Mlijeko termicka obrada

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
zvrcak

#1 Mlijeko termicka obrada

Post by zvrcak »

Dragi forumasi, trenutno spremam neku demnostraciju sa mlijekom i kafom, i zanima me zasto mlijeko kojem je trenutna masnoca 3,8mm kad se parom grije preko 70°c dobija sprzeni ukus i nekako vodenasto bude.
Ova informacija mi je hitno potrebna, pa ako ima neko ko poznaje hemijski sastav mlijeka, i te ostale detalje, da mi pomogne. (sta mlijeko izgubi, sta dobije???)

HVALA

p.s. administracio, ako sam fulio podforum, halalite...
IceQueen

#2 Re: Mlijeko termicka obrada

Post by IceQueen »

E pa moram da priznam da ti je interesantno ovo pitanje, samo mi nije jasno sta znaci "sprženi" ukus? Pa ako ti nije sta, pojasni :D
zvrcak

#3 Re: Mlijeko termicka obrada

Post by zvrcak »

Ne znam dali si ikad dobila, vreo esrpeso sa mlijekom ili neki od instant napitaka sa mlijekom? Pa se oprzis prilikom pijenja, a i ukus mu je dosta sprzen, ono jednostavno nema onu punocu, nekako je rijetko, za razliku od normalno ugrijanog mlijeka.
IceQueen

#4 Re: Mlijeko termicka obrada

Post by IceQueen »

Nemam iskustva sa tom pojavom, ali zvuci mi interesantno. Konsultovao si google?!
žulijan asanž

#5 Re: Mlijeko termicka obrada

Post by žulijan asanž »

prvo i prvo, mlijeko za kafu je puno masnije od 3,8%
drugo i drugo ja tebe ništa ne kontam šta ti hoćeš da kažeš
IceQueen

#6 Re: Mlijeko termicka obrada

Post by IceQueen »

žulijan asanž wrote:prvo i prvo, mlijeko za kafu je puno masnije od 3,8%
drugo i drugo ja tebe ništa ne kontam šta ti hoćeš da kažeš
Dobrodošao u klub :D
žulijan asanž

#7 Re: Mlijeko termicka obrada

Post by žulijan asanž »

zvrcak wrote:Ne znam dali si ikad dobila, vreo esrpeso sa mlijekom ili neki od instant napitaka sa mlijekom? Pa se oprzis prilikom pijenja, a i ukus mu je dosta sprzen, ono jednostavno nema onu punocu, nekako je rijetko, za razliku od normalno ugrijanog mlijeka.
da nije okus po sprženom jeziku?
alica.k

#8 Re: Mlijeko termicka obrada

Post by alica.k »

okus je po zagorenom mlijeku...barem kako sam ja skontala.
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#9 Re: Mlijeko termicka obrada

Post by PipiDugaDevetka »

Teško, skoro nemoguće je neki ukus opisati. Jedino ako liči na nešto svima poznato kao što @alica.k reče ''kao zagoreno mlijeko'' ili ''kao vanilija''.
lara b.

#10 Re: Mlijeko termicka obrada

Post by lara b. »

ne znam za konkretno pitanje, ali evo nekih podataka opcenito :-D
Pasterizacija je tehnološki proces obrade mlijeka zagrijavanjem na temperaturama nižim od 100 ºC, pri čemu se uništavaju svi za zdravlje štetni mikroorganizmi i osigurava zdravstvena ispravnost proizvoda.
Sterilizacija je proces termičke obrade mlijeka na temperaturama iznad 100 ºC. Proces je optimiziran tako da se sačuvaju svi vrijedni sastojci mlijeka, a u potpunosti se uništavaju svi mikroorganizmi i njihove spore
Homogenizacija-U mlijeku se mliječna mast nalazi u obliku globula, odnosno kapljica veličine oko 20 µm. Homogenizacija je postupak usitnjavanja i izjednačavanja kapljica mliječne masti u mlijeku radi veće stabilnosti emulzije. Veličina kapljice mliječne masti se nakon homogenizacije smanjuje na 1-5 µm. Homogenizirano mlijeko ima intenzivniju bijelu boju, puniji okus, a na površini nema izdvojenog sloja mliječne masti
Sto cini trajne proizvode trajnim-Produžena trajnost proizvoda postiže se isključivo termičkom obradom mlijeka, procesom kratkotrajne sterilizacije, kada se mlijeko nekoliko sekundi izlaže temperaturi iznad 100 ºC. Na taj način uništavaju se svi vegetativni oblici mikroorganizama i njihove spore, a u potpunosti se čuva nutritivna vrijednost proizvoda. Ovako obrađeni proizvodi pune se u višeslojnu Tetra Pak ambalažu. Trajni proizvodi čuvaju se se na sobnoj temperaturi prije otvaranja. Nakon otvaranja potrebno ih je čuvati u hladnjaku.
Glikemički indeks - GI faktor - je kategoriziranje hrane prema njezinu utjecaju na razinu glukoze u krvi. Vrste namirnica koje imaju glikemički indeks od 1 do 50 spadaju u nisku GI skupinu. Hrana koja ima GI od 50 do 75 spada u umjerenu GI skupinu, dok ona koja ima od 75 do 100 spada u hranu visokog glikemičkog indeksa.
--probiotici su pojedinačne ili mješovite kulture živih mikroorganizama dodanih hrani koje imaju blagotvoran učinak na organizam domaćina poboljšavajući ravnotežu njegove autohtone crijevne mikroflore. U mliječnim proizvodima najčešće se kao probiotici koriste Lactobacillus acidophilus, Bifidobacterium bifidum i Lactobacillus rhamnosus GG ATCC 53103 (LGG).
Toto
Grijem se na: solarno
Vozim: EJ

#11 Re: Mlijeko termicka obrada

Post by Toto »

zvrcak wrote:Ne znam dali si ikad dobila, vreo esrpeso sa mlijekom ili neki od instant napitaka sa mlijekom? Pa se oprzis prilikom pijenja, a i ukus mu je dosta sprzen, ono jednostavno nema onu punocu, nekako je rijetko, za razliku od normalno ugrijanog mlijeka.
tehnologija je cudo, zato niko ne zna rasukat frk burek ko bosnake

kad ti mlijeko postane rijetko i "vodenasto" onda znaci da si ga toliko isprepado da se pravao razbaskarilo - baska surutku baska mozzarela :D

ako hoces da odgonetnes zagonetku: podji od toga kolika je temperatura pare, koliko sekundi parom prepadas mlijeko i kako mlijeko zagorjeva..
Prije eksperimenta na sporetu skuhaj mlijeko ali tako da zagori.. oprobaj to mlijeko pa ako taj okus bude "sprzen" onda ti mlijeko zagorjeva kad ga tretiras parom.
Rjesenje je da smanjis dozivljaj i da mlijeko ili sta vec grijes krace zagrijavas parom..
Dr.Mr.Fr.

#12 Re: Mlijeko termicka obrada

Post by Dr.Mr.Fr. »

mislim da se radi o mirisu "prekuhanog mljeka" ili bar mene to nervira kod kafe sa mljekom :D
Post Reply