Mladi, zdravi a teski slučajevi oboljenja

Moderator: O'zone

Locked
Mister__No
Posts: 114
Joined: 23/03/2020 08:35

#1 Mladi, zdravi a teski slučajevi oboljenja

Post by Mister__No »

Ispovijest Amerikanke: Imam 26 godina. U bolnici sam zbog infekcije COVID-

Imam 26 godina. Nemam prethodnih autoimunih i respiratornih bolesti. Treniram šest puta sedmično, ne pušim. Mislila sam da je moja uloga u aktuelnoj zdravstvenoj krizi da budem saveznik starim i bolesnim. Sad sam u bolnici zbog COVID-19.

U petak, 13. marta, samo nekoliko sati nakon što sam odlučila da ću početi prakticirati socijalnu distancu, zbog zdravlja drugih, dobila sam groznicu i glavobolju. Nisam mislila na najgore, ali, za svaki slučaj, partner i ja smo spavali u odvojenim sobama. Do ujutro, počela sam kašljati. U nedjelju sam bila bolje i groznica je nestala. Bila sam sretna misleći - pa, iako je koronavirus, ostat ću kući, jer sam čula da ljudi poput mene nemaju razloga za brigu. Planirala sam posao za sljedeći dan, tuširala se.

Sredinom te noći probudila sam se u groznici, počela sam povraćati, nisam mogla udahnuti. Do ponedjeljka nisam mogla izgovoriti par riječi, a da se ne počnem boriti za zrak. Nisam mogla do kupatila bez da dišem kao da sam istrčala kilometar. U ponedjeljak navečer, pokušala sam jesti, ali nisam mogla i disati i jesti. Svaki zadatak bio je napet - resetovanje passworda da mogu komunicirati s ljekarom - nisam mogla disati.

Brojni su razlozi zašto nisam htjela u bolnicu. Kada sam nazvala 311 da pitam za test, rekli su da mi osobe sa simptomima COVID-19 moraju ostati kući. Čula sam taj savjet drugdje i htjela sam uraditi sve da smanjim širenje virusa. Bila sam i svjesna da mnogi drugi, ugroženijeg zdravlja, trebaju bolnicu. Konačno, bilo me je strah - šta ako ovo nije COVID-19, pa ga dobijem u bolnici. Konačno, i pored toga što sam teško disala, dio mene je vjerovao da ću biti dobro, jer sam mlada i zdrava.

I dok je mene šokirao razvoj simptoma i, na kraju, hospitalizacija, ljekari i sestre nisu bili iznenađeni. Kad sam došla, saznala sam da je u sobi do mene 30-godišnjak, apsolutno zdrav osim što ima koronavirus SARS-CoV-2, ali ni on ne može disati. Rekli su mi da dolazi sve više pacijenata mojih godina i zaista sam zahvalna partneru koji je pozvao bolnicu kada mi se disanje pogoršalo, a doktor insistirao da dođemo. Čim su mi dali kisik, bilo mi je lakše. Bila sam sretna što sam došla u bolnicu na početku krize pa sam dobila iznimnu brigu.

Nažalost, dobar dio naše generacije - čak i neki mlađi od nas - ne shvataju dovoljno ozbiljno ovu javnozdravstvenu krizu. Nastavljamo se okupljati u grupama, putujemo u inostranstvu i karantin doživljavamo kao produžene proljetne praznike. Kao generacija s pretpostavljenom predanošću socijalnoj pravednosti, trebali bismo pojačati svoju ulogu saveznika ranjivijoj populaciji. Pa ipak, poruka da ostanemo kod kuće još uvijek ne prožima našu generaciju.

Milenijalci, ako ne možete biti dobri saveznici, barem ostanite kući kako biste se zaštitili. Naša ranjivost na ovu bolest je mit - to sam doživjela iz prve ruke. Zemlje u Europi i Aziji izvještavaju o sve mlađim pacijentima. New York Times je ove sedmice objavio da je gotovo 40 posto hospitaliziranih COVID-19 pacijenata u SAD-u mlađe od 54 godine. Što je najgore, kada su medicinski radnici primorani da odlučuju o tome ko živi, a ko umire, naša generacija bude ona koja je izabrana da živi. Dakle, ne samo što rizikujemo vlastito zdravlje, već i naša prisutnost u bolnicama smanjuje njegu koju druge grupe mogu dobiti.

Također smo generacija koja se odriče kupovine zdravstvenog osiguranja, jer je skupo, a mnogi od nas - uključujući i mene - rade poslove kao da "nastupamo" koji nam, često, ne daju koristi. Često živimo u prepunim stanovima s cimerima, što znači da je naša sposobnost ublažavanja rizika manja, te se moramo pouzdati i vjerovati jedni drugima. Također je vjerovatnije da ćemo živjeti s roditeljima nego ostale generacije i na taj način možemo riskirati širenje virusa na najdraže osobe koje imaju manje šanse da ga prežive.

Milenijalci duboko brinu o dobrobiti i socijalnoj pravednosti. Znam, jer vodim popularnu seriju događaja o raskrsnici dviju tema. Voljela bih da se pojedinci nisu suočili s tako velikim teretom odgovornosti, ali u nedostatku ranih i primjerenih akcija naše vlade, nemamo drugog izbora. Sada je vrijeme da šetamo razgovorom. Mnogo je toga što smo naslijedili, a ne možemo kontrolirati. Pokušajmo utjecati tamo gdje možemo.

Fiona Lowenstein je spisateljica, producentica i učiteljica joge te utemeljiteljica queer feminističkog wellness kolektiva Body Politic. Kolumna joj je objavljena na New York Timesu
https://radiosarajevo.ba/metromahala/ja ... -19/371537
Mister__No
Posts: 114
Joined: 23/03/2020 08:35

#2 Re: Mladi, zdravi a teski slučajevi oboljenja

Post by Mister__No »

Ispovijest 32-godišnjaka koji je preživio COVID-19: Valjda će se pluća "vratiti"

Medicinski tehničar iz New Jerseyja James Cai (32) bio je prva osoba zaražena infekcijom COVID-19 u ovoj američkoj državi.

Bolest mu je potvrđena 2. marta, a jučer je izašao iz bolnice. Još uvijek je uz njega aparat s kisikom. Ne zna da li će se ikad u potpunosti oporaviti.

Bolnicu je napustio nakon što su mu dva testa potvrdila da više nema novi soj koronavirusa u organizmu, a SARS-CoV-2, spomenuti virus, razorio mu je pluća.

"Nadam se da će se pluća 'vratiti'", napisao je za medije, jer još uvijek ne može govoriti dugo.

Cai je, prije bolesti, bio u odličnoj formi i nije imao problema sa zdravljem. Nažalost, zbog infekcije ne može disati bez aparata s kisikom. Iz bolnice je dobio aparate koje je ponio kući.

"Imam mali aparat koji je uz mene tokom dana, poput torbice, i ovaj, veći, koji mi pomaže dok spavam", govori Cai pa zabrinuto dodaje: "32 su mi godine, ne mogu cijeli život ovako disati..."

Cai kaže da postoji šansa da će mu fibroza pluća, bolest u kojoj se na plućnom tkivu stvaraju ožiljci koji ometaju pravilnu funkciju pluća - koju mu je uzrokovao virus - praviti probleme u budućnosti. Ljekari mu nisu mogli reći da li će mu se pluća ikad oporaviti.

"Ako ništa, živ sam", poručuje.

Iako su njegovi posljednji testovi bili negativni na virus, Cai je trenutno u 14-dnevnoj samoizolaciji. Njegova supruga i kćerka, bebica od 20 mjeseci, trenutno su kod rođaka.

"Najduže vrijeme u kojem se virus zadržava u tijelu je 30 dana. Tako bar kažu kineski stručnjaci. Ovako su svi sigurni", napisao je.

Otkrio je i da sve pakete i sve što dotakne čisti sa 70-postotnim alkoholom, a onda čeka 10 minuta prije nego što ih otvori. "Prijatelji i rođaci mi kuhaju i ostave hranu ispred vrata. Ja nosim rukavice i masku kad to uzimam."

James Cai je jedan od 1.327 slučajeva oboljelih u New Jerseyu, gdje je i preminulo 16 osoba.

Cai je, prethodno, dok je bio u bolnici također govorio o virusu: "Virus je sve. Proljev, vodene oči, kratak dah, bol u prsima, visoka temperatura... Svaki dan je sve gore.".

Cai vjeruje da se virusom zarazio kada je bio u hotelu na Times Squareu u New Yorku na konferenciji.

https://radiosarajevo.ba/vijesti/svijet ... iti/371180
Mister__No
Posts: 114
Joined: 23/03/2020 08:35

#3 Re: Mladi, zdravi a teski slučajevi oboljenja

Post by Mister__No »

PRVI TALIJANSKI KORONAPACIJENT PUŠTEN IZ BOLNICE

Bio je i na respiratoru, opisao je svoju borbu: 'Najbolji osjećaj je da mogu samostalno disati'

Pacijent za kojeg se vjeruje da je prvi zaraženi koronavirusom u Italiji, danas je pušten iz bolnice u Paviji.

Pacijent poznat kao Mattia, 38-godišnjak iz grada Codogno, u pokrajini Lombardija, bio je hospitaliziran u bolnici u Lodigianu 19. februara. Zbog kritičnog stanja i poteškoća s disanjem bio je prebačen u bolnicu u Paviji 21. februara. Tek od 9. marta Mattia je počeo samostalno disati.

- Imao sam sreće, ostanite kod kuće, rekao je u svojoj videoporuci objavljenoj na Facebook profilu lokalnog medija Lombardia Notizie.

- Teško je prepričati što mi se sve dogodilo, sjećam se hospitalizacije, bio sam 18 dana na intenzivnoj njezi, a zatim na odjelu za zarazne bolesti gdje sam napokon počeo kontaktirati s vanjskim svijetom i ono najvažnije: počeo sam disati, rekao je prvi pacijent Mattia.

Dodao je kako je prevencija neophodna kako bi se prestala širiti infekcija. Također je rekao da je on bio sretan jer se izliječio na vrijeme, dok je sada situacija kritična jer nedostaje osoblja koji bi zajamčili pomoć svim oboljelima od koronavirusa.

- Najbolje iskustvo je ponovno disati.
To je sjajno postignuće, sada vas molim da ostane kod kuće, rekao je.

Nakon preporuke ljudima da ne napuštaju kuću i poštuju njegovu privatnost zaključio je s rečenicom:

- Želim zaboraviti ovo tragično iskustvo i vratiti se u normalu.

Nažalost, bolest je bila pogubna za njegova oca koji je bio jedan preminulih u subotu 21. marta, danu kada je Italija zabilježila rekord u broju umrlih od koronavirusa.

https://www.jutarnji.hr/vijesti/svijet/ ... /10126975/
Mister__No
Posts: 114
Joined: 23/03/2020 08:35

#4 Re: Mladi, zdravi a teski slučajevi oboljenja

Post by Mister__No »

ISPOVIJEST ITALIJANA POTRESLA SVIJET: 'Virus ulazi u vas, obuzima vas, uzima vam pluća i disajne puteve, a najgore od svega je... (VIDEO)


Virus je ušao u moje tijelo i ubio mog oca. On ulazi u vas, obuzima vas, preuzima vaša pluća i disajne puteve. Ovako počinje priča Giannia Zampinoa, 40-godišnjaka iz Torina, koji je zaražen korona virusom, i putem društvenih mreža želi svima da ispriča svoje iskustvo i pozove na oprez.


– I ja sam, kao i mnogi drugi, potcjenio korona virus. Morate shvatiti da ovo nije igra – kaže Gianni Zampino u svom apelu i dodaje: “budite oprezni, ostanite kod kuće sa porodicama “.

Video snimak u kom 40-godišnji Gianni Zampino iz Torina priča svoje iskustvo direktno sa postelje sa intenzivne njege, privukao je veliku pažnju u Italiji, a ono što on poručuje, ovih dana veoma je aktuelno i u kod nas.

– Noći provodim sa respiratorom, ne mogu da spavam, život mi se okrenuo naopačke. Volio bih da niko ne iskusi patnju koju sam ja osjećao, jer ovo izgleda kao horor film, ali nažalost nije. Nažalost, još uvijek ne mogu da dišem bez pomoći ove maske i noću moram da nosim kacigu koja mi omogućava da dišem – rekao je u videu objavljenom na društvenim mrežama.

– Želim da snimim ovaj video – objasnio je on – jer vidim da previše ljudi i dalje shvata olako ovaj prokleti virus, koji mi je za deset dana uništio život.


U svojoj ispovijesti Gianni Zampino prepričava da je do prije nekoliko dana njegov život išao glatko.

– Imao sam posao menadžera, brinuo sam se za svog oca, bavio sam se svojim hobijima, uključujući i mnogo sporta – prisjeća se on. A onda i prijatelji, jedan normalan život.

– Moram da kažem da sam potcjenio ovaj virus kao i mnogi drugi. Mislio sam da je sve politička i vojna kampanja, prevara, mnoge stvari. Ovaj virus je ušao u moje tijelo i takođe ubio najdražu osobu u mom životu, a to je bio otac. Svi kažu da je ovaj virus običan grip. Mogu vam reći da nije tako – riječi su 40-godišnjaka. Ulazi u vas, obuzima vas, uzima vam pluća i disajne puteve. Najgore od svega je što je nepoznat. Kako možete pobijediti protivnika koga ne poznajete? Malo je pravih informacija, previše je neznanja. Moja poruka je da budite oprezni, ostanite kod kuće sa porodicama, pogledajte film, pročitajte knjigu, igrajte društvenu igru. Samo zajedno, prateći ova pravila, moći ćemo da vratimo naš život u svoje ruke – glasi Giannieva poruka, prenosi Žena Blic.

https://www.slobodna-bosna.ba/vijest/14 ... video.html
allem_77
Posts: 3422
Joined: 17/09/2015 15:46

#6 Re: Mladi, zdravi a teski slučajevi oboljenja

Post by allem_77 »

Gdje je @ElkoM ?
User avatar
mali Ninja
Posts: 2131
Joined: 22/09/2007 21:10

#7 Re: Mladi, zdravi a teski slučajevi oboljenja

Post by mali Ninja »

Nisu oni u bolnici zbog virusa nego cucle svakodnevne, ne gase nargile, opijaju se do patosiranja i sad virus kriv, mars...
Mister__No
Posts: 114
Joined: 23/03/2020 08:35

#8 Re: Mladi, zdravi a teski slučajevi oboljenja

Post by Mister__No »

mali Ninja wrote: 25/03/2020 17:35 Nisu oni u bolnici zbog virusa nego cucle svakodnevne, ne gase nargile, opijaju se do patosiranja i sad virus kriv, mars...
Matija, nulti pacijent u Italiji
sportista, maratonac

ne piši budalastinje
neko_sa_strane
Posts: 2687
Joined: 04/04/2013 12:06

#9 Re: Mladi, zdravi a teski slučajevi oboljenja

Post by neko_sa_strane »

Baš u Americi cuclaju nargile.
U prvom slučaju kao kod cure iz SAD-a sličan osjećaj imam i ja nakon jače virusne prehlade kada se krećem korak po korak do prodavnice jer ne mogu udahnuti i 15-20 minuta se penjem do trećeg sprata. Kada hodaš osjećaj je kao da si odsutan. Do preseljenja u Sarajevo takav simptom nisam imao. Još ja živim u Sarajevu manje od 10 godina. Svi koji se duže od mene guše svake godine u Sarajevu nagrabusili su zbog korona virusa bez obzira da li su pušači ili ne, da li piju, vode nezdrav život ili paze. Ja nisam pušač. Veliki sam protivnik pušenja. Da se ja pitam uveli bi zabranu pušenja na svim javnim mjestima a cijena paklice iznosila bi minimum 50KM.
Ja više od godinu dana nisam bio na bolovanju ali čim zakačim virus nastaje prava patnja koju nikome ne bih poželio i traje bar dvije sedmice. Primijetio sam da se lakše oporavim nakon izbacivanja određenih namirnica, pogotovo bijelog brašna, šećera i proizvoda od brašna i šećera. Nije mi jasna ovolika pomama za brašnom jer kada se razbolite te namirnice odmažu u oporavku.
Mister__No
Posts: 114
Joined: 23/03/2020 08:35

#10 Re: Mladi, zdravi a teski slučajevi oboljenja

Post by Mister__No »

Najmlađa žrtva korona virusa u Italiji je državljanin Srbije?

Muškarac (33) koji je preminuo u pokrajini Lacio, a bio pozitivan na korona virus, nije crnogorski državljanin, prenosi CdM.

To je potvrđeno Ambasadi Crne Gore u Rimu iz zvaničnih italijanskih izvora.

CdM nezvanično saznaje da je preminuli muškarac državljanin Srbije.

Podsjećamo, italijanski mediji su objavili da je mladić umro u bolnici Lazaro Spalancani u Rimu u noći između 24. i 25. marta, te da je u pitanju crnogorski državljanin.

“Informacija koju su prenijeli pojedini crnogorski mediji, pozivajući se na italijanski sajt i objave na društvenim mrežama, nije tačna”, ističu u Ministarstvu spoljnih poslova Crne Gore.
https://www.slobodna-bosna.ba/vijest/14 ... s.facebook
Mister__No
Posts: 114
Joined: 23/03/2020 08:35

#11 Re: Mladi, zdravi a teski slučajevi oboljenja

Post by Mister__No »

Francuska: 365 mrtvih u jednom danu, od virusa COVID-19 umro i 16-godišnji dječak

Salomon je potvrdio da je u posljednja 24 sata preminulo još 365 osoba, čime je broj umrlih povećan na 1.696.

Navodeći da se među preminulim nalazi i 16-godišnji dječak s područja pariske regije Ile-de-France,
https://radiosarajevo.ba/vijesti/svijet ... cak/371749
User avatar
L3D3NA
Posts: 522
Joined: 21/11/2019 22:27

#12 Re: Mladi, zdravi a teski slučajevi oboljenja

Post by L3D3NA »

allem_77 wrote: 25/03/2020 17:33 Gdje je @ElkoM ?
eto ti ga, stavio masku, rukavice i neki vizir od folije pa ga nemreš prepoznati
sad je
Image
User avatar
L3D3NA
Posts: 522
Joined: 21/11/2019 22:27

#13 Re: Mladi, zdravi a teski slučajevi oboljenja

Post by L3D3NA »

koji je tebi s ovom opsesijom o umrlim, smrti i hajpu na isto :roll:
allem_77
Posts: 3422
Joined: 17/09/2015 15:46

#14 Re: Mladi, zdravi a teski slučajevi oboljenja

Post by allem_77 »

L3D3NA wrote: 26/03/2020 21:08
allem_77 wrote: 25/03/2020 17:33 Gdje je @ElkoM ?
eto ti ga, stavio masku, rukavice i neki vizir od folije pa ga nemreš prepoznati
sad je
Image
:D

Ma hajde neka ga.
User avatar
L3D3NA
Posts: 522
Joined: 21/11/2019 22:27

#15 Re: Mladi, zdravi a teski slučajevi oboljenja

Post by L3D3NA »

allem_77 wrote: 26/03/2020 21:14
L3D3NA wrote: 26/03/2020 21:08
allem_77 wrote: 25/03/2020 17:33 Gdje je @ElkoM ?
eto ti ga, stavio masku, rukavice i neki vizir od folije pa ga nemreš prepoznati
sad je
Image
:D

Ma hajde neka ga.
Ma neka ga, sve dok nosi vizir :D
al' što je depesivan, dođe ti da se samoubiješ iz zasjede i prekratiš si muke virusove:lol:
Mister__No
Posts: 114
Joined: 23/03/2020 08:35

#16 Re: Mladi, zdravi a teski slučajevi oboljenja

Post by Mister__No »

možda zato da bi se ovi mlađi koji su se umislili i uljuljkali pričama "da neće mlade", da su nedodirljivi
pa da se malo "prepadnu" a onda i uozbilje
User avatar
mali Ninja
Posts: 2131
Joined: 22/09/2007 21:10

#17 Re: Mladi, zdravi a teski slučajevi oboljenja

Post by mali Ninja »

Mister__No wrote: 26/03/2020 21:00 Francuska: 365 mrtvih u jednom danu, od virusa COVID-19 umro i 16-godišnji dječak

Salomon je potvrdio da je u posljednja 24 sata preminulo još 365 osoba, čime je broj umrlih povećan na 1.696.

Navodeći da se među preminulim nalazi i 16-godišnji dječak s područja pariske regije Ile-de-France,
https://radiosarajevo.ba/vijesti/svijet ... cak/371749
Ima li neko da uhapsi ovu budalu...
User avatar
dječak sa šibicama
Posts: 41451
Joined: 29/06/2011 23:39

#18 Re: Mladi, zdravi a teski slučajevi oboljenja

Post by dječak sa šibicama »

L3D3NA wrote: 26/03/2020 21:12 koji je tebi s ovom opsesijom o umrlim, smrti i hajpu na isto :roll:
realno, bolestan lik
User avatar
L3D3NA
Posts: 522
Joined: 21/11/2019 22:27

#19 Re: Mladi, zdravi a teski slučajevi oboljenja

Post by L3D3NA »

Mister__No wrote: 26/03/2020 21:39 možda zato da bi se ovi mlađi koji su se umislili i uljuljkali pričama "da neće mlade", da su nedodirljivi
pa da se malo "prepadnu" a onda i uozbiljehttps://forum.klix.ba/posting.php?mode=quote&f=74&p=16378460#
nikada se oni neće prepasti, upravo iz razloga jer su mlađi, čisto sumnjam da bi se nešto plaho prepali i da napada mlađe jer
to su godine u kojima se ne bojiš ničega, taman da svi padaju oko tebe mrtvi,
tako da tvoje morbidno plašenje jedino plaši one koji nisu mladi, a oni su već dovoljno istraumirani virusom :D
ali nejse neka te, sloboda govora za sve :D
User avatar
pizarro
Posts: 4193
Joined: 11/01/2018 21:33
Location: Ruhrgebiet

#20 Re: Mladi, zdravi a teski slučajevi oboljenja

Post by pizarro »

lik u excelu vodi evidenciju o broju zarazenih/umrlih u italiji :lol:
najjaci hobi ever :D
Ci-Nick
Posts: 5284
Joined: 15/03/2015 17:38

#21 Re: Mladi, zdravi a teski slučajevi oboljenja

Post by Ci-Nick »

Sportisti i nisu tako jaki i otporni kao što se misli i pretpostavlja.
Svako intenzivno treniranje troši sve resurse iz organizma pa njihom imunološki sistem i nije tako jak kako se misli.
Ima ona izreka " Žuti žutuju a rumeni putuju"!
Srce koje polako popušta stvara sebi rezervne krvne sudove a u "zdravo srce kad zaluta neki tromb, game over...
Locked