Mobbing
- sojka
#1 Mobbing
U ime nekih ljepshih dana pishem..koji mozhda i nisu bili lijepo, mozda samo uobrazilja nashe mashte..pishem u ime onih koji su otishli, ali ne misleci da su izgubili..
Rijech je o mobbing-u. Znamo shta to znachi pritisak okoline i drushtva sve dok ne postane jako tijesno...za vazduh...
Ja to svojim rijechima...
Maltetiranje
Omalovazhavanje
Braniti neshto shto ne treba
Braniti iskljuchivo vlastiti ego
I povrijediti onog drugog
N e uzimajuci osjete onog drugog u obzir
Gubitak chovjeka...
Postiram ovo u nadi da ce bar poneko razmisliti o svojim postupcima u ime minulih dana...i lijepih dana...
Svaka teshka rijech lomi...a niko od nas nije od kamena[[/b]
Rijech je o mobbing-u. Znamo shta to znachi pritisak okoline i drushtva sve dok ne postane jako tijesno...za vazduh...
Ja to svojim rijechima...
Maltetiranje
Omalovazhavanje
Braniti neshto shto ne treba
Braniti iskljuchivo vlastiti ego
I povrijediti onog drugog
N e uzimajuci osjete onog drugog u obzir
Gubitak chovjeka...
Postiram ovo u nadi da ce bar poneko razmisliti o svojim postupcima u ime minulih dana...i lijepih dana...
Svaka teshka rijech lomi...a niko od nas nije od kamena[[/b]
Last edited by sojka on 14/06/2004 16:04, edited 1 time in total.
-
Harrys
Sojka,postavila si lijepu temu.Mobbing(psiholoski teror),danas kad zivimo u doba ekonomske globalizacije,gdje je profit jedino sto se gleda,se siri kao rak.Nazalost.Ipak, cini mi se da si ti u svojoj definiciji otisla siroko.On je vezan samo za odnose na poslu,izmedju kolega i visih predpostavljenih.
-
Defender
Mobbing,pocinje od skole,mozda cak jos u obdanistu...Mnogi su dozivjeli to jos u ranoj mladosti.Takodjer ,neki dozivljavaju svakodnevno maltretiranje i na poslu.Ipak u ovom slucaju radi se o odraslim osobama.Zlostavljanje je ipak najgore i najvise ostavlja traga ako se desava u ranoj mladosti a to je u periodu skolovanja...
-
Defender
Hmm,
dok sam bio mali uvjek sam bio na strani zlostavljanog koji je po pravilu slabiji,smotan/smotana.Nikada nisam stajao na strani vecine koja je po pravilu jaca.Mislim da je ipak kod nas dosta takvih primjera "vitestva"...
Na zapadu je to rijetkost,mogu prolaziti i gledati kako im gomila zlostavlja druga,a da ne reaguju...
Jednom rijecju gomila smradova
dok sam bio mali uvjek sam bio na strani zlostavljanog koji je po pravilu slabiji,smotan/smotana.Nikada nisam stajao na strani vecine koja je po pravilu jaca.Mislim da je ipak kod nas dosta takvih primjera "vitestva"...
Na zapadu je to rijetkost,mogu prolaziti i gledati kako im gomila zlostavlja druga,a da ne reaguju...
Jednom rijecju gomila smradova
-
The_Fluid
Uf, mislim da svi mi sudjelujemo u tome, na ovaj ili na onaj nachin. Znam mali, mali broj ljudi za koje bih mogao retji da ne sudjeluju u tome. Na prste jedne ruke.
Polazetji od sebe, svjestan da nekad povrijedim neke ljude, ne zheletji to, radetji konstantno na sebi. Nekad uspjeshno, nekad manje uspjeshno.
Vjerovatno je isti sluchaj i kod tebe, sojka, ili?
defender,
Mislim da samo svrstavanje na stranu slabijeg nije dovoljno, no bolje je od gledanja.
Polazetji od sebe, svjestan da nekad povrijedim neke ljude, ne zheletji to, radetji konstantno na sebi. Nekad uspjeshno, nekad manje uspjeshno.
Vjerovatno je isti sluchaj i kod tebe, sojka, ili?
defender,
Mislim da samo svrstavanje na stranu slabijeg nije dovoljno, no bolje je od gledanja.
-
Defender
Fluid,svi mi ponekada povrijedimo nekoga,namjerno ili ne namjerno.Ali ovdje se ipak radi o zlostavljanju pojedinca od strane gomile,ili izivljavanje starijeg nad mladjim i slabijim.
Toga ima dosta medju djecom i omladinom u skolama,ali bar u moje vrijeme uvjek bi se naso neki "vitez" koji bi imao hrabrosti da se usprotivi gomili ili pojedincu i stane u zastitu slabijeg.Na zapadu su takvi slucajevio rijetkost.
Kako je sada kod nas ipak ne znam??
Toga ima dosta medju djecom i omladinom u skolama,ali bar u moje vrijeme uvjek bi se naso neki "vitez" koji bi imao hrabrosti da se usprotivi gomili ili pojedincu i stane u zastitu slabijeg.Na zapadu su takvi slucajevio rijetkost.
Kako je sada kod nas ipak ne znam??
-
nikita
Mobing je zastupljen svugdje i u svim sredinama, pa cak i u zivotinjskom svijetu
Po pravilu moze samo da progresuje ( statistika veli ), stoga jedini lijek je pod hitno mjenjanje sredine, posla, drustva...skole...
A mozda jednog dana i kod nas zakonom zastite narod od istoga
....
Po pravilu moze samo da progresuje ( statistika veli ), stoga jedini lijek je pod hitno mjenjanje sredine, posla, drustva...skole...
A mozda jednog dana i kod nas zakonom zastite narod od istoga
- sojka
Mislim da sam od mali nogu pokazivala sklonost u nesudjelovanju. Branila sam koliko je moguce one slabije, pomagala loshim uchenicima i stajala iskljuchivo na strani pravde. Ismijavanja u drushtvu na rachun slabijih sam izbjegavala. Mislim da mi svi u principu znamo, ukoliko se potrudimo shta je za onog drugog dobro, a shta ne. Nazhalost nije moguce zagrlili ovaj svijet sa samo dvije ruke i spasiti sve. Tad se drzhim, ako ne mozhesh pomoci, nemoj ni odmagati.
Veliku ulogu i igra koliko smo zapravo svjesni svojih poteza, koliko odgovorni i koliko vremena poklanjamo jedni drugima.
Pogledajmo forum, pun je zajedljivosti. I kad ujedem smatram da ujedem tamo gdje treba, u nadi da ce osoba razmisliti o nekog postupku. Dobra kritika je i zlata vrijedna.
Veliku ulogu i igra koliko smo zapravo svjesni svojih poteza, koliko odgovorni i koliko vremena poklanjamo jedni drugima.
Pogledajmo forum, pun je zajedljivosti. I kad ujedem smatram da ujedem tamo gdje treba, u nadi da ce osoba razmisliti o nekog postupku. Dobra kritika je i zlata vrijedna.
- sojka
Tachno je da samo zashtita slabijeg nije dovoljna...
potreban je i savjet i pomoc kako da izadje iz uloge "zhrtve"...
Nazhalost je kasno ,ako dozvolish da upadnesh u mashineriju intriga i vrzinog kola, jer se odnosi jako teshko mijenjaju. Stoga je zaista chesto rijeshenje- mijenjanje sredine.
potreban je i savjet i pomoc kako da izadje iz uloge "zhrtve"...
Nazhalost je kasno ,ako dozvolish da upadnesh u mashineriju intriga i vrzinog kola, jer se odnosi jako teshko mijenjaju. Stoga je zaista chesto rijeshenje- mijenjanje sredine.
-
Defender
Djeca vjerovatno uce od roditelja,nastavnika...The_Fluid wrote:Defender,
kod nas je sad gore, nego shto mozhesh i da zamislish, da budemo realni. Ono neko staro doba dodje kao naiva.
Djeca se zlostavljaju od rane mladosti od strane roditelja,nastavnika i citavog drustva.Kod nas i u vecini zemlja je normalno tuci djecu.
Zato i ratujemo svakih 20 godina...
-
Defender
Evo,upravo razmisljam kako je bilo normalno da te nastavnik ni krivog ni duznog razvali sakom.Roditelji se nisu mjesali u takvim situacijama,jer skrivio si vec nesto...
Jednom dok smo cekali u redu da udjemo u skolu (doba osnovne skole) jedan mali me gurne na dezurnog nastavnika.A dezurni nastavnik cuveni "ustirkani" (uvjek izbrijan,kravata,radni mantil) odmah samarcinu.Vratio sam se kuci a "crvena saka" je jos "stojala" na licu.Starija sestra,koja je isla u istu osnovnu skolu odmah veli:"Ha udario te ustirkani!"...i u smjeh
I niko da se zapita sto ja pokupi samarcinu?Bas fino vaspitanje omladinaca
Tako kupis batine dok si mali,kada narastes vec se vise ne usudjuju,ali onda nastupaju drugi metodi mucenja...
Jednom dok smo cekali u redu da udjemo u skolu (doba osnovne skole) jedan mali me gurne na dezurnog nastavnika.A dezurni nastavnik cuveni "ustirkani" (uvjek izbrijan,kravata,radni mantil) odmah samarcinu.Vratio sam se kuci a "crvena saka" je jos "stojala" na licu.Starija sestra,koja je isla u istu osnovnu skolu odmah veli:"Ha udario te ustirkani!"...i u smjeh
I niko da se zapita sto ja pokupi samarcinu?Bas fino vaspitanje omladinaca
Tako kupis batine dok si mali,kada narastes vec se vise ne usudjuju,ali onda nastupaju drugi metodi mucenja...