Moderne željeznice BiH
- boogy
#1 Moderne željeznice BiH
28/10/2005
BiH nabavlja devet garnitura nagibnih vozova
Vlada FBiH donijela je na sjednici u Sarajevu Odluku o davanju saglasnosti za realizaciju projekta nabavke vozova nagibne tehnike Talgo, saopćio je na novinarskoj konferenciji federalni ministar saobraćaja i ...
... komunikacija Nedžad Branković. Projekt je ključni za projekt obnove putničkog saobraćaja u BiH, i to međunarodnog, kazao je ministar. Njime je predviđena nabavka devet garnitura vlakova španjolske kompanije Patentes Talgo Madrid, i to pet dnevnih garnitura i četiri noćne.
Vlakovi Talgo saobraćaju u u Španjolskoj, Njemačkoj, Portugalu, Italiji, Švicarskoj i ubrajaju se u red najsavremenijih. Mogu saobraćati na svim prugama, a karakteristični su po posebnoj nagibnoj tehnici s visokim komforom i velikim brzinama.
Da bi projekt za koji je jučer suglasnost dala Vlada FBiH mogao biti ostvaren, predviđeno je zaključenje koncesijskog kreditnog ugovora u iznosu od 67.627.058 eura između kraljevine Španjolske i BiH.
Vlada će Parlamentu FBiH podnijeti na odobrenje prijedlog kreditnog zaduženja u ovom iznosu, računajući da će Željeznice FBiH biti krajnji dužnik.
BiH nabavlja devet garnitura nagibnih vozova
Vlada FBiH donijela je na sjednici u Sarajevu Odluku o davanju saglasnosti za realizaciju projekta nabavke vozova nagibne tehnike Talgo, saopćio je na novinarskoj konferenciji federalni ministar saobraćaja i ...
... komunikacija Nedžad Branković. Projekt je ključni za projekt obnove putničkog saobraćaja u BiH, i to međunarodnog, kazao je ministar. Njime je predviđena nabavka devet garnitura vlakova španjolske kompanije Patentes Talgo Madrid, i to pet dnevnih garnitura i četiri noćne.
Vlakovi Talgo saobraćaju u u Španjolskoj, Njemačkoj, Portugalu, Italiji, Švicarskoj i ubrajaju se u red najsavremenijih. Mogu saobraćati na svim prugama, a karakteristični su po posebnoj nagibnoj tehnici s visokim komforom i velikim brzinama.
Da bi projekt za koji je jučer suglasnost dala Vlada FBiH mogao biti ostvaren, predviđeno je zaključenje koncesijskog kreditnog ugovora u iznosu od 67.627.058 eura između kraljevine Španjolske i BiH.
Vlada će Parlamentu FBiH podnijeti na odobrenje prijedlog kreditnog zaduženja u ovom iznosu, računajući da će Željeznice FBiH biti krajnji dužnik.
-
Prenj
Konacno korak naprijed za nase vozove.
Sjecam se '97 i '98 kada ni onaj jedan, jedini vagon sto je saobracao prugom Jablanica-Sarajevo nije mogao biti cist ...
U saobracaju je bio jos jedan vagon, na pruzi oko Zenice ...
Direktor zeljeznica BiH, tj. ova dva vagona, je tada bio Nedzad Brankovic, po zanimanju sestric.
Sjecam se '97 i '98 kada ni onaj jedan, jedini vagon sto je saobracao prugom Jablanica-Sarajevo nije mogao biti cist ...
U saobracaju je bio jos jedan vagon, na pruzi oko Zenice ...
Direktor zeljeznica BiH, tj. ova dva vagona, je tada bio Nedzad Brankovic, po zanimanju sestric.
- Kurt_Kombajn
#4 Re: Moderne željeznice BiH
...znaci li to da ce se moci bRez presjedanja iz eu u bih vozati?...merak bi mi bio, a i gorepomenuti vlakovi ce se isplatiti samo i jedino ako raja bude putovala...a ako bidnu zjapili prazni, propast ce...pa cemo se Jope cuditi sto nam nista ne polazi za rukom...zato: ostavljaj auta i trpaj u vagoneboogy wrote:Projekt je ključni za projekt obnove putničkog saobraćaja u BiH, i to međunarodnog
ima li ZBiH svoju stranicu na netu, da vidimo pise li stogodj o planovima?
- Kurt_Kombajn
ovako to mora izgledati...

...pa ce nam zeljeznica biti mocna i bogata...samo se bojim da ne odvale cijene vece nego sa bajkonura u svemir

...pa ce nam zeljeznica biti mocna i bogata...samo se bojim da ne odvale cijene vece nego sa bajkonura u svemir
-
rasta
dobro eto vagoni ce stici a kad ce stici pruga?prije je isao voz od ploca preko sarajeva zatim do broda i odatle dalje gdje oces a sad cini mi se ide pruga negdje od ploca do sarajeva i ima pruga od sarajeva do zagreba?...i za sta ce onda pobogu tolki vagoni za dva manje vise beznacajna pravca?
mozda i nisam u pravu za ove pravce jer ovu informaciju imam od prije godinu dana a nisam cuo u medjuvremenu da se nesto promijenilo?
mozda i nisam u pravu za ove pravce jer ovu informaciju imam od prije godinu dana a nisam cuo u medjuvremenu da se nesto promijenilo?
-
Prenj
Linija Sarajevo-Pesta ide preko Broda!rasta wrote:dobro eto vagoni ce stici a kad ce stici pruga?prije je isao voz od ploca preko sarajeva zatim do broda i odatle dalje gdje oces a sad cini mi se ide pruga negdje od ploca do sarajeva i ima pruga od sarajeva do zagreba?...i za sta ce onda pobogu tolki vagoni za dva manje vise beznacajna pravca?
- Kurt_Kombajn
...ne bih bas rekao da je linija od sa do zg beznacajan pravac
navedi bilo koji grad u zapadnoj evropi preko kojeg se stize preko, recimo, bukuresta ili sofije???
a toliki vozovi su potrebni da bi mogao npr. prileci u hanoveru ili kopenhagenu, a probuditi se direktno u sarajevu...a ne kao dosad, mimarom do zagreba, onda presjedaj, cekaj i mrzni se 4-5 sati pa hvataj naredni voz ili bus...
a toliki vozovi su potrebni da bi mogao npr. prileci u hanoveru ili kopenhagenu, a probuditi se direktno u sarajevu...a ne kao dosad, mimarom do zagreba, onda presjedaj, cekaj i mrzni se 4-5 sati pa hvataj naredni voz ili bus...
-
Stari
Cekajte ljudi malo ...ne mislite valjda na prugu Sarajevo - Doboj - B. Brod (preko Dervente) ...pa etapa Doboj - Brod je ukinuta jos prije jedno 40 godina ....u Budimpestu se putovalo (iz Sarajeva dakle ) ...preko B. Samca , Vrpolja -Vinkovaca - Osijeka ....a za Zagreb preko Banjaluke Prijedora i B. Novog....i te pruge postoje i dan danas ...(a izgradjene su jos za turskog vakta ) ...
-
Prenj
Pardon, pardon, preko Samca ..., nije prije bilo granice, ko je jos vodio racuna ... je li Samac ili BrodStari wrote:Cekajte ljudi malo ...ne mislite valjda na prugu Sarajevo - Doboj - B. Brod (preko Dervente) ...pa etapa Doboj - Brod je ukinuta jos prije jedno 40 godina ....u Budimpestu se putovalo (iz Sarajeva dakle ) ...preko B. Samca , Vrpolja -Vinkovaca - Osijeka ....a za Zagreb preko Banjaluke Prijedora i B. Novog....i te pruge postoje i dan danas ...(a izgradjene su jos za turskog vakta ) ...
- Kurt_Kombajn
ah, sjetio sam jos neceg...posto je prema staroj dobroj zeljeznicarskoj tradiciji red da se vozovima daju imena, trebace nam dakle devet naziva za ove kompozicije...
prijedlozi:
-stari most...ili
-kalesijski zvuci
prijedlozi:
-stari most...ili
-kalesijski zvuci
-
rasta
sad procitah da ipak nema...mada u brodu je postojao zeljeznicki most preko save i on je porusen a uostalom ne vidim razloga zasto uopste ide na samac kad je u Sl brodu sjeciste pruga onih koje idu zagreb-beograd i onih koji idu sjeverno za Budimpestu....
-
Larci
ALI ETO DA NEBUDEM NEGATIVAN... FINA TEMA!!!
-
vodoinstalater
Vozovi koji ovi nasi planiraju kupiti su super ali da jos urade sta pa da pocnu ljude "mamiti" da koriste vozove, to bi bilo nesto. Inace je interna politika zeljeznica da je putnicki prevoz neperspektivan iz ekonomskog smisla i zato ne rade nista na tom planu. Ovi ce vozovi doci samo kao izgovor za dotacije koje su im potrebne od drzave. To sto u drugim drzavama ista situacija s tom razlikom da kompanije pokusavaju da imaju sto vise putnika a ne samo sto vise tona koje su prevezli.
Da skratim pokusajte nazvati informacije na zeljeznickoj i pitajte za bilo koji informaciju sem polazaka vozova. Nece vam znati odgovoriti ili ce im trebati deset minuta dok vam daju neku polu informaciju. I tako je u citavom tom sektoru. O higijeni u vozovima koji nisu medjunarodni bolje da ne govorim, pitati ce me neko od kuda to znam. Mene je stid reci da nekada koristim taj voz.
A zeljeznice mogu biti a i jesu u normalnom svijetu najbolji nacin za putovati. Na zalost samo malo sam bio u mogucnosti koristiti te njihove prednosti. Nadam se da ce biti prilike sa ovim novim vozovima!
PS Pocinjem sebe analizirati i skontam da je ovo malo postova sto napravi jesu cisti pesimizan. Na svu srecu ne shvatam se ozbiljno!
Da skratim pokusajte nazvati informacije na zeljeznickoj i pitajte za bilo koji informaciju sem polazaka vozova. Nece vam znati odgovoriti ili ce im trebati deset minuta dok vam daju neku polu informaciju. I tako je u citavom tom sektoru. O higijeni u vozovima koji nisu medjunarodni bolje da ne govorim, pitati ce me neko od kuda to znam. Mene je stid reci da nekada koristim taj voz.
A zeljeznice mogu biti a i jesu u normalnom svijetu najbolji nacin za putovati. Na zalost samo malo sam bio u mogucnosti koristiti te njihove prednosti. Nadam se da ce biti prilike sa ovim novim vozovima!
PS Pocinjem sebe analizirati i skontam da je ovo malo postova sto napravi jesu cisti pesimizan. Na svu srecu ne shvatam se ozbiljno!
-
rasta
sad se sjetih kad sam prvi put nakon rata isao posjetiti rodbinu u hrvatskoj i u sl brodu usao u brzi voz koji je tada isao od vinkovaca do zagreba sad ide od beograda isto tako preko vinkovaca do zagreba , i kad je ono krenulo , a ja navikao u tramvaju ono kad malo fol zabrza tamo izmedju stanica stup i energoinvest da se ko eto drzim bolje jer eto brzina je neka...elem ocu reci da je od tada proslo maltene 10 godina a mi tek sada kupujemo neke vagone nesto se modernizujemo...