Mogu li doktori dati otkaz.....?
- Maraschino
#51 Re: Mogu li doktori dati otkaz.....?
Svi su krivi i oni koji daju i oni koji uzimaju.
Onaj koji nece, na pomen toga odmah ti daje do znanja da nece, da je to njegov posao za koji prima platu ili te kulturno ponizi kako je to korupcija.
Bilo je vremena(mislim da sada nije) kada te nece pogledati ako mu nesto ne tutnes.
Onaj koji nece, na pomen toga odmah ti daje do znanja da nece, da je to njegov posao za koji prima platu ili te kulturno ponizi kako je to korupcija.
Bilo je vremena(mislim da sada nije) kada te nece pogledati ako mu nesto ne tutnes.
- Men_of_Numenor
#52 Re: Mogu li doktori dati otkaz.....?
[yt]gWrKQjpx_4I[/yt]
- Connaisseur Karlin
#53 Re: Mogu li doktori dati otkaz.....?
to je navika, jos iz starog sistema, a ni tad doktori nisu bili dobro placeniMaraschino wrote:Svi su krivi i oni koji daju i oni koji uzimaju.
doktori jednsotavno nisu dovoljno placeni , a drzavu to nije ni briga , u sutini, drzavu nije briga za njenim gradjanima u bilo kojem sektoru rada i genrlano zivota
-
moonca
#54 Re: Mogu li doktori dati otkaz.....?
I vani pojedini dr dobivaju poklone, ali od agenata faramaceutskih kompanija koji zele svoj lijek progurati. Uglavnom su to ruckovi i za njegovo osoblje. Novac nikako.triconja wrote: Sto se to ne prijavljuje? Da jebe rak raka da stalno prijavljuju nekog doktora nekad bi neko nesto i pokreno, ali najlakse je turit u padze, jebiga, da pripazi.
Pa licno sam bio svjedok kako jedan prica da doktor nece uzet pare a ovaj mu nudi, tj. taj je lezo u krevetu do mog kad sam periso slijepo crijevo i ovaj se cudi, ne moze se nacudit. Tu je najveca krivica ljudi, pa jebemu onda treba svakom davat pare ko god radi svoj poso, dodje ti postar, zakaci mu cvaju, odes u granap das petaka, odes na salter i das stoju da te pripazi da brze sredis i tako dalje i tako blize.
No, mito radi
- provjerila sam u opstini.-
TRANCE
#55 Re: Mogu li doktori dati otkaz.....?
Doktori bi htjeli švicarsku platu u Bosni gdje je prosječna plata 860 KM. Pa ne ide to tako, tražite od nadležnih idiota da stvore poslovni ambijent pogodan za visok ekonomski rast, pa kad prosječna plata bude 5 milja KM, onda će i doktori moći imati platu od 10-15 milja mjesečno. Do tada ili radite pošteno svoj posao ili idite u inostranstvo ako mislite da imate adekvatno znanje, a većina ga nema, jer budimo realni, pola doktora ne zna beknuti engleski niti neki drugi strani jezik, a dobar dio ih je diplomirao vezama i kovertama, pogotovo oni što su studirali 1990-ih godina.
- valjuga
#56 Re: Mogu li doktori dati otkaz.....?
Što ih TRANCE nafali 
- svjezi_ustipak
#57 Re: Mogu li doktori dati otkaz.....?
100 000 faks medicine u BiH? Tesko. a i da je tako tih sto mija su uglavnom plaittili roditelji doktora kroz svoje poreze godinama.Black swan wrote:moja podrška doktorima trebaju imati dobre plate
međutim
malo je to sve čudno
jes čeprka po bubregu ali u zgradi koju je napravila država ili samodoprinosi...u porostoriji koju je uredio donator... na krevetu ili stolu koji je uložio kanton ili opet neki donator ili što kažu forumaši od NAŠIH para tojest para gazdi koje uplaćuju u fond
u njega je uloženo barem 100 000 maraka sati predavanja vježbi kolokvija asistenata profa... a njega je faks došao 100 maraka po godini ako je bio redovan ( ovo za starije doktore... lupam sume)...
izgradi svoju zgradu, opremi ordinaciju, zaposli suradnike i nek ti plata bude 50 000 mjesečno
ovako ne mogu puno biti plaćeniji od fonda koji pune svi građani od kojih je pola penzionera nezaposlenih studenata i gdje jedno radi a troje se liječi
kkoliko je desetina hiljada km ulozeno u tebe dok si zavrsio FPN?
i moze biti placeniji jer u kantonu od pola miliona stanovnika ima manje od 2000 ljekara. za fond su takve plate sitnica. za fond nisu problem doktori nego politicari i namjesteni tenderi. doktori i njihove plate su najmanji problem.
- Prpa.ba
#58 Re: Mogu li doktori dati otkaz.....?
Plate zaposlenika cine od 60% do 75% ukupnih troskova ZZOKS, pa se onda medicinska aparatura i ostalo "casti" iz budzeta kroz grantove, tj. narodski receno placamo istu stvar dvaput. 
- svjezi_ustipak
#59 Re: Mogu li doktori dati otkaz.....?
Prpa.ba wrote:Plate zaposlenika cine od 60% do 75% ukupnih troskova ZZOKS, pa se onda medicinska aparatura i ostalo "casti" iz budzeta kroz grantove, tj. narodski receno placamo istu stvar dvaput.
od 385 miliona 70% ide na plate zaposlenika? na plate ide 269 miliona godisnje u sarajevu?
- Prpa.ba
#60 Re: Mogu li doktori dati otkaz.....?
Ah, procenat je do mene. Baratao sam malo zastarjelom cifrom od 330 miliona KM prihoda ZZOKS. Ukupni troskovi samo plata su oko 200 miliona KM, sto je oko 52%. Nabere se tu jos 10-15 miliona KM ostalih troskova uz plate. Recimo da je sigurno da prilicno natpolovican iznos ide iskljucivo u troskove rada.
UKCS sa 3500 zaposlenih, Opca bolnica sa 600, Hitna pomoc sa 300, Domovi zdravlja sa 2100. Bez ostalih JU vezanih uz zdravstvo. Nisu to nerealisticne cifre, jednostavno se premalo novca slijeva s jedne strane zbog rada na crno, a s druge strane rashodi cure na sve strane. Dovoljno je vidjeti da se cifra kroz jedan mandatni period povecala sa 40ak miliona KM a nema znacajnijih promjena.
Tu nedostaje solidna reorganizacija pracena rastom prihoda od jos 50-100 miliona KM i odgovarajucim masivnim investicionim kreditnim zaduzenjem da bi se moglo govoriti o dovoljnom/dobrom zdravstvenom sistemu.
UKCS sa 3500 zaposlenih, Opca bolnica sa 600, Hitna pomoc sa 300, Domovi zdravlja sa 2100. Bez ostalih JU vezanih uz zdravstvo. Nisu to nerealisticne cifre, jednostavno se premalo novca slijeva s jedne strane zbog rada na crno, a s druge strane rashodi cure na sve strane. Dovoljno je vidjeti da se cifra kroz jedan mandatni period povecala sa 40ak miliona KM a nema znacajnijih promjena.
-
Hakiz
#61 Re: Mogu li doktori dati otkaz.....?
HAVANA wrote:Naravno da moze.Ja bi njima dao plate da su rahat od pameti.Zamisli ceprka mi po bubregu a konta kada ce rata kredita ,cerka na ekskurziju i kako ce babi nisane podic![]()
Ja postavljam policu pa fiknem struju il se opalim cekicem, a ne to sto oni rade.
Daj jednom doktoru platu 10.000 KM, biće nezadovoljan što nema 15.000.
Daj drugom doktoru 1.000 KM platu, on će od te plate kupiti šta mu je neophodno da izliječi siromašnog pacijent.
Nije novac glavni problem.
Ja razumijem da su ljekari nezadovoljni, svi smo nezadovoljni, ne mogu oni biti izuzetak.
Ali, izgubili su sve moje poštovanje. Od klasičnog traženja da im pacijenti daju u koverti da bi radili svoj posao, do ovog današnjeg trenda. A taj trend je da svoje nezadovoljstvo uslovima koje su im napravili ljudi iz vlasti izražavaju time što pacijentima uskraćuju usuge. A ljude iz vlasti koji su im te uslove napravilli liječe i to im se ponizno klanjajući.
Jedan od razloga zašto nam je u BiH ovako kako nam je je i taj što nemamo ni hrabrosti, ni samopoštovanja, ni dostojanstva. Svi mi to nemamo, pa nemaju ni ljekari.
Čast izuzecima (da neko ne kaže da generalizujem).
- Connaisseur Karlin
#62 Re: Mogu li doktori dati otkaz.....?
vjerovato su nezadovoljni i uslovima rada,nedostatak profesonalne opreme, nemanje strucanjaka za popravak neophodn opreme za radHakiz wrote:HAVANA wrote:Naravno da moze.Ja bi njima dao plate da su rahat od pameti.Zamisli ceprka mi po bubregu a konta kada ce rata kredita ,cerka na ekskurziju i kako ce babi nisane podic![]()
Ja postavljam policu pa fiknem struju il se opalim cekicem, a ne to sto oni rade.
Daj jednom doktoru platu 10.000 KM, biće nezadovoljan što nema 15.000.
Daj drugom doktoru 1.000 KM platu, on će od te plate kupiti šta mu je neophodno da izliječi siromašnog pacijent.
Nije novac glavni problem.
Ja razumijem da su ljekari nezadovoljni, svi smo nezadovoljni, ne mogu oni biti izuzetak.
Ali, izgubili su sve moje poštovanje. Od klasičnog traženja da im pacijenti daju u koverti da bi radili svoj posao, do ovog današnjeg trenda. A taj trend je da svoje nezadovoljstvo uslovima koje su im napravili ljudi iz vlasti izražavaju time što pacijentima uskraćuju usuge. A ljude iz vlasti koji su im te uslove napravilli liječe i to im se ponizno klanjajući.
Jedan od razloga zašto nam je u BiH ovako kako nam je je i taj što nemamo ni hrabrosti, ni samopoštovanja, ni dostojanstva. Svi mi to nemamo, pa nemaju ni ljekari.
Čast izuzecima (da neko ne kaže da generalizujem).
medicnske sestr i braca su jako lose placeni, a oni su asistenti doktorima
narod je ne drugoj temi pisao da nose toalte papir tokom lijecenje u bolnici
- svjezi_ustipak
#63 Re: Mogu li doktori dati otkaz.....?
Koji izvjestaj si ti gledao sa tim ciframa? Izvjestaj iz 2015 koji sam ja nasao za troskove plata daje cifru od 130 miliona. To je na 385 miliona negdje oko 35 poato. Ako zelis postavicu ti sve cifre po ustanovama.Prpa.ba wrote:Ah, procenat je do mene. Baratao sam malo zastarjelom cifrom od 330 miliona KM prihoda ZZOKS. Ukupni troskovi samo plata su oko 200 miliona KM, sto je oko 52%. Nabere se tu jos 10-15 miliona KM ostalih troskova uz plate. Recimo da je sigurno da prilicno natpolovican iznos ide iskljucivo u troskove rada.
UKCS sa 3500 zaposlenih, Opca bolnica sa 600, Hitna pomoc sa 300, Domovi zdravlja sa 2100. Bez ostalih JU vezanih uz zdravstvo. Nisu to nerealisticne cifre, jednostavno se premalo novca slijeva s jedne strane zbog rada na crno, a s druge strane rashodi cure na sve strane. Dovoljno je vidjeti da se cifra kroz jedan mandatni period povecala sa 40ak miliona KM a nema znacajnijih promjena.Tu nedostaje solidna reorganizacija pracena rastom prihoda od jos 50-100 miliona KM i odgovarajucim masivnim investicionim kreditnim zaduzenjem da bi se moglo govoriti o dovoljnom/dobrom zdravstvenom sistemu.
Sto se tice odrzavanja ustanova i kupovine aparata to spada u obaveze osnivaca. Fond nije predvidjen za to. To je razlog zasto npr predsjedavajuca Skupstine KS posjecuje OB jer je tijelo koje vodi osnivac ustanove i daje pare za najnovije radove tamo. Fond je namjenjen za tekuce troskove: plata + potrosni materijal.
Kad je rijec o ljekarima i platama mi imamo jako mali broj ljekara na broj stanovnika, medju najmanjim u Evropi. Najveca zdravstvena ustanova u drzavi ima 310 specijalista svih specijalnosti. To je jako malo, za ustanovu tog nivoa izuzetno malo.
Povecati plate ljekarima nije problem jer para ima. Da li ima volje druga je stvar. Ljekar je nosilac aktivnosti i posla u zdravstvu. Miniranjem polozaja i materijalne sigurnosti ljekara potkopava se i zdravstveni sistem.
Inace slazem se sa vecim dijelom posta koji si napisao.
-
TRANCE
#64 Re: Mogu li doktori dati otkaz.....?
Hakiz wrote:Ali, izgubili su sve moje poštovanje. Od klasičnog traženja da im pacijenti daju u koverti da bi radili svoj posao, do ovog današnjeg trenda. A taj trend je da svoje nezadovoljstvo uslovima koje su im napravili ljudi iz vlasti izražavaju time što pacijentima uskraćuju usuge. A ljude iz vlasti koji su im te uslove napravilli liječe i to im se ponizno klanjajući.HAVANA wrote:Naravno da moze.Ja bi njima dao plate da su rahat od pameti.Zamisli ceprka mi po bubregu a konta kada ce rata kredita ,cerka na ekskurziju i kako ce babi nisane podic![]()
Slika govori više od hiljadu riječi