Mlado Bosnjacki pokret i Stranka Nacionalnog Ponosa...

BSNP i Mladi Bosnjaci?

Poll ended at 17/07/2011 16:29

BSNP DA ali Mlado-Bosnjacki Pokret Ne
2
10%
BSNP DA ali Mlado- Bosnjacki Pokret Ne
0
No votes
BSNP NE i Mlado-Bosnjacki Pokret Ne
8
38%
BSNP Da i Mlado Bosnjacki Pokret Da
6
29%
Nemam stav
0
No votes
Ne zanima me
5
24%

Total votes: 21

pionir47

#1 Mlado Bosnjacki pokret i Stranka Nacionalnog Ponosa...

Post by pionir47 »

Postovani ucesnici,

Zelim da "cujem" misljenje raznih ljudi o tome sta misle o jednoj nacionalnoj Bosnjackoj stranci. Znaci sta Bosnjaci misle o jednoj stranci koja bi bila nalik na Turski MHP, i druge nacionalne stranke u evropi ; sa svojim politickim programom i vizijom. I sta Bosnjaci misle o Mlado Bosnjackom pokretu; po uzoru na Mlado Albanski i Mlado Turski pokret (od prije 100 godina) - sa krajnjim cijlem: Uspostava narodnog Bosnjackog preporoda.

Mislim da u BiH vec postoji ovakva organizacija; BSK ili tako nesto (?) no to nije uzelo dosta maha.

Sta bi trebao biti profil jedne Bosnjacke nacionalne stranke i koji sloj ljudi bi glasao za tu stranku?

1) Da prvo dam svoj stav o tome: Od kakvih ljudi bi se trebalo sastojati glasacko tijelo jedne takve stranke? Ko bi trebao da glasa za takvu stranku?

Kao prvo to bi bili ljudi koji su vec svoj zivot dobro osmislili i sredili i kojima je potrebno znaci nesto vise od "posla kuce..." (jer oni imaju i posao i kucu; dobar godisnji odmor i diplomu u dzepu) To su znaci Inzinjeri, doktori, advokati i svi oni koji gledaju dalje od samog sebe; i koji imaju neke vise potrebe i ideale. To su oni koji su zainteresirani za zajednicu ali i za Bosnjacki identitet; koji se sve vise siluje. Tim ljudima Stranka Nacionalnog Ponosa bi trebala da da glas.

2) Ciljevi i profil

Profil Bosnjacke nacionalne stranke; ono po cemu se ona razlikuje od drugih stranki, je to da ona stavlja jasnije akcenat na evropske vrijednosti i norme kod Bosnjaka i da se zalaze da se one ne izgube.

Uz to bi se i takva stranka trebala zalagati za zastitu karaktersiticnog "Bosanskog Islama" i svih vrijednosti koje idu uz taj "Bosanski pogled na Islam".

Dalje bi se stranka zalagala za sacuvanje sekularizma, ne samo u formalnoj nego i u duhovnoj formi. Ona bi se isto tako, i pogotovo, zalagala za sacuvanje nacionalnog ponosa. ( U parlamentu bi nacionalisti imali svoj glas; tako da nebi svaki efendija mogao da pljuje na Bosnjacko ime ( nazivajuci Bosnjake Turcima; recimo)).

To bi znaci trebale biti samo neke tacke koje odredjuju jednu "Bosnjacku Stranku Nacionalnog Ponosa":

a) Konzervacija evropskih vrijednosti i preuzimanje evropskog sistema.
b) Sacuvanje Bosanskog Islama i vrijednosti koji idu uz to.
c) Sacuvanje sekularnog duha
d) Stit naciopnalnom ponosu

3) Narodni preporod - Mlado Bosnjacki pokret

Kao sto su prije 100 godina Mlado Turci i Mlado Albanci definisali Albanski i Turski (moderni) nacionalni identitet; tako bi jedno krilo "BSNP-a" trebalo da definise Bosnjacki moderni identitet. To krilo bi bili Mladi visoko obrazovani Bosnjaci; Mlado Bosnjaci. Jer kao sto znamo; taj identitet polako preuzmaju Islamisti. Nazivaju Bosnjake "onim ljudima koji vjeruju" i guraju Bosnjastvo u "Saudijsko Arapske Sfere".

Mlado Bosnjaci bi imali mnogo posla; kao, na primjer, razbijanje mita o Bogomilima i da se zalazu za skolstvo koje ce male Bosnjake; od malih nogu uciti objektivnu historiju i vaznost te historije. To znaci da ce se pogotovo srednji vijek romantizirati u manjoj ili vecoj mjeri i da ce se buduce generacije Bosnjaka sa tim periodom identificirati (sto sada jos nije slucaj); da se nece Bosanska historija vise silovati kroz mitove tipa "Bogomilima koje Turci spasise od propasti." itd. itd.

Time ce se postici da ce nacionalni identitet postati vazan i bitan a ne samo medijum za sirenje nakaradnog "Kvazi Bosnjackog identiteta" koji nista ne predsavlja osim vjere i koji je danas na snazi.

Mlado Bosnjacki pokret bi se znaci usmjerio na prvom jestu na "daljnje definisanje" Bosnjackog identiteta. Mlado Bosnjacki pokret bi bio karakteristican, bas kao i cijela "Stranka Nacionalnog Ponosa" po svom sekularnom pogledu na naciju: "Bosnjastvo i vjera su dvije totalno razlicite stvari" Za tim bi Mlado Bosnjaci trebali da Bosnjastvo prosire i na katolike koji; mjesane brakove i sve one druge koji se danas nazivaju Bosancima.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ovo su samo neke glavne crte i nemoguce je sve u detalje napisati. Ovo je samo rad iideje. Sta je vase misljenje?
bingulesku

#2 Re: Mlado Bosnjacki pokret i Stranka Nacionalnog Ponosa...

Post by bingulesku »

Ne živimo u BiH samo mi Bošnjaci, ali ovaj program nije za baciti
pionir47

#3 Re: Mlado Bosnjacki pokret i Stranka Nacionalnog Ponosa...

Post by pionir47 »

bingulesku wrote:Ne živimo u BiH samo mi Bošnjaci, ali ovaj program nije za baciti
Ne zivimo naravno. Ali Bosnjacki ancionalisti se samo znaci usmjeravju na one ljude koji se nazivaju Bosnjacima i na potencijalne Bosnjake (katolike, mjesane brakove, i muslimane) koji se danas nazivaju Bosancima; Bosancima i Hercegovcima itd.
nellington

#4 Re: Mlado Bosnjacki pokret i Stranka Nacionalnog Ponosa...

Post by nellington »

Nacionalni ponos - zvuči malo previše fašistički, bez uvrede. Mijenjajte ime, možda nešto i bude od vas.
probuseni $

#5 Re: Mlado Bosnjacki pokret i Stranka Nacionalnog Ponosa...

Post by probuseni $ »

Kako mislis spojiti Mlado Bosnjacki pokret sa Islamom ? To smo imali u zadnjih 150g. pa vidi gdje nas dovedose, na rub propasti. ?
seln

#6 Re: Mlado Bosnjacki pokret i Stranka Nacionalnog Ponosa...

Post by seln »

Samo naprijed, partija nikad dovoljno :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-)
pionir47

#7 Re: Mlado Bosnjacki pokret i Stranka Nacionalnog Ponosa...

Post by pionir47 »

nellington wrote:Nacionalni ponos - zvuči malo previše fašistički, bez uvrede. Mijenjajte ime, možda nešto i bude od vas.
Zasto to zvuci fashisticki? Izmedju Fashizma i Nacionalizma ima mnogo prostora.

Recimo da ja zelim osnovati Muslimansku Patriju Bosne? I da mi neko kaze:"Al izvini to ti zvuci previse terroristicki i fundamentalisticki?" Glupo; zar ne?

Svaka drzava je u evropi nekada imala nacionalnu partiju. Vecina drzava su te partije imale prije 150 godina; a neke drzave (poput Turske) i dan danas imaju nacionalne partije. (Turska nacionalna partija MHP je dobila 7,5 miliona glasova na proslim izborima - time je 3. partija u Turskom parlamentu).

Ocigledno je da je nama Bosnjacima bitno da se nacionalno zaokruzimo. Od 1993. do danas jos uvijek se Bosnjastvo gura u Islamizam (dobar je Bosnjak onaj koji vjeruje) i time se od Bosnjaka pravi vjerska skupina.

Bosnjacka Stranka Nacionalnog Ponosa nebi bila fashisticka partija vec bi se ona zalagala za zaokruzenje Bosnjackog identiteta; za ocuvanje evropskih vrijednosti kod Bosnjaka, za ocuvanje Bosanskog pogleda na Islam; za ocuvanje nacionalnog ponosa.

Znaci postoji nekoliko katagorija:

1) Patrioti = Sve od Zeljka Komsica preko Alije Izetbegovica, Stijepana Kljujica, Blaza Kraljevica, Sefera Halilovica, Tife itd. itd. svi oni su manje ili vise patrioti.

2) Nacionalisti = To su ljudi koji se razlikuju od patriota jer oni praktikuju nacionalnu ideologiju. Nacionalisti su dakle za to da se sekularno Bosnjastvo definise i ugradjuje u djecu od malih nogu. A za svakog nacionalistu postoji samo jedno Bosnjastvo a to je sekulrano Bosnjastvo.

3) Shofinisti = Su nacionalisti koji vrijedjaju i ugrozavaju prava drugih nacija.

4) Fashista = Je onaj koji zeli da ukine osnovna ljudska prava drugim narodima i nacijama.

Kao sto vidimo razlika izmedju nacionaliste i fashiste je ogromna. No kao sto sam rekao; BSNP nebi bila klasncka prazna nacionalisticka stranka. Ta stranka bi imala svrhu. Jer ostali narodi u evropi (pa i Turci i Albanci) su sebe nacionalno zaokruzili prije minimalno 100 godina. Jedino su Bosnjaci ostali ne definisani. To je jedan od glavnih razloga zasto nama treba BSNP i jedan pokret koji ce teziti kao narodnom preporodu (Mladi Bosnjaci).
Last edited by pionir47 on 23/09/2010 20:45, edited 1 time in total.
nellington

#8 Re: Mlado Bosnjacki pokret i Stranka Nacionalnog Ponosa...

Post by nellington »

pionir47 wrote:
nellington wrote:Nacionalni ponos - zvuči malo previše fašistički, bez uvrede. Mijenjajte ime, možda nešto i bude od vas.
Ne zbog riječi nacionalno, nego zbog riječi ponos. Nekako je previše korištena u varijantama White pride i sl. Zato mi je valjda odbojna.
pionir47

#9 Re: Mlado Bosnjacki pokret i Stranka Nacionalnog Ponosa...

Post by pionir47 »

nellington wrote:
pionir47 wrote:
Ne zbog riječi nacionalno, nego zbog riječi ponos. Nekako je previše korištena u varijantama White pride i sl. Zato mi je valjda odbojna.
Pa moze se nazvati i "Bosnjacka Stranka Prava"; bitni su stavovi partije a ime mora biti prepoznatljivo ali nije kljucno.

Ja sam sa ovom temom zelio da vidim da li ima prostora za ovakvu politicku opciju u BiH.
nellington

#10 Re: Mlado Bosnjacki pokret i Stranka Nacionalnog Ponosa...

Post by nellington »

Ja kažem da ima, mora se popuniti kompletan politički spektar, a boju u spektru koja je rezervisana za ovakvu stranku još niko nije zauzeo.

Nije to moja boja, ali kad je bal, nek' se i princeza ****.
manki

#11 Re: Mlado Bosnjacki pokret i Stranka Nacionalnog Ponosa...

Post by manki »

Sve gore od goreg. :-)
pionir47

#12 Re: Mlado Bosnjacki pokret i Stranka Nacionalnog Ponosa...

Post by pionir47 »

manki wrote:Sve gore od goreg. :-)
Pojasni. Zasto mislis da je nacionalna partija u principu losa?
probuseni $

#13 Re: Mlado Bosnjacki pokret i Stranka Nacionalnog Ponosa...

Post by probuseni $ »

pionir47 wrote:
Taj pokret kojeg zamisljas vec imas danas. To ti je sve ono sto IZ i Ceric pokrivaju i nazivaju Bosnjacki muslimani. A tu spadaju svi oni koji Bosnu vuku ka globalnom islamu. Izmedju tog pokreta i onog sto imaju srbi i hrvati nema nikakve razlike. Taj tvoj pokret zapostavlja sve ono sto je postojalo prije dolaska islama u Bosnu .

Pravi bosanski nacinalni pokret mogu ciniti samo bosanci koji Bosnu i svoj narod dozivljavaju kao jedno tjelo od samo nastanka Bosne pa do danas.
pionir47

#14 Re: Mlado Bosnjacki pokret i Stranka Nacionalnog Ponosa...

Post by pionir47 »

probuseni $ wrote:
pionir47 wrote:
Taj pokret kojeg zamisljas vec imas danas. To ti je sve ono sto IZ i Ceric pokrivaju i nazivaju Bosnjacki muslimani. A tu spadaju svi oni koji Bosnu vuku ka globalnom islamu. Izmedju tog pokreta i onog sto imaju srbi i hrvati nema nikakve razlike. Taj tvoj pokret zapostavlja sve ono sto je postojalo prije dolaska islama u Bosnu .

Pravi bosanski nacinalni pokret mogu ciniti samo bosanci koji Bosnu i svoj narod dozivljavaju kao jedno tjelo od samo nastanka Bosne pa do danas.
Pricas gluposti. :run:

:)
zlajaBHF

#15 Re: Mlado Bosnjacki pokret i Stranka Nacionalnog Ponosa...

Post by zlajaBHF »

pionir47 wrote:

Recimo da ja zelim osnovati Muslimansku Patriju Bosne? I da mi neko kaze:"Al izvini to ti zvuci previse terroristicki i fundamentalisticki?" Glupo; zar ne?

Svaka drzava je u evropi nekada imala nacionalnu partiju. Vecina drzava su te partije imale prije 150 godina; a neke drzave (poput Turske) i dan danas imaju nacionalne partije. (Turska nacionalna partija MHP je dobila 7,5 miliona glasova na proslim izborima - time je 3. partija u Turskom parlamentu).

Ocigledno je da je nama Bosnjacima bitno da se nacionalno zaokruzimo. Od 1993. do danas jos uvijek se Bosnjastvo gura u Islamizam (dobar je Bosnjak onaj koji vjeruje) i time se od Bosnjaka pravi vjerska skupina.

Bosnjacka Stranka Nacionalnog Ponosa nebi bila fashisticka partija vec bi se ona zalagala za zaokruzenje Bosnjackog identiteta; za ocuvanje evropskih vrijednosti kod Bosnjaka, za ocuvanje Bosanskog pogleda na Islam; za ocuvanje nacionalnog ponosa.

Znaci postoji nekoliko katagorija:

1) Patrioti = Sve od Zeljka Komsica preko Alije Izetbegovica, Stijepana Kljujica, Blaza Kraljevica, Sefera Halilovica, Tife itd. itd. svi oni su manje ili vise patrioti.

2) Nacionalisti = To su ljudi koji se razlikuju od patriota jer oni praktikuju nacionalnu ideologiju. Nacionalisti su dakle za to da se sekularno Bosnjastvo definise i ugradjuje u djecu od malih nogu. A za svakog nacionalistu postoji samo jedno Bosnjastvo a to je sekulrano Bosnjastvo.

3) Shofinisti = Su nacionalisti koji vrijedjaju i ugrozavaju prava drugih nacija.

4) Fashista = Je onaj koji zeli da ukine osnovna ljudska prava drugim narodima i nacijama.

Kao sto vidimo razlika izmedju nacionaliste i fashiste je ogromna. No kao sto sam rekao; BSNP nebi bila klasncka prazna nacionalisticka stranka. Ta stranka bi imala svrhu. Jer ostali narodi u evropi (pa i Turci i Albanci) su sebe nacionalno zaokruzili prije minimalno 100 godina. Jedino su Bosnjaci ostali ne definisani. To je jedan od glavnih razloga zasto nama treba BSNP i jedan pokret koji ce teziti kao narodnom preporodu (Mladi Bosnjaci).
Koliko znam MHP spada pod grupu broj 4, a vidim da su ti oni uzor :-)
Been

#16 Re: Mlado Bosnjacki pokret i Stranka Nacionalnog Ponosa...

Post by Been »

Slične programske "ciljeve" pročitah još onomad kad sam lutujaći bespućima interneta hrupio na stranicu "Bošnjačkog nacionalnog stroja" ili tako nešto, inače ogavnoj fašističkoj falangi. Tako da nisam pretjerano optimističan. Ali uvijek imate šanse da se Džemo Latić, nakon što sazrije vrijeme za novu promjenu političkog dresa, pristupi MBP i SNP, ma šta to bilo ! :D
poznanik

#17 Re: Mlado Bosnjacki pokret i Stranka Nacionalnog Ponosa...

Post by poznanik »

pionir47 wrote:...samo neke tacke koje odredjuju jednu "Bosnjacku Stranku Nacionalnog Ponosa":

b) Sacuvanje Bosanskog Islama i vrijednosti koji idu uz to.
c) Sacuvanje sekularnog duha
d) Stit nacionalnom ponosu

Ovo je samo rad ideje. Sta je vase misljenje?
b) i c) su u kontradiktornosti. d) čiji nacionalni ponos?
pionir47

#18 Re: Mlado Bosnjacki pokret i Stranka Nacionalnog Ponosa...

Post by pionir47 »

@Zlaja_BHF

http://en.wikipedia.org/wiki/Elections_in_Turkey

Evo ti rezultata Turskih izbora. MHP je u Turskoj 3. partija sa 5 miliona glasova.

Sto se tice toga da se Islam i sekularizam sudaraju; to je tacno. Ali ja sam vrlo jasno stavio pod a) sacuvanje evropskih vrijednosti. To je dakle za nas nacionaliste najvaznije. A Islam bi trebao da dodje pod kontrolu nacionalista; kao sto je to bilo slucaj u Turskoj; kada su Turski nacionalisti "izganjali" da se njihovo predstavnistvo bude integrisano unutar svake drzavne dzamije u smislu jednog prostora unutar zgrade.

Mi Bosnjaci u odnosu na Turke imamo neke poteskoce ali i neke polaskoce sto se tice konacne implementacije nacionalne ideologije i sekularnog duha unutar Bosnjackog korpusa:

Poteskoce su; po meni:

1) Kasnimo za ostatkom evrope i nismo jos definisana nacija. Nasi neobrazovani ljudi pljuju po Bosnjastvu nazivajuci Tursku "maticom" ili opravdavajuci sirenje arapske kulture unutar Bosne. Previse je provincijalaca unutar Bosnjackog korpusa a pre malo je gradjana.

2) Nemamo vojsku koja je pod kontrolom obrazovanih "pro evropskih" i "sekularnih Bosnjaka". Sto znaci da su Turci mogli relativno lahko poraziti Islamisticke struje a mi se sa njima moramo prepirati i mukotrpno boriti a tokom te borbe oni imaju "traume proslog rata" na svojoj strani i nazivat ce nas pogrdnim imenima :"Ustasama, Islamofobicarima, Cetnicima" da bi nas porazili.

3)Nasa inteligencija; profesori su mahom izbjegli na zapad. A oni koji su ostali u BiH (inzinjeri, doktori, advokati) oni se okrecu prema SDA-u i slicnim "polu-Islamistickim" organizacijama kako bi "uspjeli".

Nase prednosti u odnosu na Tursku:

1) Nalazimo se u evropi i kad tad MORAMO uci u evropu. A evropa ce nama nacionalistima i sekularistima biti uvijek na pomoci na prvom mjestu. U nama evropa ima jednog jakog i ozbiljnog saveznika ukoliko se budemo profesionalno ponasali i nebudemo krsili ljudska prava.

2) Imamo evropske norme i vrijednosti duboko ukorijenjeno u nasu Bosnjacku kulturu (zene se ne pokrivaju, ide se u kostimu na plazu, pije se alkohol, najnormalnije je da zene studiraju i da grade karijeru itd. ) A neke bitne evropske zemlje koje su nas uspjele upoznati u zadnjih par vijekova nas posmatraju i, iako smo muslimani, ipak sa postovanjem nas tretiraju (zbog ovoga): Njemacka i Austrija.

Toliko od mene.
Mjesanac

#19 Re: Mlado Bosnjacki pokret i Stranka Nacionalnog Ponosa...

Post by Mjesanac »

Zar nije vise dosta Bosnjaka, Hrvata i Srba. Unistise nam ovu drzavu.
goran5

#20 Re: Mlado Bosnjacki pokret i Stranka Nacionalnog Ponosa...

Post by goran5 »

Pa imate vec tri nacionalne stranke, SDA, SBIH, SBB i jos niz malih kao BMO, BPS.. i jos jednu koja naginje bosnjackoj politici.

U cemu bi se ta tvoja razlikovala?
probuseni $

#21 Re: Mlado Bosnjacki pokret i Stranka Nacionalnog Ponosa...

Post by probuseni $ »

Taj novi Mladobosnjacki pokret bi djelovao samo na djelu u kojem muslimani imaju vlast. Sta je sa ostatkom Bosne ?

Dali ste otpisali pravoslavnu RS i katolicke hrvatske kantone ?
BiH-x

#22 Re: Mlado Bosnjacki pokret i Stranka Nacionalnog Ponosa...

Post by BiH-x »

probuseni $ wrote:Taj novi Mladobosnjacki pokret bi djelovao samo na djelu u kojem muslimani imaju vlast.
Kao da to nije slucaj sa recimo SDP-om ili NSom ? :lol: Kol'ko oni imaju glasova u Banjaluci? Zapadnom Mostaru? :)
probuseni $

#23 Re: Mlado Bosnjacki pokret i Stranka Nacionalnog Ponosa...

Post by probuseni $ »

BiH-x wrote:
probuseni $ wrote:Taj novi Mladobosnjacki pokret bi djelovao samo na djelu u kojem muslimani imaju vlast.
Kao da to nije slucaj sa recimo SDP ili NS ? :lol: Kol'ko oni imaju glasova u Banjaluci? Zapadnom Mostaru? :)
Znam ja to ! Zato i postavljam to pitanje. Bosnjaci su odustali od Bosne i zele podjelu drzave , bas kao i ostala bagra. Ceric im je dobro isprao mozak.
callmethebreeeze

#24 Re: Mlado Bosnjacki pokret i Stranka Nacionalnog Ponosa...

Post by callmethebreeeze »

jah. jos jedna nacionalisticka stranka je ono sto je bih potrebno.
:-)
udrch

#25 Re: Mlado Bosnjacki pokret i Stranka Nacionalnog Ponosa...

Post by udrch »

callmethebreeeze wrote:jah. jos jedna nacionalisticka stranka je ono sto je bih potrebno.
:-)
Izvukli bi nas iz krize kao što ovi nacionalisti izvlače Belgiju trenutno..još malo pa ni u Belgiji neće biti nikakve krize, čak je to i premijerka države rekla: Pripremite se za sve realniju secesiju..nema Belgije, nema krize..
Post Reply