog premijera da će Crna Gora svim svojim državljanima, uključujući građane Srbije koji u njoj imaju imovinu, biti mjesto ugodno za život, piše Večernjak.
- jeza u ledja
Helem, sto se tice povlacenja nekih paralela, u Crnu Goru zivi po zadnjem popisu stanovnistva oko 30% Srba (tako su se izjasnili). U BiH ih zivi gotovo identican broj. Da li bi Srbi u Crnu Goru za koju godinu mogli raspisati referendum za nezavisnost??? Nelogicno zvuci jelde? Tako treba promatrati i status Srba u BiH i zdravo...
-
zavrzlama
Mene licno ne tangiraju ti pozivi od nekih udruzenja u rs-u za odvajanje i referendum jer je to opste poznato....medutim mene zanima dali je srpski narod u BIH stvarno na tom nivou politickog i kulturnog stanja da ne mogu zivjeti ni s kim ko nije njihove vjere i politickog opredjeljenja ,jer ako se ide tom logikom,onda nikad recimo sandzaklije,madari,siptari,hrvati i ostali koji zive u srbiji nece imat mira i non-stop ce biti referendumi,ratovi i nova crtanja granica na balkanu...
- muha_sa
Zar te život ničem naučio nije-zašto bi te zanimalo nešto što su oni--šumnjaci---što kamom što sa sigurne distance,dokazalizavrzlama wrote:Mene licno ne tangiraju ti pozivi od nekih udruzenja u rs-u za odvajanje i referendum jer je to opste poznato....medutim mene zanima dali je srpski narod u BIH stvarno na tom nivou politickog i kulturnog stanja da ne mogu zivjeti ni s kim ko nije njihove vjere i politickog opredjeljenja ,jer ako se ide tom logikom,onda nikad recimo sandzaklije,madari,siptari,hrvati i ostali koji zive u srbiji nece imat mira i non-stop ce biti referendumi,ratovi i nova crtanja granica na balkanu...
- Vodenjak
Srpski pokret nevladinih asocijacija "Spona" najavljuje da će zatražiti od međunarodne zajednice da se u RS održi referendum o izdvajanju RS iz BiH, izjavio je predsjedavajući te nevladine organizacije Branislav Dukić.
A sta je "Spona"?
Ko je Branislav Dukic?
To su organizacija i covjek koji su uspjeli da za samo desetak sati izazovu pravu lavinu raznoraznih komentara o tamo nekom referendumu o otcjepljenju Republike Srpske!
Kako dobro uradjeno s njihove strane i koja dobra navlakusa za forumase da ponovo pokazu kako mi, eto, ne damo nasu BiH...
Uz duzno postovanje prema pojedinima koji su zaista diskutovali ovdje sa razumom, ne mogu da se ne upitam dokle cemo se mi paliti na svaku shushu koja nesto lane medju onima tamo u "manjem entitetu"?
Cini se da je i ova diskusija najbolji lakmus papir nacio-liderima na sta treba da pucaju I na narednim izborima.
Ne gine im pobjeda jer, pobogu, moramo se zbiti u redove, zar ne?
-
senada
Prenj wrote:Da, omiljena teza jos od "Lepa sela, lepo gore" ... sve nam je kriv nekakav drekavac, a zlocinca nigdje ni za lijeka ...The Man wrote: Nisam bio maloljetan u to vrijeme...nego sam "sazrio" baš u posljednjih par godina....opet MZ, pa vi ste stvarno svi poludili ako se pouzdate u ljude koji su nas nahuškali jedne na druge i aminovali sve poteze...i dan danas crpe naše resurse...

-
Frankyee
Sto se tice Crne Gore, to su dubrad gora od onih sto su nas gazili u proslom ratu. Dok je bilo dobro da budu uz Srbiju jer su mogli da pljackaju, otimaju i senluce tada su bili "dva oka u glavi". Kad je postalo gusto da se bude us Srbiju koju niko ne voli tada su fini decki pa cak ze dobre odnose sa susjedima.
Sto se mene tice najbolje bi bilo da nako seljacki zakuhaju medusobom jer tad je mirna BiH.
Sto se mene tice najbolje bi bilo da nako seljacki zakuhaju medusobom jer tad je mirna BiH.
-
senada
#124 Re: Moguć referendum za odcjepljenje Republike Srpske
koje budalestine...pa CG je imala svoju drzavnost a rs ni nano sekundu....uostalom ako zele da se odcijepe iz BiH eno im Srbija... sigurna sam da rs nikada ne moze dobiti drzavnost ali ce egzistirati kao entitet sve dok su na vlasti ovi isti...i svi koji obilaze njih, demokrate90, 100% su zagovornici RS drzavnosti a sta bi dalje slijedilo ne treba biti pametan pa jasno vidjeti kraj BiH.Drvosjeca iz Dejcica wrote:Neka organizuju referendum na nivou BiH, ako se vec pozivaju na primjer Crne Gore.SiSaJuMe wrote:Moguć referendum za odcjepljenje Republike Srpske
e, mogu misliti kako se sada kod nekih sumanuto idejnih retardosa oralni otvori banalno razvlace od uha do uha...