Mjesecni troskovi malog obrta?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
ServisMobitela

#1 Mjesecni troskovi malog obrta?

Post by ServisMobitela »

Pozdrav forumasi :)

Planiram pokrenuti malu radnju/servis pa da vidim jel ima tko iskustva? Dakle radila bi se prodaja i servis, sve u jednom pa me zanima sta trebam registrirat, da li moze kao obrt ili postoji neka isplativija opcija? Dakle, ne zanima me rad na crno ili te neke slicne sheme, nego me zanimaju opcije koje mogu registirat i koje obveze imam prema drzavi na mjesecnoj razini. Bio bi jedini zaposleni i vodim se kao vlasnik. Ako moze netko napraviti popis svih onih stavki koje se moraju placati osim onih klasicnih, racuna i sebi osiguranje.

Unaprijed hvala! :)
Jun

#2 Re: Mjesecni troskovi malog obrta?

Post by Jun »

ServisMobitela wrote:Pozdrav forumasi :)

Planiram pokrenuti malu radnju/servis pa da vidim jel ima tko iskustva? Dakle radila bi se prodaja i servis, sve u jednom pa me zanima sta trebam registrirat, da li moze kao obrt ili postoji neka isplativija opcija? Dakle, ne zanima me rad na crno ili te neke slicne sheme, nego me zanimaju opcije koje mogu registirat i koje obveze imam prema drzavi na mjesecnoj razini. Bio bi jedini zaposleni i vodim se kao vlasnik. Ako moze netko napraviti popis svih onih stavki koje se moraju placati osim onih klasicnih, racuna i sebi osiguranje.

Dakle radila bi se prodaja i servis, sve u jednom pa me zanima sta trebam registrirat, da li moze kao obrt ili postoji neka isplativija opcija? Preporučio bih vam prvo da probate se preko olx.ba praksati. Mislim nuditi na toj vebstranici prodaju i servis i ako pravite svaki mjesec preko 500KM i ako budete imali toliko puno posla da trebate pomoć druge osobe i da bi se isplatilo otvoriti još radnju onda bih i ja to uradio. Ako mislite odmah otvoriti radnju budite sebi sigurni da morate biti stalno kao jedini vlasnik na tom mjestu kad piše otvoreno. Poznajem već dovoljno ljudi koji su je prvo otvorili i kasnije napustili radno mjesto jer nisu imali dovoljno mušterije i napisali ispred radnje dolazim za nekoliko minuta, pauza ili evo broj zovite i ja ću doći i sa tim nije uspijelo i već za nekoliko mjeseci je radnja propala.
njonjica

#3 Re: Mjesecni troskovi malog obrta?

Post by njonjica »

Jun wrote:
ServisMobitela wrote:Pozdrav forumasi :)

Dakle radila bi se prodaja i servis, sve u jednom pa me zanima sta trebam registrirat, da li moze kao obrt ili postoji neka isplativija opcija? Preporučio bih vam prvo da probate se preko olx.ba praksati. Mislim nuditi na toj vebstranici prodaju i servis i ako pravite svaki mjesec preko 500KM i ako budete imali toliko puno posla da trebate pomoć druge osobe i da bi se isplatilo otvoriti još radnju onda bih i ja to uradio. Ako mislite odmah otvoriti radnju budite sebi sigurni da morate biti stalno kao jedini vlasnik na tom mjestu kad piše otvoreno. Poznajem već dovoljno ljudi koji su je prvo otvorili i kasnije napustili radno mjesto jer nisu imali dovoljno mušterije i napisali ispred radnje dolazim za nekoliko minuta, pauza ili evo broj zovite i ja ću doći i sa tim nije uspijelo i već za nekoliko mjeseci je radnja propala.
Obrtnik sam cetvrtu godinu.
Savjet je jako dobar, cak izvrstan osim ako ti iz nekog razloga nije frka za radni staz ili mozda nemas zdravstveno. Ako se registrujes, da znas da ces provoditi sate i sate u radnji dok se posao koliko toliko ne uhoda.
Budi obrtnik pausalac, to je opcija koja se najvise isplati; no mislim da ako u istom tom prostoru i prodajes da ces morati imati i fiskalnu kasu, morat ces imati knjigovodju i jos tuce stvari koje ti se bas i ne isplate. Na tvom mjestu ja bih ovako: otvorila obrt odnosno servis mobitela a online prodavala nove mobitele dok ne uhodas biznis. Najlakse je uraditi preregistraciju.
Kod mene su registrovani stari zanati, moj mjesecni pausal je 30 KM; sa socijalnim, zdravstvenim itd imam manje od 200 KM obaveza prema drzavi mjesecno. Nemam knjigovodju jer mi ne treba (clan sam udruzenja obrtnika i oni mi rade sve sto je potrebno - placam im 10 KM mjesecno), nemam fiskalnu kasu, nemam ulaz, izlaz i slicne stvari...
Ako si na birou, oni pocetkom godine daju bespovratna sredstva da se skines sa biroa i otvoris radnju pa to iskoristi obavezno i tad pocni razmisljati ozbiljno o biznisu. Registracija obrta mene je kostala cca 200 KM.
Ima tu jos dosta stvari no da ja ne pametujem pitaj, rado cu ti odgovoriti :)
Post Reply