Mladi u dijaspori i njihove muke

Vijesti sa cijele zemaljske kugle o dešavanjima u bh. dijaspori, zanimljivosti o drugim državama i slično.
fidoremilienko

#301 Re: Mladi u dijaspori i njihove muke

Post by fidoremilienko »

Eh dobre li teme, namučio sam se. Evo danima čitam od početka do kraja i svašta se načitah i to me je podstaklo da i ja koju dodam...

Eto desio se i taj rat i kako kažu nekome rat a nekome brat. Dosta naših, što familije što prijatelja, zadesilo se na TOM zapadu (kako vole kazati) i eto hvala Bogu na tome i ostali su do dana današnjeg tamo. Rade i žive sasvim normalno i to je OK. Međutim, ne znam šta je, valjda gore (misleći na Zapad), čovjek kad ode odjednom (ili s godinama) postaneš ne pametan nego prepametan. Pa ti recimo počne priča "joj ovog nema kod nas gore, kakva je ovo država....bla, bla"...

I tako nam oni svako ljeto dolaze sa istom pričom, njihova marka jednako naših deset. Vozaju se skupa auta, imaju se plazme, ajfoni, laptopi, velike kuće, bolesno uređene. Sve onako zapadnjački. Kad ih se priupita kako ste, skoro uvijek se žale kako je teško, treba izdržati mjesec, računi :-) DOđe nam nekad da ih pitamo "da vam i mi pošaljemo koju marku, da ne kukate više"! Posle toga ide priča, nema se posla, slabo plaćaju, ali eto skucka se svake godine da se dođe u BiH pa da se ode malo na more, da se ovdje malo i potroši, ali rijetko se prevari da kaže "evo ti 10,20,50 ili ned'o Bog 100 KM da imaš...", sjećam se tih dana dok smo se školovali. Ali eto, nema se kriza je svugdje i osjeti se Bogami i kod njih, pa ih meni ovako nekad bude žao :-? Svaki euro se gleda, gdje odlazi, jer mora se štediti!

E sad, jedne prilike sjedimo i velim ja: "joj da je meni bar tako loše kao što je vama, pa ja bih se vratio ovdje. Šta vam fali i gore nemate ništa pa dođite ovdje i ovdje će vam biti isto". A neeeeee, kažu oni, ne možemo mi radi djece, znaš, ipak oni uče školu, kako da mi sada njih dole dovedemo, trebala bi im vječnost da nauče i jezik i da uče školu. I eto tako, godine prođoše, djeca završiše škole i mogli bismo opet na ovo prethodno pitanje, zašto se ne vratite!? Međutim i budali je jasno, ono što imaju gore ovdje ne bi stekli za 100 godina pa možda čak i više. Ovaj sistem to ne omogućava. Mislim, znaju i oni to, ali moraš se malo praviti "englez".

Eh da, zaboravih dodati, glavna im je "vama je ovdje lakše, ipak je to svoj narod, možeš otići kod rodbine, prijatelja...." Ma ne mogu da vjerujem, fkt šta taj zapad uradi od naših ljudi. A valjda misle da smo mi ovdje još uvijek zatucani... I složio bih se sa svime što je rekla lady.

Draga dijasporo, familijo, braćo i prijatelji na Zapadu. Ako zaista smatrate da je "rahatluk" živjeti u BiH mi vas preklinjemo, molimo, vratite se u BiH. Lijep pozdrav!

Sreća pa znam kako je i tamo i ovamo :D
ladyblue18
Location: You don't have to like me, I'm not a facebook status

#302 Re: Mladi u dijaspori i njihove muke

Post by ladyblue18 »

DinoZe wrote:@ladyblue18
Ja ne kontam kako to da raspaliti rostilj u po bijela dana u toku sedmice sa rajom nije rahatluk? 2KG cevapa, 10 piva i nesto za spusiti, kako to nece biti rahatluk. A kao slag na tortu ti doze ono da znas da ima ljudi koji moraju raditi u to doba.
To je za mene pravi rahatluk. :bih:

Ili npr utaliti se po 20KM sjesti u auto sa rajom u petak ili subotu poslijepodne i zadati ga u Makarskoj citavu noc pa sutra kuca.
:roll: kad bi ti samo procitao i razumio ono sto sam pisala gdje bi ti kraj bio. :D
vox-populi

#303 Re: Mladi u dijaspori i njihove muke

Post by vox-populi »

ladyblue18 wrote: :roll: kad bi ti samo procitao i razumio ono sto sam pisala gdje bi ti kraj bio. :D
e lady, fakat si bezze. Uzmi za cvaju 2 kg cevapa i sve ce ti se samo kazati :D
tech10

#304 Re: Mladi u dijaspori i njihove muke

Post by tech10 »

I ovi ovdje kada kake su vrlo relaxed, bezbeli snaha ne kupi iza njih nego ja ugazim punom nogom. :-)
ahuseino

#305 Re: Mladi u dijaspori i njihove muke

Post by ahuseino »

DinoZe wrote:@ladyblue18
Ja ne kontam kako to da raspaliti rostilj u po bijela dana u toku sedmice sa rajom nije rahatluk? 2KG cevapa, 10 piva i nesto za spusiti, kako to nece biti rahatluk. A kao slag na tortu ti doze ono da znas da ima ljudi koji moraju raditi u to doba.
To je za mene pravi rahatluk. :bih:

Ili npr utaliti se po 20KM sjesti u auto sa rajom u petak ili subotu poslijepodne i zadati ga u Makarskoj citavu noc pa sutra kuca.
Znaci ideja tvog smislenog posta je da je ljednohanit dobro a raditi nije. To ti je rahatluk. :cry:
Mislim... nema dalje, nikakva prica, nista, to je to.

Samo, ljendohanat se moze bilo dze, pa i u po sedmice. I dok eto TI ne radis, nit tvoja raja, i uzivas u svom rahatluku, jal't ti babo DAJE tih 20kmica, jal ti neko drugi DAJE, ali DAJE, a davanje i prihvatanje je meni milostinja, pa bi mi tesko pale na stomak te 2KG cevapa rahatnih.

Nekom se moze, a nekom ne, samo treba imat alkaselcer tu neDze.
cucamonga

#306 Re: Mladi u dijaspori i njihove muke

Post by cucamonga »

Vidim Dinu svi penale - ja necu i potpuno ga razumijem i kazem svaka cast :thumbup:
da ima imalo rahatluka ne bi svi redom natakareni bili od ovog foruma pa dalje...
treba dino uzivat i uzivaj dokle god mozes jer sutra te mozda a ni mene nece bit.
ovi sto moralisu i pametuju ostavi ih po strani furaj svoje i to je to.

nas'o si na pogresnom mjestu da se izrazis posto ti je ovdje sve elitna inteligencija, savrseno proracunatih, megainteligentnih superprofinjenih ljudi kojima je eto cevap - nako nesto nisko i odvratno jerbo su svi iz ministarskih gladila poispadali...

bljak. :oops: :x :evil:
ahuseino

#307 Re: Mladi u dijaspori i njihove muke

Post by ahuseino »

cucamonga wrote:... posto ti je ovdje sve elitna inteligencija, savrseno proracunatih, megainteligentnih superprofinjenih ljudi...
... Koji ne znaju rahatli bacit 2KG cevapa na rostilj i okupit' se na planini uzivajuci u jednostavnim stvarima. :-)
I koji pojma nemaju kako je njima tamo dok Him MI ne kazemo.
:wink:
vox-populi

#308 Re: Mladi u dijaspori i njihove muke

Post by vox-populi »

@DinoZe

neces vjerovatni ali nismo svi u dijaspori na minimalcu pa da nam ostane 200€ ciste love mjesecno sa kojom moramo da se "patimo". I opet neces vjerovati, ali i na Zapadu ima i mesa i rostilja, i pazi sada, niti je zabranjeno rostiljati niti se od posla ne moze stici.

Kada malo izadjes iz te konstrukcije dijaspora=pidzama+radno odijelo, mozda ces skontati sta ti se ovdje pokusava reci.
A mozda i ne.

Uglavnom, ja se ne moram "taliti" po cvaju da bih do Makarske dobacio, mogu rahat sjest u avion i za male pare dobaciti bilo gdje u Evropi.
ahuseino

#309 Re: Mladi u dijaspori i njihove muke

Post by ahuseino »

DinoZe wrote: Da rahatluk je malo raditi i uzivati u zivotu. A ne samo raditi i traziti sve vise i vise. Zato pisem treba se vratiti malim stavrima koje cine zivot, a u to spada rostilj, zafrkancja po planinama i moru, druzenje, pecanje itd.
Na zapadu je tesko da to mozes, jer sa malo para nemozes puno uzivati. Nego treba odraditi 40-50 sati sedmicno, pa platiti kredite,kirije itd. Na kraju ostane mozda 200EUR za ustediti. A vrijeme protracio na poslu.
Ja mozda mogu malo vise palamuditi jer mi je financijska strana stabilna, ali kada se stekne to stanje sto se tice financija i covijek nadze mir u sebi onda se zadovoljava malim stvarima. Poenta onoga sto sam htio da kazem je da sa malo para u Bosni mozes biti jako sretan i imas ljude sa kojima to sve mozes podijeliti, dok je na zapadu to tesko.Trka za novcem je cudo.

BTW I ja radim,kao privatnik ali razlika je u tome da sam psihicki dosao u to stanje da radim samo onoliko koliko mi je potrebno da zivim bez nekih posebnih prohtijeva koji fakticki covjeku ni ne trebaju.
Rahatluk je subjektivan. Malo ili puno - je relativno i individualno. Nekoga taj posao cini stretnim (vjerovali ili ne, postoji i ovo) a sa palamudzenje i prdoklacenje se sigurno MOZE naci vrijeme.
Krediti i kirije kao i prohtjevi su stvar izbora, bitno je da se moze, a hoce li se - je do tebe (vise ili manje - stvar drustvene sredine i njenog omogucavanja licnog potencijala).

Odakle ti znas sta i kako se moze na zapadu, osim rekla kazala?
Ako si probo po anije islo, daj podijeli pa da ti kazem gdje si pogrijesio.
radenska

#310 Re: Mladi u dijaspori i njihove muke

Post by radenska »

Aman, Boze sacuvaj svakakvih komentara. Po meni je sreca tamo gdje su ti najblizi, s kim se cujes svaki dan, s kim provodis praznike, progovoris koju. Svaka zemlja ima svojih mana ali ja se vala ni za 1000$ vise ne bih preselila u neku drugu zemlju (sad sam u Bosni). Barem mogu kupiti pola kg kahve i s mamom i babom sjesti u basti i provesti popodne koje se ne moze platiti, a ne da za Bajram radim i cujem se s njima preko Skajpa.
vox-populi

#311 Re: Mladi u dijaspori i njihove muke

Post by vox-populi »

DinoZe wrote:
vox-populi wrote:@DinoZe

neces vjerovatni ali nismo svi u dijaspori na minimalcu pa da nam ostane 200€ ciste love mjesecno sa kojom moramo da se "patimo". I opet neces vjerovati, ali i na Zapadu ima i mesa i rostilja, i pazi sada, niti je zabranjeno rostiljati niti se od posla ne moze stici.

Kada malo izadjes iz te konstrukcije dijaspora=pidzama+radno odijelo, mozda ces skontati sta ti se ovdje pokusava reci.
A mozda i ne.

Uglavnom, ja se ne moram "taliti" po cvaju da bih do Makarske dobacio, mogu rahat sjest u avion i za male pare dobaciti bilo gdje u Evropi.
Super za tebe i drago mi je da je tako, naravno da ima ljudi koji zarade i malo vise od prosijeka, ali nazalost nisu velicina.
Samo sto je kod vecine dijaspore onako kako si sam opisao pidzama-posao. I onda ono kukanje kako je sve skupo kada dodzu u Bosnu.
A i ti palamudis puno, dosao u Minhen prije par godina i mislis da su ostali svi neupoznati sa situacijom. Moras malo bolje procijeniti sagovornika :D
Burazeru moj, to sto par godina zivim u Minhenu ne znaci da nigdje drugo nisam zivio, ima jos gradova po Evropi, osim Minhena.

Vjerujem da si stekao sliku kako se vecina dijaspore zali. Medjutim, moras malo pogledati profil tih ljudi koji se zale. Pisao sam negdje na jednoj temi, ja jos nisam naisao na doktora, magistra ili generalno osobu sa VSS koja radi u svojoj struci i istovremeno se zali. Sa druge strane, ta zadovoljnija grupa dijasporaca ne osjeca potrebu da se u BiH identifikuju kao dijaspora, pa vrlo cesto i nemas pojima da se radi o nekome ko zivi vani.

Na kraju, nisam siguran da je baustelaca i cistaca vise od informaticara, doktora, medicinski sestara. A ti si izgleda svoje misljenje formirao na osnovu ovih prvih. Izvini ako grijesim.
dr.Gonzo

#312 Re: Mladi u dijaspori i njihove muke

Post by dr.Gonzo »

Super za tebe i drago mi je da je tako, naravno da ima ljudi koji zarade i malo vise od prosijeka, ali nazalost nisu velicina.
Samo sto je kod vecine dijaspore onako kako si sam opisao pidzama-posao. I onda ono kukanje kako je sve skupo kada dodzu u Bosnu.
A i ti palamudis puno, dosao u Minhen prije par godina i mislis da su ostali svi neupoznati sa situacijom. Moras malo bolje procijeniti sagovornika
Mislis da stanovnici BiH, koji rade takve fizicke poslove (ala gradjevina), kod nas zive u rahatluku?
Takvi kod nas cesto ne znaju kad, i hoce li doci plata...
jutarnji

#313 Re: Mladi u dijaspori i njihove muke

Post by jutarnji »

radenska wrote:Svaka zemlja ima svojih mana ali ja se vala ni za 1000$ vise ne bih preselila u neku drugu zemlju (sad sam u Bosni).
Pa sad, mora se priznati da si jako skromna.
radenska wrote:Barem mogu kupiti pola kg kahve i s mamom i babom sjesti u basti i provesti popodne koje se ne moze platiti, a ne da za Bajram radim i cujem se s njima preko Skajpa.
:lol: ...ima i ovog.
jefferson

#314 Re: Mladi u dijaspori i njihove muke

Post by jefferson »

DinoZe wrote:Nekom se moze, a nekom ne, samo treba imat alkaselcer tu neDze.

Da rahatluk je malo raditi i uzivati u zivotu. A ne samo raditi i traziti sve vise i vise. Zato pisem treba se vratiti malim stavrima koje cine zivot, a u to spada rostilj, zafrkancja po planinama i moru, druzenje, pecanje itd.
Na zapadu je tesko da to mozes, jer sa malo para nemozes puno uzivati. Nego treba odraditi 40-50 sati sedmicno, pa platiti kredite,kirije itd. Na kraju ostane mozda 200EUR za ustediti. A vrijeme protracio na poslu.
Ja mozda mogu malo vise palamuditi jer mi je financijska strana stabilna, ali kada se stekne to stanje sto se tice financija i covijek nadze mir u sebi onda se zadovoljava malim stvarima. Poenta onoga sto sam htio da kazem je da sa malo para u Bosni mozes biti jako sretan i imas ljude sa kojima to sve mozes podijeliti, dok je na zapadu to tesko.Trka za novcem je cudo.

BTW I ja radim,kao privatnik ali razlika je u tome da sam psihicki dosao u to stanje da radim samo onoliko koliko mi je potrebno da zivim bez nekih posebnih prohtijeva koji fakticki covjeku ni ne trebaju.
E moj Dino, i zivot na zapadu je od individuue do individue.
Meni je recimo SUPER! Ja zivim u BiH 2-3 mjeseca godisnje, a sigurno u toj AmeriKi raspalim sedmicno vise rostilja nego ti (ako ti je vec to mjerilo) i to sa znas kojim merakom? strava!!!! I to opet sa nasi ljudima (nisu dijasporasi nego tu zive po godinu, nebitno iz kojih razloga, iz cijele bivse Yu).
Onda, ja na posao dolazim oko 10, mozda 9 ali mozda i 11, jbg, nisam onaj sto kuka oko skolovanja pa se skolovo pa sad mogu tako. Petak? Florida, Destin, 3 dana, prjatelj ima kucu na plazi (bukvalno), Romeo & Juliet cigare, Johnnie Walker i sl, i slusam more, a zaradjujem normalno, cak i ispod prosjeka jer jos nisam doktorirao.
Znaci, gledaj jednu stvar, sve je kako sebi organizujes zivot. Ako se zatvoris u nasu zajednicu, to si za psihijatrije za 10g, jer svi kukaju, ne zato sto im je tesko, nego da ih drugi sazaljevaju. To je neka nasa dusevna hrana.
Medjutim, razlika izmedju zapada i BiH je kada dodju u pitanje neke druge stvari a ne rahatluk. Zdravstvo, skolstvo, pravna zastita itd. E tu su razlike prave. Lako je rahatlucit dok si zdrav i prav, sta kad ti zatreba vrhunska zdravstvena njega? Sta kad dijete pokaze izuzetan talenat? Sta kad se trebas pozvat na pravnu drzavu?
Lako je ispec 2kg cevapa jaro moj....
jutarnji

#315 Re: Mladi u dijaspori i njihove muke

Post by jutarnji »

jefferson wrote:sta kad ti zatreba vrhunska zdravstvena njega?
Ostalo manje vise ok, a ovo, e pa nista, ako nemas kvalitetno osiguranje i brdo para, najbolja
opcija je da te zgazi kamion.
ahuseino

#316 Re: Mladi u dijaspori i njihove muke

Post by ahuseino »

DinoZe wrote: Ja sam malo starija generacija, probao i uspio. Prosirio posao na BiH i preselio se u BiH, naravno poslovno svakih malo u Minhenu. Zavrsena Njemacka skola, osnovna,sredna i visa. Vrlo dobro poznajem obadva svijeta i isto tako trcao za novcem, dok nisam vidio neke stvari u zivotu. Danas presretan, kada u Ze u 14:00h nazovem prijatelja i kazem mu de iz svoga kafica ponesi gajbu pive, ja cu uzeti nekih cevapa pa hajmo malo pored rijeke zabaciti udicu.
A raja u Minehnu,kada dodzem ponedjeljkom i zovnem ih oko 12:00h hajmo malo sjesti popiti nesto, onda je izgovor jao nemogu ja izaci sa posla itd.
Izvinucu ti se unaprijed ako si stariji (a mozda i nisi), ali ovo sto govoris - nidze veze. Jer ako si pricao o onome "MOZE LI SE?", ti si dokaz da se moze, ali nisi norma, ni tamo ni ovdje. Tako sam ti i ja dokaz da se moze i vamo, pa recimo mene da zovnes, ovisno o raspolozenju, ja bih MOGAO, i to OVDJE!!!, od posla naletit'. Ne trcim za parama a zivotni balans mi je garancija srece. Familija mi je tu i drustvo. Skoro svaki vikend se zapijemo sa Bosanskim drustvom (koje garantujem nije manje nego tvoje), pa mi nostalgija nije nesto velika. Finansijki se takodze moze. Moze se recimo imati 6 sedmica placenog odmora, moze se imati pristojna plata, moze se baviti sportom u po bijela dana!!! :-) po 3-4 puta sedmicno, moze se raditi 40 sati sedmicno (nekom samo, nekom puno, meni taman), moze se biti sretan sa onim sta radis i da svaki dan imas izazove pa nikad nije dosadno. Ako sreca s poslom izlapi, moze se naci drugi. Moze se putovati u inostransto vise puta godisnje, i ako prahne navrnut' do Matice. Moze se ici i na more i na skijanje. I vjerovo ili ne, moze se sve ovo IZBALANSIRANO.

Sve se moze kad se hoce. To apropo onog "MOZE LI SE?" - a kod ovog, pitanje je gdje su vece sanse da se moze i ovo tvoje i ovo moje - tamo ili ovdje?

A ako cemo raspravljati o prosjeku (a ovo su dvije razlicite stvari koje ti mijesas), e onda ni to sto ti mozes ni to sto ja mogu nece biti norma, nego pitanje postaje sta je prosjek? Koliko si ti kazalo prosjeka u svom drustvu, a koliko sam ja? Ja recimo sumnjam da bi ja imao mogucnosti da ostvarim ono za sta imam ambicije u tvojoj socijalnoj sredini. Moj odlucujuci faktor svakako ne bi bio - mogu li trknut' u po bijela dana na rostilj sa 2KG cevapa, vec da li mogu raditi ono sto zelim, kako; sta mogu napraviti od sebe, i mogu li ostaviti traga na ovoj planeti?

Kontam ja tebe sta ti govoris s tim "raditi puno ili malo", ono sto ne uzimas u obzir je da se i ovdje moze raditi koliko se hoce (a da li se u Matici ljendohani ako se ne mora - cu ostaviti da odgovorite vama maticarima koji bolje znate), samo posto posla ima, ljudska psiha je takva da pohlepa preuzme. Posto su prohtjevi stvar izbora ne potrebe, onda ne mozes reci da se na zapadu mora raditi puno, nego da se radi puno jer ti se hoce. A ako si zaglavio u poslu koji je slabo placen ili ti se ne svidja, i za to ima lijeka, i tamo i ovdje.
Last edited by ahuseino on 16/08/2011 17:19, edited 1 time in total.
ladyblue18
Location: You don't have to like me, I'm not a facebook status

#317 Re: Mladi u dijaspori i njihove muke

Post by ladyblue18 »

DinoZe wrote:
Procitao sam ja to i vrlo dobro razumio, sto sam ja tebi htio da kazem je to da se treba vratiti osnovnim i malim stvarima. Ti kroz svoj post ostavljas na mene dojam da puno vanjskih elementa utice na tebe i tvoj zivot. Zar nije bit toga svega da napravis samoj sebi da ti je lijepo a ne da se trujes kao sto si ti gore sama navela npr. vjestima o raspadu zemlje. Tako ja makar radim sa svojim drustvom i vjeruj da sekunde nisam pomislio na raspad zemlje i neke druge gluposti na koje svakako nemam uticaja. A kada mi doze rodbina iz Njemacke zalim ih, jer ljudi fakat samo rade. Kod nas se za male pare moze provesti a da sirotinje ima, to niko ne spori. Zato im ona narodna: para na paru a us na fukaru. Svako sebi drustvo trazi sa kojim moze nesto poduzeti. Eh sada neka svako sam sebi izabere gdje i kako mu je nabolje. Sto se tice ljudi koji misle na povaratak, oni trebaju dobro razmisliti dali su spremi da plivaju medzu nama i da prave poslove ovdje. Svako ko nema dovoljno novca i ideju za biznis, neka se ne vraca.
Ziv ti meni bio ja nisam nigdje pisala o sebi vec o stanju u drzavi generalno kakvo vlada. :wink:

A rahatluk je velikom dijelu stanovnistva puno vise od rostilja, neko gleda malo dalje od toga, ti si rahat sa rostiljem i super, ali shvati da ona izreka "ovdje ni lokum nije rahat" nije tek tako nastala.
Sto se tice Makarske i rahatluka...strasan merak kad odes negdje a on te optuzi da mu pisas u more i zauzimas mjesto, ali kao sto rekoh svakome njegovo.

A prica kako se na zapadu samo radi i radi i radi tj. pidzama-odijelo je toliko vise izlizana da ne vrijedi o njoj diskutovati. Koliko se radi ovdje toliko se radi i vani, koliko se ovdje ima vremena za odmor i razonodu mozda ga tamo negdje ima i vise, koliko nasi radnici provode za vrijeme radnog vremena vrijeme ovdje na forumu isto toliko ga i nasa dijaspora provodi...i sad eto treba i dalje vjerovati kako na zapadu postoji samo pidzama i odijelo. :D
A vjerujem da uzivaju vise nego sto ce prosjecan Bosanac ikada sa cetvreroclanom porodicom u kojoj samo on radi i ima platu od 800 KM kolika je prosjecna. E takvog covjeka (a takvih je najvise) treba pitati imal on ovdje rahatluka.
jefferson

#318 Re: Mladi u dijaspori i njihove muke

Post by jefferson »

jutarnji wrote:
Ostalo manje vise ok, a ovo, e pa nista, ako nemas kvalitetno osiguranje i brdo para, najbolja
Ma nemoj :D
♥ Julianna ♥

#319 Re: Mladi u dijaspori i njihove muke

Post by ♥ Julianna ♥ »

tech10 wrote:I ovi ovdje kada kake su vrlo relaxed, bezbeli snaha ne kupi iza njih nego ja ugazim punom nogom. :-)
A da vidiš tek minskog polja Alejom prema Vrelu Bosne :lol:
jutarnji

#320 Re: Mladi u dijaspori i njihove muke

Post by jutarnji »

jefferson wrote:
jutarnji wrote:
Ma nemoj :D
Dobro, mos` i kod hodze, mozda zapis pomogne. :D
ladyblue18 wrote:A prica kako se na zapadu samo radi i radi i radi tj. pidzama-odijelo je toliko vise izlizana da ne vrijedi o njoj diskutovati.
Na zalost, ovo je prica vecine nasih napacenih :D iseljenika.
tech10

#321 Re: Mladi u dijaspori i njihove muke

Post by tech10 »

Gray wrote:
tech10 wrote:Jebe me sto mi je sin bas negdje tih godina i sto se kao fol integrisao u novu sredinu pa ozhenio Amerikanku umjesto jednu od Lejli pa imam osjecaj da mi je snaha alien. Ne mogu ni kahvu sa njom popiti ko chojk. Ko da je brod moje sudbine udario u santu leda. Jebe me i Titanik i turbulentan let preko okeana.

Sin ti je ozenio koga je on htio, to sto tebi ne odgovara... jebi ga, ni ne pita se tebe ;)
Nemoj mi sjedati na muku. :( Tako ni ja nisam slusao svoje kada su mi govorili: Uzmi, sine, neku nashe gore list, a ja pravke naletio na nakvu Gorazhdanku, rasla kao mala sa rahmetli joj nenom pa govori nekim arhaichnim jezikom, nista je vishe ne razumijem. Jebe me kada mi prica nesto "na paracheske". :D
radenska

#322 Re: Mladi u dijaspori i njihove muke

Post by radenska »

Barem govori kakav god bosnaski. Smijesno mi sad po gradu tih dijasporaca, masovno ih policajci zaustavljaju, tacno ce ih polovina poginuti na odmoru u Bosni. Pa nije ovo Fromula
sanaman

#323 Re: Mladi u dijaspori i njihove muke

Post by sanaman »

ubi bene, ibi patria :D

meni je samo zao sto velika, ali velika vecina nasih ljudi nema mogucnost da prosiri svoje vidike. Da prodje zapadom itd. ne na godisnji ili posjetu, vec da zivi i radi pa uporedi sa onim sto je imao u BiH i da za sebe donese zakljucak.

Mozemo do sutra raspravljati gdje je bolje (po meni objektivna kategorija) i ljepse (subjektivno)...svakom njegovo.

Svako ko tvrdi da je bolje u BiH nije realan. Koliko god je tesko nekom vani, sto zbog posla ili neceg drugog, opet mu je 100 puta lakse nego onom u BiH.

Pitajte nekog iz manje sredine u BiH kada mu ljekar zatreba ili magnetna rezonanca??? Naveo sam ekstreman primjer, namjerno iz prostog razloga samo da se vide mogucnosti "truhlog" i kapitalistickog zapada na kojem je takoooo tesko :D

Tako da samo realno :D

P.S a mozda bi bilo posteno uvesti kategoriju mijenjam boravak na zapadu za boravak u BiH. Vjerujem da bi usrecili dosta ljudi. Patriotizam, ovo i ono na jednu stranu...treba zivjeti :-D
Jack Be Nimble

#324 Re: Mladi u dijaspori i njihove muke

Post by Jack Be Nimble »

jutarnji wrote:
ladyblue18 wrote:A prica kako se na zapadu samo radi i radi i radi tj. pidzama-odijelo je toliko vise izlizana da ne vrijedi o njoj diskutovati.
Opet rade oni koji su dosli haman samo sa osnovnom skolom iz Bosne. Ja njih opet puno cjenim, jer od kako su napustili BiH samo rade po dva ili tri posla dnevno, muz i zena, ali zato omogucuju svojoj djeci da odu u najjace univerzete sirom Amerike. Moji starci su zavrsili kod nas faxove, tako da su stalno radili standardno 9-5. Ja ih cekao kod kuce sa spremnim mesom, rostiljem, kukuruzima, itd i pravac park na rostilj. I kada sam u 16toj dobio vozacku, vozio starog na posao, pa onda u 4 opet po njega i pravac na rijeku u ribolov. Istina je kada bi dosla zima da bi moj stari poceo kukati da ode na posao u toku noci da se vrati u toku noci. Al' sta mu ja mogu nije sebi znao iskoristiti cari zime, ja jedva ceako 3 sata i sa posla na nocno skijanje, svaku noc. Rahatluk nad rahatlukom.
ahuseino

#325 Re: Mladi u dijaspori i njihove muke

Post by ahuseino »

Jack Be Nimble wrote:
jutarnji wrote:
Opet rade oni koji su dosli haman samo sa osnovnom skolom iz Bosne. Ja njih opet puno cjenim, jer od kako su napustili BiH samo rade po dva ili tri posla dnevno, muz i zena, ali zato omogucuju svojoj djeci da odu u najjace univerzete sirom Amerike. Moji starci su zavrsili kod nas faxove, tako da su stalno radili standardno 9-5. Ja ih cekao kod kuce sa spremnim mesom, rostiljem, kukuruzima, itd i pravac park na rostilj. I kada sam u 16toj dobio vozacku, vozio starog na posao, pa onda u 4 opet po njega i pravac na rijeku u ribolov. Istina je kada bi dosla zima da bi moj stari poceo kukati da ode na posao u toku noci da se vrati u toku noci. Al' sta mu ja mogu nije sebi znao iskoristiti cari zime, ja jedva ceako 3 sata i sa posla na nocno skijanje, svaku noc. Rahatluk nad rahatlukom.
Izmisljas :mrgreen:
Post Reply