jeza u ledja wrote:Ja cu opet ponoviti svoje misljenje.
Takvo misljenje o drustvenim normama po kojima su muskarci privilegovani se moze mnogo brze poceti mijenjati nabolje ako se zene vise i na bolji nacin ukljuce u te promjene.
Iskreno, smatram da zene nisu dovoljno glasne i sto se tice mnogih problema drze se po strani. To vidim cak i na ovom forumu (ne mislim samo na ovu temu).
Dok god su glavne teme zenskih razgovora "ljubav", "seks", "veze", "drustveni zivot", bilo u zivotu, bilo na forumu, neke stvari se nece mijenjati. Garantujem da neko uradi istrazivanje da ce vidjeti da je veci prosjek zenskih odgovora na podforumu "Ljubav i seks" i "Umjetnost zivljenja" nego sto je na ovom, ili "Ekonomija" ili "Nauka i edukacija", da ne govorim za politiku, al hajd na njoj je mozda i previse gluposti.
Takodje sticem utisak jedne pasivnosti kod velikog broja djevojaka koje se javljaju na razne teme, nevezano o cemu se radi. Ima ih i previse koje bojazljivo i rezignirano iznose svoja misljenja, stavove, i onako ovlas prelaze preko vrlo ozbiljnih stvari. Ma to se cak primjeti i iz naziva nekih od nickova. ("jedna tamo", "jedna mala"....jebote ko da vas je stid??!)
Naravno to vazi samo za pojedine, ali vas brate previse ima.
A zasto je to tako, krivim drustvo na koje podjednak uticaj mogu imati i zene i muskarci. Do 50-100 godina, bilo je drukcije, ta nejednakost je bila institucionalizirana kroz zakone i prava (u BIH i regionu). Danas vise nije tako, zene imaju sve legalne i institucionalne predispozicije da postignu svojim zalaganjem vecu jednakost i prava i uticaj u drustvu. (prava koja su im formalno vec omogucena, sto kroz drustveni razvoj u zadnjih 50 godina, sto kroz podsticaj iz medjunarodnih institucija).
Mislite da je problem samo u muskarcima? Jes vraga, ma ni upola. U ljudskoj prirodi je da je sebican i iskoristava omogucenu prednost. Muskarci nemaju dovoljan podsticaj za promjenu agresivnog ponasanja. Sve ove Seke, Koke, Minee ili kako se vec zovu sto se vrte po televiziji, pa kopije na ulici, dopicnjaci, pushupovi, i slicne pizdarije doprinose upravo najvise ovakvom drustvu.
Nazovite me sovinistom...