Haris.ba wrote:Ricken wrote:
Zakon kakav je nema nigdje u Europi. Njegov jedini efekat može biti povećanje kamata za 70%, pošto direktno utiče na rizik zemlje, a onda bi kukali kako lihvari nedaju živjet. Drugim riječima nešto korisno i od MMF-a
ž
Po toj logici žirant znači smanjuje rizik kredita za 70%.Znači da će nosioci kredita u 30% slučajeva vratiti novac. Zašto onda uopće dati kredit takvom licu?

Zato što će se banka naplatiti iz instrumenta kolaterala koji je dobila od žiranta. Bez žiranta nema ni kredita.
Instrumenti kolaterala zbog primitivnog bh tržišta finansijskih instrumenata, jednostvano ne ostavljaju prostor adekvatnih mjera osiguranja kreditnih zaduženja.
U svijetu postoji institut osobnog stečaja, gdje se gubitak iz lošeg finansijskog plasmana prevaljuje na finansijski jaču stranu, pa onda možemo govoriti o politici rizika banke i postavljati pitanja zašto je davala kredite nekome ko ih nemože vraćati, pa samim tim možemo govoriti da nam žiranti nisu potrebni. Nažalost kod nas nema ličnog bankrota pa samim niti dovoljno mogučnosti da se insistira na namirenju duga. Jednostvano živimo u nedovoljno razvijenoj zemlji u ekonomsko pravnom smislu.
Princip je jednostavan, kada ja nemogu ili ne izmirujem svoje obaveze kao fizičko lice, moji povjerioci me prijave sudu, koji mi dodjeljuje stečajnog skrbnika koji počinje da upravlja mojom imovinom, prodaje sve što imam da bi se povjerioci naplatili, a ja počinjem da živim od prihoda koji su mi dovoljni da ostvarim egzistencijalne potrebe.
Nemožemo govoriti o kapitalizmu i tržišnoj ekonomiji a živjeti po pricipima kolektiviteta.