mjesto prebivalista i vozacka dozvola
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- plucna mahramica
#1 mjesto prebivalista i vozacka dozvola
Naime, vec sam jednom mijenjao mjesto prebivalista a nisam mijenjao vozacku (da li trebam?) a sada bih opet da se vratim na staro mjesto prebivalista i polazem za A kategoriju... Da li trebam jos nesto uraditi da izvedem ovu 'transakciju'? Takodjer, usput ako neko zna, ukoliko promijenim mjesto prebivalsita, da li mi vazi pasos (i ostali dokumenti)?
- plucna mahramica
#2 Re: mjesto prebivalista i vozacka dozvola
Ako se sada vratim na staro mjesto prebivalista, moram li mijenjati vozacku (istu nisam promijenio prvi put)?
- bijela
#3 Re: mjesto prebivalista i vozacka dozvola
važi, bila tema o tome, @zelenašica saznalaplucna mahramica wrote:Takodjer, usput ako neko zna, ukoliko promijenim mjesto prebivalsita, da li mi vazi pasos (i ostali dokumenti)?
- plucna mahramica
#4 Re: mjesto prebivalista i vozacka dozvola
Pa eto taj gore iznad rece da mi vozacka ne vazi...
Mozes li pokusati naci tu temu... Hvala unaprijed.
- daxon
#5 Re: mjesto prebivalista i vozacka dozvola
Ukoliko ti je lična izdata u nekom drugom kantonu, a želiš da polažeš vozački ispit određene kategorije u npr. sarajevskom kantonu, mora proći najmanje 6 mjeseci od dana prijavljivanja do polaganja vozačkog,
dakle, u kantonu u kojem želiš polagati moraš imati prijavljen neprekidan boravak od minimum 6 mjeseci.
Bar je tako što se tiče SA kantona.
dakle, u kantonu u kojem želiš polagati moraš imati prijavljen neprekidan boravak od minimum 6 mjeseci.
- bijela
#6 Re: mjesto prebivalista i vozacka dozvola
izvoli,plucna mahramica wrote:Pa eto taj gore iznad rece da mi vozacka ne vazi...![]()
http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... =1&t=87882
- plucna mahramica
#7 Re: mjesto prebivalista i vozacka dozvola
Nego sta? Ako nisam promijenio dokument a trebam, valjda to znaci da nije validan dok ne promijenim?
- plucna mahramica
#8 Re: mjesto prebivalista i vozacka dozvola
Nisam u drugi dio grada nego drugi kanton... samo bi jos trebalo da u istom gradu treba mijenjati dokumente 
- poznanik
#9 Re: mjesto prebivalista i vozacka dozvola
Je li ovaj uslov propisan odlukom kantonalnih vlasti ili državnim zakonom o bezbjednosti saobraćaja?daxon wrote:Ukoliko ti je lična izdata u nekom drugom kantonu, a želiš da polažeš vozački ispit određene kategorije u npr. sarajevskom kantonu, mora proći najmanje 6 mjeseci od dana prijavljivanja do polaganja vozačkog,
- plucna mahramica
#10 Re: mjesto prebivalista i vozacka dozvola
Ne, nisam jos uvijek... Razmisljao sam o tome jer mi je lakse polagati tamo, odnosno jeftinije (ne bih morao platiti casove), ali ako moram cekati 6 mjeseci...kakavdanakneiskustvu wrote:plucna mahramica wrote:Nisam u drugi dio grada nego drugi kanton... samo bi jos trebalo da u istom gradu treba mijenjati dokumente
i sad si se vratio na staro mjesto stanovanja,koliko sam shvatio,ako je tako a nisi mijenjao dokumente,onda ti vozačka važi,validna je
- KatarinaKosaca
- Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova
#11 Re: mjesto prebivalista i vozacka dozvola
Mislim na državnom jer su mene vlasti PC (policajci) skoro upozorili da me kao ne kazne, jer mi je prometna na jednu adresu, a vozačka na drugu. Dva kantona konkretno.poznanik wrote:Je li ovaj uslov propisan odlukom kantonalnih vlasti ili državnim zakonom o bezbjednosti saobraćaja?
- poznanik
#12 Re: mjesto prebivalista i vozacka dozvola
Postoji legalna mogućnost na adresu prebivališta i adresu boravišta, bez obzira bile adrese iz oba entiteta ili u različitim kantonima.KatarinaKosaca wrote:Mislim na državnom jer su mene vlasti PC (policajci) skoro upozorili da me kao ne kazne, jer mi je prometna na jednu adresu, a vozačka na drugu. Dva kantona konkretno.poznanik wrote:Je li ovaj uslov propisan odlukom kantonalnih vlasti ili državnim zakonom o bezbjednosti saobraćaja?
Mislio sam da @daxon zna napamet odgovor, meni lijeno čitati, ali mi nelogično da kantonalni zakonodavci mogu propisati sličnu diskrimirajuću odluku. Koji je stvarni razlog za protok 6 mjeseci, zašto ne odmah...
- plucna mahramica
#13 Re: mjesto prebivalista i vozacka dozvola
Eh sta je sve u ovoj zemlji nelogicno... mene ne cudi, mada ne bih volio da je tako.
Glupo mi je i sto se mora vozacka mijenjati nakon promjene licne, ali to je vjerovatno problem do njih jer nisu uvezani pa se snalaze.
Glupo mi je i sto se mora vozacka mijenjati nakon promjene licne, ali to je vjerovatno problem do njih jer nisu uvezani pa se snalaze.
- poznanik
#14 Re: mjesto prebivalista i vozacka dozvola
Iz Pravilnika o vozačkoj dozvoli BiH:plucna mahramica wrote:Eh sta je sve u ovoj zemlji nelogicno... mene ne cudi, mada ne bih volio da je tako.
Zamjena vozacke dozvole vrši se u slučajevima upisa nove kategorije ili podkategorije, promjene bilo kojeg podatka sadržanog u vozačkoj dozvoli, te u slucaju njenog oštecenja, dotrajalosti ili nestanka.
Bitni podaci sadržani na prednjoj strani i poleđini vozačke dozvole, koji su promjenjivi i zbog kojih je obavezna zamjena (izdavanje nove) vozačke dozvole:
- prezime, ime, datum i mjesto rođenja, datum izdavanja, rok važnosti vozačke dozvole, naziv organa koji je izdao vozacku dozvolu, serijski broj, općina prebivališta, odnosno boravišta i oznaka kategorije ili podkategorije za koju važi vozačka dozvola...
- daxon
#15 Re: mjesto prebivalista i vozacka dozvola
Moj post je bio vezan za polaganje vozačkog ispita, naime, radi se o tome da ne možeš pristupiti upisu u auto školu i polaganju vozačkog ispita bilo koje kategorije ako nemaš prijavljen boravak minimalno 6 mjeseci u mjestu u kojem želiš polagati vozački ispit.poznanik wrote:Mislio sam da @daxon zna napamet odgovor, meni lijeno čitati, ali mi nelogično da kantonalni zakonodavci mogu propisati sličnu diskrimirajuću odluku. Koji je stvarni razlog za protok 6 mjeseci, zašto ne odmah...
Konkretno, ako neko npr. doseli iz Zenice u Sarajevo, ne može polagati vozački ispit u Sarajevu dok ne prođe 6 mjeseci od dana kad je prijavio mjesto boravka na adresi u Sarajevu.
Da li ovo važi za ostale kantone, nisam siguran ali je u sarajevskom tako, također ne znam da li je ova odredba kantonalna, federalna ili državna.
- poznanik
#16 Re: mjesto prebivalista i vozacka dozvola
Da, provjerićemo nekako...hvala.daxon wrote:Moj post je bio vezan za polaganje vozačkog ispita, naime, radi se o tome da ne možeš pristupiti upisu u auto školu i polaganju vozačkog ispita bilo koje kategorije ako nemaš prijavljen boravak minimalno 6 mjeseci u mjestu u kojem želiš polagati vozački ispit.poznanik wrote:Mislio sam da @daxon zna napamet odgovor, meni lijeno čitati, ali mi nelogično da kantonalni zakonodavci mogu propisati sličnu diskrimirajuću odluku. Koji je stvarni razlog za protok 6 mjeseci, zašto ne odmah...
Konkretno, ako neko npr. doseli iz Zenice u Sarajevo, ne može polagati vozački ispit u Sarajevu dok ne prođe 6 mjeseci od dana kad je prijavio mjesto boravka na adresi u Sarajevu.
Da li ovo važi za ostale kantone, nisam siguran ali je u sarajevskom tako, također ne znam da li je ova odredba kantonalna, federalna ili državna.
- shlauf
#17 Re: mjesto prebivalista i vozacka dozvola
Neka ti vrate "staru" vozačku.plucna mahramica wrote:![]()
Ako se sada vratim na staro mjesto prebivalista, moram li mijenjati vozacku (istu nisam promijenio prvi put)?
Aleeee aleeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee
- sarajlija_ba
#18 Re: mjesto prebivalista i vozacka dozvola
Ukratko, sve ti uvijek mora biti na istoj adresi...vozačka, lična i pasoš.plucna mahramica wrote:![]()
- plucna mahramica
#19 Re: mjesto prebivalista i vozacka dozvola
Ja mislio mi rijesili da pasos ne mora...
- JOINT_1921
- Vozim: odlično
#20 Re: mjesto prebivalista i vozacka dozvola
Pozdrav,
ako moze jedno pitanje, kontam da bi mozda neko mogao znati odgovor... Ako mi je licna prijavljena u Sarajevu, a vozacka u Zenici, a saobracajni prekrsaj sam napravio u Sarajevu i kazna mi je dosla na sarajevsku adresu (da moram predati vozacku na mjesec dana), gdje trebam predati vozacku dozvolu, u MUP Sarajevo, ili MUP Zenica? Jos mi nije dosla obavijest gdje trebam predati vozacku a proslo je skoro 2 mjeseca a htio bih sto prije da predam vozacku...
Hvala
ako moze jedno pitanje, kontam da bi mozda neko mogao znati odgovor... Ako mi je licna prijavljena u Sarajevu, a vozacka u Zenici, a saobracajni prekrsaj sam napravio u Sarajevu i kazna mi je dosla na sarajevsku adresu (da moram predati vozacku na mjesec dana), gdje trebam predati vozacku dozvolu, u MUP Sarajevo, ili MUP Zenica? Jos mi nije dosla obavijest gdje trebam predati vozacku a proslo je skoro 2 mjeseca a htio bih sto prije da predam vozacku...
Hvala
- JOINT_1921
- johntra
- JOINT_1921
#23 Re: mjesto prebivalista i vozacka dozvola
Izvini, da li je to 100% jer mi je kazna dosla na sarajevsku adresu i prekrsaj je nacinjen u Sarajevu? Hvala
- johntra
#24 Re: mjesto prebivalista i vozacka dozvola
Mislim da jeste, jer vozačka se predaje tamo gdje je izvađena, bez obzira na CIPS prijavu...prijava ti je stigla na sarajevsku adresu, jer oni prijave šalju prema CIPS prijavi, a mjesto prekršaja i nije bitno, da si to napravio u Doboju, opet bi ti stigla na sadašnju adresu...ukoliko imaš negdje u blizini CIPS, svrati i provjeri, ali mislim da ti Zenica ne gine...