mi ne mozemo zavrsiti kao grcka jer je grcka pare spickala u puteve i vojsku. mi u lazne invalide i administraciju. oni su spickali 300 milijardi, a mi ni 30. grcima jos nisu uzeli sve od banaka do telekoma. nama jesu ili su na putu da uzmu. grcka je za nas miljama dalekoGoldenSpoon wrote:Vivaldi, upravo nas ovakav pristup uništava iz dana u dan. Mi ili moramo mjenjati sadaka mentalitet i početi ulagati u obrazovanje, privlačiti strane investitore ili ćemo završiti kao grčka, samo što mi nismo u EU, a grci jesu
MMF Traži ukidanje mirovina udovicama i smanjenje izdavanja za RVI
-
Bodkin
#151 Re: MMF Traži ukidanje mirovina udovicama i smanjenje izdavanja za RVI
- vivaldi
#152 Re: MMF Traži ukidanje mirovina udovicama i smanjenje izdavanja za RVI
ma slazem se ja s tobom, ali nije lako privuci investitore. ja sam vec nekad pisao o nekim potezima koji bi se eveentulano mogli poduzeti, ali to opet nebi bili potezi koji bi donijeli revolucionaran napredak u nekom relativno katkom periodu.GoldenSpoon wrote:Vivaldi, upravo nas ovakav pristup uništava iz dana u dan. Mi ili moramo mjenjati sadaka mentalitet i početi ulagati u obrazovanje, privlačiti strane investitore ili ćemo završiti kao grčka, samo što mi nismo u EU, a grci jesu
a sto se tice grcke, kamo srece da smo kao oni. mnogi vjerovatno ne znaju, ali i ova propala grcka ekonomija je cirka = 20 bh ekonomija, a imaju samo 3 puta vise stanovnistva,
- Danguba
#153 Re: MMF Traži ukidanje mirovina udovicama i smanjenje izdavanja za RVI
Razumijem ja to ali i oni imaju jako dobru sliku svega sto ima kod nas.vivaldi wrote:Danguba wrote:
u pravu si, ali mmf se dri skolskog sablona kojeg primjenjuju na sve, a to je opet u nasem slucaju gotovo nemgouce izvesti.
mi smo imali krvav rat koji je totalno unistio ekonomiju, zbog rata smo preskocili period privatizacije u ovom dijeli evrope sto nas je dodatno hendikepiralo, i na kraju krajeva rat je ostavio toliko zrtava da su objetkivene potrebe za socijalnim davanjima neuporedivo vece nego u bilo kojoj drugoj zemlji, ali njih boli tuki.
u knjigama pise da to ne mozete priustiti i to je to. u sustini vjerovatno i jesu u pravu, ali dosljedna primjena toga bi nas bukvalno unistila
Kada nam je prihodovna strana bila na nuli, svi su pokusali da nam pomognu da li kroz donacije ili neke druge oblike prihoda ali su nasi kleptomani uvijek opterecivali tu stranu vise nego sto treba. Kako su se prihodi povecavali tako su se i apetiti povecavali i uvijek isli ispred prihoda tako da su godinama u deficitu.
Administraciju treba pretresti(ali ne ovako kozmeticki kako to zeli Novalic nego jednom ozbiljnom sistematizacijom), smanjiti zaposljavanje u javnim preduzecima koja sluze samo za poslusnike koji ih odrzavaju na vlasti. Jedino staviti moratorijum od nekoliko godina na zaposljavanje, penzioneri ce odlaziti, prekvalifikacije...i to je to.
Para za socijalne kategorije treba i mora da ima. Naravno i tu treba zasukati rukave i pogledati ko stvarno ima pravo na nesto a ko ne.
Cijeli svijet ima svoj PDV samo tamo svako placa isto i kroz razne socijalne vidove i porezne olaksice taj se dio vraca socijalno ugrozenim samo se kod nas puni drzavni budzet i tu i zavrsava, tako da tu najvise i ispastaju socijalne kategorije a onaj sto ima to i ne osjeti.
- GoldenSpoon
#154 Re: MMF Traži ukidanje mirovina udovicama i smanjenje izdavanja za RVI
Expresne mjere je teško u ovakvom sistemu sprovesti, a naravno za to mi i nemamo para, ali po meni najveća finansijska injekcija bi bila kada bi se BHT privatizirao, i da smo uzeli ono što se nudilo ranije čini mi se oko 2 milijarde maraka, to bi bila pozamašna finansijska injekcija koja kada bi se pravilno iskoristila i usmjerila u prave resore, a znamo da ne bi, u kratkom vremenu bi se neke stvari mogle korigirati. Nažalost mi nemamo kapacitet za takvo nešto, ovi jednostavno ne znaju da naprave budžet a kamo li da osmisle neki ekonomski plan i šta gurati.
- vivaldi
#155 Re: MMF Traži ukidanje mirovina udovicama i smanjenje izdavanja za RVI
to je ipak bio period humanitarne pomoci ili kako to vec da nazovem, to ipak nije bila ekonomijaDanguba wrote:Kada nam je prihodovna strana bila na nuli,
pa tu se vjerovatno moze nesto uraditi, ali jos niko nije izracunao konkretne efekte. kada pogledas ukupne prihode svih kantona koji se obicno smatraju kao suvisan nivo vlasti, njihovi ukupni prihodi su oko 1,6 milijardi maraka. a u njihovoj nadleznosti je obrazovanje, policija, zdravstvo...jako puno obaveza. e koliko se bi se o te 1,6 milijardi stvarno moglo ustediti i po kojoj cijeni? i koliko bi nam ta usteda olaksala situaciju. to je pravo pitanje.Danguba wrote:Administraciju treba pretresti
moje misljenje je da bi bilo usteda, ali nista epohalno
- vivaldi
#156 Re: MMF Traži ukidanje mirovina udovicama i smanjenje izdavanja za RVI
slazem se ali jbg, sada vise o tome nema smisla pricati jer je to proslo, telekom nam je sigurno mogao osigurati da zavrsimo neke reforme. sad je to puno teze jer je cijena manja, a gubitasi u medjuvremenu udpulali dugove, pa je gubitak po svim osnovamaGoldenSpoon wrote:Expresne mjere je teško u ovakvom sistemu sprovesti, a naravno za to mi i nemamo para, ali po meni najveća finansijska injekcija bi bila kada bi se BHT privatizirao, i da smo uzeli ono što se nudilo ranije čini mi se oko 2 milijarde maraka, to bi bila pozamašna finansijska injekcija koja kada bi se pravilno iskoristila i usmjerila u prave resore, a znamo da ne bi, u kratkom vremenu bi se neke stvari mogle korigirati. Nažalost mi nemamo kapacitet za takvo nešto, ovi jednostavno ne znaju da naprave budžet a kamo li da osmisle neki ekonomski plan i šta gurati.
- GoldenSpoon
#157 Re: MMF Traži ukidanje mirovina udovicama i smanjenje izdavanja za RVI
Upravo tako, mada i da smo ga prodali za 2 milijarde maraka, teško bi tu ostalo nekih para za velike projekte jer bi se prvo "namirili" vukovi u i oko telekoma, ali sve što su trebali uraditi jeste da nauče na primjeru Dodika i prodaje telekoma u RS-u. Čitam evo da su i slovenci odustali od prodaje Telekom Slovenia jer ne mogu da dobiju onoliko koliko su imali kao ponudu ranijih godina.vivaldi wrote:slazem se ali jbg, sada vise o tome nema smisla pricati jer je to proslo, telekom nam je sigurno mogao osigurati da zavrsimo neke reforme. sad je to puno teze jer je cijena manja, a gubitasi u medjuvremenu udpulali dugove, pa je gubitak po svim osnovamaGoldenSpoon wrote:Expresne mjere je teško u ovakvom sistemu sprovesti, a naravno za to mi i nemamo para, ali po meni najveća finansijska injekcija bi bila kada bi se BHT privatizirao, i da smo uzeli ono što se nudilo ranije čini mi se oko 2 milijarde maraka, to bi bila pozamašna finansijska injekcija koja kada bi se pravilno iskoristila i usmjerila u prave resore, a znamo da ne bi, u kratkom vremenu bi se neke stvari mogle korigirati. Nažalost mi nemamo kapacitet za takvo nešto, ovi jednostavno ne znaju da naprave budžet a kamo li da osmisle neki ekonomski plan i šta gurati.
- rumenige_brajtner
#158 Re: MMF Traži ukidanje mirovina udovicama i smanjenje izdavanja za RVI
Otpuštanje viška radnika bi treblo sprovesti svakako, bez obzira na vlasničku strukturu telekoma i elektroprivrede. BH Telekomu godinama opada profit, a jedan od razloga je i sama organizacija tog preduzeća i proces koji treba proći dok se dođe do neke promjene. Sama organizacija BHT-a je previše vertikalno postavljena, previše nivoa treba proći od odluke do provođenja iste. Današnje tržište zahtjeva brzinu i fleksibilnost kod prilagođavanja zahtjevima kupaca. BHT je najtanji u tome i zato ih konkurencija satire.Bodkin wrote:
nema ni jednog logicnog razloga zasto bi cijena pala. logicn je da se otpusti i visak i firma posluje sa jos vecim profitom.
Privatizacijom bi se sigurno to promijenilo, međutim, u tom slučaju profit se prepušta u privatne ruke, ne u ruke države. Jedno od rješenja, a sigurno manje bolno nego privatizacija, bilo bi otpuštanje viška radnika i reorganizacija organizacijske strukture preduzeća, sa vertikalne na horizontalnu.
Što se tiče od para koje bi se dobile prodajom ovih preduzeća, poučen poštenjem onih koji odlučuju, sigurno ne bi bile usmjerene tamo gdje treba. Da su pošteni i da to žele uraditi, mogli su to dosad uraditi (a mogu i odsad) hiljadu puta.
- Danguba
#159 Re: MMF Traži ukidanje mirovina udovicama i smanjenje izdavanja za RVI
Tu i poslije toga pocinju nasi problemi. Tada smo imali priliku da to sve imamo po mjeri(kako se prihodi povecavaju, oprezno povecavati zaposljavanje).vivaldi wrote:to je ipak bio period humanitarne pomoci ili kako to vec da nazovem, to ipak nije bila ekonomijaDanguba wrote:Kada nam je prihodovna strana bila na nuli,
Danas od predsjednistva do opstinske administracije imamo sigurno 30% viska administracije i ne moze se reci da tu nema usteda.
Jedan clan predsjednistva ima po pet savjetnika koji opet imaju svoje saradnike pa konsultante, sekretarice...so ih cini timom oko 100-tinjak zaposlenih.
Sto se tije javnih i drzavnih preduzeca, ona su trebala da nam sluze za punjenje budzeta a ne da vec tamo to pozobaju stranacki pacovi.
- vivaldi
#160 Re: MMF Traži ukidanje mirovina udovicama i smanjenje izdavanja za RVI
u poptunosti se slazem. plate su odjednom podigle (nama je par godina poslije rata u drzavi u kojoj maltene nista ne radi) bilo glavne mjerilo "prosjecna plata nam je veca nego u bugarskoj i rumuniji" sto nije bio odraz naseg razvoja vec katastrofalnog poteza jer smo se raspiali tudjim parama i propustili smo iskoristiti jedino dobro u svom sranju koje nas je snaslo.Danguba wrote:Tu i poslije toga pocinju nasi problemi. Tada smo imali priliku da to sve imamo po mjeri
kad nam je rat vec silom prilika srusio kompletan sistem bukvalno na nulu, to je bila jedinstvena prilika da bar novi pocnes dizati na zdravim nogama.
a mi sad imamo suludu situacija da nam nepunih 20 godina poslije rata, vec trebju duboke ekonomske reforme, a nista nismo ni uradili i pritom zaglavili u privatiziji koja nije ni odmakla od pocetka. ustvari nama reforme ne trebau od ove godine vec su nam bile neophodne jos prije bar 10 godina.
- p206
#161 Re: MMF Traži ukidanje mirovina udovicama i smanjenje izdavanja za RVI
Ovdje nema hajra ni spasa,jedini spas bi nam donekle bio da priroda odradi svoje, da umru ove starije generacije, dio mlađe da se nastavi seliti ko i do sada i da nas ostane nekih milion i po.
Ko se nada nekim dubokoumnim reformama,džaba se nada.I kad bi to neko htio iskreno uraditi,pojeli bi ga podobni,a ovi nepodobni ga ne bi htjeli podržati,mi smo govna i zato nam je ovako.
Mene samo zanima na šta bi ličili BHT,EP,Gras...kad bi bili u privatnom 100 posto vlasništvu Bakira ili nekog drugog političara,bi li se zajebali pa iz svog džepa plaćali višak radnika.
Ko se nada nekim dubokoumnim reformama,džaba se nada.I kad bi to neko htio iskreno uraditi,pojeli bi ga podobni,a ovi nepodobni ga ne bi htjeli podržati,mi smo govna i zato nam je ovako.
Mene samo zanima na šta bi ličili BHT,EP,Gras...kad bi bili u privatnom 100 posto vlasništvu Bakira ili nekog drugog političara,bi li se zajebali pa iz svog džepa plaćali višak radnika.
- Tomos
- Tomos