mlm sistemi
Moderator: anex
-
El_comadante
#1 mlm sistemi
interesuje me slijedeče: pošto se dosta ovoga ima na internetu a i počelo je u našoj zemlji (BiH) da se pojavljuju određene firme koje ovako trguju. e sad mene intersuje koliko je to dobro, moralno, pošteno, zakonski legalno isl? i recimo razlika izmedju praimide i MLM marketinga? interesuje me jer se počelo i ovdje pričati o tome a znaje, barem mene i ljudi oko mene, je poprilično nisko po ovom pitanju. treba se edukovati da nebih nasjeo na nešto odnosno ako se može zaraditi zašto ne i možda i krenuti u neki MLM sistem. toliko za početak
-
idana_85
#2 Re: mlm sistemi
Pozdrav,
Ja sam odlucila javiti se kao neko ko zivi, ali bukvalno od MLM-a. Razlika izmedju MLM-a i piramide je sto kod MLM-a zaradis onoliko koliko radis, znaci ljudi koji su tvoj downline, tj ispod tebe mogu zaradjivati puno vise od tebe. Drugim rijecima, ne mozes naci zlatnu kokku koja ce raditi a ti ubirati plodove. Piramidalni sistemi su zabranjeni u vecini drzava kao i u nasoj zakonom.
Ovo sto radim ja jeste slicno onome sto radi dp ili mercator. Ko je clan ima popust 10% samo sto ovdje ima 30%. I kompanija ne daje novac na reklamu vec daje svojim clanovima umjesto toga platu. Npr ako ja teb izreklamiram firmu za koju radim, registrujem te kao clana da kupujes njihove proizvode 30% jeftinije, nudis drugima i ostvarujes zardu, i ti pozivas druge da se uclane i kupuju proizvode ove marke,ne neke druge, tebe kompanija zato nagradjuje. Usustini, mi svi to cijeli zivot radimo, a da nismo svjesni. Ako si probao neki dobar prehrambeni proizvod, pohvalis ga prijatlejima,oni ga kupe ti od toga nista nemas. Ili si vidio negdje snizenje, super zadovoljan,kupio, prijatelje uputio, nemas od toga nista cak ni popust kad opet odes.
MLM kompanija registruje svaki tvoj marketing tj preporuku i za to te nagradjuje. Ako si preporucio proizvod tj prodao ga odmah imas zaradu na njemu 30%. Ako si pozvao nekog da se prikljuci imas jos dodatne procente na ziro - racun.
Proizvodi su oni koji su povoljni za nase trziste i koji svima trebaju svakodnevno, znaci bez kojih normalan covjek ne moze. Cijene su takodjer povoljne. Cesto se pitaju zasto je tako jeftino. Zato sto nema posrednika i distributera koji zaracunavaju zaradu. Zaradu ima samo kompanija i njeni clanovi. Npr dok neki proizvod stigne iz Amerike zaracuna zaradu distributer za Evropu plus troskove distribucije. Pa onda od njega kupuje distributer tj zastupnik za BiH i on racuna svoju zaradu i torskove, a od tog zastupnika kupuju mali marketi koji takodjer imaju zaradu...i tako mi placamo tri-cetri puta skuplji proizvod. A o garanciji kvaliteta je suvisno govoriti, svi namo da milka cokolada nije ista u bih kao u njemackoj, deterdzent, pelene i sl. Kod MLM kompanija isti je kvalitet za sva trzista i isti je princip. Plan uspjeha je jasno definisan kao i nagrade za svaku stepenicu koju dokucis.
Ukoliko imas jos pitanja rado cu ti odgovoriti, iako nemam neko veliko iskustvo, jer sam u MLM-u neke tri godine, tek zadnju godinu sam ga pocela ozbiljnije shvatati i raditi i ne mislim se vise nicim drugim baviti
Lp,
Ja sam odlucila javiti se kao neko ko zivi, ali bukvalno od MLM-a. Razlika izmedju MLM-a i piramide je sto kod MLM-a zaradis onoliko koliko radis, znaci ljudi koji su tvoj downline, tj ispod tebe mogu zaradjivati puno vise od tebe. Drugim rijecima, ne mozes naci zlatnu kokku koja ce raditi a ti ubirati plodove. Piramidalni sistemi su zabranjeni u vecini drzava kao i u nasoj zakonom.
Ovo sto radim ja jeste slicno onome sto radi dp ili mercator. Ko je clan ima popust 10% samo sto ovdje ima 30%. I kompanija ne daje novac na reklamu vec daje svojim clanovima umjesto toga platu. Npr ako ja teb izreklamiram firmu za koju radim, registrujem te kao clana da kupujes njihove proizvode 30% jeftinije, nudis drugima i ostvarujes zardu, i ti pozivas druge da se uclane i kupuju proizvode ove marke,ne neke druge, tebe kompanija zato nagradjuje. Usustini, mi svi to cijeli zivot radimo, a da nismo svjesni. Ako si probao neki dobar prehrambeni proizvod, pohvalis ga prijatlejima,oni ga kupe ti od toga nista nemas. Ili si vidio negdje snizenje, super zadovoljan,kupio, prijatelje uputio, nemas od toga nista cak ni popust kad opet odes.
MLM kompanija registruje svaki tvoj marketing tj preporuku i za to te nagradjuje. Ako si preporucio proizvod tj prodao ga odmah imas zaradu na njemu 30%. Ako si pozvao nekog da se prikljuci imas jos dodatne procente na ziro - racun.
Proizvodi su oni koji su povoljni za nase trziste i koji svima trebaju svakodnevno, znaci bez kojih normalan covjek ne moze. Cijene su takodjer povoljne. Cesto se pitaju zasto je tako jeftino. Zato sto nema posrednika i distributera koji zaracunavaju zaradu. Zaradu ima samo kompanija i njeni clanovi. Npr dok neki proizvod stigne iz Amerike zaracuna zaradu distributer za Evropu plus troskove distribucije. Pa onda od njega kupuje distributer tj zastupnik za BiH i on racuna svoju zaradu i torskove, a od tog zastupnika kupuju mali marketi koji takodjer imaju zaradu...i tako mi placamo tri-cetri puta skuplji proizvod. A o garanciji kvaliteta je suvisno govoriti, svi namo da milka cokolada nije ista u bih kao u njemackoj, deterdzent, pelene i sl. Kod MLM kompanija isti je kvalitet za sva trzista i isti je princip. Plan uspjeha je jasno definisan kao i nagrade za svaku stepenicu koju dokucis.
Ukoliko imas jos pitanja rado cu ti odgovoriti, iako nemam neko veliko iskustvo, jer sam u MLM-u neke tri godine, tek zadnju godinu sam ga pocela ozbiljnije shvatati i raditi i ne mislim se vise nicim drugim baviti
Lp,
- daxon
#3 Re: mlm sistemi
Dolazio mi neki MlM lik na vrata, sav oznojen, vuče neku torbetinu i pokušava mi uvaliti nekakve vidal kreme i slične pizdarije koje imam kupiti u svakom tržnom centru, samo tri puta jeftinije nego kod njega. Na moje pitanje: zašto tu torbu nosi za drugog, prodaje tuđu robu za drugog i taj mu na kraju daje neki bjedni procenat od vrijednosti prodanog, dakle, pitam ga: zašto sam ne ode u Interex, peny plus ili na neku pijacu, te nakupuje tih gluposti i jednako kao i sad što radi, zareda od vrata do vrata prodajući duplo skuplje i svu zaradu uzme sebi i radi za sebe. Lik mi ladno odgovara da ne zna ni sam, ali kao ovako mu nešto bolje, sigurnije, ovo ono 
-
El_comadante
#4 Re: mlm sistemi
da li je taj tcoj mlm sistem registrovan u BiH i da li ti to radiš ovde u BiH? i naravno ako nije tajna onda barem okvirno koliko ti konkretno zaradjujes od tog sistema? da lije više od recimo 300 Eura mjesecno ili manje?idana_85 wrote:Pozdrav,
Lp,
-
idana_85
#5 Re: mlm sistemi
Jeste registrovan je, kompanija postoji u BiH vec 15 godina i svi su culi za nju sigurno
. Zarada ti zavisi od dodatnog procenta koji imas na obim prodaje tvoje grupe, tj koliko si ljudi uveo. Imas statuse od 3% do 21%, nakon toga ide direktor, gold direktor itd. Ja sam Senior menadzer, za par kataloga nadam se i direktor. Znaci na 21 % ja zaradujem trosedmicno oko 800 KM jos su tu neki dodatni izazovi tj targeti koje dobijes od kompanije koji se placaju u kesu. U prosjeku svako tri sedmice zaradim oko 1000 KM, nekad koju marku vise ili manje. Isplata je redovna, tri dana po zavrsetku kataloga novac legne na racun. Plus tu imas razne bonuse kad dosegnes neki status, to su jednokratni novcani bonudi od 100-600 eura, 1000 dolara +. I tu su razna putovnja, druzenja, gala dogadjaji,seminari...sve besplatno, znaci ne uzima kompanija novac. Meni je ovo savrseno i iskreno iako sam dipl ekonomista racunovodja, ne namjeravam se baviti nicim drugim.
A sto kaze ovaj kolega za tog ciku, to nije mlm, taj ciko je prodavac. I kod nas postoje ljudi koji jednostavno ne znaju i ne zele nauciti kako funkcionise marketing i bave se prodajom, ganjaju ljude sa katalogom, prodaju proizvode po standovima na pijaci,vozaju po gradu od kuce do kuce. To je izbor tog gospodina, i to je cista prodaja nije MLM. U sustini svaki MLM se zasniva na tome da se proizvodi preporucuju, a ne prodaju.
A sto kaze ovaj kolega za tog ciku, to nije mlm, taj ciko je prodavac. I kod nas postoje ljudi koji jednostavno ne znaju i ne zele nauciti kako funkcionise marketing i bave se prodajom, ganjaju ljude sa katalogom, prodaju proizvode po standovima na pijaci,vozaju po gradu od kuce do kuce. To je izbor tog gospodina, i to je cista prodaja nije MLM. U sustini svaki MLM se zasniva na tome da se proizvodi preporucuju, a ne prodaju.
-
El_comadante
#6 Re: mlm sistemi
ovaj što vuče torbu je putujući trgovac ili kako se več zovu a to nema veze sa MLM sistemom. zato sam i otvorio ovu temu da svi zajedno načimo o MLM i razliku izemedju MLM i drugi slični stvarih i sistemadaxon wrote:Dolazio mi neki MlM lik na vrata, sav oznojen, vuče neku torbetinu i pokušava mi uvaliti nekakve vidal kreme i slične pizdarije koje imam kupiti u svakom tržnom centru, samo tri puta jeftinije nego kod njega. Na moje pitanje: zašto tu torbu nosi za drugog, prodaje tuđu robu za drugog i taj mu na kraju daje neki bjedni procenat od vrijednosti prodanog, dakle, pitam ga: zašto sam ne ode u Interex, peny plus ili na neku pijacu, te nakupuje tih gluposti i jednako kao i sad što radi, zareda od vrata do vrata prodajući duplo skuplje i svu zaradu uzme sebi i radi za sebe. Lik mi ladno odgovara da ne zna ni sam, ali kao ovako mu nešto bolje, sigurnije, ovo ono
- daxon
#7 Re: mlm sistemi
Naravno da je dio MLM sistema, kako misliš zaradit pare ako neko ne kupi proizvod, a kako će ga neko kupiti ako ga neko ne prodaje. Dakle, ovo što ova sagovornica iznad kaže da ne prodaje robu već preporučuje, to je ubleha. Kao ti nekom nešto preporučiš, a ovi te zbog toga nagrade
Taj sistem je piramidalan, dakle, na dnu su oni koji tegle torbe i prodaju od vrata do vrata (ili na druge načine), na vrhu su oni za koje ovi rade, a u sredini su likovi poput ove sagovornice iznad, oni ustvari pronalaze i vrbuju ove što nose torbe i prodaju.
Znači, kada kreneš u taj posao, računaj na torbu i hodanje od vrata do vrata i nadaj se obećanom unapređenju, ili, druga šema je; da od njih, za svoj novac kupiš određenu robu, pa onda se vadiš prodajući tu robu drugima ne bi li povratio svoj novac i možda nešto zaradio, a oni će se pobrinuti da ti napune glavu kako ćeš najbolje zarađivati ako što više ljudi uvjeriš da urade isto što i ti.
Eto probaj, pa nam javi kako si prošao.
Taj sistem je piramidalan, dakle, na dnu su oni koji tegle torbe i prodaju od vrata do vrata (ili na druge načine), na vrhu su oni za koje ovi rade, a u sredini su likovi poput ove sagovornice iznad, oni ustvari pronalaze i vrbuju ove što nose torbe i prodaju.
Znači, kada kreneš u taj posao, računaj na torbu i hodanje od vrata do vrata i nadaj se obećanom unapređenju, ili, druga šema je; da od njih, za svoj novac kupiš određenu robu, pa onda se vadiš prodajući tu robu drugima ne bi li povratio svoj novac i možda nešto zaradio, a oni će se pobrinuti da ti napune glavu kako ćeš najbolje zarađivati ako što više ljudi uvjeriš da urade isto što i ti.
Eto ti meni nešto preporučiš, kako će bilo ko imati koristi od toga, kako ćeš išta zaraditi, eto preporuči meni pa otiđi šefu da ti da pare za to... daće ti jedino jednu za uši... Znači, nema para dok ne doneseš novac i kraj priče, a od donesenog novca, on (šef) će ti baciti neki bjedni procenat i to je sva suština MLM-a, nema tu neke filozofije.idana_85 wrote: U sustini svaki MLM se zasniva na tome da se proizvodi preporucuju, a ne prodaju.
-
idana_85
#8 Re: mlm sistemi
Mislim da pojam preporuke tumacis na pogresan nacin. MLM nije hodanje od vrata do vrata, iako to vecina poput tebe shvata a neki rade. Preporucis ti prijatelju miris ili neku radnju sa snizenjem, on moze otici ali i ne mora. Ako ode i kupi nesto...sta si ti uradio? Preporucio! Sta si od toga dobio? Nista. Ovak opreporucio si miris ili je vidio kod tebe,svidimo mu se,narucis mu, naravno da ce ga kupiti, njemu kad miris treba kupit ce ga bilo gdje. ovako ga je kupio bas od te mlm kompanije u kojo si ti clan i svi sretni.
Mislim da se ovdje traze iskusta sa mlm-om a ne zaključci ljudi koji nisu ni pokusali. Ja nisam nigdje u sredini, jedan sam od lidera u bih i sasvim sam zadovoljna svojim statusom,prihodima i zivotom. pokusala sam raditi i za poslodavca i nikada nisam zaradjivala ovoliko, uzivala, dobivala poklone itd. Na svakome je da odluci. Uvijek kazem nismo svi sposobni biti doktor, pilot, pa tako ni ovo. Ali def ima ljudi koji mogu uspjeti, karijeru izgraditi, a ljudi poput tebe ih samo demotivisu. I mene su demotivisali, od mog supruga, oca,brata, drugarica....dok nisu vidjeli sta radim i koliko zaradjujem i shvatili da nema nista na lijepe oci ali svaki moj trud se isplatio. SAda i sami uce i lagano nizu uspjehe. I sigurna sam da nesto sto nisi pokusao ne mozes ni znati!
Mislim da se ovdje traze iskusta sa mlm-om a ne zaključci ljudi koji nisu ni pokusali. Ja nisam nigdje u sredini, jedan sam od lidera u bih i sasvim sam zadovoljna svojim statusom,prihodima i zivotom. pokusala sam raditi i za poslodavca i nikada nisam zaradjivala ovoliko, uzivala, dobivala poklone itd. Na svakome je da odluci. Uvijek kazem nismo svi sposobni biti doktor, pilot, pa tako ni ovo. Ali def ima ljudi koji mogu uspjeti, karijeru izgraditi, a ljudi poput tebe ih samo demotivisu. I mene su demotivisali, od mog supruga, oca,brata, drugarica....dok nisu vidjeli sta radim i koliko zaradjujem i shvatili da nema nista na lijepe oci ali svaki moj trud se isplatio. SAda i sami uce i lagano nizu uspjehe. I sigurna sam da nesto sto nisi pokusao ne mozes ni znati!
-
El_comadante
#9 Re: mlm sistemi
ne ima razlike izmedju ovoga što ti govoiš i MLM sistema. zato sam i otvorio temu. to što ti kažeš je trgovac koji prodaje za postotak prozivod koji je vrlo sličan MLM sistemima ali nije to to. MLM sistem ide po sistemu da ja tebe učlanim i imam postotak od tvoje trgovine. sada imaš razne stvari kojima se bave MLM pa tako i sistem oko zdrave hrane, kozmetike itd. da ne reklamiramo bilo koga.daxon wrote:Naravno da je dio MLM sistema, kako misliš zaradit pare ako neko ne kupi proizvod, a kako će ga neko kupiti ako ga neko ne prodaje. Dakle, ovo što ova sagovornica iznad kaže da ne prodaje robu već preporučuje, to je ubleha. Kao ti nekom nešto preporučiš, a ovi te zbog toga nagrade![]()
Eto probaj, pa nam javi kako si prošao.Eto ti meni nešto preporučiš, kako će bilo ko imati koristi od toga, kako ćeš išta zaraditi, eto preporuči meni pa otiđi šefu da ti da pare za to... daće ti jedino jednu za uši... Znači, nema para dok ne doneseš novac i kraj priče, a od donesenog novca, on (šef) će ti baciti neki bjedni procenat i to je sva suština MLM-a, nema tu neke filozofije.idana_85 wrote: U sustini svaki MLM se zasniva na tome da se proizvodi preporucuju, a ne prodaju.
-
jahh
#10 Re: mlm sistemi
A sta radi taj koga ti uclanis? : ))El_comadante wrote:ne ima razlike izmedju ovoga što ti govoiš i MLM sistema. zato sam i otvorio temu. to što ti kažeš je trgovac koji prodaje za postotak prozivod koji je vrlo sličan MLM sistemima ali nije to to. MLM sistem ide po sistemu da ja tebe učlanim i imam postotak od tvoje trgovine. sada imaš razne stvari kojima se bave MLM pa tako i sistem oko zdrave hrane, kozmetike itd. da ne reklamiramo bilo koga.daxon wrote:Naravno da je dio MLM sistema, kako misliš zaradit pare ako neko ne kupi proizvod, a kako će ga neko kupiti ako ga neko ne prodaje. Dakle, ovo što ova sagovornica iznad kaže da ne prodaje robu već preporučuje, to je ubleha. Kao ti nekom nešto preporučiš, a ovi te zbog toga nagrade![]()
Eto probaj, pa nam javi kako si prošao.Eto ti meni nešto preporučiš, kako će bilo ko imati koristi od toga, kako ćeš išta zaraditi, eto preporuči meni pa otiđi šefu da ti da pare za to... daće ti jedino jednu za uši... Znači, nema para dok ne doneseš novac i kraj priče, a od donesenog novca, on (šef) će ti baciti neki bjedni procenat i to je sva suština MLM-a, nema tu neke filozofije.idana_85 wrote: U sustini svaki MLM se zasniva na tome da se proizvodi preporucuju, a ne prodaju.
-
El_comadante
#11 Re: mlm sistemi
on opet treba nekoga da uclani itd ali niko od njih netreba da ide od vrata do vrata da bih nesto prodavao. ali sada treba biti oprezan jer imas tu i piramidalnih sistema da se tu neupadnejahh wrote:El_comadante wrote:A sta radi taj koga ti uclanis? : ))daxon wrote:Naravno da je dio MLM sistema, kako misliš zaradit pare ako neko ne kupi proizvod, a kako će ga neko kupiti ako ga neko ne prodaje. Dakle, ovo što ova sagovornica iznad kaže da ne prodaje robu već preporučuje, to je ubleha. Kao ti nekom nešto preporučiš, a ovi te zbog toga nagrade![]()
ne ima razlike izmedju ovoga što ti govoiš i MLM sistema. zato sam i otvorio temu. to što ti kažeš je trgovac koji prodaje za postotak prozivod koji je vrlo sličan MLM sistemima ali nije to to. MLM sistem ide po sistemu da ja tebe učlanim i imam postotak od tvoje trgovine. sada imaš razne stvari kojima se bave MLM pa tako i sistem oko zdrave hrane, kozmetike itd. da ne reklamiramo bilo koga.
- topcam
- Vozim: uzbrdo
#12 Re: mlm sistemi
Svi oni traze nove clanove, niko nista ne prodaje.jahh wrote:El_comadante wrote:ne ima razlike izmedju ovoga što ti govoiš i MLM sistema. zato sam i otvorio temu. to što ti kažeš je trgovac koji prodaje za postotak prozivod koji je vrlo sličan MLM sistemima ali nije to to. MLM sistem ide po sistemu da ja tebe učlanim i imam postotak od tvoje trgovine. sada imaš razne stvari kojima se bave MLM pa tako i sistem oko zdrave hrane, kozmetike itd. da ne reklamiramo bilo koga.daxon wrote:Naravno da je dio MLM sistema, kako misliš zaradit pare ako neko ne kupi proizvod, a kako će ga neko kupiti ako ga neko ne prodaje. Dakle, ovo što ova sagovornica iznad kaže da ne prodaje robu već preporučuje, to je ubleha. Kao ti nekom nešto preporučiš, a ovi te zbog toga nagrade![]()
Eto ti meni nešto preporučiš, kako će bilo ko imati koristi od toga, kako ćeš išta zaraditi, eto preporuči meni pa otiđi šefu da ti da pare za to... daće ti jedino jednu za uši... Znači, nema para dok ne doneseš novac i kraj priče, a od donesenog novca, on (šef) će ti baciti neki bjedni procenat i to je sva suština MLM-a, nema tu neke filozofije.
A sta radi taj koga ti uclanis? : ))
Opet svi imaju postotak od trgovine
- graue_maus
#13 Re: mlm sistemi
obogati se prvi a ostali se nadaju da ce i oni jednog dana biti tako bogati ...........
-
idana_85
#14 Re: mlm sistemi
Ti uclanis i pozivas svoje clanove i njihove najblize da kupuju proizvode te kompanije,ne neke druge. Naravno i ti u svojoj kuci zamjenis taj brend. U sustini pozivas sto vise potrosaca tih proizvoda, npr da kupi sampon ili maksaru od te MLM kompanije a ne od neke druge. Clanstvom se stedi 30% (manje ili vise zavisi od kompanije). Isto je kao kad imas npr pik-u i ides u Mercator cetvrtkom da bi ustedio 10% i skupljas bodove da bi imao 10 KM ili vise zavisi od br bodova popusta nekad dva puta u godini. Samo sto ovdje uvijek imas popust 30%,a skupljas bodove (koje je puno lakse skupiti, a skupljajuci ih imas izaradu) za poklone svaki mjesec.
Znaci uclanis se i kupujes tu marku,njoj si vijeran,pozivas druge da rade isto i tako zaradjujes. Nije nuzno nista da prodajes, vec da nalazis potrosace koji ce kupovinom tih proizvoda stedjeti kao i ti. A ovi sto nosaju od vrata do vrata, nikada ne mogu mnogo zaraditi,a ubiju se radeci sto je tuzno. Mada ima i takvih. Nece on da radi s narodom, ne zna on da prezentuje, da kontaktira....vise voli da tegli,pa neka radi ko sta voli. Ne mozemo biti svi doktori, astronauti pa tako ni lideri.
Eh ima tu jos posla jaaaaaaaako mnogo ovi na vrhu sto vi kazete da zaradjuju preko tudjih ledja bave se raznim edukacijama, promicjama, ulazu u promocije i prospekting, ediciraju clanove, 24h su im na raspolaganju od tehnicki,finansijskih i svih drugih problema. To bukvalno menadzment pravi. Vjeruj te da ja zadnje dvije sedmice radim i po 18h. Ne moram ali imam super prilike od kompanije i akcije gdje mogu pokupiti dosta kesa i hocu. I moja zarada zaista raste, ali ja i radim. Pokusajte pa ce te vidjeti.
Znaci uclanis se i kupujes tu marku,njoj si vijeran,pozivas druge da rade isto i tako zaradjujes. Nije nuzno nista da prodajes, vec da nalazis potrosace koji ce kupovinom tih proizvoda stedjeti kao i ti. A ovi sto nosaju od vrata do vrata, nikada ne mogu mnogo zaraditi,a ubiju se radeci sto je tuzno. Mada ima i takvih. Nece on da radi s narodom, ne zna on da prezentuje, da kontaktira....vise voli da tegli,pa neka radi ko sta voli. Ne mozemo biti svi doktori, astronauti pa tako ni lideri.
Eh ima tu jos posla jaaaaaaaako mnogo ovi na vrhu sto vi kazete da zaradjuju preko tudjih ledja bave se raznim edukacijama, promicjama, ulazu u promocije i prospekting, ediciraju clanove, 24h su im na raspolaganju od tehnicki,finansijskih i svih drugih problema. To bukvalno menadzment pravi. Vjeruj te da ja zadnje dvije sedmice radim i po 18h. Ne moram ali imam super prilike od kompanije i akcije gdje mogu pokupiti dosta kesa i hocu. I moja zarada zaista raste, ali ja i radim. Pokusajte pa ce te vidjeti.
-
rekla-kazala
#15 Re: mlm sistemi
Malo je sve ovo šuplje,..... kako se mjeri tvoj učinak.idana_85 wrote:Mislim da pojam preporuke tumacis na pogresan nacin. MLM nije hodanje od vrata do vrata, iako to vecina poput tebe shvata a neki rade. Preporucis ti prijatelju miris ili neku radnju sa snizenjem, on moze otici ali i ne mora. Ako ode i kupi nesto...sta si ti uradio? Preporucio! Sta si od toga dobio? Nista. Ovak opreporucio si miris ili je vidio kod tebe,svidimo mu se,narucis mu, naravno da ce ga kupiti, njemu kad miris treba kupit ce ga bilo gdje. ovako ga je kupio bas od te mlm kompanije u kojo si ti clan i svi sretni.
Kako se mjeri prodaja povećana ili ostvarena tvojim marketingom?
Da li taj kupac prilikom kupovine ostavlja pisani trag da je kupovinu obavio na tvoju preporuku ?
Ne kažem da nije moguće i neizvodljivo čak ni da je nemoralno. Neko investira u reklamu na TV-u a neko u živi marketing.
Pitanje je samo kako je mjerljiva moja ili tvoja zasluga a da se ne obavi direkna prodaja na vratima ili u trgovini i da se zasluga pripiše meni ili tebi.
- topcam
- Vozim: uzbrdo
#16 Re: mlm sistemi
Hajd´pozovi 10, ma 2 forumasa na besplatan seminar. Bez suplje u stilu, savjetnik koji inace radi za Simens iidana_85 wrote:Jeste registrovan je, kompanija postoji u BiH vec 15 godina i svi su culi za nju sigurno. Zarada ti zavisi od dodatnog procenta koji imas na obim prodaje tvoje grupe, tj koliko si ljudi uveo. Imas statuse od 3% do 21%, nakon toga ide direktor, gold direktor itd. Ja sam Senior menadzer, za par kataloga nadam se i direktor. Znaci na 21 % ja zaradujem trosedmicno oko 800 KM jos su tu neki dodatni izazovi tj targeti koje dobijes od kompanije koji se placaju u kesu. U prosjeku svako tri sedmice zaradim oko 1000 KM, nekad koju marku vise ili manje. Isplata je redovna, tri dana po zavrsetku kataloga novac legne na racun. Plus tu imas razne bonuse kad dosegnes neki status, to su jednokratni novcani bonudi od 100-600 eura, 1000 dolara +. I tu su razna putovnja, druzenja, gala dogadjaji,seminari...sve besplatno, znaci ne uzima kompanija novac. Meni je ovo savrseno i iskreno iako sam dipl ekonomista racunovodja, ne namjeravam se baviti nicim drugim.
vodece kompanije ce doci i besplatno vaziti, ali hotel smo unajmili, pa da napisem pozitivno "polu-puna casa vode kosta 5 KM". Ne placate vi to nama, nego hotelu, ali.. nije strasno "on" od Simensa uzme i milion za govor duzine 6,17 minuta.
I de sad ili u sljedecih 14 dana uslikaj te famozne produkte "koje navodno koristis". Ma nema sanse, nista od
svega nemas kod kuce. Trazis nove clanove i to je sva prica, izbor gospodicne
-
idana_85
#17 Re: mlm sistemi
Evo ja vas pozivam danas u Bosmal city centar II sprat 17h , slobodno dodjite da cujete sta to mi radimo, kako "prodajemo" a ja cu vam rado otvoriti svoju torbicu pa cete vidjeti koje proizvode koristim, kao i modne dodatke.
Postoje ljudi koji se bave prodajom, nude svima, sto je po meni rizicno. Hoda od vrata do vrata, sutra slomi nogu i ne moze nista zaraditi. Ja svakog clana kojeg uclanim registrujem kod kompanije na svoje ime. Tako i moji clanovi.
I moja zarada se racuna po obimu kupovine moje grupe. Postoji tacna formula i u svakom trenutku znam koliko cu zaraditi. Ja sam zadovoljna, bavim se cistim marketingom, ne prodajem nista, kupujem sebi vjerna sam brandu i to je to.
Postoje ljudi koji se bave prodajom, nude svima, sto je po meni rizicno. Hoda od vrata do vrata, sutra slomi nogu i ne moze nista zaraditi. Ja svakog clana kojeg uclanim registrujem kod kompanije na svoje ime. Tako i moji clanovi.
I moja zarada se racuna po obimu kupovine moje grupe. Postoji tacna formula i u svakom trenutku znam koliko cu zaraditi. Ja sam zadovoljna, bavim se cistim marketingom, ne prodajem nista, kupujem sebi vjerna sam brandu i to je to.
-
rekla-kazala
#18 Re: mlm sistemi
A tvrdiš da se radi samo o marketingu.idana_85 wrote:Evo ja vas pozivam danas u Bosmal city centar II sprat 17h , slobodno dodjite da cujete sta to mi radimo, kako "prodajemo" a ja cu vam rado otvoriti svoju torbicu pa cete vidjeti koje proizvode koristim, kao i modne dodatke.
Doći ću da me dopišeš u svoje članove.
- polarb
#19 Re: mlm sistemi
Mnogo je lakse traziti izgovor (negativan naravno), nego se potruditi kao nick idana_85 pa zasukati rukave i raditi.
- spreca
#21 Re: mlm sistemi
Ovo je isto sto Amway.......ako se neko jos sjeca negdi prije skoro desetak godina.........torbaska trgovina gdje samo jedna mala grupa zaradjuje a svi ostali rade za njih ,normalno besplatno jer nikad nista nece dobiti.........poznam covjeka koji je radio za AmWay vise od 5 godina po cijeloj bih provodio te neke seminare ,nikad nista nije zaradio,cak dosta svoje ustedjevine izgubio i zamalo da mu je i brak bio u pitanju......zato okanite se corava posla........a onaj sto gore kaze da zaradjuje za 3 sedmice 1000eura je samo reklamni trik i neka mi oprosti ali mislim da debelo obmanjuje
-
Cisvalp
#22 Re: mlm sistemi
U MLM-u se treba itekako raditi (mozda ne fizicki) da bi se nesto zaradilo, ali kada se odradi posao kako treba kasnije se ubiru plodovi svoga rada.
Ali neko je spomenuo kako samo oni na vrhu se bogate, ovi malo u sredini zaradjuju a ostali zaradjuju skroz malo ili nikako. Pa zar to nije svugdje tako, u svim firmama i u svakom poslu. Ko se prvi sjeti neke ideje i krene sa poslom, ili ko se ukljuci medju prvima naravno da ce on zaradjivati najvise, logicno. I u MLM-u radi, trudi se , bori se, budi dosadan i neces biti na dnu i nesto ces zaraditi.
Ali neko je spomenuo kako samo oni na vrhu se bogate, ovi malo u sredini zaradjuju a ostali zaradjuju skroz malo ili nikako. Pa zar to nije svugdje tako, u svim firmama i u svakom poslu. Ko se prvi sjeti neke ideje i krene sa poslom, ili ko se ukljuci medju prvima naravno da ce on zaradjivati najvise, logicno. I u MLM-u radi, trudi se , bori se, budi dosadan i neces biti na dnu i nesto ces zaraditi.
- spreca
#23 Re: mlm sistemi
Cisvalp wrote:U MLM-u se treba itekako raditi (mozda ne fizicki) da bi se nesto zaradilo, ali kada se odradi posao kako treba kasnije se ubiru plodovi svoga rada.
-
Cisvalp
#24 Re: mlm sistemi
Ne znam da li neko treba raditi sta drugo u zivotu, znam da ja trebam, jer po meni ovo nije nikako neki siguran i stalan izvor prihoda, jer na to uticu mnoge stvari koje ti ne mozes promijeniti. Prvi put sam usao u MLM prije 4 mjeseca i jako sam zadovoljan sto se nakon 2 mjeseca rada sada poceo isplativati ulozeni trud. A kompanija je tek na pocetku i jos se nije kasno prikljuciti.spreca wrote:Cisvalp wrote:U MLM-u se treba itekako raditi (mozda ne fizicki) da bi se nesto zaradilo, ali kada se odradi posao kako treba kasnije se ubiru plodovi svoga rada.
Ali neko je spomenuo kako samo oni na vrhu se bogate, ovi malo u sredini zaradjuju a ostali zaradjuju skroz malo ili nikako. Pa zar to nije svugdje tako, u svim firmama i u svakom poslu. Ko se prvi sjeti neke ideje i krene sa poslom, ili ko se ukljuci medju prvima naravno da ce on zaradjivati najvise, logicno. I u MLM-u radi, trudi se , bori se, budi dosadan i neces biti na dnu i nesto ces zaraditi.![]()
![]()
pa to covjece mozes svugdje..................ali je smijesno sto jedan diplomirani(diplomirani
)ekonomista negdje na pocetku teme rece........nepada mi da sta drugo radim u zivotu......'alal vera..........ma daj ba koga zajebajete
Ne pokusavam ni tebe niti bilo koga drugoga ubijedjivati u ono sto ja radim (honorarno), ali sta god mislio, lijepo je pogledati trenutni zaradjeni iznos zakljucno sa 17.12.2013., a jos 14 dana je ostalo do kraja mjeseca
https://docs.google.com/file/d/0B-iFT-V ... pibmc/edit
-
El_comadante
#25 Re: mlm sistemi
mali info: Amway još nije propao i ima dosta članova u BiH samo su se trenutno malo pritajili. Amway BH nepostoji ali i dalje psotoje Amway HR i SRB. dake Amwayovci su tu samo su se trenutno malo pritajili opet če oni početi...spreca wrote:Ovo je isto sto Amway.......ako se neko jos sjeca negdi prije skoro desetak godina.........torbaska trgovina gdje samo jedna mala grupa zaradjuje a svi ostali rade za njih ,normalno besplatno jer nikad nista nece dobiti.........poznam covjeka koji je radio za AmWay vise od 5 godina po cijeloj bih provodio te neke seminare ,nikad nista nije zaradio,cak dosta svoje ustedjevine izgubio i zamalo da mu je i brak bio u pitanju......zato okanite se corava posla........a onaj sto gore kaze da zaradjuje za 3 sedmice 1000eura je samo reklamni trik i neka mi oprosti ali mislim da debelo obmanjuje