mjesoviti brakovi i djeca iz mjesovitih brakova

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Kick off

Post by Kick off »

zlata wrote:
Kick off wrote:eh ovako.. da sam vjernik.. vjerovatno bih ozenio muslimanku! kad bih ipak recimo ozenio djevojku druge vjeroispovjesti, insistirao bih na tome da mi djecia imaju muslimanksa imena.. cisto iz vjerskih razloga.. ovo bih naravno dogovorio prije rodjenja djeteta odnosno zasnivanja braka..
"Cisto iz vjerskih razloga".....ako si vec vjernik..najmanje ti je vazno ime....i najvise....vjerksi ODGOJ...tog tvog djeteta.

Jedna Zlata klanjacica...nije manje muslimanka...od Hane muslimanke...samo zato sto je Zlata "Slavenka"...i nije joj ime "Biblijsko-Kuransko"....k'o u Hane-"Semitkinje"!
Zelim reci....jedna Fatima Portugalka je isto toliko katolkinja...k'o Maria Lourdes...Portugalka. :-D

nisam nesto upucen u religiju.. tako da nisam siguran da li islam/krcanstvo itd nalaze roditeljima da, uz vjerski odgoj, daju svojim potomcima imena koja pripadaju doticnoj religiji ?
spongebob

Post by spongebob »

Kick off wrote:
spongebob wrote:
Kick off wrote:eh ovako.. da sam vjernik.. vjerovatno bih ozenio muslimanku! kad bih ipak recimo ozenio djevojku druge vjeroispovjesti, insistirao bih na tome da mi djecia imaju muslimanksa imena.. cisto iz vjerskih razloga.. ovo bih naravno dogovorio prije rodjenja djeteta odnosno zasnivanja braka..

posto nisam vjernik.. nerado bih ozenio religioznu osobu (100% religioznu).. zasto? e pa zato jer bi njoj vjerovatno bilo jako bitno da joj djeca idu na dzumu svakog petka ili recimo da krsti djecu nakon rodjenja..

sto se tice medjunacionalnog mixa.... to mi nikada nije bila neka prepreka.. ali moram priznati, poslije rata nisam razmisljao na isti nacin.. brak za srpkinjom mi je bio nezamsiliv,, znaci nije bitno da li je religiozna ili nije.. mixanje sa tim narodom mi je bilo nezamislivo.. jer sam mnoge strahote dozivio upravo od pripadnika tog naroda.. mislim da je to normalno... danas razmisljam hladnijom glavnom .. vazno mi je da ona osudi sve te zlocine koji su izvedeni u ime njezinog naroda.. pa onda sve ostalo..

rat se zavrsio tek prije 10 gosina.. i razumijem ljude koji nisu za medjunacionalne brakove.. isto kao sto bih razumio jednog jevreja 1955 godine koji bi nerado stupio u brak sa svabicom... (iako je ovo ipak lakse raumjeti, jer su se njemci ogradili od tih zlocina pa pa su i KAZNJENI za sve te zlocine koje su nacisti radili u ime svih njemaca)... toliko:)

Ovdje pricamo o ljubavi, jel´te. Da li se osjecaji daju kontrolisati ovakvim sitnicama poput "ogradjivanja od zlocina" i mrzovolji pri pogledu kod krstenja pri ulaska u kucu...Kad si stvarno zaljubljen i volis nekoga, ono, stvarno ga volis pa kud puklo da puklo...Zar su ove gluposti uopste od znacaja?!
Budimo relani.. Ljubav nije dovoljna.. da li bi ti ozenio djevojku koja hajde recimo podrzava bin ladena i njegovu teoriju.. ili recimo svabicu koja se jos uvijek zaklinje u htilera haha..

isto tako brak je nesto vise od ljubavi.. jer i ljubav ce nekada isceznuti u slucaju da parovi imaju radikalno suprotna misljenja... poglede na svijet itd.. sto je slucaj sa radikalno religjiskom osobom i ateistom...
pa....kad bih ozenio djevojku kojoj je bin laden ili hitler alah, sigurno njen politicki stav ne bih bas toliko uzeo za ozbiljno jer znam da je mene uzela za alaha iako nisam pripadnik njene sekte :)
Ne bi mi nikad palo na pamet da mijenjam njen/njegov nacin razmisljanja, vjerovanja etc., tolerancija je kljucna rijec
Vodenjak

Post by Vodenjak »

kekec wrote:
Jer biti ponosan sto pripadas jednom narodu, a ne drugom,
ima smisla isto kao biti npr. ponosan sto si se rodio u utorak a ne u srijedu.
Svaka ti cast na ovom poredjenju. :-D :thumbup:
Ma mene je odusevio ali i dobrano nasmijao! :lol: :lol:
vesela

Post by vesela »

Kick off wrote: Budimo relani.. Ljubav nije dovoljna.. da li bi ti ozenio djevojku koja hajde recimo podrzava bin ladena i njegovu teoriju.. ili recimo svabicu koja se jos uvijek zaklinje u htilera haha..

isto tako brak je nesto vise od ljubavi.. jer i ljubav ce nekada isceznuti u slucaju da parovi imaju radikalno suprotna misljenja... poglede na svijet itd.. sto je slucaj sa radikalno religjiskom osobom i ateistom...

bas tako...budimo realni...ljubav, ljubav i samo ljubav!...ako ozenis djevojku koja podrzava bin ladina :shock: ili svabicu koja se zaklinje u hitlera :shock: onda ti nisi ZDRAV :-? ...ljubav NE MOZE isceznuti u slucaju da parovi imaju radikalno suprotna misljenja, jer u tom slucaju nije nikad ni bilo ljubavi...tacno je da je brak nesto vise od ljubavi...a to je JOS VISE LJUBAVI, postovanja i tolerancije, zajednickog sazrijevanja i zajednickog odgoja djece, koja su vrhunac ljubavi svakog braka :D
rashid

Post by rashid »

mIRCerka: pa nije to da su vanzemaljci bili u kaciji ... nego prica je o mahalanju. Ako si imuna na komsije i rodbinu ... jednom ce ti dopizdit. Da je bilo koji druga drzava ... hajde moze ..... ali BiH? NE.

Primrjer: muz ti srbin iz BiH ... idete na utakmicu BiH - SCG ... on navija za SCG? A mozda je papuca pa nesmi jer si ga ti dobro ustrojila? To je jedan primjer od 1000000000000000 ... ali tebi svaka cast ako razmisljas u evropskom duhu.

Ima pjesma: Samo tako samo tako to srce zeli .... :)
mr__bosnjak

Post by mr__bosnjak »

mIRCerka wrote:
rashid wrote:Ja mislim da BiH nije spremna na to i jos dugo nece biti. NAROD JE CUDAN :)
kako li sam onda ja nastala...kako li je nastalo moje kumce...pa nemoguce da su nas vanzemaljci donijeli...
:roll:
Mirci= vanzemaljac :D
kekec

Post by kekec »

Minnela wrote:ponosna sam sto sam rodjena u petak :D nesto mi taj dan najdrazi :D
Mnogima je, jer kazu:
Petak je dan za "metak" ! :P
FIKUS2

#158 Re: mjesoviti brakovi i djeca iz mjesovitih brakova

Post by FIKUS2 »

vatrogasac wrote:
FIKUS2 wrote:
mr__bosnjak wrote: Haj nazad na granu odakle si sis´o :wink:
hajde ti u džamiju iz koje si izašao da ti samo dalje bacaju prašinu u oči i zatupljuju mozak :-)
Gelender poznat kao biljur je u eurosocijalističkim interpukcijama priznat kao klasičan primjer ontogeneznog kolosa s tim da nosofobija remanentne hematoze nije u kontrastu s evekcijom gonokoka. :angry: :x

[bio do juče avicena]
"... apstrakcija filmskog izraza kao jezika specificuma, i apstrakcija filmskog akta uopste, de iure, predstavlja poseban oblik sakralne ratifikacije vlastite inferiornosti i vlastitog infantilizma..."
senada

#159 Re: mjesoviti brakovi i djeca iz mjesovitih brakova

Post by senada »

vatrogasac wrote:Gelender poznat kao biljur je u eurosocijalističkim interpukcijama priznat kao klasičan primjer ontogeneznog kolosa s tim da nosofobija remanentne hematoze nije u kontrastu s evekcijom gonokoka. :angry: :x

[bio do juče avicena]
kada bi neko bio toliko dobar da mi ovo prevede..pa upakuje u naslov teme.
FIKUS2

#160 Re: mjesoviti brakovi i djeca iz mjesovitih brakova

Post by FIKUS2 »

mr__bosnjak wrote: I da ovaj tip nedobije bar opomenu? Kako bi moderatori reagovali da sam ja napisao da su "svi ateisti zaglupljeni i zaostali mentalni bolesnici". Odletio bih, al´ cim se radi o vrijedzanju vjernika onda je okej. Hajte ba moderatori moze svako iznosit stav al´ ovo je pretjerano.
ovo se po naski kaze mi smo ugrozeni :lol:
mr__bosnjak

#161 Re: mjesoviti brakovi i djeca iz mjesovitih brakova

Post by mr__bosnjak »

FIKUS2 wrote:
mr__bosnjak wrote: I da ovaj tip nedobije bar opomenu? Kako bi moderatori reagovali da sam ja napisao da su "svi ateisti zaglupljeni i zaostali mentalni bolesnici". Odletio bih, al´ cim se radi o vrijedzanju vjernika onda je okej. Hajte ba moderatori moze svako iznosit stav al´ ovo je pretjerano.
ovo se po naski kaze mi smo ugrozeni :lol:
Ne, nego "tip ne razgovara nego vrijedja!".
Salko sto je u vodu skako

#162 Re: mjesoviti brakovi i djeca iz mjesovitih brakova

Post by Salko sto je u vodu skako »

remake wrote:moji roditelji zive su tzv. mjesovitom braku, vole se, imaju mene i brata, zive zajedno vec 25 godina...

ali moja nana, tatina mama, nikada nije prihvatila moju mamu koja je katolkinja, vidjamo se, posjecujemo redovno ali nije to to..

kakva su vasa iskustva, vasih roditelja (mjesani brakovi)
mjesoviti brakovi ti ne postoje..
zena nema ni vjere ni nacionalnosti ni prezimena...a nemoze ni pisat stojecki..
nema ni katolkinja ni pravoslavki ni muslimanki ..nema toga...nema..
senada

#163 Re: mjesoviti brakovi i djeca iz mjesovitih brakova

Post by senada »

Salko sto je u vodu skako wrote:
remake wrote:moji roditelji zive su tzv. mjesovitom braku, vole se, imaju mene i brata, zive zajedno vec 25 godina...

ali moja nana, tatina mama, nikada nije prihvatila moju mamu koja je katolkinja, vidjamo se, posjecujemo redovno ali nije to to..

e moj salko sto kolijevka zaljulja i motika ukopa a valjda majke ljuljaju kolijevke..
mr__bosnjak

#164 Re: mjesoviti brakovi i djeca iz mjesovitih brakova

Post by mr__bosnjak »

senada wrote:

e moj salko sto kolijevka zaljulja i motika ukopa a valjda majke ljuljaju kolijevke..
Nije nego nane :D
Salko sto je u vodu skako

#165 Re: mjesoviti brakovi i djeca iz mjesovitih brakova

Post by Salko sto je u vodu skako »

senada wrote:

kosovo je kazu srbi kolijevka srpstva a albanci ljuljaju li ljuljaju..
mIRCerka
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

Post by mIRCerka »

rashid wrote:mIRCerka: pa nije to da su vanzemaljci bili u kaciji ... nego prica je o mahalanju. Ako si imuna na komsije i rodbinu ... jednom ce ti dopizdit. Da je bilo koji druga drzava ... hajde moze ..... ali BiH? NE.

Primrjer: muz ti srbin iz BiH ... idete na utakmicu BiH - SCG ... on navija za SCG? A mozda je papuca pa nesmi jer si ga ti dobro ustrojila? To je jedan primjer od 1000000000000000 ... ali tebi svaka cast ako razmisljas u evropskom duhu.

rashide...moj otac je SRBIN iz BIH...i sto se fudbala tice vice je optercen Zeljom nego reprezenacijom iz istih razloga kao i ja (donedavno nijednog zeljinog fudbalera nije bilo u tim redovima pa smo bili ljuti i uvrijedjeni :D )
ja svog tatu ne bih mijenjala ni za 100 mumina radi komsiluka...
svima kojima on smeta radi svog imena mogu reci nesto vrlo vulgarno i direktno: poljubite ga u chajni kolutic :D

tuzno je to da vecina ljudi koji i dan danas strecnu kad cuju moje ime nije vidjela metka osim u Rambo filmovima...i sad su PATRIOTE....ako se patriotizam mjeri pljuvanjem po DRUGIMA, pisham se na to...

svi se kace nekih izlizanih fraza iz religijskih ustanova....a niko da kaze BOG JE JEDAN...niko da postuje one osnovne postulate koji su zajednicki u sve cetiri najvece religije...
a svi se budaju i pricaju kako su veliki vjernici...pravo vjernik o tome ne prica...jer je to izmedju njega i Boga...ali nejse....

nikad me nece biti stid ni imena ni porijekla...a ponos mi samo raste kad vidim koliko ima PROTIVNIKA i onih KOJI MRZE ovakve ko sto sam ja....

nazalost, kazu koliko nos toliki ponos....

PS Ja sam rodjena u utorak :D
rashid

Post by rashid »

mirći :) Rekoh ti ja svaka cast tebi. Kad bi svi bili tvoje pameti, puno bi ljepse bilo zivjeti.
mIRCerka

Post by mIRCerka »

rashid wrote:mirći :) Rekoh ti ja svaka cast tebi. Kad bi svi bili tvoje pameti, puno bi ljepse bilo zivjeti.
Hvala hvala... :D
novalic

Post by novalic »

micri.. sva sreca da je mirci mirci.. i da mirci moze.. da kaze.. komsijama.. ha cajni kolutic..

jer da je mircin stari.. srbin iz bih.. bio.. imalo drugaciji.. da je otisao iz multi sarajevske sredine.. sa suprugom.. muslimankom.. i o'so u kakvu.. drugu sredinu.. ne bi bilo lako ni mirciki, ni starom, ni materi..

ovako.. sarajevska sredina, kao jos poneke.. je naucena na mijesane brakove.. ljudi koji su porijeklom iz ove ili one religizne skupine, ali brak.. dviju osoba razlicitog spola :D a i dviju razlicitih religija, i dviju osoba koje su religiozne (ali u razlicitim religijama) je.. malo skakljivija teorija..

osim volje da budemo svi isti, da smo moderni, da smo ovo ili ono, mozete reci sta hocete, prije ili kasnije postavi se pitanje u zivotu...
ja osobama iz mijesanih brakova, posebno u nasoj sredini i u ovo vrijeme, skidam kapu.. svaka im cast.. zivot je i ovako velika zavrzlama.. a ovi "korijeni" ne sluze pojednostavljanju istog..

ljubav ne gleda u vjeru.. jedino je ljubav internacionalna..
kao i glupost, uostalom :D
mIRCerka

Post by mIRCerka »

novalic wrote: kao i glupost, uostalom :D
a toga nazlaost imamo za izvoza... :( :roll:
mr__bosnjak

Post by mr__bosnjak »

mIRCerka wrote:
rashid wrote:mIRCerka: pa nije to da su vanzemaljci bili u kaciji ... nego prica je o mahalanju. Ako si imuna na komsije i rodbinu ... jednom ce ti dopizdit. Da je bilo koji druga drzava ... hajde moze ..... ali BiH? NE.

rashide...moj otac je SRBIN iz BIH...i sto se fudbala tice vice je optercen Zeljom nego reprezenacijom iz istih razloga kao i ja (donedavno nijednog zeljinog fudbalera nije bilo u tim redovima pa smo bili ljuti i uvrijedjeni :D )
ja svog tatu ne bih mijenjala ni za 100 mumina radi komsiluka...
svima kojima on smeta radi svog imena mogu reci nesto vrlo vulgarno i direktno: poljubite ga u chajni kolutic :D

tuzno je to da vecina ljudi koji i dan danas strecnu kad cuju moje ime nije vidjela metka osim u Rambo filmovima...i sad su PATRIOTE....ako se patriotizam mjeri pljuvanjem po DRUGIMA, pisham se na to...

svi se kace nekih izlizanih fraza iz religijskih ustanova....a niko da kaze BOG JE JEDAN...niko da postuje one osnovne postulate koji su zajednicki u sve cetiri najvece religije...
a svi se budaju i pricaju kako su veliki vjernici...pravo vjernik o tome ne prica...jer je to izmedju njega i Boga...ali nejse....

nikad me nece biti stid ni imena ni porijekla...a ponos mi samo raste kad vidim koliko ima PROTIVNIKA i onih KOJI MRZE ovakve ko sto sam ja....

nazalost, kazu koliko nos toliki ponos....

PS Ja sam rodjena u utorak :D
:thumbup:

P.S. I ja sam rodjen u utorak 8-)
kekec

Post by kekec »

P.S. I ja sam rodjen u utorak
Zar si i ti rodjen u utorak! :D

:-D :-D
Ahmmed

Post by Ahmmed »

kekec wrote:

Hm, hm....Pa, što vam se majke nisu strpjele ili malo požurile, pa da bude u srijedu ili ponedjeljak? :D

Nego, baš u utorak! :-)
mr__bosnjak

Post by mr__bosnjak »

Ahmmed wrote:
kekec wrote:

Hm, hm....Pa, što vam se majke nisu strpjele ili malo požurile, pa da bude u srijedu ili ponedjeljak? :D

Nego, baš u utorak! :-)
Long live tuesday! :D
mr__bosnjak

Post by mr__bosnjak »

kekec wrote:

Utorce :D
Post Reply