Modernizacija glasanja na izborima
- Comrad
#1 Modernizacija glasanja na izborima
Mislim da je doslo vrijeme da pocnemo razmatrati o modernizaciji glasanja iliti e-votingu. Vidimo opet da postoji brdo nevazecih listica, odziv mladih je nikakav. Elektronsko glasanja, bilo koji nacin, bi sigurno rijesio navedene probleme. Ili barem uvesti neki vid elektronskog glasanja pored ovog postojeceg, garantujem da bi izlaznost mladih bila uduplana.
Temu nisam stavio na politiku, jer nema veze sa politickim opcijama, stavovima itd. Takodjer, razumijem da politicarima ne odgovara da olaksaju ljudima glasanje, te da natjeraju mlade da glasanju, a pogotovo ne da smanje mogucnost greske. Opet, mi kao gradjani mozemo sve to promjeniti, ako zelimo.
Ustede na samim izborima bi bile enormne. Koliko se novca sada potrosi na posmatrace, na brojace glasova itd. Uzas, i opet na kraju rezultati se cekaju sedmicama. I ko moze potvrditi da su 100% tacni? Niko. Bio sam na brojanju glasova jednom i to je katastrofa, covjek nikad ne moze biti tacniji od racunara.
Nisam nesto detaljno trazio podatke, ako neko ima bolje neka postavi, ali nekoliko zemalja koje koriste e-voting
As of January 2010:
Legally binding electronic voting with voting machines:
Australia, Brazil, Canada, France, India, Japan, Kazakhstan, Peru, Russia, United States of America, United Arab Emirates, Venezuela
Legally binding internet voting:
Austria, Australia, Canada, Estonia, France, Japan, Switzerland
Nesto o e-votingu:
http://en.wikipedia.org/wiki/Electronic_voting
Temu nisam stavio na politiku, jer nema veze sa politickim opcijama, stavovima itd. Takodjer, razumijem da politicarima ne odgovara da olaksaju ljudima glasanje, te da natjeraju mlade da glasanju, a pogotovo ne da smanje mogucnost greske. Opet, mi kao gradjani mozemo sve to promjeniti, ako zelimo.
Ustede na samim izborima bi bile enormne. Koliko se novca sada potrosi na posmatrace, na brojace glasova itd. Uzas, i opet na kraju rezultati se cekaju sedmicama. I ko moze potvrditi da su 100% tacni? Niko. Bio sam na brojanju glasova jednom i to je katastrofa, covjek nikad ne moze biti tacniji od racunara.
Nisam nesto detaljno trazio podatke, ako neko ima bolje neka postavi, ali nekoliko zemalja koje koriste e-voting
As of January 2010:
Australia, Brazil, Canada, France, India, Japan, Kazakhstan, Peru, Russia, United States of America, United Arab Emirates, Venezuela
Nesto o e-votingu:
-
TVRTKO_Bosanski
#2 Re: Modernizacija glasanja na izborima
Pa kod nas pristup internetu ima nesto oko 40% posto stanovnistva. Ukoliko ti je plan da zajebes ruralnu masu, i nije losa idejaComrad wrote:Mislim da je doslo vrijeme da pocnemo razmatrati o modernizaciji glasanja iliti e-votingu. Vidimo opet da postoji brdo nevazecih listica, odziv mladih je nikakav. Elektronsko glasanja, bilo koji nacin, bi sigurno rijesio navedene probleme. Ili barem uvesti neki vid elektronskog glasanja pored ovog postojeceg, garantujem da bi izlaznost mladih bila uduplana.
As of January 2010:
Nesto o e-votingu:
Usteda kod nas ne bi bila ni slucajno. Vec bi se nasao neki ministrov amidzic ili drugi rodjak koji ima bas tu firmu koja se bavi izradom bas tih programa ili sistema potrebnih za taj nacin glasanja koji bi pokupio mast. Mozda bi nas to i skuplje kostalo.
Inace ostvarivo, zasto da ne. I drugi to vec rade. Za sada nerealno, u buducnosti svakako.
- Ajatolah_
#3 Re: Modernizacija glasanja na izborima
Ma pesimističan si, mislim da pristup Internetu ima i preko 60%-65% domaćinstava. Ali svejedno ne bi to bio jedini način glasanja, već pomoćni za lijene kojima je mrsko do glasačkog mjesta.TVRTKO_Bosanski wrote:Pa kod nas pristup internetu ima nesto oko 40% posto stanovnistva. Ukoliko ti je plan da zajebes ruralnu masu, i nije losa ideja![]()
![]()
-
TVRTKO_Bosanski
#4 Re: Modernizacija glasanja na izborima
EdoI wrote:Ma pesimističan si, mislim da pristup Internetu ima i preko 60%-65% domaćinstava. Ali svejedno ne bi to bio jedini način glasanja, već pomoćni za lijene kojima je mrsko do glasačkog mjesta.TVRTKO_Bosanski wrote:Pa kod nas pristup internetu ima nesto oko 40% posto stanovnistva. Ukoliko ti je plan da zajebes ruralnu masu, i nije losa ideja![]()
![]()
Pa nema se tu sta mislit, ljudi izracunali. http://www.internetworldstats.com/europa2.htm#ba
Inace jedan od nacina da se ljude natjera da glasaju jeste uvodjenje kazni za neglasace. Znaci ko ne izadje na izbore kazna 100 maraka. Mislim da bi izlaznost bila preko 80%.
Pogotovo bi to dovelo do veceg odziva mladih, znaci te neke studentske kategorije koja je inace poznata ko najveci kokuz u drustvu.
- Ajatolah_
#5 Re: Modernizacija glasanja na izborima
Ma ko zna odakle su uzimali podatke, a svejedno 1.955.277 korisnika nema šanse da je 42,3% ukupnog stanovništva, to bi značilo da BiH ima preko 4,62 miliona ljudi. Danas samo najzabačenija sela nemaju pristup Internetu.
-
walk_M-A-N
#6 Re: Modernizacija glasanja na izborima
Na prvi pogled, elektronsko glasanje izgleda kao dobra ideja. Jer ne razumiješ kako radi i misliš da magična kutija sve rješava. Daleko od toga.
Prvo, nema potpune anonimnosti.
Drugo, imaš dva proizvođača tih sistema. Država Izrael.
Treće, bitno, to su zatvoreni sistemi. Znači, ne znaš kako se računa rezultat.
ALI, pritisak je. Neki bi da prodaju to, neki ne razumiju ali bi da moderniziraju, itd.
Evo još jednog što je za tu priču.
http://thebosniatimes.ba/clanak/9797
ALI, pritisak je. Neki bi da prodaju to, neki ne razumiju ali bi da moderniziraju, itd.
- insomnia78
#7 Re: Modernizacija glasanja na izborima
Sto se tice elektronskog glasanja u Fr je ono zanemarivo. Glasanje putem interneta je cak i ukinutoComrad wrote:Mislim da je doslo vrijeme da pocnemo razmatrati o modernizaciji glasanja iliti e-votingu. Vidimo opet da postoji brdo nevazecih listica, odziv mladih je nikakav. Elektronsko glasanja, bilo koji nacin, bi sigurno rijesio navedene probleme. Ili barem uvesti neki vid elektronskog glasanja pored ovog postojeceg, garantujem da bi izlaznost mladih bila uduplana.
As of January 2010:
Nesto o e-votingu:
-
sandra01
#8 Re: Modernizacija glasanja na izborima
Uvodjenje elektronskog glasanja u zemlji koja po posljednjem popisu ima 40% informaticki nepismenog stanovnistva bilo bi ravno katastrofi!!!
Masa ljudi ne zna koristiti bankomat a kamoli da se snadje da glasa.
Mene zanima kako su ljudi koji su dali ovaj prijedlog to zamislili.Koji dio glasackog procesa misle da modernizuju i kako?
Svi predlazu uvodjenje elektronskog glasanja ali niko ne pokazuje kako bi to izgledalo.
Neka ti koji predlazu pokazu taj softver kako radi i koje su prednosti istog , pa da onda vidimo dalje.
Masa ljudi ne zna koristiti bankomat a kamoli da se snadje da glasa.
Mene zanima kako su ljudi koji su dali ovaj prijedlog to zamislili.Koji dio glasackog procesa misle da modernizuju i kako?
Svi predlazu uvodjenje elektronskog glasanja ali niko ne pokazuje kako bi to izgledalo.
Neka ti koji predlazu pokazu taj softver kako radi i koje su prednosti istog , pa da onda vidimo dalje.
-
Horcrux
#9 Re: Modernizacija glasanja na izborima
Pogresno... https://github.com/vvk-ehk/ivxvwalk_M-A-N wrote:Na prvi pogled, elektronsko glasanje izgleda kao dobra ideja. Jer ne razumiješ kako radi i misliš da magična kutija sve rješava. Daleko od toga.
Znaci sistem za glasanje u Estoniji je potpuno open-soruce, otvorenog koda, kojeg svako moze vidjeti, cak stavise i iskoristiti, knpr mi.The intention behind this repository is to make source code of the Estonian online voting system available for public review.
Taj gore link je upravo sistem koji estonci koriste da glasaju.The repository is not used for active development, but will be kept up to date, so the code that can be found here is the code that is used for election.
Ne znam zasto spominjete pristup internetu, ako ja dobro to razumijem u elektronskom glasanju jos uvijek postoje glasacka mjesta gdje se ide i glasa, samo je sav dalji proces automatiziran.
- Dope_Man
#10 Re: Modernizacija glasanja na izborima
Upravo, pristup internetu nije neophodan. Ovo podrazumjeva da dodjes i glasas na elektronskom uredjaju koji ce biljeziti glasove, i mozda ih automatski slati na glavni server, ne da ljudi sjede kuci i preko mobitela glasaju.
Svakako sam za bilo kakav sistem koji bi doveo do ubrzanja proceaa, kao i smanjenja troskova a i povecanja izlaznosti.
Naravno, svjestan sam da to nikada, niko iz nase vlade nece pokrenuti jer to njima ne odgovara.
Svakako sam za bilo kakav sistem koji bi doveo do ubrzanja proceaa, kao i smanjenja troskova a i povecanja izlaznosti.
Naravno, svjestan sam da to nikada, niko iz nase vlade nece pokrenuti jer to njima ne odgovara.
- karanana
#11 Re: Modernizacija glasanja na izborima
Upravo. Ne mogu vjerovat da ljudi misle da je elektronsko glasovanje ustvari glasovanje preko interneta. Elektronsko glasovanje te i dalje obvezuje da dodjes na biracko mjesto i da tamo mjesto papira koristis touch screen.
-
black64
#12 Re: Modernizacija glasanja na izborima
ja sam za
plus nek odmah salje informacije na glavni server i nek se live vide brojevi glasova i trenutni rezultati izbora
+ uz to ova kazna za neglasace, pa bi vidio brale moj kako bi se promijenila struktura glasaca a i stranaka na vlasti
+ uz to ova kazna za neglasace, pa bi vidio brale moj kako bi se promijenila struktura glasaca a i stranaka na vlasti
-
Horcrux
#13 Re: Modernizacija glasanja na izborima
Treba uvesti like-based-voting, to je state of the art tehnika glasanja, koja bi zasigurno uspjela i ovdje.
Znaci, ideja je da CIK kreira facebook grupu, "CIK - Izbori 2018" i da posta nazive stranaka i kandidata, a da raja lajka.
Na kraju pobijedi onaj ko bude imao vise lajkova, logicno. Izlaznost bi bila pravo velika.
/s
Znaci, ideja je da CIK kreira facebook grupu, "CIK - Izbori 2018" i da posta nazive stranaka i kandidata, a da raja lajka.
Na kraju pobijedi onaj ko bude imao vise lajkova, logicno. Izlaznost bi bila pravo velika.
/s
- cyprus
#14 Re: Modernizacija glasanja na izborima
Može li kako da se uvede i da oni koji hoće glasat prvo moraju riješiti neki test opšteg znanja i rasuđivanja? 
- irac300
#15 Re: Modernizacija glasanja na izborima
Potpis.cyprus wrote:Može li kako da se uvede i da oni koji hoće glasat prvo moraju riješiti neki test opšteg znanja i rasuđivanja?
-
paladinka
#16 Re: Modernizacija glasanja na izborima
U Svicarskoj se glasa najvise preko poste , znaci kad je glasanje posto se radi o direktnoj demokratiji to je vise puta godisnje , dobije se kuverta sa listicima i mozes kuci glasati i poslati rezultate , naravno imaju i mjesta za glasanje ali vecina ljudi glasaju pismenim putem.
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
#17 Re: Modernizacija glasanja na izborima
Pa ne bas. Onda ne bi bilo dopisivanja na listicima i ponistavanja istih.irac300 wrote:Potpis.cyprus wrote:Može li kako da se uvede i da oni koji hoće glasat prvo moraju riješiti neki test opšteg znanja i rasuđivanja?Jebo elektronsko glasanje, ako će stranački kadrovi vući za rukav penzionere koji jedva hodaju i reći im koje dugme da prEtisnu. Isto nam se hvata.
- jao_situacije
#18 Re: Modernizacija glasanja na izborima
Chmoljo wrote:Pa ne bas. Onda ne bi bilo dopisivanja na listicima i ponistavanja istih.irac300 wrote:Potpis.cyprus wrote:Može li kako da se uvede i da oni koji hoće glasat prvo moraju riješiti neki test opšteg znanja i rasuđivanja?Jebo elektronsko glasanje, ako će stranački kadrovi vući za rukav penzionere koji jedva hodaju i reći im koje dugme da prEtisnu. Isto nam se hvata.
kod nas bi mašine garant bile bez pasvorda
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
#19 Re: Modernizacija glasanja na izborima
Kako bi se lagano lokalni haker zavuko pod masinu ko pod dajca i prespajo kablove
- n;hill
#20 Re: Modernizacija glasanja na izborima
Ova tema bi mogla opet biti aktuelna ovih dana....sudeći po aktivnosti Parlamenta BiH danas 
- n;hill
#21 Re: Modernizacija glasanja na izborima
https://www.klix.ba/vijesti/bih/parlame ... /180307042n;hill wrote:Ova tema bi mogla opet biti aktuelna ovih dana....sudeći po aktivnosti Parlamenta BiH danas
- mk ultra
- Grijem se na: Ugalj
- Vozim: Bahato
- Horoskop: Maćak
#22 Re: Modernizacija glasanja na izborima
140% izlaznostChmoljo wrote:![]()
Kako bi se lagano lokalni haker zavuko pod masinu ko pod dajca i prespajo kablove
Ja bih stavio pod obavezu biografije na glasački listić
-
Horcrux
#23 Re: Modernizacija glasanja na izborima
Kako bi bilo dobro napraviti neki blockchain based voting sistem!
Mislim da bismo bili prvi u svijetu koji bi tako nesto napravili i implementirali.
- n;hill
#24 Re: Modernizacija glasanja na izborima
Znači donesen je zakon u predstavničkom domu da će se uvesti videonadzor i skeniranje listića
i opet mi nije jasno šta će to tačno spriječiti i kako
i opet mi nije jasno šta će to tačno spriječiti i kako