Mlado Bosnjacki pokret i Stranka Nacionalnog Ponosa...

BSNP i Mladi Bosnjaci?

Poll ended at 17/07/2011 16:29

BSNP DA ali Mlado-Bosnjacki Pokret Ne
2
10%
BSNP DA ali Mlado- Bosnjacki Pokret Ne
0
No votes
BSNP NE i Mlado-Bosnjacki Pokret Ne
8
38%
BSNP Da i Mlado Bosnjacki Pokret Da
6
29%
Nemam stav
0
No votes
Ne zanima me
5
24%

Total votes: 21

Fratris

#26 Re: Mlado Bosnjacki pokret i Stranka Nacionalnog Ponosa...

Post by Fratris »

Meni je najbolji dio ono "po uzoru na Mladoturke od prije 100 godina."

Bar je jedinstveno. Ni jedna druga stranka bar ne tvrdi otvoreno da nas želi odvesti unatrag. Bar ne 100 godina.
Nezbilj

#27 Re: Mlado Bosnjacki pokret i Stranka Nacionalnog Ponosa...

Post by Nezbilj »

Mislim da je taj kraj političkog spektra poprilično nakrcan. Ako na bošnjačkoj političkoj sceni postavimo SDA u centar a SBiH u desno, dalje prema desnoj strani imamo BPS, SBB, ASDA i NBS (Narodna bošnjačka stranka). Dakle jedini nepopunjen prostor može biti na kajnjoj desnici odnosno ekstremnom nacionalizmu, fašizmi i klerikalizmu. Međutim sa navedenim političkim pravcima se možda dalo eksperimentisati u prvoj polovini 20. vijeka ali u međuvremenu je svjetskim poretkom zavladala ideologija koja ovakve političke pravce oštro sankcioniše tako da je svaka politika bazirana na krajnjoj desnici unaprijed osuđena na propast. Obzirom da bi članstvo u NATO savezu i EU obezbijedili dugoročnu stabilnost, ekonomski razvoj i sigurnost Bošnjaka i BiH bilo bi suludo zanemariti političke principe koje diktiraju zapadne sile. Ako se kao ključni interes Bošnjaka uzme država BiH onda se riješenje ne može tražiti u daljoj političkoj radikalizaciji bošnjačkog političkog korpusa. Takva politika neminovno vodi u dalju separaciju sa drugim etnički i nacionalnim grupama u BiH i daljoj podjeli bošnjačkog korpusa na veće i manje nacionaliste. Dakel takva politika nema nikakve šanse za uspjeh u ostvarivanju ključnog bošnjačkog političkog cilja a to je cjelovita i prosperitetna BiH obzirom da bi vodila dalje povečanju tenzija i u krajnjoj instanci ratnoj opciji koja ni u kom slučaju ne može biti dobra ni za BiH niti za Bošnjake. Nadam se da će na ovim izborima ljudi prepoznati besmislenost daljeg političkog otklona u desno u BiH i odbaciti tako orjentisane političke opcije.
probuseni $

#28 Re: Mlado Bosnjacki pokret i Stranka Nacionalnog Ponosa...

Post by probuseni $ »

Mlado bosnjacki kocept je put ka istok i radikalni islam. Umjesto njega pozeljna je jedna "Mlado-Bosanska stranka " koja radikalno protezira Bosnu kao cjelinu a ne kao sto Bosnjaci cine , jedan njen dio.
Svima je vec odavno jasno da koncept etnickih politickih stranaka vodi drzavu u rasulo. Nikakve razlike nema izmedju srpske, hrvatske ili bosnjacke politike kad je u pitanju Bosna. Vjersko-etnicki politicki nacionalizam je opasnost za Bosnu ali je zato bosanki nacionalizam vise nego dobrodosao.
Da bi se ostvario Bosanki Nacionalni pokret sva tri naroda trebaju iz svoje politike, ne iz kulture ili tradicije, ne iz svog etnickog identiteta, izbaciti religije i time bi se otvorio put ka zajednickoj drzavi. Bosna ne moze dalje zato sto je zarobljenim religija koje su je i podjelile po etnickom principu. U takvim uslovima nema napretka niti zajednistva.
jarancuga

#29 Re: Mlado Bosnjacki pokret i Stranka Nacionalnog Ponosa...

Post by jarancuga »

probuseni $ wrote:Mlado bosnjacki kocept je put ka istok i radikalni islam. Umjesto njega pozeljna je jedna "Mlado-Bosanska stranka " koja radikalno protezira Bosnu kao cjelinu a ne kao sto Bosnjaci cine , jedan njen dio.
Svima je vec odavno jasno da koncept etnickih politickih stranaka vodi drzavu u rasulo. Nikakve razlike nema izmedju srpske, hrvatske ili bosnjacke politike kad je u pitanju Bosna. Vjersko-etnicki politicki nacionalizam je opasnost za Bosnu ali je zato bosanki nacionalizam vise nego dobrodosao.
Da bi se ostvario Bosanki Nacionalni pokret sva tri naroda trebaju iz svoje politike, ne iz kulture ili tradicije, ne iz svog etnickog identiteta, izbaciti religije i time bi se otvorio put ka zajednickoj drzavi. Bosna ne moze dalje zato sto je zarobljenim religija koje su je i podjelile po etnickom principu. U takvim uslovima nema napretka niti zajednistva.

kao po obicaju, opet mijesas kruske i jabuke...
na svakoj temi pokusavas podvaliti "cinjenicu" da su sve tri strane jednako krive za agresiju na BiH....
i vec nekih mjesec dana cekam na tvoj odgovor kako bi ti htio privoliti srbe i hrvate da se izjasnjavaju kao bosanci...
probuseni $

#30 Re: Mlado Bosnjacki pokret i Stranka Nacionalnog Ponosa...

Post by probuseni $ »

jarancuga wrote:
probuseni $ wrote:Mlado bosnjacki kocept je put ka istok i radikalni islam. Umjesto njega pozeljna je jedna "Mlado-Bosanska stranka " koja radikalno protezira Bosnu kao cjelinu a ne kao sto Bosnjaci cine , jedan njen dio.

na svakoj temi pokusavas podvaliti "cinjenicu" da su sve tri strane jednako krive za agresiju na BiH....
i vec nekih mjesec dana cekam na tvoj odgovor kako bi ti htio privoliti srbe i hrvate da se izjasnjavaju kao bosanci...
:lol: ...hajd`napisi nesto vezano za temu iza moj komentar pa cu ti odgovoriti.... :lol:
jarancuga

#31 Re: Mlado Bosnjacki pokret i Stranka Nacionalnog Ponosa...

Post by jarancuga »

probuseni $ wrote:
jarancuga wrote:

:lol: ...hajd`napisi nesto vezano za temu iza moj komentar pa cu ti odgovoriti.... :lol:

:lol: hajd napisi odgovor na moje pitanje pa cu ti odgovoriti :lol:
probuseni $

#32 Re: Mlado Bosnjacki pokret i Stranka Nacionalnog Ponosa...

Post by probuseni $ »

jarancuga wrote:
probuseni $ wrote:

Ne mogu ja tebi ovdje pisati odgovor koji se tice neke druge teme ? Znas pravila foruma !? A opet, odgovorio sam ti vec toliko puta , pa mi se mrsko ponavljati...Ti si programiran da razumijes samo odredjene upute, tako da je gubljenje vremana da ti bilo sta objasnjavam.... :lol:

...hajde, napisi nesto vezano za ovu temu i odgovoricu ti ! ... :mrgreen:
jarancuga

#33 Re: Mlado Bosnjacki pokret i Stranka Nacionalnog Ponosa...

Post by jarancuga »

probuseni $ wrote:
jarancuga wrote:
probuseni $ wrote:

Ne mogu ja tebi ovdje pisati odgovor koji se tice neke druge teme ? Znas pravila foruma !? A opet, odgovorio sam ti vec toliko puta , pa mi se mrsko ponavljati...Ti si programiran da razumijes samo odredjene upute, tako da je gubljenje vremana da ti bilo sta objasnjavam.... :lol:

...hajde, napisi nesto vezano za ovu temu i odgovoricu ti ! ... :mrgreen:

ja sam "programiran" da postujem i cijenim sve gradjane BiH bez obzira na njihovu vjersku ili bilo koju drugu odrednicu....za razliku od tebe koji si programiran da mrzis islam i muslimane...jer samo njima pokusavas nametnuti jeftine folove bosanske nacije, dobro znajuci da srbi i hrvati nikada nece pristati na ideju bosanske nacije...
ni u jednom od tvojih postova ne procitah da je za agresiju na BiH kriva velikosrpska masinerija, vec samo kao papagaj ponavljas nesto u smilu..eto da nema islama u bosni, teklo bi med i mlijeko u BiH...
al nejse...bilo je i pametnijih od tebe koji su pokusavali na istu foru prodavati muda za bubrege...al uzalud...
theTruePath

#34 Re: Mlado Bosnjacki pokret i Stranka Nacionalnog Ponosa...

Post by theTruePath »

ovo je najgluplji prijedlog programa jedne stranke za koji sam cuo do sada :-)
probuseni $

#35 Re: Mlado Bosnjacki pokret i Stranka Nacionalnog Ponosa...

Post by probuseni $ »

jarancuga wrote:

ja sam "programiran" da postujem i cijenim sve gradjane BiH bez obzira na njihovu vjersku ili bilo koju drugu odrednicu....za razliku od tebe koji si programiran da mrzis islam i muslimane...jer samo njima pokusavas nametnuti jeftine folove bosanske nacije, dobro znajuci da srbi i hrvati nikada nece pristati na ideju bosanske nacije...
ni u jednom od tvojih postova ne procitah da je za agresiju na BiH kriva velikosrpska masinerija, vec samo kao papagaj ponavljas nesto u smilu..eto da nema islama u bosni, teklo bi med i mlijeko u BiH...
al nejse...bilo je i pametnijih od tebe koji su pokusavali na istu foru prodavati muda za bubrege...al uzalud...
Otvori temu koja obradjuje tu oblast pa ces cuti sta ja mislim o tome ! Uostalom i o tome sam pisao, ali tvoj program u glavi ima filter koji to ne propusta .... :lol:

Sjecas se da ja optuzujem SPC za agresuju, pa Vatika za agresiju, pa IZ i SDA za izdaju ...? ...ali ti si to izgleda zaboravio ? ... :lol:
Post Reply