MOBILNOST OSOBA SA OGRANICENIM FIZICKIM SPOSOBNOSTIMA

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

umma69

#1 MOBILNOST OSOBA SA OGRANICENIM FIZICKIM SPOSOBNOSTIMA

Post by umma69 »

Dakle kako vec svi znamo, cinjenica je da je veliki broj ljudi u ratu izgubilo tjelesne extremitete, noge sto ruke. Ljudi koju su vezani za kolica su naprosto nevidljivi, kao da se kriju, kao da su sramota ovoga brdovitog, maglovitog grada zavaljenog u kotlinu koji im ne dopusta da zive normalno kao mi svi. Glavne ulice sada imaju nesto osposobljene pjesacke prelaze za kolica ali vecina javnih ustanova i privatnih objekata (restorana, kafeterija itd) su i dalje neprilagodjene. Dakle, prije 2 godine osoba u kolicima nije mogla uopce uci u VC u kosevo bolnici (cak ni na urologiji, gdje predpostavljam ljudi malo vise idu u VC) jer su stokovi preuski za kolica (od tada vise nisam isla da provjerim). Za bolnicu je ovo apsolutna sramota i ne dopustivo je da se civilne i ratne zrtve rata i oboljeli, ne tretiraju sa postovanjem osnovnih ljudskih prava koja imaju. Da li iko od vas zna objekte/usluge/dobre programe/druzenja koje mi mozete preporuciti a da su predvidjeni za osobe sa ogranicenim fizickim sposobnostima. Trazila sam po web-u ali ne postoji pregled programa i usluga na jednom mjestu. Mozda bi ovo bio dobar forum da se napravi taj pregled...
Hierarchia

#2 Re: MOBILNOST OSOBA SA OGRANICENIM FIZICKIM SPOSOBNOSTIMA

Post by Hierarchia »

umma69 wrote:Dakle kako vec svi znamo, cinjenica je da je veliki broj ljudi u ratu izgubilo tjelesne extremitete, noge sto ruke. Ljudi koju su vezani za kolica su naprosto nevidljivi, kao da se kriju, kao da su sramota ovoga brdovitog, maglovitog grada zavaljenog u kotlinu koji im ne dopusta da zive normalno kao mi svi. Glavne ulice sada imaju nesto osposobljene pjesacke prelaze za kolica ali vecina javnih ustanova i privatnih objekata (restorana, kafeterija itd) su i dalje neprilagodjene. Dakle, prije 2 godine osoba u kolicima nije mogla uopce uci u VC u kosevo bolnici (cak ni na urologiji, gdje predpostavljam ljudi malo vise idu u VC) jer su stokovi preuski za kolica (od tada vise nisam isla da provjerim). Za bolnicu je ovo apsolutna sramota i ne dopustivo je da se civilne i ratne zrtve rata i oboljeli, ne tretiraju sa postovanjem osnovnih ljudskih prava koja imaju. Da li iko od vas zna objekte/usluge/dobre programe/druzenja koje mi mozete preporuciti a da su predvidjeni za osobe sa ogranicenim fizickim sposobnostima. Trazila sam po web-u ali ne postoji pregled programa i usluga na jednom mjestu. Mozda bi ovo bio dobar forum da se napravi taj pregled...
Isto kao što pored ljudi s posebnim potrebama profuramo kao pored drveća, tako je, kao sto vidim, i na ovom forumu. Mislim da su u svakom smislu ugrozeni i zapostavljeni. Iako ne poznajem nikog ko ima ogranicene fizicke sposobnosti, nisam jednom imala priliku vidjeti kako se ljudi prema njima ophode. To je praksa i odnos obicnih gradjana, a zakon i vlasti su vrhunac. Mislim da samo jedan pješački prelaz ima zvukovni alarm, jedino supermarketi imaju obezbjedjen prilaz (a i to je više zbog korpe na točkiće), trotoari su mali, a povrh svega kreten još parkira i kola na njemu (a niko ga ne kazni za to).
umma69

#3 MOBILNOST OSOBA SA OGRANICENIM SPOSOBNOSTIMA KRETANJA

Post by umma69 »

Hierarchia, u pravu si. To je stvarno cudno kad se vec sve renovira, ne kosta bas previse dodati jos jedan pristup kolicima (samoposluge su odlican primjer da se moze. Ih kad se treba naplatiti ili povecati potrosnja sve se moze, tu je prava motivacija)

Dakle UN Rezolucija 47/88 usvojena 05.04.1993. g., trazi od svih clanica UN-da intenzivno rade na potpunoj integraciji osoba sa invaliditetom u društvo.
Nakon toga izglasana, UN Rezolucija broj 48/96 je obavezujuca za sve clanice Ujedinjenih nacija, te je Ustavom BiH donesenim u Daytonu prihvacena i kao obaveza naše države. Europska Unija je kao jedan od uslova pristupa, uslovila provo?enje ove Rezolucije.

U našoj državi, nažalost, osobe sa invaliditetom nemaju iste osnovne mogucnosti i prava. Entitetski zakonski propisi su osobe sa invaliditetom, kada su u pitanju osnovna prava, podijelili u cetiri kategorije: RVI, civilne žrtve rata, invalidi rada i ostali kod kojih je invalidnost nastala bolešcu, nesrecom, rodjenjem ili na neki drugi nacin. Dakle po zakonu se razvrstavaju. O implementaciji Rezolucije 48/96 da i ne pricam.

Ponekad vidim neku osobu u kolicima u Dobrinji (ravnica pa se moze) i toliko o integraciji. Jadni oni koji moraju do grada...sta obaviti. Ma nikad Bosna u Evropu...

ZNA LI IKO ZA NEKE ORGANIZOVANE GRADSKE PREVOZE? (cula sam da ima neki posebni kombi za osobe u kolicima) Ne mogu da vjerujem da niko na ovom forumu osim nas 2 nema zelje da komentarise... da informacije isl. Hm...
sulesavic

Post by sulesavic »

Hm.. Poma¾em koliko mogu pomoæi. Pred zgradom ima parkingm. Koncipiran je tako da se automobil mo¾e parkirati i na pje¹aèki prelaz (onaj dio za ljude s kolicima). Kada se ja parkiram, obavezno zauzmem prostor za dva auta, tako da niko ne mo¾e blokirati taj prijelaz za osobe s ogranièenom sposobno¹æu kretanja.
umma69

#5 MOBILNOST OSOBA SA OGRANICENOM FIZICKIM SPOSOBNOSTIMA

Post by umma69 »

Aferim. Sulesavic :-) i Male sitnice su znak paznje i nekad puno znace. Jeli ima kod tebe u zgradi neko ko je u kolicima? da li ikad vidis te ljude, kako se krecu? Ima li stepenica u zgradi? Mogu li sici iz lifta do izlaza zgrade?

Evo sad nadjoh jedan jedini izvjestaj za cijelu jugoistocnu evropu. Cini se da u Hrvatska i Srbija dosta ispred, makar prave vecu buku oko kod problema. Kod nas ko da nikog od vlasti nije ni briga...Isto tako mi se ne svidja izraz "invalidi" totalno je politicki ne-korektan.
Evo koga zanima nek se informise :-)

http://disabilitymonitor-see.org/docume ... serweb.pdf
cHupjahalic@

Post by cHupjahalic@ »

.............................
Last edited by cHupjahalic@ on 12/06/2009 10:48, edited 1 time in total.
TheWatcher

#7 Re: MOBILNOST OSOBA SA OGRANICENIM FIZICKIM SPOSOBNOSTIMA

Post by TheWatcher »

umma69 wrote:Dakle kako vec svi znamo, cinjenica je da je veliki broj ljudi u ratu izgubilo tjelesne extremitete, noge sto ruke. Ljudi koju su vezani za kolica su naprosto nevidljivi, kao da se kriju, kao da su sramota ovoga brdovitog, maglovitog grada zavaljenog u kotlinu koji im ne dopusta da zive normalno kao mi svi. Glavne ulice sada imaju nesto osposobljene pjesacke prelaze za kolica ali vecina javnih ustanova i privatnih objekata (restorana, kafeterija itd) su i dalje neprilagodjene. Dakle, prije 2 godine osoba u kolicima nije mogla uopce uci u VC u kosevo bolnici (cak ni na urologiji, gdje predpostavljam ljudi malo vise idu u VC) jer su stokovi preuski za kolica (od tada vise nisam isla da provjerim). Za bolnicu je ovo apsolutna sramota i ne dopustivo je da se civilne i ratne zrtve rata i oboljeli, ne tretiraju sa postovanjem osnovnih ljudskih prava koja imaju. Da li iko od vas zna objekte/usluge/dobre programe/druzenja koje mi mozete preporuciti a da su predvidjeni za osobe sa ogranicenim fizickim sposobnostima. Trazila sam po web-u ali ne postoji pregled programa i usluga na jednom mjestu. Mozda bi ovo bio dobar forum da se napravi taj pregled...
samo da se nadovezem malo :( GRAS u Sarajevu je dobio 1 il 2 niskopodna tramvaja koja iskljucivo sluze za osobe u kolicima radi lakseg ulazenja :sad: dali ste kada vidjeli nekog invalida u kolicima da koristi taj tramvaj :x :x oni bi ga vjerovatno i koristli da mogu da udje u njega :x :x
danas

Post by danas »

cHupjahalic@ wrote:@umma69
Jako vazna tema. Milion puta sam se pitala da li ista nasi politicati poduzimaju po pitanju toga. U toku rata je dosta nasih ljudi/zena/djece izgubilo jednu ili obe noge, tako isto i sa rukama, a nisam zapazila da se ista poduzima da se oni mogu koliko-toliko normalno kretati.
Na Zapadu se odvaja veliki dio budzeta u izgradjivanju i prilagodjavanju ustanova, a opet se mogu naci greske.

p.s. Zaboli me u dusi kad citam kako se vecina ostalog stanovnistva ponasa prema tim ljudima. :sad:
da, vazna tema...
nazalost, i sami znamo kako je kod nas... :( drzavu nije briga za zdrave i sposobne, a kamoli za one sa spacijalnim potrebema.

u USA recimo vecina autobusa gradskog saobracaja (koji nije bas najbolji, ali eto) ima mogucnost spustanja prednjeg dijela -- da je se lakse popeti. ima i posebna stepenica, koja se po potrebi moze isturiti, tako da osoba u kolicima moze uci u vozilo, kao preko malog mostica od trotoara do autobusa. prednji dio autobusa ima posebno mjesto gdje se kolica mogu 'parkirati'.
cHupjahalic@

Post by cHupjahalic@ »

umma69

#10 MOBILNOST OSOBA SA OGRANICENIM FIZICKIM SPOSOBNOSTIMA

Post by umma69 »

Ma da, zaista sve, absolutno sve je u Americi prilagodjeno osobama sa posebnim potrebama. Samo me cudi da kod nas, u zemlji gdje je masa ljudi ostala ostecena u ratu, takvi ljudi jos uvijek ostaju nevidljivi. Nekad sam bila citala negdje da je imao neki savez gdje postoji posebni kombi koji prevozi ljude sa ogranicenim fizickim sposobnostima. Mislim da je to bilo na Grbavici i vise nikad nisam cula o tim savezima. Pravo je bezveze da se vise ne radi po tom pitanju i da se tema nigdje na medijima i ne otvara nesto previse...Ja sam se nadala da ce ova stranica mozda posluziti da sa nasim zajednickim naporima stvorimo neki resource center neku bazu informacija koju bi na ovoj stranici foruma neko ko ima ogranicene sposobnosti i zarobljen je u kuci mogao koristiti da sazna sta gdje ima od sluzbi, usluga da mu/joj moze pomoci...
SaraLe

#11 Re: MOBILNOST OSOBA SA OGRANICENIM FIZICKIM SPOSOBNOSTIMA

Post by SaraLe »

umma69 wrote:Ma da, zaista sve, absolutno sve je u Americi prilagodjeno osobama sa posebnim potrebama. Samo me cudi da kod nas, u zemlji gdje je masa ljudi ostala ostecena u ratu, takvi ljudi jos uvijek ostaju nevidljivi. Nekad sam bila citala negdje da je imao neki savez gdje postoji posebni kombi koji prevozi ljude sa ogranicenim fizickim sposobnostima. Mislim da je to bilo na Grbavici i vise nikad nisam cula o tim savezima. Pravo je bezveze da se vise ne radi po tom pitanju i da se tema nigdje na medijima i ne otvara nesto previse...Ja sam se nadala da ce ova stranica mozda posluziti da sa nasim zajednickim naporima stvorimo neki resource center neku bazu informacija koju bi na ovoj stranici foruma neko ko ima ogranicene sposobnosti i zarobljen je u kuci mogao koristiti da sazna sta gdje ima od sluzbi, usluga da mu/joj moze pomoci...
Ja znam da u "mom" gradu, imaju dva takva kombija, jedan je u sluzbi R.V.I. a drugi u savezu paraplegicara, ali nazalost, ako ste osoba koja nije R.V.I ili u savezu paraplegicara ne mozete racunati na taj kombi :? :(
WizzardFromBOZ

#12 Re: MOBILNOST OSOBA SA OGRANICENIM FIZICKIM SPOSOBNOSTIMA

Post by WizzardFromBOZ »

Image

kakav bi tek nick vujicic imao zivot da mora zivjeti u bosni?

(Nick Vujicic (born 4 December 1982) is a motivational speaker and the director for Life Without Limbs, an organization that is for the physically disabled. - Wikipedia)
ljubav_aha

#13 Re: MOBILNOST OSOBA SA OGRANICENIM FIZICKIM SPOSOBNOSTIMA

Post by ljubav_aha »

SaraLe wrote:
umma69 wrote:Ma da, zaista sve, absolutno sve je u Americi prilagodjeno osobama sa posebnim potrebama. Samo me cudi da kod nas, u zemlji gdje je masa ljudi ostala ostecena u ratu, takvi ljudi jos uvijek ostaju nevidljivi. Nekad sam bila citala negdje da je imao neki savez gdje postoji posebni kombi koji prevozi ljude sa ogranicenim fizickim sposobnostima. Mislim da je to bilo na Grbavici i vise nikad nisam cula o tim savezima. Pravo je bezveze da se vise ne radi po tom pitanju i da se tema nigdje na medijima i ne otvara nesto previse...Ja sam se nadala da ce ova stranica mozda posluziti da sa nasim zajednickim naporima stvorimo neki resource center neku bazu informacija koju bi na ovoj stranici foruma neko ko ima ogranicene sposobnosti i zarobljen je u kuci mogao koristiti da sazna sta gdje ima od sluzbi, usluga da mu/joj moze pomoci...
Ja znam da u "mom" gradu, imaju dva takva kombija, jedan je u sluzbi R.V.I. a drugi u savezu paraplegicara, ali nazalost, ako ste osoba koja nije R.V.I ili u savezu paraplegicara ne mozete racunati na taj kombi :? :(
:shock: uzas,van svake humanosti :roll: :sad:
cHupjahalic@

#14 Re: MOBILNOST OSOBA SA OGRANICENIM FIZICKIM SPOSOBNOSTIMA

Post by cHupjahalic@ »

Last edited by cHupjahalic@ on 12/06/2009 10:49, edited 1 time in total.
neprilagodjena

#15 Re: MOBILNOST OSOBA SA OGRANICENIM FIZICKIM SPOSOBNOSTIMA

Post by neprilagodjena »

Jadni ljudi,isto kao da su nevidljivi :roll: :roll:

Nek se puste vjeronauke po vrticima i kojekakvih gluposti i nek se uhvate posla oko ovoga.
To sto su invalidi ili hendikepirani od rodjenja nepravi ih manje ljudima od nas,ti ljudi zive i imaju iste potrebe kao i mi.

Sve bi se trebalo promjeniti,ne samo ulazi u restorane i wc-ovi u bolnicama.

Iako nemogu da vjerujem da bolnice nisu bile prilagodnjene i prije :roll: :roll:
dedi

#16 Re: MOBILNOST OSOBA SA OGRANICENIM FIZICKIM SPOSOBNOSTIMA

Post by dedi »

Nemogu da vjerujem ali mi je drago da ima ljudi koje to lično ne boli ipak misle o tome. Ja sam u kolicima i znam kako je gadno biti invalid ne radi hendikepa koji imam i imamo nego baš zbog stvari koje ste naveli a to je samo djeličak onoga što je u stvarnosti.Kad bi vam pokušao napisati sve šta nevalja ovo nebi bio post nego roman bio sam u vani i pričo sam sa drugima koji su bili šta da kažem ovdje je sve nula na sprema mnogim državama vani.Ali šta je naj gore i ustanove koje imaju liftove ili rampe za kolica koda ih nemaju ili nerade ili je onaj koji je zadužen za njihovo pokretanje negdje bogu iza nogu pa opet moraš moliti nekoga da ga traži ili čekati da se smiluje da naiđe a u međuvremenu moliti boga da nije hladno ili nepada kiša, snjeg ili grad nedaj bože. A tema WC čovjeku dođe samo da plače ustvari sve je za plakati.Jedino rješenje trenutno koje ja vidim je polomiti piolitičarima kične :evil: pa kad oni budu imali te probleme možda ih i rješe.
cHupjahalic@

#17 Re: MOBILNOST OSOBA SA OGRANICENIM FIZICKIM SPOSOBNOSTIMA

Post by cHupjahalic@ »

neprilagodjena

#18 Re: MOBILNOST OSOBA SA OGRANICENIM FIZICKIM SPOSOBNOSTIMA

Post by neprilagodjena »

Stvarno nema smisla :roll: :roll:
neprilagodjena

#19 Re: MOBILNOST OSOBA SA OGRANICENIM FIZICKIM SPOSOBNOSTIMA

Post by neprilagodjena »

Mogu reci da znam kako je odraslim/djeci koji nisu mobilni i otprilike znam i koje su im potrebe da bi imali fin i mobilan zivot.

Zalosno je to da oni ne mogu otici u wc (bolnica,restoran,skola,bazen,kuca itd) ili ne mogu da legnu na krevet (kad odu kod doktora na pregled) jer doktor nema 'lift' a sam doktor nemoze podici odraslog covjeka ili zenu koja sjedi u stolici,sem naravno ako osoba u stolici nema neki svoj
trik koji mu olaksava prelaz iz jedne stolice u drugu solicu ili iz stolice na krevet i obratno.

Meni je sredjivanje i pomaganje oko ovakvih pitanja vaznije od religije,politike i recepata (iako volim recepte :) )
atko

#20 Re: MOBILNOST OSOBA SA OGRANICENIM FIZICKIM SPOSOBNOSTIMA

Post by atko »

Svaka prica ima i svoje nalicje .. za svoju pozicij u drustvu i sami invalidi snose odgovornost ... znam da ce na prvi momenat zvucati okrutno ... ali je tako ;)
ljubav_aha

#21 Re: MOBILNOST OSOBA SA OGRANICENIM FIZICKIM SPOSOBNOSTIMA

Post by ljubav_aha »

mislis wrote:Nevidljivi.
Poznajem zenu , u svojim kasnim 50-im , zivi u USA , od svoje 11-te godine , nedavno se penzionisala , zivi sama a pri tom ima celebralnu paralizu (ovako se pise?) . Sto puta mi je proslo kroz glavu kako bi ona zivjela u nasoj zemlji ?!
U nekom domu ostavljena od porodice i sakrivena od ostalih jer zaboga to je prvenstveno sramota za nasu sredinu .
U komsiliku davno , davno bio je djecak sa nekom vrstom deformiteta . Ne znam kojim jer ga nikad nisam vidjela . Roditelji bi ga izvodili vani u setnju kad padne mrak da ga niko ne vidi . Imali su i drugog` normalnog` sina i bili veoma ponosni na njega . Pri tom bili su fakultetski obrazovani ako to ista znaci.
Na poslu imamo jednu sluzbu gdje rade iskljucivo osobe sa smanjenim fizickim i psihickim sposobnostima . Imaju osobu koja se brine o njima , odlucuje ko ce kad sto raditi ( razvrstavaju gumice , koverte , zacrnjuju markerom preadresirane koverte ) , vodi racuna sta jedu (neki su pored svega i dijabeticari ) , docekuje ih (imaju obezbijedjen prevoz) i ispraca . Obicno dolaze oko 9.00 ujutro . Ja sam tad na prvoj pauzi , obicno pusim napolju i vidim ih kad dolaze . Vecina ih ubrza , ubrza i gotov uleti u zgradu . A jedna Meri ( mislim da izgleda kao tipicna ilustracija baba- Roge ) onako vuce nogu za nogom . Pa stane na sred dvorista kao da se misli hoce li naprijed ili nazad . Ja u sebi govorim:`Vrati se , Meri , vrati se .` Zao mi je sto mora svako jutro na posao , zao mi i mene sto se toga tice.
Stvarno je ruzna ali ljudi sto je mila . Kad te zovne imenom lijepo ti drago . Obicno se u kafeteriji sali sa jednom i onako joj preko stolova dobacuje:`I love Yuuuo , Merrry`, zove se isto kao ona . Jednom umijesto, By Merry , meni izleti My berry a ona cula baby pa mi odgovara , by baby . Vrlo cesto se mijenju stari odlaze novi dolaze , pojedini su pored svoje prikracenosti stvarno bezobrazni i ne zadrzavaju se dugo . Kad je Dan mrtvih uzivaju da se maskiraju i dodju da se pokazu . Mozda i nekoliko puta na dan i svaki put ocekuju od tebe da se iznenadis i da im udijelis kompliment za tako uspijesno odabran kostim .
Ne znam sta mi bi za ovako dug post . Samo znam da sam ja generacija koja pamti specijalne skole i specijalna odeljenja . Segregacija , zar ne ?
muka mi je samo od komentara "sramota za nasu sredinu",to je smao dokaz kako je sredina zatupljena,ogranicena

ovdje ,svaka javna ustanova mora zadovoljavati potrebe hendikepirnaim osobama prilikom gradnje objekta
plus,licno nzma osobe koje rade u skolama sa djecom razlicitih nivoa mentalnih sposobnosti
ovdje sredina ne bulji u porodicu koja izadje sa hendikepiranim djetetom,plus ovdje imaju zaista dobru i kvalitetnu opremu za osobe svih uzrasta
dedi

#22 Re: MOBILNOST OSOBA SA OGRANICENIM FIZICKIM SPOSOBNOSTIMA

Post by dedi »

ljubav_aha wrote:,plus ovdje imaju zaista dobru i kvalitetnu opremu za osobe svih uzrasta
To stoji da ima opreme al haj je dobij.Ja sam podnijo zahtjev za kolica sa dodatnim električnim motorom jer mi takva trebaju plus što su sami ljudi iz socijalnog (njih dvojca) i doktor sa ortopedije dje su me pozvali da vide kakav sam mimo nalaza potvrdili da mi takva kolica trebaju dobijam nakon sedam mjeseci odbijenicu sa obrazloženjem da takvo nešta oni nemaju u pravilniku i nemogu dati što nije istina a evo i kopija djela iz pravilnika sa njihove strasnice.

Član 19.
Specifične medicinske indikacije i pravo na pomagalo
(1) U slučaju specifičnih medicinskih indikacija osiguranom licu se izuzetno može odobriti određeno ortopedsko pomagalo u zavisnosti od njegovog zdravstvenog stanja i oboljenja, a koja nisu predviđena ovom uredbom, a ista su mu neophodna za kvalitetniji život.
(2) Odobrenje pomagala u slučaju iz stava (1) ovog člana odobrava komisija koju formira Zavod i koju čine specijalisti odgovarajuće grane medicine.
(3) Uz zahtjev za odobrenje pomagala iz stava (1) ovog člana, osigurano lice je dužno dostaviti medicinsku dokumentaciju sa detaljnim obrazloženjem medicinske indikacije koju daje isključivo ovlašteni ljekar određene specijalnosti koji je i preporučio predmetno pomagalo.

Na žalbu dolazi odbijenica sa sličnim odgovorom i dodatkom na ovaj zaključak nema prava žalbe ali nas možeš tužiti :lol: ili drugim rječima crkni magarče dok trava naraste nego iztgrebi iz svakog ćoška i skockaj se i idi naruči ako imaš dovoljno para ako nemaš možeš plakati.
ljubav_aha wrote:ovdje ,svaka javna ustanova mora zadovoljavati potrebe hendikepirnaim osobama prilikom gradnje objekta
Tako stoji u zakonu a kako je u stvarnosti i ovo "prilikom gradnje" samo kaže nove zgrade su većinom uredu do nekog nivoa ulaz liftovi i to svaka čast međutim starije zgrade sto starije to gore i onda pokušaji nadogradnje nekih rampi ili sličnih rješenja koja su ustvari samo bacanje para jer su urađeni tako da ih nemožeš koristiti ili ti opet treba pomoć da sa ih savladaš. Onda oni liftovi ili nerade ili su zaključani a onaj koji ima ključ negdje se izgubio (a to su obično portiri) ili bog zna šta ispadne da ga nemožeš koristiti onda je bolje kad ga upošte nema kao zgrada suda ali zato imaju policajci svaka im čast pa odma priđu i nose te gdje treba. Što se tiče školovanja djece to ima još od prije rata to nije ništa novo.
atko wrote:Svaka prica ima i svoje nalicje .. za svoju pozicij u drustvu i sami invalidi snose odgovornost ... znam da ce na prvi momenat zvucati okrutno ... ali je tako
mislis wrote:Tako nekako .
Postoji li Udruzenje invalida ili nesto slicno ? Trebalo bi da se finansira iz budzeta . Zar ne ? Trebalo bi da
bude kao glasnogovornik za svoje clanove . Trebalo bi da informise i animira javnost o svojim clanovima . Sta bi jos trebalo i
moglo da radi jedno tako udruzenje ?
Postoje udruženja i ona se trude ali samo da vam dam prestavu onoga koliko vlast uzima u obzir njihive prjedloge evo koliko:gledo sam prjedlog udruženja koji je dat vladi šta bi trebalo uvesti kao osnovu u zakon gledo sam i zakon koji je donesen od onoga što je udruženje predložilo u zakon je uvršteno između 10 i 20 posto i sad vi ocjenite a prjedlog je bio neki minimum osnovnih prava za normalniji život .
ljubav_aha wrote:muka mi je samo od komentara "sramota za nasu sredinu",to je smao dokaz kako je sredina zatupljena,ogranicena
E ljubavi tebi je muka od komentara što je nekoga sramota kako se odnose prema ljudima ograničenih sposobnosti jer si čula ovo ili vidjela ono meni je muka što to sve moram doživjeti na svojoj koži i ljudi koji misle da sve znaju gledajući sa druge strane ulice da bi i malo svatila i vidjela priđi tim ljudima i popričaj sa njima neboj se mi smo potouno normalni ljudi sa ograničenim sposobnostima istina ali još uvjek ljudi. :thumbup:
ljubav_aha

#23 Re: MOBILNOST OSOBA SA OGRANICENIM FIZICKIM SPOSOBNOSTIMA

Post by ljubav_aha »

zoom66 wrote:
dedi wrote:E ljubavi tebi je muka od komentara što je nekoga sramota kako se odnose prema ljudima ograničenih sposobnosti jer si čula ovo ili vidjela ono meni je muka što to sve moram doživjeti na svojoj koži i ljudi koji misle da sve znaju gledajući sa druge strane ulice da bi i malo svatila i vidjela priđi tim ljudima i popričaj sa njima neboj se mi smo potouno normalni ljudi sa ograničenim sposobnostima istina ali još uvjek ljudi. :thumbup:
:) :) :) :thumbup: :thumbup: :thumbup: :) :) :)
prisla sam i uvijek cu prici,bas evo sinoc u samoposluzi idem sa koelgicom,komentarisemo o lijepom psu,kaze koelgica,jao zao mi je zene,nastavi traziti artikle,medjutim zeni sam prisla i rekla,kako ima lijepog psa,razumijem da svako zeli normalnu konverzaciju,i to radim kao da sam prisla osobi koja samo kucnog ljubimca,nemam problema,vjeruj mi,ovo je samo svjez banalan primjer,i naravno da me nervira izgjegavanje osoba sa ogranicenim fizickim sposobnostima,cak sta vise,osobe sa blazim mentalnim poremecajima i te kako mogu rezonovati i pokazati osjecaje
dedi

#24 Re: MOBILNOST OSOBA SA OGRANICENIM FIZICKIM SPOSOBNOSTIMA

Post by dedi »

Nisi me skontala sa onim priđi i popričaj nisam mislo da to bude neki bezvezni razgovor mada mnogima i on vrjedi mnogo. Kada sam ti rekao da popričaš i ti i svi ostali mislio sam da se kod njih iz prve ruke raspitaš o opremi koju spominješ dali je imaju i moguli je uopšte dobiti i kako, njihovo mišljenje o prilagođenosti od javnih ustanova, prodavnica, ugostiteljskih i drugih objekata, pješački prelaza itd... pa ćeš vidjeti koliko vrjede zakoni i koliko vlast brine da i malo olakša život tim ljudima a i netreba ti puno pogledaj vjesti ili pročitaj koji su novi majmunluk smislili. Samo da znaš ovo nije bilo protiv tebe lično nego protiv mišljena ima to postoji šta hoćete više sve to stoji da ima i postiji ali koliko toga u stvarnosti se provodi i koristi to je veliko pitanje a odgovor mali provodi onaj koji mora.
ljubav_aha

#25 Re: MOBILNOST OSOBA SA OGRANICENIM FIZICKIM SPOSOBNOSTIMA

Post by ljubav_aha »

dedi,postavila sam jedna banalan primjer odnosa sredine u svakodnevnim situacijama,ako i rekacija ,jer je nekon napisao opisao odnos sredine prema osobama sa ogranicenim fizickim sposobnostima

ne zivim u BiH,ali mi je dovljno jasno da je drzava neosposobna za bilo sta,svi priacaju,svi znaju sto treba uraditi,a niko ne reaguje,i sto je najgore,i ono malo postenog naroda se ucahurilo ,poput ovog smajlija :skoljka:
Post Reply