Mjesanje boja

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
opet ja

#1 Mjesanje boja

Post by opet ja »

Ima li iko iskustva s mjesanjem zidne "perive" boje s akrilnim bojama (slikarskim)? kakva je reakcija? jel' se guli? valja li to ista?...zelim da nesto naslikam na zidu gdje stoje posude od psa koji przni pa da mogu prati...
zelenashica

#2 Re: Mjesanje boja

Post by zelenashica »

po starom pravilu se dvije vrste boja ne miješaju,e sad nije stvar smo kasnijeg guljenja nego i samog ujednačavanja boje...moj ti je savjet da pokuša sa jupol goold bijelom i naravno one odlično podnose pigmentirane boje dipi jupol ili tonere jupol koje možeš pronaću u limpio radnjama...ja sam sa takvim bojama radila u dječijoj sobi i fkt i zgleda super,lako se prebriše,ne ostavlja tragove a naravno lako ju je kasnije prebojiti običnom jupol bojom :-D evo vidiš kako izgleda,moguće je koristiti i puni koncentrat boje,kao i nijansirati....sretno :thumbup:
Image
Zox

#3 Re: Mjesanje boja

Post by Zox »

Par puta sam slikao s tim perivim bojama na zidu.
Trebalo bi, koliko sam ja shvatio iz pokusaja, mijesati tecne pigmente sa bijelom, do jedno 7-10% maksimalno i onda nema frke, ne sapire se pigment.
opet ja

#4 Re: Mjesanje boja

Post by opet ja »

zar nije i jupol na bazi akrilika? a sto se jupol pigmenata tice oni su mi bledunjavi...nikako mi se ne dopadaju...probam malu kolicinu pa vam javnem :D
Post Reply