MOBILNOST OSOBA SA OGRANICENIM FIZICKIM SPOSOBNOSTIMA

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

ljubav_aha

#26 Re: MOBILNOST OSOBA SA OGRANICENIM FIZICKIM SPOSOBNOSTIMA

Post by ljubav_aha »

mislis wrote:
ljubav_aha wrote:dedi,postavila sam jedna banalan primjer odnosa sredine u svakodnevnim situacijama,ako i rekacija ,jer je nekon napisao opisao odnos sredine prema osobama sa ogranicenim fizickim sposobnostima

ne zivim u BiH,ali mi je dovljno jasno da je drzava neosposobna za bilo sta,svi priacaju,svi znaju sto treba uraditi,a niko ne reaguje,i sto je najgore,i ono malo postenog naroda se ucahurilo ,poput ovog smajlija :skoljka:
Ja ne mogu da te skontam :-) .
Mozda je do mene ali to i nije tema ove emisije .
Dedi u se i u svoje kljuse . Vazda bilo i bice . Govorim iz pozicije nekoga ko nije fizicki ni psihicki (po nekim standardima) uskracen i
samim tim osijecam da svaka rijec koja dolazi od mene je bogohulna . Sit gladnog ne razumije . U BIH ne funcionise dosta toga . Tako da nije tesko povjerovati u ovo sve sto si naveo . Znaju li sta je grehota ? Boje li se mrijeti ? To se svaki put upitam kad se susretnem sa
ljudskom pohlepom , licemjerstvom i ostalim lijepim vrlinama .
sto tacno ne razumijes :?:

kako ces covjeku predloziti "u se i u svoje kljuse" :!: :?:
dedi

#27 Re: MOBILNOST OSOBA SA OGRANICENIM FIZICKIM SPOSOBNOSTIMA

Post by dedi »

Mislis neznam jesili pročitala ovo:
dedi wrote:To stoji da ima opreme al haj je dobij.Ja sam podnijo zahtjev za kolica sa dodatnim električnim motorom jer mi takva trebaju plus što su sami ljudi iz socijalnog (njih dvojca) i doktor sa ortopedije dje su me pozvali da vide kakav sam mimo nalaza potvrdili da mi takva kolica trebaju dobijam nakon sedam mjeseci odbijenicu sa obrazloženjem da takvo nešta oni nemaju u pravilniku i nemogu dati što nije istina a evo i kopija djela iz pravilnika sa njihove strasnice.

Član 19.
Specifične medicinske indikacije i pravo na pomagalo
(1) U slučaju specifičnih medicinskih indikacija osiguranom licu se izuzetno može odobriti određeno ortopedsko pomagalo u zavisnosti od njegovog zdravstvenog stanja i oboljenja, a koja nisu predviđena ovom uredbom, a ista su mu neophodna za kvalitetniji život.
(2) Odobrenje pomagala u slučaju iz stava (1) ovog člana odobrava komisija koju formira Zavod i koju čine specijalisti odgovarajuće grane medicine.
(3) Uz zahtjev za odobrenje pomagala iz stava (1) ovog člana, osigurano lice je dužno dostaviti medicinsku dokumentaciju sa detaljnim obrazloženjem medicinske indikacije koju daje isključivo ovlašteni ljekar određene specijalnosti koji je i preporučio predmetno pomagalo.

Na žalbu dolazi odbijenica sa sličnim odgovorom i dodatkom na ovaj zaključak nema prava žalbe ali nas možeš tužiti ili drugim rječima crkni magarče dok trava naraste nego iztgrebi iz svakog ćoška i skockaj se i idi naruči ako imaš dovoljno para ako nemaš možeš plakati.
To je upravo to što kažeš uzdaj se use i u svoje kljuse jer i pored zakona koji ti omogućava nešto nemožeš to dobiti jer neki (neznam kako ih nazvati) koji trebaju da ga provedu i omoguće ti nešto svojim tumačenjem te mimo svega i svi drugi problema kojih imaš prave budalom. A jedna stvar koju često kažem (kao crni humor) luksuz je biti invalid jer cjene pomagala srestva za inkontinenciju i ostalih derivata da bog mili sačuva i zakloni još pogotovo ako ti je potrebno nešto malo specifičnije od običnog.
dedi

#28 Re: MOBILNOST OSOBA SA OGRANICENIM FIZICKIM SPOSOBNOSTIMA

Post by dedi »

Hvala na komplimentima ali nije sve tako ružičasto nisam ni ja uvjek smiren ponekad i ja pobudalim do daske jer se skupi svega ali na kraju udahni duboko i sjetim se parole legije stranaca marširaj ili umri (samo je u kolicima jebeno marširati :evil: ) jer iz ove kože ne mogu u drugu. Mada ima ovo može zvučati čudno moraš prihatiti šta si i kao si dati od sebe naj više što možeš a za ostalo reći zaboli me đon neću da razbijam glavu zbog nečega što nemogu promjeniti. Jednostavan recept :thumbup:
SnezanaM

#29 Re: MOBILNOST OSOBA SA OGRANICENIM FIZICKIM SPOSOBNOSTIMA

Post by SnezanaM »

Dedi, haj ti meni javi na PP koliko kostaju ta kolica koja tebi trebaju i gdje se mogu uzeti :wink:
anjusha
Location: u 206 koraka, duzini tog sokaka koje nikad ne brojim

#31 Re: MOBILNOST OSOBA SA OGRANICENIM FIZICKIM SPOSOBNOSTIMA

Post by anjusha »

da li postoji neki zakon u nasoj zemlji koji regulira upravo ovo: pristup određenim lokacijama (institucijama i sl) osobama sa ogranicenom mobilnoscu?
ukoliko ima, molim da neko napise koji je to zakon. ukoliko nema... pa izbori, brate...
dedi

#32 Re: MOBILNOST OSOBA SA OGRANICENIM FIZICKIM SPOSOBNOSTIMA

Post by dedi »

Mislim da postoji nekakav ali tačano neznam kakav i koliko opsežan i koliko obavezujući .
dedi

#33 Re: MOBILNOST OSOBA SA OGRANICENIM FIZICKIM SPOSOBNOSTIMA

Post by dedi »

Evo nešto da probudim temu a i šta je zanimljivo barem meni.
http://www.klix.ba/scitech/nauka/ljekar ... /130220044
Post Reply