Mobbing

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

sojka

#1 Mobbing

Post by sojka »

U ime nekih ljepshih dana pishem..koji mozhda i nisu bili lijepo, mozda samo uobrazilja nashe mashte..pishem u ime onih koji su otishli, ali ne misleci da su izgubili..

Rijech je o mobbing-u. Znamo shta to znachi pritisak okoline i drushtva sve dok ne postane jako tijesno...za vazduh...
Ja to svojim rijechima...
Maltetiranje
Omalovazhavanje
Braniti neshto shto ne treba
Braniti iskljuchivo vlastiti ego
I povrijediti onog drugog
N e uzimajuci osjete onog drugog u obzir
Gubitak chovjeka...

Postiram ovo u nadi da ce bar poneko razmisliti o svojim postupcima u ime minulih dana...i lijepih dana...
Svaka teshka rijech lomi...a niko od nas nije od kamena[[/b]
Last edited by sojka on 14/06/2004 16:04, edited 1 time in total.
Harrys

Post by Harrys »

Sojka,postavila si lijepu temu.Mobbing(psiholoski teror),danas kad zivimo u doba ekonomske globalizacije,gdje je profit jedino sto se gleda,se siri kao rak.Nazalost.Ipak, cini mi se da si ti u svojoj definiciji otisla siroko.On je vezan samo za odnose na poslu,izmedju kolega i visih predpostavljenih.
CiCiban

Post by CiCiban »

nije otisla predaleko, harrys
Defender

Post by Defender »

Mobbing,pocinje od skole,mozda cak jos u obdanistu...Mnogi su dozivjeli to jos u ranoj mladosti.Takodjer ,neki dozivljavaju svakodnevno maltretiranje i na poslu.Ipak u ovom slucaju radi se o odraslim osobama.Zlostavljanje je ipak najgore i najvise ostavlja traga ako se desava u ranoj mladosti a to je u periodu skolovanja...
sojka

Post by sojka »

Pitanje glasi koliko mi sudjelujemo u tom...tuzhno je recimo kad se prijatelj pridruzhi mobbing-u, a da toga nije ni svjestan.
Defender

Post by Defender »

Hmm,

dok sam bio mali uvjek sam bio na strani zlostavljanog koji je po pravilu slabiji,smotan/smotana.Nikada nisam stajao na strani vecine koja je po pravilu jaca.Mislim da je ipak kod nas dosta takvih primjera "vitestva"...

Na zapadu je to rijetkost,mogu prolaziti i gledati kako im gomila zlostavlja druga,a da ne reaguju... :(

Jednom rijecju gomila smradova
The_Fluid

Post by The_Fluid »

Uf, mislim da svi mi sudjelujemo u tome, na ovaj ili na onaj nachin. Znam mali, mali broj ljudi za koje bih mogao retji da ne sudjeluju u tome. Na prste jedne ruke.
Polazetji od sebe, svjestan da nekad povrijedim neke ljude, ne zheletji to, radetji konstantno na sebi. Nekad uspjeshno, nekad manje uspjeshno.
Vjerovatno je isti sluchaj i kod tebe, sojka, ili?

defender,
Mislim da samo svrstavanje na stranu slabijeg nije dovoljno, no bolje je od gledanja.
Defender

Post by Defender »

Fluid,svi mi ponekada povrijedimo nekoga,namjerno ili ne namjerno.Ali ovdje se ipak radi o zlostavljanju pojedinca od strane gomile,ili izivljavanje starijeg nad mladjim i slabijim.

Toga ima dosta medju djecom i omladinom u skolama,ali bar u moje vrijeme uvjek bi se naso neki "vitez" koji bi imao hrabrosti da se usprotivi gomili ili pojedincu i stane u zastitu slabijeg.Na zapadu su takvi slucajevio rijetkost.

Kako je sada kod nas ipak ne znam?? :(
The_Fluid

Post by The_Fluid »

Defender,
kod nas je sad gore, nego shto mozhesh i da zamislish, da budemo realni. Ono neko staro doba dodje kao naiva.
nikita

Post by nikita »

Mobing je zastupljen svugdje i u svim sredinama, pa cak i u zivotinjskom svijetu :D

Po pravilu moze samo da progresuje ( statistika veli ), stoga jedini lijek je pod hitno mjenjanje sredine, posla, drustva...skole...

A mozda jednog dana i kod nas zakonom zastite narod od istoga :(....
sojka

Post by sojka »

Mislim da sam od mali nogu pokazivala sklonost u nesudjelovanju. Branila sam koliko je moguce one slabije, pomagala loshim uchenicima i stajala iskljuchivo na strani pravde. Ismijavanja u drushtvu na rachun slabijih sam izbjegavala. Mislim da mi svi u principu znamo, ukoliko se potrudimo shta je za onog drugog dobro, a shta ne. Nazhalost nije moguce zagrlili ovaj svijet sa samo dvije ruke i spasiti sve. Tad se drzhim, ako ne mozhesh pomoci, nemoj ni odmagati.

Veliku ulogu i igra koliko smo zapravo svjesni svojih poteza, koliko odgovorni i koliko vremena poklanjamo jedni drugima.

Pogledajmo forum, pun je zajedljivosti. I kad ujedem smatram da ujedem tamo gdje treba, u nadi da ce osoba razmisliti o nekog postupku. Dobra kritika je i zlata vrijedna.
sojka

Post by sojka »

Tachno je da samo zashtita slabijeg nije dovoljna...

potreban je i savjet i pomoc kako da izadje iz uloge "zhrtve"...

Nazhalost je kasno ,ako dozvolish da upadnesh u mashineriju intriga i vrzinog kola, jer se odnosi jako teshko mijenjaju. Stoga je zaista chesto rijeshenje- mijenjanje sredine.
Defender

Post by Defender »

The_Fluid wrote:Defender,
kod nas je sad gore, nego shto mozhesh i da zamislish, da budemo realni. Ono neko staro doba dodje kao naiva.
Djeca vjerovatno uce od roditelja,nastavnika... :sad:

Djeca se zlostavljaju od rane mladosti od strane roditelja,nastavnika i citavog drustva.Kod nas i u vecini zemlja je normalno tuci djecu.

Zato i ratujemo svakih 20 godina... :(
sojka

Post by sojka »

Defender...nazhalost je tako..i trudim se da makar svojoj djeci u amanet ostavim ako nishta onda zdrav razum...
winetou

Post by winetou »

Dobro defender kaze. U zivotu me niko nije tako maltretirao kao bosanski ucitelji i nastavnici.
Uvijek mi je zato drago kad najavljuju strajkove i kad kazu da slabo zive :D
sojka

Post by sojka »

Pa i malteriraju nas zato shto slabo zhive, posluzhish im ga kao ventil njihove nesrece, nezadovoljstva etc.
nikita

Post by nikita »

Ama to je inace bolest drustvene svijesti, kojoj ocigledno nema lijeka...pojedinci se koprcaju inate i bore ali kako stvari stoje ih...
winetou

Post by winetou »

Sreca pa sam u bosni zavrsio samo osnovnu. Sjecam se dok sam bio dijete onako igram se bezbrizno i onda pola sata prije nego krenem u skolu uhvati me panika i razmisljanje kako cu izdrzati danasnju psiholosku torturu. :(
sojka

Post by sojka »

Niki,

Drushtvo se sastoji od pojedinaca, kad bi svaki pojedinac poveo o tom rachuna i doshlo bi do ozdravljenja. Nazhalost je tako da je masa kao masa uvijek skoro losha..
nikita

Post by nikita »

Masa talasa :s
RPM

Post by RPM »

... jel' to vi o cojstvu? ... :D
sojka

Post by sojka »

:-) :-) :-)
Defender

Post by Defender »

Evo,upravo razmisljam kako je bilo normalno da te nastavnik ni krivog ni duznog razvali sakom.Roditelji se nisu mjesali u takvim situacijama,jer skrivio si vec nesto... :sad:

Jednom dok smo cekali u redu da udjemo u skolu (doba osnovne skole) jedan mali me gurne na dezurnog nastavnika.A dezurni nastavnik cuveni "ustirkani" (uvjek izbrijan,kravata,radni mantil) odmah samarcinu.Vratio sam se kuci a "crvena saka" je jos "stojala" na licu.Starija sestra,koja je isla u istu osnovnu skolu odmah veli:"Ha udario te ustirkani!"...i u smjeh :-? :-?

I niko da se zapita sto ja pokupi samarcinu?Bas fino vaspitanje omladinaca :lol:

Tako kupis batine dok si mali,kada narastes vec se vise ne usudjuju,ali onda nastupaju drugi metodi mucenja...;)
nikita

Post by nikita »

Ma da zato smo svi u sustini frustrirani :shock:
Engram

Post by Engram »

nauka je to....

:evil:
Post Reply