Na ciju zalost se vratio ko?Šunj wrote:Koridor ne postoji, postoji samo Distrikt Brcko, a ovo nije '92, nego 2015 godina.kamen spoticanja wrote:Vidis dobro si...a tu koridorŠunj wrote:U Brckom ima puno praznih kuca a nema kupaca!
Na vasu zalost vratili smo se!
MJEŠTANI KISELJAKA ZABRINUTI ZBOG DOLASKA ARAPA
- kamen spoticanja
#401 Re: MJEŠTANI KISELJAKA ZABRINUTI ZBOG DOLASKA ARAPA
- Danguba
#402 Re: MJEŠTANI KISELJAKA ZABRINUTI ZBOG DOLASKA ARAPA
Ovo je patka od pocetka.
Nece niko u Kiseljak pa ko vele, mozda ovi trznu.
Nesto se susjedima zuri na jug.
Nece bobanovo i suskovo nigdje pobjeci.
...ali cemu sve to.
Nece niko u Kiseljak pa ko vele, mozda ovi trznu.
Nesto se susjedima zuri na jug.
Nece bobanovo i suskovo nigdje pobjeci.
Last edited by Danguba on 31/01/2015 22:48, edited 1 time in total.
-
daddy-kool
#403 Re: MJEŠTANI KISELJAKA ZABRINUTI ZBOG DOLASKA ARAPA
Ja opet vidim situaciju da su mnogi od njih odlično uspjeli u privredi, društvenoj poziciji, politici, tj ljudi su se odlično integrisali. Kandidat za člana predsjedništva nam je doseljenik iz CG, mnoštvo biznismena, profesora, ljekara iz Sandžaka, Kosova, Albanije itd itd. Za sve njih je BiH - land of opportunity. Gdje bi još u Evropi ti ljudi mogli društveno uspjeti na taj način?hAZNADAR wrote:Sudeci kako su se Sandzaklije integrisale koji su istog jezika, sa istog kontinenta,.. kako su prihvaceni od strane domacih i koliko popularni,....
ima razloga za zabrinutost u pitanju Arapa.
- insomnia78
#404 Re: MJEŠTANI KISELJAKA ZABRINUTI ZBOG DOLASKA ARAPA
Na taj nacin, nacin na koji su oni uspjeli, dobro, vecina njih, u Jevropi nigdjedaddy-kool wrote:Ja opet vidim situaciju da su mnogi od njih odlično uspjeli u privredi, društvenoj poziciji, politici, tj ljudi su se odlično integrisali. Kandidat za člana predsjedništva nam je doseljenik iz CG, mnoštvo biznismena, profesora, ljekara iz Sandžaka, Kosova, Albanije itd itd. Za sve njih je BiH - land of opportunity. Gdje bi još u Evropi ti ljudi mogli društveno uspjeti na taj način?hAZNADAR wrote:Sudeci kako su se Sandzaklije integrisale koji su istog jezika, sa istog kontinenta,.. kako su prihvaceni od strane domacih i koliko popularni,....
- mk ultra
- Grijem se na: Ugalj
- Vozim: Bahato
- Horoskop: Maćak
-
daddy-kool
#406 Re: MJEŠTANI KISELJAKA ZABRINUTI ZBOG DOLASKA ARAPA
Pazi, imaš ti te iseljeničke zajednice po čitavjo Evropi već dobrih 50-tak godina. Koliko su dali ljekara, sudija, dekana, političara, itd. Ne može sve biti ni do tih imigranata, gdje je to evropsko obrazovanje i prilike za društveni uspjeh?insomnia78 wrote:
Na taj nacin, nacin na koji su oni uspjeli, dobro, vecina njih, u Jevropi nigdje
- insomnia78
#407 Re: MJEŠTANI KISELJAKA ZABRINUTI ZBOG DOLASKA ARAPA
Nisam ni rekao da jeste, to je normalnodaddy-kool wrote:Pazi, imaš ti te iseljeničke zajednice po čitavjo Evropi već dobrih 50-tak godina. Koliko su dali ljekara, sudija, dekana, političara, itd. Ne može sve biti ni do tih imigranata, gdje je to evropsko obrazovanje i prilike za društveni uspjeh?insomnia78 wrote:
Na taj nacin, nacin na koji su oni uspjeli, dobro, vecina njih, u Jevropi nigdje
Mi pricamo o ljudima koji su dosli prije dvadeset godina, neki i skoro i "uspjeli" u Bosni
A posebno je interesantan slucaj "predsjednickog kandidata"
-
hAZNADAR
#408 Re: MJEŠTANI KISELJAKA ZABRINUTI ZBOG DOLASKA ARAPA
Uspjeli jesu ali tesko da su se integrisali. Uspjeli su jer pomazu jedni druge i realno govoreci vece sanse za posao, stan, .. ima svjezi doseljenik iz Sjenice negoli rodjeni Sarajlija, demobilisani borac,... To je jedan zatvoreni svijet koji se druzi uglavnom samo sa svojima i poprilicno se distancira od bosnjacke kulture i stila zivota u BiH. Licno ih poznajem vise i svi nas Bosance i Hercegovce posmatraju kao kretene, pedere, zene kao kurve,.. - tipicna sjever-jug razlika u mentalitetu.daddy-kool wrote:Ja opet vidim situaciju da su mnogi od njih odlično uspjeli u privredi, društvenoj poziciji, politici, tj ljudi su se odlično integrisali. Kandidat za člana predsjedništva nam je doseljenik iz CG, mnoštvo biznismena, profesora, ljekara iz Sandžaka, Kosova, Albanije itd itd. Za sve njih je BiH - land of opportunity. Gdje bi još u Evropi ti ljudi mogli društveno uspjeti na taj način?hAZNADAR wrote:Sudeci kako su se Sandzaklije integrisale koji su istog jezika, sa istog kontinenta,.. kako su prihvaceni od strane domacih i koliko popularni,....
A Arapi su jos vise jug.
Uostalom u dijaspori sam vise puta dozivio uglavnom konflikt na koncertima, tekmama, priredbama, ... gdje se nasa juzna "braca" bilo iz Sandzaka ili Bliskog Istoka uglavnom drzi u grupi separisano i sa distancom od nas, i posto im se ne svidi nase ponasanje ili oblacenje cura,.. dodje do provokacija i masovne tuce poslije.
Mi imamo jednostavno drugaciji mentalitet, otvorenije i slobodnije ponasanje, kulturu,... i sumnjam da nasi juzni useljenici to mogu prihvatiti sa respektom.
Svi ljudi dobre volje su dobrodosli u BiH, ali moraju prihvatiti sa respektom nas mentalitet i nasu kulturu. Ne moraju se promijeniti i biti kao mi, ali barem ne moraju napadati na to i iskaljivati otvoreni prezir, prevaspitavati nas po pitanju vjere, napadati na cure i kupace, osvajati prostor samo za svoje,...
-
Hafis
#409 Re: MJEŠTANI KISELJAKA ZABRINUTI ZBOG DOLASKA ARAPA
Priča vam je u potpunosti suvišna.
Pričaste o nekakvim dolascima i useljavanju, tako da čovjek pomisi da se radi o Njemačkoj, ili barem Španiji.
Recimo priča o ''dolasku sandžaklija u BiH'' isključivo je lokalna sarajevska priča, koja nema veze s nekakvim sociološkim izazovom za BiH društvo. Ono što ih je došlo (a i što će doći ubuduće) završit će svakako u Sarajevu i prigradskim naseljima. Tako da se to ne bi ni osjetilo na razini države i u slučaju njihovog kompletnog preseljenja u BiH. Ta neće iz jedne sandžačke vukojebine preseliti u neku drugu bosansku vukojebinu. A koliko se da primjetiti Zenica, Bihać, Tuzla, Mostar i dr. ih ne interesiraju.
Drugo, ti famozni Arapi.
Pričamo ovdje o njihovom ''masovnom'' doseljavanju? Gdje? Opet na isto mjesto, opet lokalna razina. Osim pokoje fotografije kakvog brkatog Arapa, ili njegove prekrivene žene s par djece uslikane na Ferhadiji ne postoji doslovce ništa drugo, nikakvi vidljivi tragovi njihovog ''masovnog'' doseljavanja. I ovdje se radi o istom slučaju kao i po pitanju gornje populacije - sarajevo i uža okolica.
Tako da ja ne vidim veći sociološki izazov za državu, barem kad je u pitanju taj segment - susretanja i kohabitacije s drugim kulturama. Lokalno možda,u navedenim sredinama, ali općenito u državi, još uvijek ne.
Pričaste o nekakvim dolascima i useljavanju, tako da čovjek pomisi da se radi o Njemačkoj, ili barem Španiji.
Recimo priča o ''dolasku sandžaklija u BiH'' isključivo je lokalna sarajevska priča, koja nema veze s nekakvim sociološkim izazovom za BiH društvo. Ono što ih je došlo (a i što će doći ubuduće) završit će svakako u Sarajevu i prigradskim naseljima. Tako da se to ne bi ni osjetilo na razini države i u slučaju njihovog kompletnog preseljenja u BiH. Ta neće iz jedne sandžačke vukojebine preseliti u neku drugu bosansku vukojebinu. A koliko se da primjetiti Zenica, Bihać, Tuzla, Mostar i dr. ih ne interesiraju.
Drugo, ti famozni Arapi.
Pričamo ovdje o njihovom ''masovnom'' doseljavanju? Gdje? Opet na isto mjesto, opet lokalna razina. Osim pokoje fotografije kakvog brkatog Arapa, ili njegove prekrivene žene s par djece uslikane na Ferhadiji ne postoji doslovce ništa drugo, nikakvi vidljivi tragovi njihovog ''masovnog'' doseljavanja. I ovdje se radi o istom slučaju kao i po pitanju gornje populacije - sarajevo i uža okolica.
Tako da ja ne vidim veći sociološki izazov za državu, barem kad je u pitanju taj segment - susretanja i kohabitacije s drugim kulturama. Lokalno možda,u navedenim sredinama, ali općenito u državi, još uvijek ne.
-
stari grad Visegrad
#410 Re: MJEŠTANI KISELJAKA ZABRINUTI ZBOG DOLASKA ARAPA
Ova nacionalisticka i etnicka podjebavanja su mi dosadili. Vazno je siriti strah i nacionalnu mrznju, to je cilj ovog clanka.
Danci su kupili masu vikendica po Svedskoj, pa nikom nista. a zna se da je Svedka otela dio juzne Svedske zanog Skone od Danaca. Masa Evropljanja je pokupovala masu stanova u Spaniji, pa nikom nista. Ostavili su masu para Spancima i spanska drzava uredno kupi poreze od novih vlasnika. Masa Marokanaca se preselila u Francusku i nikom nista. Masa izbjeglica sa svih kontinetnata se doselila u Svedsku, kuoili su stanove i kuce da bi mogli negdje zivjeti. Uredno placaju sve drzavne dazbine. Sad saka od 10 Arapa koji su kupili vikendice cini prijetnju.
Fali jedan Smilies koji sumbolizuje povracanje. 1000 000 x vecu prijetnju cine politacari separisti i svakodnevne politicke seronje i novinai politicke ulizice koji svakodnevno sire mrznju.
Danci su kupili masu vikendica po Svedskoj, pa nikom nista. a zna se da je Svedka otela dio juzne Svedske zanog Skone od Danaca. Masa Evropljanja je pokupovala masu stanova u Spaniji, pa nikom nista. Ostavili su masu para Spancima i spanska drzava uredno kupi poreze od novih vlasnika. Masa Marokanaca se preselila u Francusku i nikom nista. Masa izbjeglica sa svih kontinetnata se doselila u Svedsku, kuoili su stanove i kuce da bi mogli negdje zivjeti. Uredno placaju sve drzavne dazbine. Sad saka od 10 Arapa koji su kupili vikendice cini prijetnju.
Fali jedan Smilies koji sumbolizuje povracanje. 1000 000 x vecu prijetnju cine politacari separisti i svakodnevne politicke seronje i novinai politicke ulizice koji svakodnevno sire mrznju.
- reis1
#411 Re: MJEŠTANI KISELJAKA ZABRINUTI ZBOG DOLASKA ARAPA
hAZNADAR wrote:Uspjeli jesu ali tesko da su se integrisali. Uspjeli su jer pomazu jedni druge i realno govoreci vece sanse za posao, stan, .. ima svjezi doseljenik iz Sjenice negoli rodjeni Sarajlija, demobilisani borac,... To je jedan zatvoreni svijet koji se druzi uglavnom samo sa svojima i poprilicno se distancira od bosnjacke kulture i stila zivota u BiH. Licno ih poznajem vise i svi nas Bosance i Hercegovce posmatraju kao kretene, pedere, zene kao kurve,.. - tipicna sjever-jug razlika u mentalitetu.daddy-kool wrote:Ja opet vidim situaciju da su mnogi od njih odlično uspjeli u privredi, društvenoj poziciji, politici, tj ljudi su se odlično integrisali. Kandidat za člana predsjedništva nam je doseljenik iz CG, mnoštvo biznismena, profesora, ljekara iz Sandžaka, Kosova, Albanije itd itd. Za sve njih je BiH - land of opportunity. Gdje bi još u Evropi ti ljudi mogli društveno uspjeti na taj način?hAZNADAR wrote:Sudeci kako su se Sandzaklije integrisale koji su istog jezika, sa istog kontinenta,.. kako su prihvaceni od strane domacih i koliko popularni,....
A Arapi su jos vise jug.
Uostalom u dijaspori sam vise puta dozivio uglavnom konflikt na koncertima, tekmama, priredbama, ... gdje se nasa juzna "braca" bilo iz Sandzaka ili Bliskog Istoka uglavnom drzi u grupi separisano i sa distancom od nas, i posto im se ne svidi nase ponasanje ili oblacenje cura,.. dodje do provokacija i masovne tuce poslije.
Mi imamo jednostavno drugaciji mentalitet, otvorenije i slobodnije ponasanje, kulturu,... i sumnjam da nasi juzni useljenici to mogu prihvatiti sa respektom.
Svi ljudi dobre volje su dobrodosli u BiH, ali moraju prihvatiti sa respektom nas mentalitet i nasu kulturu. Ne moraju se promijeniti i biti kao mi, ali barem ne moraju napadati na to i iskaljivati otvoreni prezir, prevaspitavati nas po pitanju vjere, napadati na cure i kupace, osvajati prostor samo za svoje,...
Samo sandze jarane, to je ispravan put.
To sto mi glumimo nekakve liberale, yebes to. Sandze, Albanci, Turci, Arapi - to je ustvari ispravan mentalitet za ovo podrucje u danasnjem vremenu, za bosnjacki pravac kretanja. Treba se pogledat u ogledalo, i priznati si to.
- reis1
#412 Re: MJEŠTANI KISELJAKA ZABRINUTI ZBOG DOLASKA ARAPA
Populacijski rast:

Tih 300 miliona Arapa i Arapkinja koji tek treba da se rode, oni ce baa svi zavrsiti u Europi. Visak te dole populacije ce se preljevati u Europu, na isti nacin kao sto se Meksikanci i ostali latinjosi preljevaju u USA.

Tih 300 miliona Arapa i Arapkinja koji tek treba da se rode, oni ce baa svi zavrsiti u Europi. Visak te dole populacije ce se preljevati u Europu, na isti nacin kao sto se Meksikanci i ostali latinjosi preljevaju u USA.
-
hAZNADAR
#413 Re: MJEŠTANI KISELJAKA ZABRINUTI ZBOG DOLASKA ARAPA
Tacno, pogledaj se u ogledalo jarane i priznaj sebi da si tacno to sto su pojedini ovdje rekli o tebi.reis1 wrote: Samo sandze jarane, to je ispravan put.
To sto mi glumimo nekakve liberale, yebes to. Sandze, Albanci, Turci, Arapi - to je ustvari ispravan mentalitet za ovo podrucje u danasnjem vremenu, za bosnjacki pravac kretanja. Treba se pogledat u ogledalo, i priznati si to.
Koji si ti lik hebote,....
-
prog321
#414 Re: MJEŠTANI KISELJAKA ZABRINUTI ZBOG DOLASKA ARAPA
Toliko islamofobije na jednom mjestu.
Za trenutak sam provjerio da slucajno nisam zalutao na kamenjar.net.
Za trenutak sam provjerio da slucajno nisam zalutao na kamenjar.net.
-
Hafis
#415 Re: MJEŠTANI KISELJAKA ZABRINUTI ZBOG DOLASKA ARAPA
u mene sasvim suprotan osjećaj: toliko islamofilije na jednom mjesto da sam provjerio da nisam zalutao na kandahar.ba 
- reis1
#416 Re: MJEŠTANI KISELJAKA ZABRINUTI ZBOG DOLASKA ARAPA
hAZNADAR wrote:Tacno, pogledaj se u ogledalo jarane i priznaj sebi da si tacno to sto su pojedini ovdje rekli o tebi.reis1 wrote: Samo sandze jarane, to je ispravan put.
Koji si ti lik hebote,....
MoSa DzeSan!
I ja sam prije mislio da oni ne valjaju, naivno stvarajuci percepciju o njima kao o ljakseima. Znas ono, soferi GRAS-a i to... Ali u pravu su oni, tamam onoliko radikalniji koliko je potrebno - po meni su oni zasigurno kvalitetniji sukus Saraj'va od cetnika, ustasa, i podrumasa koji danas vise ne zive u Sarajvu i BiH.
I sta su to pojedini ovdje rekli o meni, kakve spletke se to pletu meni iza ledja?
-
hAZNADAR
#417 Re: MJEŠTANI KISELJAKA ZABRINUTI ZBOG DOLASKA ARAPA
Da si vrlo pametna i osebujna licnost.reis1 wrote:
MoSa DzeSan!![]()
I ja sam prije mislio da oni ne valjaju, naivno stvarajuci percepciju o njima kao o ljakseima. Znas ono, soferi GRAS-a i to... Ali u pravu su oni, tamam onoliko radikalniji koliko je potrebno - po meni su oni zasigurno kvalitetniji sukus Saraj'va od cetnika, ustasa, i podrumasa koji danas vise ne zive u Sarajvu i BiH.
I sta su to pojedini ovdje rekli o meni, kakve spletke se to pletu meni iza ledja?
- reis1
#418 Re: MJEŠTANI KISELJAKA ZABRINUTI ZBOG DOLASKA ARAPA
hAZNADAR wrote:Da si vrlo pametna i osebujna licnost.reis1 wrote:
MoSa DzeSan!![]()
To je zato sto imam jevrejskih gena u sebi!
- LBVIEW
#419 Re: MJEŠTANI KISELJAKA ZABRINUTI ZBOG DOLASKA ARAPA
Prvo, ti ljudi iz istocne Bosne su ispod kame i noza tvojih sunarodnjaka spas nasli u Sarajevu, zato razmisli prije nego sto ravezes jezik.exliberal-ex wrote:Ma imigracija je prirodni process samo sto u ovom slucaju reis I pojedinci navijaju samo zato sto su "braca" arapi I sto "se hrvati boje"
Niko nebi trebao da se protivi migracijama, pa pola istocne bosne je preslo u Sarajevo, sandjak...samo problem je integracija u drustvo..pa nasi ljudi koji su doselili iz istocne bosne ili sandjaka u mnogim slucajevima nezele da se integrisu u grad nego nasilu guraju svoj seljakluk.
Ovi navodni arapi sto se doseljavaju, nisu to neki pametni I uspjesni arapi....zamislite u kakvoj sirotinji su oni zivjeli kad im porusena I siromasna bosna dodje kao zapad....sa druge strne sta mozete ocekivat od njih? da ce se ukljucit I integrisat sa lokalnim stanovnistvom...tesko ..nece se priblizit lokalnim muslimanima kamo tek katolicima...jel to reise ocekujes da ce tamo neki arap kojji se doseli u bosnu otic pa peci rakiju sa komsijama, kao sto mnogi rade......da ce dozvoljavat da im zenska celjad idu nepokrivena...da ce slat djecu u bh skole da uce o darvinu I da sjede u klupi sa nekim ko nije musliman...ili ne "pravi musliman"
imam osjecaj da se reis ovdje javlja samo da podjebava al nejse
Dalje, ako cemo se vec igrati generalizacije,sto reci za tvoje sunarodnjake koji su se , nakon svega sto im je grad dao, popeli na okolna brda i rusili ga? O kakvoj se tu kulturi radi ?
- homega
#420 Re: MJEŠTANI KISELJAKA ZABRINUTI ZBOG DOLASKA ARAPA
Nije problem privremena migracija stanovništva iz ratnih područja, problem je njihova migracija u druga ratna područja, što njihovu migraciju čini besmislenom. Veći problem je što njihovu migraciju prati "kulturna revolucija", što je prethodno @exliberal spomenuo - gotovo svi sa sobom su u drugo i društvo drugačijih normi ponašanja, donijeli svoje norme, svoje običaje i pravila ponašanja, uglavnom primitivna i retrogradna. No, najveći problem je njihov trajni ostanak u novoj - "privremenoj" sredini, jer su valjda s tim ciljem i došli - da se vrate nakon prestanka ratnih dejstava. Anex VII Ustava niko ne poštujeLBVIEW wrote:Prvo, ti ljudi iz istocne Bosne su ispod kame i noza tvojih sunarodnjaka spas nasli u Sarajevu, zato razmisli prije nego sto ravezes jezik.exliberal-ex wrote:Niko nebi trebao da se protivi migracijama, pa pola istocne bosne je preslo u Sarajevo, sandjak...samo problem je integracija u drustvo..pa nasi ljudi koji su doselili iz istocne bosne ili sandjaka u mnogim slucajevima ne zele da se integrisu u grad nego nasilu guraju svoj seljakluk.![]()
- stakasa
#421 Re: MJEŠTANI KISELJAKA ZABRINUTI ZBOG DOLASKA ARAPA
Sta exliberal ima s tim ako se o nije peo na brdoLBVIEW wrote:Prvo, ti ljudi iz istocne Bosne su ispod kame i noza tvojih sunarodnjaka spas nasli u Sarajevu, zato razmisli prije nego sto ravezes jezik.exliberal-ex wrote:Ma imigracija je prirodni process samo sto u ovom slucaju reis I pojedinci navijaju samo zato sto su "braca" arapi I sto "se hrvati boje"
Niko nebi trebao da se protivi migracijama, pa pola istocne bosne je preslo u Sarajevo, sandjak...samo problem je integracija u drustvo..pa nasi ljudi koji su doselili iz istocne bosne ili sandjaka u mnogim slucajevima nezele da se integrisu u grad nego nasilu guraju svoj seljakluk.
Ovi navodni arapi sto se doseljavaju, nisu to neki pametni I uspjesni arapi....zamislite u kakvoj sirotinji su oni zivjeli kad im porusena I siromasna bosna dodje kao zapad....sa druge strne sta mozete ocekivat od njih? da ce se ukljucit I integrisat sa lokalnim stanovnistvom...tesko ..nece se priblizit lokalnim muslimanima kamo tek katolicima...jel to reise ocekujes da ce tamo neki arap kojji se doseli u bosnu otic pa peci rakiju sa komsijama, kao sto mnogi rade......da ce dozvoljavat da im zenska celjad idu nepokrivena...da ce slat djecu u bh skole da uce o darvinu I da sjede u klupi sa nekim ko nije musliman...ili ne "pravi musliman"
imam osjecaj da se reis ovdje javlja samo da podjebava al nejse![]()
Dalje, ako cemo se vec igrati generalizacije,sto reci za tvoje sunarodnjake koji su se , nakon svega sto im je grad dao, popeli na okolna brda i rusili ga? O kakvoj se tu kulturi radi ?
- LBVIEW
#422 Re: MJEŠTANI KISELJAKA ZABRINUTI ZBOG DOLASKA ARAPA
stakasa wrote:Sta exliberal ima s tim ako se o nije peo na brdoLBVIEW wrote:Prvo, ti ljudi iz istocne Bosne su ispod kame i noza tvojih sunarodnjaka spas nasli u Sarajevu, zato razmisli prije nego sto ravezes jezik.exliberal-ex wrote:Ma imigracija je prirodni process samo sto u ovom slucaju reis I pojedinci navijaju samo zato sto su "braca" arapi I sto "se hrvati boje"
imam osjecaj da se reis ovdje javlja samo da podjebava al nejse![]()
Pa kad se vec igra generalizacije i kompletnu bosnjacku populaciju istocne Bosne koja je spas od genocidnog srpskog pohoda nasla u Sarajevu smatra primitivnom, sto ne prozbori i koju o svojim sunarodnjacima koji su zasluzeno dobili epitet posljednjih barbara 20-tog vijeka?Da ne spominjem bezobrazluk doticnog sto uopce uzima u u usta ljude koji su doslovce jedva zive glave izvukli ispod kama sunarodnjaka mu?
Inace, sit sam te srpske price o tome kako Sarajevo nije ono prijeratno, dosli Bosnjaci iz istocne Bosne iz cista mira i pokvarili idilu.Naravno ni rijeci o tome ko je bio na brdima i ko se i na ciji nagovor poslije rata ispario iz grada, sta koji 'urac sad kukaju o poslujeratnom Sarajevu?
- LBVIEW
#423 Re: MJEŠTANI KISELJAKA ZABRINUTI ZBOG DOLASKA ARAPA
Aha, kulturna revolucija, retrogradno ponasanje i tako to.Da i tebe onda priupitam o kulturi onih sto su klali po Grbavici i granatirali grad u kojem su odrasli, becka skola,ha?homega wrote:Nije problem privremena migracija stanovništva iz ratnih područja, problem je njihova migracija u druga ratna područja, što njihovu migraciju čini besmislenom. Veći problem je što njihovu migraciju prati "kulturna revolucija", što je prethodno @exliberal spomenuo - gotovo svi sa sobom su u drugo i društvo drugačijih normi ponašanja, donijeli svoje norme, svoje običaje i pravila ponašanja, uglavnom primitivna i retrogradna. No, najveći problem je njihov trajni ostanak u novoj - "privremenoj" sredini, jer su valjda s tim ciljem i došli - da se vrate nakon prestanka ratnih dejstava. Anex VII Ustava niko ne poštujeLBVIEW wrote:Prvo, ti ljudi iz istocne Bosne su ispod kame i noza tvojih sunarodnjaka spas nasli u Sarajevu, zato razmisli prije nego sto ravezes jezik.exliberal-ex wrote:Niko nebi trebao da se protivi migracijama, pa pola istocne bosne je preslo u Sarajevo, sandjak...samo problem je integracija u drustvo..pa nasi ljudi koji su doselili iz istocne bosne ili sandjaka u mnogim slucajevima ne zele da se integrisu u grad nego nasilu guraju svoj seljakluk.![]()
A sto se tice povratika, ti bi se kao vratio u gradove u kojima se sepure dojucerasnji koljaci i gdje su za vecina stanovnistva Lukic & co narodnih heroji?
- reis1
#424 Re: MJEŠTANI KISELJAKA ZABRINUTI ZBOG DOLASKA ARAPA
LBVIEW wrote:
Pa kad se vec igra generalizacije i kompletnu bosnjacku populaciju istocne Bosne koja je spas od genocidnog srpskog pohoda nasla u Sarajevu smatra primitivnom, sto ne prozbori i koju o svojim sunarodnjacima koji su zasluzeno dobili epitet posljednjih barbara 20-tog vijeka?Da ne spominjem bezobrazluk doticnog sto uopce uzima u u usta ljude koji su doslovce jedva zive glave izvukli ispod kama sunarodnjaka mu?![]()
Inace, sit sam te srpske price o tome kako Sarajevo nije ono prijeratno, dosli Bosnjaci iz istocne Bosne iz cista mira i pokvarili idilu.Naravno ni rijeci o tome ko je bio na brdima i ko se i na ciji nagovor poslije rata ispario iz grada, sta koji 'urac sad kukaju o poslujeratnom Sarajevu?
Sve si rek'o brate!
Bilo kakav Sandzo, IB-ovac, Arap, Turcin, Srbetina, Hrvatina... koji smatra BiH svojom zemljom i Sarajevo svojim gradom, ne moze biti primitivniji od cetnika, ustasa, i podrumasa koji su izisli na brda rusit svoje gradove i klati njihovo stanovnistvo.
Bolje imat Arape i Turke u BiH nego 90% Hrvata i Srba - cast naravno izuzetcima. To treba podrzavati.
Last edited by reis1 on 01/02/2015 23:07, edited 1 time in total.
- homega
#425 Re: MJEŠTANI KISELJAKA ZABRINUTI ZBOG DOLASKA ARAPA
LBVIEW wrote:Aha, kulturna revolucija, retrogradno ponasanje i tako to.Da i tebe onda priupitam o kulturi onih sto su klali po Grbavici i granatirali grad u kojem su odrasli, becka skola,ha?
A sto se tice povratika, ti bi se kao vratio u gradove u kojima se sepure dojucerasnji koljaci i gdje su za vecina stanovnistva Lukic & co narodnih heroji?
Aha, upravo je izbjeglo stanovništvo iz ruralnih područja BiH prije skoro dvije decenije kreiralo "kulturnu revoluciju" u Sarajevu i Tuzli, ne znam što se ibretiš toliko. I sam si takav, i mnogi su zaživjeli ugođaj gradskog života i odlučili da ostanu. OK, niko nema prava da zabrani, niko to i ne čini, ali nije ok unos vlastitih normi ponašanja u tuđu životnu sredinu.
Što se tiče povrata u prijeratna prebivališta, to je zakonska obaveza, to je dio međunarodnog ugovora. Ona nije ispoštovana iz dva razloga: Novi život u novoj sredini, savršeno odgovara većini izbjeglica, naročito onim koji prije rata nisu imali mnogo, ili nisu imali ništa. Drugi razlog je politički, nevjerovatno perfidan i zapravo izuzetno štetan - Stranci SDA, koja najvećim dijelom "baštini" istočnobosanske izbjeglice, nije odgovarao povrat tolikog broja stanovnika u prijeratna prebivališta, naročito u drugi entitet, u kojem nemaju nikakvu šansu za političke pozicije vlasti. Smišljani su raznorazni izgovori i činjene mnoge opstrukcije, ne bi li se izbjeglo stanovništvo zadržalo u Sarajevu, da bi na izborima ostvarili brojčanu premoć i potom vlast. Činjenica je to koja je očita i danas. SDA je izmanipulirala Dayton i odlično naplatila svoju poziciju.