Kapri wrote:To je edge.Znaci ono mi ne treba? I ako znaci ugasim to a hocu da primam mms onda ga opet moram paliti?
Ukljuceno je na Samo gsm.Ima jos samo wcdma i wcdma i gsm.nEMA G2
Kod tebe je stanje ovakvo: Gsm je oznaka za 2G, wcdma je za 3G. Dakle, ukljucis samo gsm i imaces samo 2G mrezu. Pod 2G mrezom radi i EDGE, dakle, ako si na primjer na BH Telecomu i rekla si im (ili su ti oni sami ukljucili) da ukljuce GPRS (ako mozes surfati internetom ne preko WiFi vec preko mobilne mreze i ako mozes slati i primati MMS poruke onda ti je GPRS ukljucen jer bez GPRS-a ne mozes imati mobilnu internet konekciju, a MMS ide preko interneta), onda imas i EDGE jer EDGE je da se tako izrazim "napredni" GPRS. Mozes iskljuciti EDGE samo tako da iskljucis opciju Koristi paketne podatke (o tome ti pisem u nastavku ovog posta) ili mozes odjaviti GPRS u BH Telecomu i onda ce ti EDGE nestati. Ali u tom slucaju gubis mogucnost slanja i primanje MMS poruka i surfanja internetom bez WiFi.
Ako zelis na primjer koristiti video pozive (da se ti i osoba sa kojom razgovaras mozete gledati) i tvoj telefon to moze, onda ti treba 3G. Ako ne zelis koristiti mogucnosti 3G mreze, onda ukljuci samo 2G jer se manje trosi baterija kad koristis samo 2G mrezu. BH Telecom pruza neke mogucnosti 3G mreze, pa vidi kod njih sta nude i zelis li to koristiti.
Drugo, MMS mozes primati i slati i preko samo 2G (gsm) kao i preko 3G (wcdma) mreze. Ako zelis da primas i saljes MMS mora ti biti ukljucena opcija paketnog slanja podataka (nalazi se pod: Postavke-Bezicno i Mreze-Mobilne mreze i tu ti pise nesto kao Koristi paketne podatke (tako barem meni pise na Galaxy Gio i na nasem jeziku)). Ako kod tebe nije tu potrazi gdje se nalazi. Ako ti je ta opcije ukljucena, mozes primati i slati MMS poruke i surfati internetom bez WiFi, nego preko mobilne mreze. Ali to isto tako znaci da ako ti neka aplikacija ima recimo virus ili je napravljena zlocudna, moze slati nekome tvoje podatke uzete sa telefona i isto tako ti koristnjem interneta nabijati racun ako si na pretplati ili trositi kredit ako si na ultri. A sve radi u pozadini, to jeste ti i ne znas da ti neka aplikacija to radi.
Da bi se zastitila mozes iskljuciti opciju Koristi paketne podatke, ali u tom slucaju ne mozes slati i primati MMS i ne mozes surfati internetom preko mobilne mreze vec samo koristeci WiFi. Razgovori i slanje i primanje SMS ide normalno bez obzira da li je opcija Koristi paketne podatke iskljucena ili ukljucena.
Moj ti je savjet otidji na stranicu BH Telecoma ciji link sam ti napisao ranije i malo procitaj sta tu pise (na primjer sta je GSM, GPRS, WAP, EDGE, UMTS...), procitaj uputstvo za upotrebu svog telefona i malo po internetu potrazi i procitaj o androidu i mobilnim mrezama i tehnologijama uopste. To ce ti pomoci da odlucis koje opcije na telefonu zelis ukljuciti, koje ne, koje ponekada zelis, koje aplikacije, kada, kako i zasto da koristis, kako da ih instalises itd...
Kod mene je na primjer ukljucen samo 2G, opcija Koristi paketne podatke je iskljucena, ukljucim je samo iz dva razloga, kada zelim slati MMS i kada dobijem obavjestenje da mi je neko poslao MMS (MMS radi tako da kada ti neko posalje MMS, MMS dodje na server u BH Telecomu. Ako su ti ukljucene opcija Koristi paketne podatke i opcija automatskog preuzimanja MMS (tu opciju ukljucis u opcijama za MMS) onda ti MMS direktno dodje na telefon i mozes ga vidjeti na telefonu. Ako ti te opcije nisu ukljucene, trebala bi dobiti SMS sa obavjestenjem da imas MMS koji te ceka na serveru i mozes ili ukljuciti te dvije opcije da vidis MMS na telefonu ili otici na stranicu BH Telecoma, prijaviti (ulogovati) se na svoj racun kod telekoma i na racunaru vidjeti MMS). Zamisli da imas prastari telefon koji nema opciju MMS, a neko ti posalje MMS. Kako da ga vidis? Jedini nacin da je taj da se prijavis na svoj racun u telekomu i pogledas ga na racunaru na nacin koji sam vec opisao.
A kako Internet koristim samo sa WiFi, ne koristim mobilni internet nikada, to su razlozi sto je meni ukljucen samo 2G i skoro uvijek iskljucen Koristi paketne podatke.