Modernizacija glasanja na izborima

Post Reply
neimenovan.x

#1 Modernizacija glasanja na izborima

Post by neimenovan.x »

Pošto se izborima znatno manipuliše, kako bi vi unaprijedili sam proces glasanja?

Ja bih uveo da je glasanje obavezno za sve punoljetne građane. Ko ne glasa njemu se sve takse uduplavaju. Npr., ako nisi glasao - vađenje lične, vozačke, rodnog lista... sve košta duplo. Ne smijemo nagrađivati pasivnost. Odsustvo sa glasanja bi bilo omogućeno samo osobama koje nisu zdravstveno sposobne da glasaju ili se trenutno nalaze u inostranstvu (za oboje potreban dokaz). Ovim bi se potencijalno riješio problem vojske stranačkih pijuna koji su redovni na izborima.

Zatim bih uveo i digitalno glasanje. Svi građani koji su izvadili ličnu kartu dali su i otiske prstiju. Dođeš u kabinu i sjedneš pred touch-screen na kojem piše da staviš palac na uređaj za čitanje otisaka prstiju. Kada te registruje, na ekranu se pokaže lista na kojoj se vrši izbor. Sama aplikacija ne dozvoljava nevažeće "listiće", tj., 1 glasač = 1 glas. Slijepim osobama omogućiti i audio pomoć (slušalice) sa tasterima.

Baza bi bila podjeljena u dvije cjeline:
1. Tabela sa JMBG glasača sa upisanom informacijom kada je glasao.
2. Tabela sa podacima o glasovima.
Ove dvije tabele nemaju međusobnu vezu, tj., upisivanje se vrši neovisno tako da se ne zna ko je za koga glasao.
Mreža treba da bude intranet, s tim da se na kraju glasanja tabela 1. objavljuje javno na internetu tako da svaki korisnik može provjeriti da li je glasao. Ako je ipak odlučio da ne glasa, a uvidom se ispistavi da je glasao - zna se ko je odgovaran i ko je imao direktan pristup bazi podataka. Administratora treba dobro platiti, ali mu treba prijetiti i velika zatvroska kazna u slučaju neregularnosti.

Obavezno zabraniti glasanje u odsustvu. Ako je potrebno glasanje može trajati i 10 dana, ali glasanje u odsustvu je najveća boljka trenutnog sistema i obavezno ga treba zabraniti.

Mislim da bi ovaj pristup drastično popravio validnost izbora u BiH. Sama infrastruktura nije toliko skupa i jednom kada se u nju uloži mogla bi se koristiti i na budućim izborima.

Znam da će biti kritika vezanih na temu "ma može on na kompjuteru svašta naštimati". To nije tačno. Na ispravno razvijenom sistemu nije moguće svašta naštimati. Banke preko računara vrše milionske transfere novca dnevno. Uostalom, puno više ljudi zna hemijskom olovkom lažirati potpis ili poništiti listić, nego što zna hakovati dobro zaštićen sistem.

Interesuju me i vaši prijedlozi, kako bi vi riješili manipulaciju prilikom glasanja.
neimenovan.x

#2 Re: Modernizacija glasanja na izborima

Post by neimenovan.x »

Primjer zašto tradicionalni način glasanja nije dobar:

http://www.klix.ba/vijesti/bih/pojedini ... /140911050
"Čovjek iz St. Lousia je upravo dobio paket iz Centralne izborne komisije na kućnu adresu koji sadrži stotinu koverti sa glasačkim listovima koji pripadaju različitim ljudima iz 20 država u Sjedinjenim Državama. Koverte su uredno zapakovane i zalijepljen, tako da ostaje pitanje ko i zašto je poslao izborne listove ljudi iz Kalifornije, Teksasa, Ilinoisa, New Yorka... na adresu jednog covjeka u St. Louisu?"
Ovakvih primjera ima u Švedskoj, Belgiji, Holandiji, Sjedinjenim Američkim Državama, Njemačkoj, Kanadi i drugim zemljama u kojima su registrirani glasači, a na neke adrese poslano je i više od 300 glasačkih listića.
muzicar_iz_parka

#3 Re: Modernizacija glasanja na izborima

Post by muzicar_iz_parka »

Ima jedna stvar koju nisi ubacio u to digitalno glasanje, a to je naš tradicionalni "pad sistema" u državnim institucijama, još iz vremena kralja Tvrtka. Onda sav taj tvoj trud bude ni za šta pošto nestanu svi glasovi.

Obaveza glasanja je glupost, nijedna država to nema osim možda neke komunističke tipa S. Koreja.

Ukidanje prava državljanima u inostranstvu da glasaju putem pošte ili u DKP-ima je takođe glupost, ne možeš ni od kog očekivati da baš u vrijeme izbora kad ima prečih obaveza uzima godišnji odmor i troši ko zna koliko novaca da bi došao glasati.
Mada udio dijaspore u glasanju i nije pretjerano velik, na zadnjim bilo 35 000 prijavljenih, na ovim oko 40 000, ne predstavlja to neku veliku razliku niti uticaj na krajnji rezultat, posebno kad se svi ti glasovi podjele na razne izborne jedinice.
karanana

#4 Re: Modernizacija glasanja na izborima

Post by karanana »

mislim da ima zemalja sa obavezom glasanja. ako se ne varam brazil je jedna od vecih koji to imaju. mada je i meni to glupost. jebo glasanje u sistemu kao sto je nas.
muzicar_iz_parka

#5 Re: Modernizacija glasanja na izborima

U pravu si zbog Brazila, nisam znao, mada opet kad se pogleda lista, malo država:
http://en.wikipedia.org/wiki/Compulsory_voting#Enforced
leo karan

#6 Re: Modernizacija glasanja na izborima

Post by leo karan »

dok ova vlast ima vecinu, svaki prijedlog izmjena izbornog zakona koje njima ne idu na ruku bit ce hladno odbijen

nema nam pomoci bez govnjive motke i prdekane
O'zone
Globalni moderator

#7 Re: Modernizacija glasanja na izborima

Post by O'zone »

Ja sam za to da se ukine glasanje a da se trenutna postavka vladajuće strukture proglasi doživotnom uz mogućnost nasljeđivanja od strane djece kad ovi više ne budu u mogućnosti obnašati funkciju.

Džabe spalimo milone u te izbore a ovi moroni na jednu adresu šalju 100 glasačkih listića :roll:
sinuhe

#8 Re: Modernizacija glasanja na izborima

Post by sinuhe »

Glasacki listici jos nisu dosli u dijasporu. Dosle su potvrde o registraciji prije par mjeseci.
muzicar_iz_parka

#9 Re: Modernizacija glasanja na izborima

O'zone wrote:Ja sam za to da se ukine glasanje a da se trenutna postavka vladajuće strukture proglasi doživotnom uz mogućnost nasljeđivanja od strane djece kad ovi više ne budu u mogućnosti obnašati funkciju.

Džabe spalimo milone u te izbore a ovi moroni na jednu adresu šalju 100 glasačkih listića :roll:
Nemoj biti toliko strog, ko radi taj i griješi. :D
O'zone
Globalni moderator

#10 Re: Modernizacija glasanja na izborima

Post by O'zone »

sinuhe wrote:Glasacki listici jos nisu dosli u dijasporu. Dosle su potvrde o registraciji prije par mjeseci.
A jbm-ga

http://www.klix.ba/vijesti/bih/pojedini ... 40911050#6

Doduše nije otvorio ni jedu kovertu da se vide listići
sinuhe

#11 Re: Modernizacija glasanja na izborima

Post by sinuhe »

Ne znam, nisam nikad imao ovakvih problema. Listici su uvijek stizali a moras jos i potvrditi kopijom pasosa koju prilozis u odvojenu kovertu.
O'zone
Globalni moderator

#12 Re: Modernizacija glasanja na izborima

Post by O'zone »

Ovi izbori će biti nevjerovatno prljavi.

Varat će se na svakom koraku i svaki glas će da bude bitan.

Neki dan je bila frka oko suhog žiga koji se stavlja na glasačke listiće od proslogodišnjih izbora a koji je ostao u štampariji u Češkoj bez nadzora.

Danas je frka oko ovih slanja listića.

Sutra će biti već nešto novo.

Na sam dan izbora i na after-u će da bude čudnovato :lol:
stari grad Visegrad

#13 Re: Modernizacija glasanja na izborima

Post by stari grad Visegrad »

sinuhe wrote:Glasacki listici jos nisu dosli u dijasporu. Dosle su potvrde o registraciji prije par mjeseci.
Ranije sam dobivao potvrdu o registraciji, a ove godine nisam dobio potvrdu o registraciji. Gdje da se javim?
Hafis

#14 Re: Modernizacija glasanja na izborima

Post by Hafis »

Ja sam rasterećen.
Moj glas na izborima vrijedi kao tri bošnjačka glasa :)
...barem mi tako objasniše ovdje
daxon

#15 Re: Modernizacija glasanja na izborima

Post by daxon »

karanana wrote:mislim da ima zemalja sa obavezom glasanja. ako se ne varam brazil je jedna od vecih koji to imaju. mada je i meni to glupost. jebo glasanje u sistemu kao sto je nas.
Nigdje nije obavezno glasanje, obavezno je pojavljivanje na glasačkom mjestu, a ti možeš ubaciti prazan listić, ili glasati za Paju Patka, to se nikog ne tiče.
lasta2

#16 Re: Modernizacija glasanja na izborima

Post by lasta2 »

pod broj 1 - uvesti glasanje putem interneta da ne moram ići da se guram sa sijedima od kojih pola ima još neotkrivene vrste bolesti.

pod broj 2 - apsolutno kažnjavati neglasanje! mamicu im "neopredjeljenu" i pasivnu. oni su mi gori od svih krezavih glasača sda i šćepinih šošona.
Last edited by lasta2 on 11/09/2014 23:20, edited 1 time in total.
leo karan

#17 Re: Modernizacija glasanja na izborima

Post by leo karan »

daxon wrote:
karanana wrote:mislim da ima zemalja sa obavezom glasanja. ako se ne varam brazil je jedna od vecih koji to imaju. mada je i meni to glupost. jebo glasanje u sistemu kao sto je nas.
Nigdje nije obavezno glasanje, obavezno je pojavljivanje na glasačkom mjestu, a ti možeš ubaciti prazan listić, ili glasati za Paju Patka, to se nikog ne tiče.
Trebalo bi i te listice uzimati u obzir, kao izraz gradjanskog nezadovoljstva...
joli

#18 Re: Modernizacija glasanja na izborima

Post by joli »

Glasanje je previse skup proces a kod nas je svake 2 godine i tu se ojade porteski obaveznivci za desetine milona km.ZA stampanje listica,za izborne komisije,posmatrace ,svasta nesto.

Trebalo bi uvesti glasanje preko interneta.Svaki gradjanin treba da ima lozinku sa kojom pristupa web lokaciji glasanja.A za one gradjane koji nemaju racunar i internet otvore se glasacka mjesta po nekoliko u svakoj opstini sa masinama za glasanje odnosno racunarima.

Nema porebrojavanja glasova,rezultate znamo odamh i mozemo ih pratiti.nema troskova i trosenja miliona.izbori se mogu odrzati kad god se hoce itd
neimenovan.x

#20 Re: Modernizacija glasanja na izborima

Post by neimenovan.x »

Još uvijek stojim iza toga da glasanje treba biti obavezno jer za društvo nema ništa gore od pasivnosti. Mislim da ovaj efekat ispliva tokom izbora:
Apatija promatrača ili efekt promatrača ili Genovese efekt je tendencija svedoka nesreće, zločina ili druge hitne situacije da ne pokušavaju da pomognu žrtvi. Jedna od definicija ovog efekta glasi:"Što više pojedinaca, svedoka postoji, manja je verovatnoća da će tko pomoći".
Zbog ovoga imamo dvije dominantne grupe glasača: pasivne i one koji glasaju po naredbi za lopove koji su im omogućili parazitski način života.

Takođe ovo nema nikakve veze sa komunizmom. I danas si obavezan da završiš osnovnu školu, da imaš ličnu kartu i sl. Do nedavno si bio obavezan i da ideš u vojsku a nismo bili u komunizmu.
alzu1977

#21 Re: Modernizacija glasanja na izborima

Post by alzu1977 »

Dok elektronsko glasanje ne uvedu, nema nikome mog glasa :izet:
Did

#22 Re: Modernizacija glasanja na izborima

Post by Did »

Najčešći oblik manipulacije je šaranje listića od strane brojača. Ogroman je procenat nevažećih listića i nemoguće je pripisati sve samo nepismenosti i revoltu birača. Ne mogu da vjerujem da im dozvole imati olovke dok broje i slažu listiće.
Digitalno glasanje riješilo bi ovaj problem.
Sociolog

#23 Re: Modernizacija glasanja na izborima

Post by Sociolog »

radio sam na izborima 2010 godine, u izbornoj jedinici Osnovne skole u Buca potoku, kad je proslo 19h,sati ostao sam sam u prostoriji kad su listici bili izvuceni iz kutija, da sam htio mogao sam hladno dopisati masu listica, ogroman propust u organizaciji
Post Reply