Ne radi se o tome koje auto zelim (tu sam manje vise siguran) nego "kako" doci do tog auta.
Za kupovinu sam mislio izdvojiti 20k eura (male korekcije gore su moguce). E sad moje pitanje. Kako je najbolje uzet auto. Ja sam inace zagovornik toga da sve sto posjedujes treba da bude tvoje a ne da si vezan nekim ugovorima za neke rokove (cak i telefon nisam nikad na ugovor uzeo, kad ovo spomenuh, vidim da nigdje nisam napisao da zivim u Austriji a to je bitno za daljnji tok).
Po glavi mi se motaju 2 opcije (sa nekim podopcijama):
1. klasicna kupovina - dignem kes, odem kod prodavaca (dal privatnik ili poduzetnik) i uzmem auto. OVdje bih isto volio znat sta je bolje, otici kod privatnika ili kod nekog preprodavaca. Kod privatnika naravno nemas nikakve garancije, dok kod ovog drugog nesto i mozes izmajmunisat. A opet kad cujem "prodavac auta" odma mi nekako u glavi da hoce da te prevari (valjda ljude ne prati dobar imidz
1a. kredit - znaci taj novac koji bih dao za auto dignem kao kredit a svoj novac negdje orocim (ili sta vec). ovdje postoji i opcija da ja djelimicno dam svoj novac a ostatak u kreditu (samo nisam siguran koliko je pametno dizat kredit za auto, al et...)
2. leasing - klasicni leasing gdje uplatim neku sumu na pocetku, otplacujem auto par godina i na kraju kesiram ostatak i auto bude moje.
2a. leasing po kilometrima - e za ovo sam tek nedavno cuo. Ti sa prodavacam ugovoris koliko ces u narednom periodu koristiti auto, lupam, kazes u naredne dvije godine cu preci 30k km i na osnovu toga ti se sracuna mjesecna rata. Po netu sam malo trazio i ova opcija postaje jako trazena u zadnje vrijeme. OVdje je nedostatak sto auto nikad nije tvoje ali je prednost sto je mjesecna rata manja od obicnog leasinga i jos nemas nikakvih ulaganja (tj. u vecini slucajeva samo imas te mjesecne rate a nemas kao kod obicnog leasinga nikakvo ucesce). Nakon sto ti to istekne uzmes novo auto (mladje za te 2-3 godine koliko si svoje vozio) i nastavis isto placati. Ovdje moze bit nezgodno, ti ugovoris 30k km za 3 godine a predjes to za 2 godine i onda ti auto sjedi godinu dana u garazi a ti ga placas
E eto ako neko ima nesta konstruktivno da doda, bujrum, volio bih cut svacije misljenje