Mjesanje boja
Moderator: anex
-
opet ja
#1 Mjesanje boja
Ima li iko iskustva s mjesanjem zidne "perive" boje s akrilnim bojama (slikarskim)? kakva je reakcija? jel' se guli? valja li to ista?...zelim da nesto naslikam na zidu gdje stoje posude od psa koji przni pa da mogu prati...
-
zelenashica
#2 Re: Mjesanje boja
po starom pravilu se dvije vrste boja ne miješaju,e sad nije stvar smo kasnijeg guljenja nego i samog ujednačavanja boje...moj ti je savjet da pokuša sa jupol goold bijelom i naravno one odlično podnose pigmentirane boje dipi jupol ili tonere jupol koje možeš pronaću u limpio radnjama...ja sam sa takvim bojama radila u dječijoj sobi i fkt i zgleda super,lako se prebriše,ne ostavlja tragove a naravno lako ju je kasnije prebojiti običnom jupol bojom
evo vidiš kako izgleda,moguće je koristiti i puni koncentrat boje,kao i nijansirati....sretno

- Zox
#3 Re: Mjesanje boja
Par puta sam slikao s tim perivim bojama na zidu.
Trebalo bi, koliko sam ja shvatio iz pokusaja, mijesati tecne pigmente sa bijelom, do jedno 7-10% maksimalno i onda nema frke, ne sapire se pigment.
Trebalo bi, koliko sam ja shvatio iz pokusaja, mijesati tecne pigmente sa bijelom, do jedno 7-10% maksimalno i onda nema frke, ne sapire se pigment.
-
opet ja
#4 Re: Mjesanje boja
zar nije i jupol na bazi akrilika? a sto se jupol pigmenata tice oni su mi bledunjavi...nikako mi se ne dopadaju...probam malu kolicinu pa vam javnem