Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
rumenige_brajtner wrote:MMF je zlo i jadan onaj ko ima posla s njima. da pojednostavim, mi smo jadni i naši praunici će otplaćivat dug MMF-u.
također, ko misli da treba privatizovat telekome i elektroprivrede, lakše mu je da se sam odmah ubije.
Ne pada mi na pamet da se ubijem, Naprotiv bice mi to jedan od drazih dana u zivotu: kada vidim uhljebljene neradnike kako u suzama napustaju radna mjesta na koja nisu ni dosli na posten nacin. To je gotovo iskljucivo (ja izuzetak ne znam) stranacka, rodbinska ili horizontalno-krevetna veza. Njih da zalim?
Neka paraziti pocnu raditi u realnom sektoru, sektoru koji jedini zaista stvara vrijednosti. Neka jednom u svom parazitskom zivotu odrade jedan posten radni dan.
Itekako sam za privatizaciju BHT. U principu nisam za privatizaciju vecinskog dijela EP ali itekako jesam za manjinski dio - ako se nadje kakav levat. Pa da onda privatnik stiti svoje interese i da preispituje politiku uhljebljavanja u toj drzavnoj firmi.
Cuj ovo, privatnici daju 17%! Pa oni samo uplate ono sto zaracunaju i naplate od musterije, pa i to ne urade, nego zakinu. Radio sam svugdje, ali vecih nehljebara od ovih sto kritikuje zaposlenike drzavnog sektora nigdje ne vidjrh. Niko ne kaze dajte nam posla, nego kritikuje avni sektor i trazi lovu iz budzeta.
rumenige_brajtner wrote:MMF je zlo i jadan onaj ko ima posla s njima. da pojednostavim, mi smo jadni i naši praunici će otplaćivat dug MMF-u.
također, ko misli da treba privatizovat telekome i elektroprivrede, lakše mu je da se sam odmah ubije.
Ne pada mi na pamet da se ubijem, Naprotiv bice mi to jedan od drazih dana u zivotu: kada vidim uhljebljene neradnike kako u suzama napustaju radna mjesta na koja nisu ni dosli na posten nacin. To je gotovo iskljucivo (ja izuzetak ne znam) stranacka, rodbinska ili horizontalno-krevetna veza. Njih da zalim?
Neka paraziti pocnu raditi u realnom sektoru, sektoru koji jedini zaista stvara vrijednosti. Neka jednom u svom parazitskom zivotu odrade jedan posten radni dan.
Itekako sam za privatizaciju BHT. U principu nisam za privatizaciju vecinskog dijela EP ali itekako jesam za manjinski dio - ako se nadje kakav levat. Pa da onda privatnik stiti svoje interese i da preispituje politiku uhljebljavanja u toj drzavnoj firmi.
dobar si dobar si mada veci si biser tamo na siriji...
Haris.ba wrote:
E zamisli kad krenu reforme. Pa kad budeš kupovao zdravstveno osiguranje na tržištu. Pa budeš imao prvi (sirotinjski) stup penzijskog osiguranja, i budeš kupovao penzijsko u drugom stupu od ostatka para.
Trenutno neke stvari uopce nisu u redu, jer npr. zanatlija ili neki drugi mali privatnik, svaki mjesec uplati 120KM za zdravstveno osiguranje. To je novac koji je on osobno morao zaraditi/izdvojiti, vlastita gotovina. I sta ima za to? Nista, kada dodje u zdravstvenu ustanovu tretira ga se kao nekoga ko je na birou, mora moljakati za neke recepte. Posebna je prica ako je u toku strajk zdravstvenih radnika i on za svoj novac ne moze da dobije uslugu.
Vrijeme da se uvedu elektronske kartice zdravstvenog osiguranja sa razlicitim modusima uplacivanja. Tako bi u slucaju strajka osiguranik mogao da ode kod privatnog ljekara a ovaj da svoju uslugu naplati od osiguranja, kao sto je uobicajeno u nekim zemljama na zapadu. Ne mozemo biti socijalno neosjetljivi ali drzava mora promijeniti odnos prema realnom sektoru koji financira tu socijalu.
Drinski wrote:Cuj ovo, privatnici daju 17%! Pa oni samo uplate ono sto zaracunaju i naplate od musterije, pa i to ne urade, nego zakinu. Radio sam svugdje, ali vecih nehljebara od ovih sto kritikuje zaposlenike drzavnog sektora nigdje ne vidjrh. Niko ne kaze dajte nam posla, nego kritikuje avni sektor i trazi lovu iz budzeta.
Ma ko se to meni prepao za svoj posao? Neka, neka. I treba te biti strah. Stvari polahko dolaze na svoje. Ovi uslovi MMF-a su samo prvi dio, bice ih jos. Kada vidim koliko kmecite za ovaj, gotovo bezbolan dio, mogu samo misliti na sta ce kuknjava, pomaganje i kmecanje liciti nakon prave šok terapije.
@sumirprimus - za pocetak barem jednom pokusaj sastaviti makar prostoprosirenu recenicu u nekom svom komentaru pa cemo razgovarati.
Ja placam zdrav.osiguranje 800 Km i opet imam isti polozaj ko onaj sto izdavaja 200 maraka. I na koncu, moram platiti participaciju. Neka meni da ove pare, plus do sada uplaceno, nikad necu uci u drzavnu bolnicu.
Drinski wrote:Cuj ovo, privatnici daju 17%! Pa oni samo uplate ono sto zaracunaju i naplate od musterije, pa i to ne urade, nego zakinu. Radio sam svugdje, ali vecih nehljebara od ovih sto kritikuje zaposlenike drzavnog sektora nigdje ne vidjrh. Niko ne kaze dajte nam posla, nego kritikuje avni sektor i trazi lovu iz budzeta.
Ma ko se to meni prepao za svoj posao? Neka, neka. I treba te biti strah. Stvari polahko dolaze na svoje. Ovi uslovi MMF-a su samo prvi dio, bice ih jos. Kada vidim koliko kmecite za ovaj, gotovo bezbolan dio, mogu samo misliti na sta ce kuknjava, pomaganje i kmecanje liciti nakon prave šok terapije.
.
Bez uvrede, ali me zaboli za reformom.
A ti se nemoj hraniti tudjom mukom, nego zapni pa kopaj kanal. Lakse ce ti biti. Ionako si za krampe.
Last edited by Drinski on 18/06/2015 12:30, edited 2 times in total.
stvarno bi se ovi lafo pošteni građani trebali časkom razletiti i naplatiti ono što hercegovci taje poreza. nipošto da to rade oni koji dobijaju platu iz budžeta za to.
ilkbahar wrote:
Koji si ti idiot, pa to je minimalno sto drzava moze uraditi za porodicu poginulog. Oca djetetu nemoze vratiti, ali mu moze bar dati finansijsku sigurnost koju je to dijete izgubilo izgubivsi, oca hranioca porodice.
Gdje je nestala ljudskost ljud?!?!?!
Mnoga su djeca odrasla bez oca, koji nije poginuo u ratu nego je umro prirodnom smrću, pa primaju samo penziju iz radnog odnosa. A šehidske porodice pored te penzije primaju još jednu. To je nepravedno prema djeci, koja takođe nemaju oca, ali on nije poginuo u ratu.
Pa eto, recimo da je sitnica to sto je moj rodjak osjecao da je vise od duznosti da se bori za ovu zemlju i ovaj grad i to sto je stavio u drugi plan i svoju sportsku karijeru i bezbroj mogucih varijanti udobnog zivota u inostranstvu i doborovoljno isao da se bori da oslobodi ovaj grad. Sitnica je i sto je propustio da zivi najljepse godine svog zivota i da gleda kako mu djeca odrastaju. Sitnica je sto nije bio u prilici da im vise obezbijedi nista i sto ih nije mogao zastititi ni u jednoj zivotnoj situaciji. Sve se to draga tresnjice moze svesti pod isti znacaj kao i prirodna smrt.
Isto trebamo vrednovati ljude koji su se krili pod podrumima ili mozda brinuli jedino koliko puta dnevno ce im se dici kurac u nekom Parizu ili Londonu i ljude koji su dali zivot u situacijama koje ne mozemo ni zamisliti pa se onda mjesecima raspadali i nama porodicama stizali u najlonskim kesama. Fakat nema nikakvog razloga zasto bi neko "naplacivao" smrt jednog takvog covjeka jer je to sve relativno.
Drinski wrote:Ja placam zdrav.osiguranje 800 Km i opet imam isti polozaj ko onaj sto izdavaja 200 maraka. I na koncu, moram platiti participaciju. Neka meni da ove pare, plus do sada uplaceno, nikad necu uci u drzavnu bolnicu.
Nećeš, ući ćeš par puta u privatnu i to je to, više novca nećeš imati .
ilkbahar wrote:
Koji si ti idiot, pa to je minimalno sto drzava moze uraditi za porodicu poginulog. Oca djetetu nemoze vratiti, ali mu moze bar dati finansijsku sigurnost koju je to dijete izgubilo izgubivsi, oca hranioca porodice.
Gdje je nestala ljudskost ljud?!?!?!
Mnoga su djeca odrasla bez oca, koji nije poginuo u ratu nego je umro prirodnom smrću, pa primaju samo penziju iz radnog odnosa. A šehidske porodice pored te penzije primaju još jednu. To je nepravedno prema djeci, koja takođe nemaju oca, ali on nije poginuo u ratu.
POgineš radi države! Znači država da bi opstala poslala te je u rad gdje si izgubio glavu ! RAZUMIJEŠ LI!
Ovo što si napisao je očigledno negiranje Agresije na Bosanske muslimane! Država im je i tekako dužna i mnogo više osim bjednih par stoja mjesečno!
.
Bez uvrede, ali me zaboli za reformom.
A ti se nemoj hraniti tudjom mukom, nego zapni pa kopaj kanal. Lakse ce ti biti. Ionako si za krampe.
Budzetlije su mi malo nervozne ovih dana. Valja poceti raditi prave poslove, nema vise sa guza na guz. Ne hranim se tudjom mukom, hranim se vasom mukom. Paraziti.
Meni dobro hvala Bogu. Za sve sto imam u zivotu sam se izborio sam. Od drzave marke nisam uzeo, niti sam trazio, niti smatram da mi je duzna ista davati. Od svojih primanja odvajam za vasa gladna usta a vidim da vam je stalno malo.
Nemam potrebe za krampom, sam sebe izdrzavam na drugi nacin. A i da moram ne bi me bilo stid, to je castan posao. Casnije od uhljeba na salterima. Kada ove reforme dodju i kada dodje šok terapija postoji velika sansa da ti budes taj cije ce rucice biti pune zuljeva od krampe i lopata.
P.S. Gdje ti je odgoj i kultura? Zar valja na takav nacin pricati sa nekim ko ti daje hljeb u usta, ko ti omogucava da imas rucak na hastalu svaki dan?
Drinski wrote:Ja placam zdrav.osiguranje 800 Km i opet imam isti polozaj ko onaj sto izdavaja 200 maraka. I na koncu, moram platiti participaciju. Neka meni da ove pare, plus do sada uplaceno, nikad necu uci u drzavnu bolnicu.
Nećeš, ući ćeš par puta u privatnu i to je to, više novca nećeš imati .
Ma jok, pa sraxunaj pa ces vidjeti. Zdravstvo se finansira iz ZZO a to je od nasih doprinosa. Tako se i privatne sektor onda moze finsnsirati. ZZO placa samo drugom pruzaocu usluge koji opet pokusava da bude konkurentan.
Ne radi se o zahtjevima MMF-a već o obavezama domaćih
A i ste obaveze domaći rado predstave kao zahtjeve MMF-a da operu svoje guzice od bilo kakve odgovornosti
,Evo kako se utvrđuju te obaveze, ili kako vi ovdje lupetate "zahtjevi MMF-a"
1. domači skontaju da im fali bruka para u buđetu (inaće se to zove deficit, jal para nema) a mlogo gladnih usta
2. domači skontaju da im najjefitiji kapital na tržištu nudi MMF (kamatna stopa MMF-a je daleko povoljnija od bilo koje komercijalne banke + da se dogovoriti greis period )
3. domači zovnu MMF na pregovore
4. MMF napravi analizu i projekcije prihoda i rashoda te zemlje i logićno problem nastaje tamo dže više trošiš nego što zaradiš i predlaže, "smanjenje javne potrošnje", kako bi država izbalansirala svoje prihode i rashode i predlaže, "sistemske reforme", koje se odnose na poboljšanje sistema naplate poreza, tako da novac MMF uz nisku kamatu, uvijek dolazi uz uslove koji treba da vrate sistem potrošnje u okvire mogučnosti
5. domači prave tzv. Pismo namjere u kome se obavezuju koje mjere če da poduzmu kako bi se uspostavio balans prihoda i rashoda i ti uslovi se pregovaraju sa MMFom i to većina ljudi pogrešno zove zahtjevima MMF-a jer domači gologuzani to tako predstavljaju da skinu odgovornost sa sebe.
Dakle, suma sumarum, ne postoje zahtjevi MMF-a već lista prioriteta koje su domače vlasti odredile da če uraditi u proteklom periodu kako bi dobile pare od MMF-a da krpe buđetske rupe.
A sada, sva ova prića o nakoj reformskoj agendi je prića da jope dobiju pare od MMF-a da krpe buđetske rupe. I ne lažite da to neki MMF traži jer to nije istina!
Smanjenje buđetske potrošnje se more uraditi i preko ledža parlamentaraca, ministara, direktora, sekretarica, audija, jarana ili raćuna u kafanama, ali ne.... to se ne radi nego se štednja provodi preko ledža invalida...i onda se to poturi na svakoj jebenoj nepismenoj televiziji, radiju, novinama, forumima kao zahtjev MMF-a
Pa jebem mater onda nepismenim jer je i to zahtjev MMF-a!