Mladici s obiljezijima IDIL-a upali u dzamiju

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
bogoljub

#52 Re: Mladici s obiljezijima IDIL-a upali u dzamiju

Post by bogoljub »

بسم‌ الله الرّحمن الرّحیم
U ime Allaha Milsotivog Samilosnog
Poruka ajatollaha Hameneija, lidera Irana, svekolikoj omladini Evrope i Sjeverne Amerike
Posljednji događaji u Francuskoj i njima slična dešavanja u nekim drugim zapadnim zemljama, nagnali su me da o njima govorim izravno vama. Obraćam se vama, omladino; ne stoga što zanemarujem vaše majke i očeve, već zbog toga što budućnost vaše nacije i vaše zemlje vidim u vašim rukama, a i zato što osjećaj traganja za istinom u vašim srcima nalazim vitalnijim i budnijim. Također, u ovom se pismu ne obraćam ni vašim političarima i državnim zvaničnicima, jer vjerujem da su oni svjesno razdvojili put politike od staze iskrenosti i ispravnosti.
Moje riječi upućene ovdje vama govore o islamu i posebno o slici i licu islama koje se vama prikazuje. Od prije više od dvije decenije, tačnije od raspada Sovjetskog saveza, učinjeno je mnogo napora da se ova velika religija prikaže kao zastrašujući neprijatelj. Izazivanje osjećaja straha i gnušanja te instrumentalizacija tih osjećanja, nažalost imaju dugu tradiciju u političkoj historiji Zapada. Ovdje se ne namjeravam baviti raznovrsnim „strahovima“ koji su do sada inducirani i usađeni narodima na Zapadu. I kraćim izlistavanjem novijih kritičkih studija o povijesti, sami ćete uvidjeti da savremene historiografije prijekorno govore o neiskrenim i prijetvornim ponašanjima vlada Zapada prema drugim narodima i nacijama u svijetu. Povijest Evrope i Amerike posramljena je robovlasništvom, pokunjena razdobljem imperijalizma i postiđena nepravdom nad „obojenima“ i nekršćanima. Vaši znanstveni istraživači i historičari izražavaju duboku nelagodu i postiđenost svim krvoprolićima počinjenim u ime religije među katolicima i protestantima ili u ime nacije i narodnosti u Prvom i Drugom svjetskom ratu.
To samo po sebi zavrijeđuje pohvalu i navodeći mali dio s tog dugačkog popisa ne želim koriti povijest, već želim da vi upitate svoje intelektualce: zašto se javna savijest na Zapadu uvijek mora buditi i dolaziti k sebi s višedecenijskim, a nekada i višestoljetnim kašnjenjem? Zašto se revizija kolektivne svijesti mora odnositi na daleku prošlost, a ne i na aktuelna pitanja? Zašto se spriječava oblikovanje javne svijesti o tako važnom pitanju kakvo je pitanje načina suočavanja s islamskom misli i kulturom?
Vi dobro znate da zajednički podtekst svih onih nepravednih i profiterskih nstrumentalizacija osjećanja čine nipodaštavanje, izazivanje gnušanja i fobije. Sad od vas tražim da se zapitate zašto je stara politika širenja straha i mržnje ovoga puta nezapamćenim intenzitetom usmjerena prema islamu i muslimanima? Zašto strukture moći u današnjem svijetu žele da se islamska misao nađe na margini i u stanju pasivnosti? Koja to značenja i vrijednosti u islamu ometaju plan velikih sila i koji se to interesi zadovoljavaju u sjeni građenja pogrešne slike o islamu? Dakle, moj prvi zahtjev vama jest da propitujete i istražujete o motivima tog rasprostranjenog ocrnjivanja islama.
Moj drugi zahtjev je da na poplavu predrasuda i negativne propagande reagujete tako što ćete nastojati ovu religiju upoznati izravno i bez posrednika. Zdrava logika nalaže da bar saznate šta je to čime vas plaše i od čega to trebate bježati. Ja ne insistiram da prihvatite moje razumijevanje ili bilo koju drugu intepretaciju islama, već kažem da ne dozvolite da vam ovaj dinamični realitet (islam) koji utječe na današnji svijet predstavljaju sa zadnjim namjerama i nečistim ciljevima. Ne dozvolite da vam, prijetvorno i licemjerno, teroriste koje sami angažuju predstave kao predstavnike islama. Upoznajte islam kroz autentične izvore, kroz izvore prvoga reda. Upoznajte se s islamom kroz Kur'an i životopis njegovoga časnog Vjerovjesnika (Mir i blagoslov Božiji na nj i njegovu porodicu). Htio bih vas upitati: jeste li ikada do sada uopće posegnuli za Kur'anom kao knjigom muslimana? Jeste li proučili išta od nauka Vjerovjesnika islama (mir i blagoslov Božiji na nj i njegovu porodicu), njegovih humanih i etičkih naučavanja? Jeste li ikada do sada primili poruku o islamu iz nekog drugog izvora, mimo medija? Jeste li se ikada zapitali kako i na temelju kojih vrijednosti je taj islam kroz nekoliko kontinuiranih stoljeća odnjegovao najveću intelektualnu i znanstvenu civilizaciju i odgojio najbolje mislioce i znanstvenike?
Tražim od vas da ne dozvolite da opscenim i blesavim maskama između vas i stvarnosti naprave emocionalnu branu i tako vam oduzmu sposobnost objektivnog prosuđivanja. Danas kad su komunikacijska sredstva srušila geografske granice, ne dozvolite da vas izoluju vještačkim, mentalnim granicama. Premda nijedan pojedinac nije u stanju popuniti načinjene praznine, ipak svako od vas, s namjerom da osvijetli stvarnost sebi i svojoj okolini, može napraviti most nad tim prazninama, most sazdan od mišljenja i poštenja. Koliko god ovo unaprijed isplanirano sučeljavanje vas, mladi ljudi, sa islamom, bilo neprijatno, ono ipak može u vašem znatiželjnom tragalačkom umu proizvesti nova pitanja. Nastojanja na tragu iznalaženja odgovora na ta pitanja otvaraju pred vama vrijednu priliku za otkrivanje novih istina. Zato, ne propustite tu priliku za ispravno razumijevanje i percepciju islama, bez ikakvih predrasuda; e kako bi, zahvaljujući vašem odgovornom odnosu prema istini, buduće generacije ovu etapu historije odnosa Zapada prema islamu pisale s manje nelagode i s mirnijom savijesti.

Sejjid Ali Hamenei
21.01.2015.
Banksy

#53 Re: Mladici s obiljezijima IDIL-a upali u dzamiju

Post by Banksy »

23.01.15

PRIJETNJA ZA CIJELU EVROPU
NATO označio Balkan kao opasnu zonu

U balkanskim zemljama raste broj dragovoljaca koji odlaze u borbu na Bliski istok, čemu na ruku ide opća ekonomska kriza zbog koje je to područje plodno tlo za vrbovanje muslimana u džihad
Glavni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg

http://www.** No links **.ba/clanak/125122/nato-o ... pasnu-zonu
salik79

#54 Re: Mladici s obiljezijima IDIL-a upali u dzamiju

Post by salik79 »

@Boguljube moj, jesmo li to na istoj dzumi bili? :-D :thumbup:
mali_balon

#55 Re: Mladici s obiljezijima IDIL-a upali u dzamiju

Post by mali_balon »

salik79 wrote:
Ako je islam ono sto su ovi danas dosli promovirat u dzamiji, onda priznam - islamofob sam. Islamofob koji vec 20 godina klanja 5 vakat namaza. Sasvim novi fenomen. :D

Ti si komunisticki, tj titin musliman :D
salik79

#56 Re: Mladici s obiljezijima IDIL-a upali u dzamiju

Post by salik79 »

mali_balon wrote:
salik79 wrote:
Ako je islam ono sto su ovi danas dosli promovirat u dzamiji, onda priznam - islamofob sam. Islamofob koji vec 20 godina klanja 5 vakat namaza. Sasvim novi fenomen. :D

Kad mogu biti Alijini Srbi i Hrvati, zasto ja ne bih mogao biti Titin musliman?!

:D
insomnia78

#57 Re: Mladici s obiljezijima IDIL-a upali u dzamiju

Post by insomnia78 »

salik79 wrote:
mali_balon wrote:
salik79 wrote:

Kad mogu biti Alijini Srbi i Hrvati, zasto ja ne bih mogao biti Titin musliman?!

:D
Ma ti si šiija, ti se ne pikas
Za "bracu" ste vi gori od cetnika
Doduse, protiv cetnika oni nemaju nista, zajedno citiraju Chomskog isl :D
salik79

#58 Re: Mladici s obiljezijima IDIL-a upali u dzamiju

Post by salik79 »

Sufija, al' to ti je to, u pet deka :D
S4mpion

#59 Re: Mladici s obiljezijima IDIL-a upali u dzamiju

Post by S4mpion »

homega wrote:Sve dok ne prekrše zakone BiH, ova trojica i svi ostali, njima slični, ravnopravni su državljani BiH. Niti im je moguće oduzeti državljanstvo, niti ih se smije maltretirati i šikanirati, ili naročito tjerati iz džamija zbog njihovog prisustva u njima, niti tražiti zaštitu policije, ili slično... :-)
Imaju pravo ovakve ljude istjerati iz džamije isto kao što ti imaš pravo istjerati ljude iz svoje kuće.
Towelie

#60 Re: Mladici s obiljezijima IDIL-a upali u dzamiju

Post by Towelie »

almir_tz wrote:
Jako mi je drago sto je preveden ovaj snimak. Nadam se da ce sto vise ljudi odgledati ovo jer ja jesam jos poodavno i odusevio sam se.
Ripicipi

#61 Re: Mladici s obiljezijima IDIL-a upali u dzamiju

Post by Ripicipi »

emko1234

#62 Re: Mladici s obiljezijima IDIL-a upali u dzamiju

Post by emko1234 »

Ove vehabije samo treba batinat, ništa više.
Kako bi ja iz ovog narkomana izbio svu drogu koju je ikad uzeo, jedan Titin policajac bi ubio i Allaha i Gospoda i Šivu i Višnu i sve ostale duhovne figure iiz svih svjetskih religija, samo bi mu trebala soba, pendrek i 15 minuta.
Mater im ekstremističku i prodanu jebem. Nehljebi, talog društva.
Lakat Jebić

#63 Re: Mladici s obiljezijima IDIL-a upali u dzamiju

Post by Lakat Jebić »

i ovaj video, s jedne, i hamneijeva poruka, s druge strane, su odlicni
Bodkin

#64 Re: Mladici s obiljezijima IDIL-a upali u dzamiju

Post by Bodkin »

emko1234 wrote:Ove vehabije samo treba batinat, ništa više.
Kako bi ja iz ovog narkomana izbio svu drogu koju je ikad uzeo, jedan Titin policajac bi ubio i Allaha i Gospoda i Šivu i Višnu i sve ostale duhovne figure iiz svih svjetskih religija, samo bi mu trebala soba, pendrek i 15 minuta.
Mater im ekstremističku i prodanu jebem. Nehljebi, talog društva.
Nesto ih ne gotovis :)
homega

#65 Re: Mladici s obiljezijima IDIL-a upali u dzamiju

Post by homega »

S4mpion wrote:
homega wrote:Sve dok ne prekrše zakone BiH, ova trojica i svi ostali, njima slični, ravnopravni su državljani BiH. Niti im je moguće oduzeti državljanstvo, niti ih se smije maltretirati i šikanirati, ili naročito tjerati iz džamija zbog njihovog prisustva u njima, niti tražiti zaštitu policije, ili slično... :-)
Imaju pravo ovakve ljude istjerati iz džamije isto kao što ti imaš pravo istjerati ljude iz svoje kuće.
Zakon o slobodi vjere i Zakon o zabrani diskriminacije, iznad su prava koje tretiraju vjernici neke džamije, ili koje ev. uzurpira imam neke džamije.
S4mpion

#66 Re: Mladici s obiljezijima IDIL-a upali u dzamiju

Post by S4mpion »

homega wrote:
S4mpion wrote:
Zakon o slobodi vjere i Zakon o zabrani diskriminacije, iznad su prava koje tretiraju vjernici neke džamije, ili koje ev. uzurpira imam neke džamije.
Nijedan zakon nikome ne dozvoljava da pravi nered u vjerskom objektu.
SmokingMan

#67 Re: Mladici s obiljezijima IDIL-a upali u dzamiju

Post by SmokingMan »

mali_balon wrote: A oni odavno ove spodobe drze na oku, pogotovu austrijanci.
Pa što asutrijanci ne strpaše do sada iza rešetaka Nedžada Balkana,okorijelog haridžiju.Pozovu ga na formalno saslušanje,zatim puste,a on dalje mirno nastavlja svoju tvrdoglavu propagandu,kao da se nikada ništa nije desilo.Taj lik je potekfirio čitav dunjaluk,uzduž i poprijeko,od hodže do ateiste,pa i ne bi me čudilo da je izjavio kako je i sam Bog nejvernik,a koliko je tek puta potekfirio sam sebe.Lik je lud 1/1... :D
homega

#68 Re: Mladici s obiljezijima IDIL-a upali u dzamiju

Post by homega »

S4mpion wrote:
homega wrote:
S4mpion wrote:
Nijedan zakon nikome ne dozvoljava da pravi nered u vjerskom objektu.
Tako je, ali i nered treba dokazati, a prethodno definirati nered u džamiji. Prisustvo vjernika sa drugačijim shavatnjima Islama nije nered.

Islamska zajednica i vjernici u BiH, već skoro dvije decenije dozvoljavaju razvoj ideje i širenje ovakvih vjernika u BiH. Danas, kad cijeli svijet utvrđuje davno dokazanu teoriju da su oni zapravo ološ vjere, da su "neprijatelji" vjere, naročito da su neprijatelji načina koji Islam tretiraju muslimani u BiH i na Balkanu, onda ih treba "poništiti". OK je to, ali neko prethodno treba odgovarati za njihovu masovnu pojavu u BiH i za njihovo psrisutvo ovdje. Neko im je omogućio ideju i njen razvoj, neko ima interes u svemu ovom :-)
S4mpion

#69 Re: Mladici s obiljezijima IDIL-a upali u dzamiju

Post by S4mpion »

homega wrote:
S4mpion wrote: Nijedan zakon nikome ne dozvoljava da pravi nered u vjerskom objektu.
Tako je, ali i nered treba dokazati, a prethodno definirati nered u džamiji. Prisustvo vjernika sa drugačijim shavatnjima Islama nije nered.

Islamska zajednica i vjernici u BiH, već skoro dvije decenije dozvoljavaju razvoj ideje i širenje ovakvih vjernika u BiH. Danas, kad cijeli svijet utvrđuje davno dokazanu teoriju da su oni zapravo ološ vjere, da su "neprijatelji" vjere, naročito da su neprijatelji načina koji Islam tretiraju muslimani u BiH i na Balkanu, onda ih treba "poništiti". OK je to, ali neko prethodno treba odgovarati za njihovu masovnu pojavu u BiH i za njihovo psrisutvo ovdje. Neko im je omogućio ideju i njen razvoj, neko ima interes u svemu ovom :-)
Nered ima svojih 40+ svjedoka.

Nisu IZ i vjernici ti koji dozvoljavaju razvoj ovakvih ideja, jer je BiH sekularna država. Ako je iko dozvolio širenje nepodobnih ideja, to je država, ne vjernici, ne IZ, država i samo država.
mali_balon

#70 Re: Mladici s obiljezijima IDIL-a upali u dzamiju

Post by mali_balon »

SmokingMan wrote:
Pa što asutrijanci ne strpaše do sada iza rešetaka Nedžada Balkana,okorijelog haridžiju.Pozovu ga na formalno saslušanje,zatim puste,a on dalje mirno nastavlja svoju tvrdoglavu propagandu,kao da se nikada ništa nije desilo.Taj lik je potekfirio čitav dunjaluk,uzduž i poprijeko,od hodže do ateiste,pa i ne bi me čudilo da je izjavio kako je i sam Bog nejvernik,a koliko je tek puta potekfirio sam sebe.Lik je lud 1/1... :D
Jel on prekrsio neki zakon. Sve dok laprda i ne dira nekog nece mu nista i on i njemu slicni to dobro zanju zato i koriste balgodeti "slobodne" evrope da mogu labilen licnosti i narkomane okretati na "svoju vodu".
SmokingMan

#71 Re: Mladici s obiljezijima IDIL-a upali u dzamiju

Post by SmokingMan »

Barem u Sarajevu imaš 5-10 ovakvih likova.O pojedincima iz zaklopače da ne pričam.A tek koliko ih ima koji se javno suzdržavaju od zapaljivog govora...Eh.Ljudi fakat nemaju mjere u vjeri,niti tolerancije prema drugima.
salik79

#72 Re: Mladici s obiljezijima IDIL-a upali u dzamiju

Post by salik79 »

SmokingMan wrote:

Zato sto iza njega i slicnih stoji citav aparat obavjestajnih agencija. Na isti nacin su takvi ulazili u BiH, kada ni vrabac nije mogao proletiti bez kontrole. Spijuni i agenti, zbog kojih onaj dobri insan, efendija iz Butmira (ne mogu mu se imena sjetiti) koji ih je ugostio u svom domu, zijani glavu u akciji hapsenja, nakon sto je otkriveno da se radilo o MI6 spijunima. A svi redom nedzadi balkani i bilali bosnici, veliki "mudzahidi".
homega

#73 Re: Mladici s obiljezijima IDIL-a upali u dzamiju

Post by homega »

salik79 wrote:... Spijuni i agenti, zbog kojih onaj dobri insan, efendija iz Butmira (ne mogu mu se imena sjetiti) koji ih je ugostio u svom domu, zijani glavu u akciji hapsenja, nakon sto je otkriveno da se radilo o MI6 spijunima...
Prvi put čujem da je neko u BiH hapsio strane obavještajce, posebno - skoro pa domaće "MI6" :lol: :lol: :lol: Hajd' nam daj više svojih insajderskih informacija o ovoj akciji
homega

#74 Re: Mladici s obiljezijima IDIL-a upali u dzamiju

Post by homega »

SmokingMan wrote:Barem u Sarajevu imaš 5-10 ovakvih likova. O pojedincima iz zaklopače da ne pričam..
Pričaj, rastereti se. Narod mora znati :D
salik79

#75 Re: Mladici s obiljezijima IDIL-a upali u dzamiju

Post by salik79 »

homega wrote:
salik79 wrote:... Spijuni i agenti, zbog kojih onaj dobri insan, efendija iz Butmira (ne mogu mu se imena sjetiti) koji ih je ugostio u svom domu, zijani glavu u akciji hapsenja, nakon sto je otkriveno da se radilo o MI6 spijunima...
Prvi put čujem da je neko u BiH hapsio strane obavještajce, posebno - skoro pa domaće "MI6" :lol: :lol: :lol: Hajd' nam daj više svojih insajderskih informacija o ovoj akciji

Nisu nikakvi insajderski, raspitaj se za otmicu i ubistvo efendije iz Butmira na Igmanu (efendija je uzet kao taoc, nakon pregovora, a ostatak porodice mu je oslobodjen). Da li si se ti ikada zapitao kako onoliki "mudzahidi" dodjose u BiH kada je bila doslovno hermeticki zatvorena?
Post Reply