Mjesa ulje i benzin - Zasto ?
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
dgL_
#1 Mjesa ulje i benzin - Zasto ?
Pozzdrva ekipa, imam par pitanja... prije toga da objasnim sta se desava... auto je japanac benzinac, 1.3, karburator...
nekada od zimus mi se desava da mi je ispod cepa od ulja na motoru sivkasto... ulje mi se malo osjeti na benzin, medjutim nema te emulzije "puno" da bi bilo neko alarmno stanje ali me zanima zasto se to dogadja ?
Auto ne gubi antifriz, fino pali, NE trosi i ne povecava razinu ulja (stoji apsolutno na istom nivou) Sipka se malo osjeti na benzin... i ispod cepa (ne pretjerano) ima sivkaste emulzije... kada krpom ocistim... nakon sto napravim 15ak kilometara opet se blago stvori... ali skroz tanki sloj... auto fino pali, fino ide, ne trza, sve je uredu sa te strane potrosnja goriva nije skocila na neke nenormalne nivoe, trosi umjereno kao i prije sto je trosilo. Voznja je pretezno gradska.. cirka 10ak do 15 kilometara dnevno predjem mozda. Nisam cak primjetio ni da mi je ulje vodenasto ili neke promjene na sipci kad izvadim sem blagog mirisa benzina...
Jel zna neko doc ega bi moglo biti ??
Hvala puno
nekada od zimus mi se desava da mi je ispod cepa od ulja na motoru sivkasto... ulje mi se malo osjeti na benzin, medjutim nema te emulzije "puno" da bi bilo neko alarmno stanje ali me zanima zasto se to dogadja ?
Auto ne gubi antifriz, fino pali, NE trosi i ne povecava razinu ulja (stoji apsolutno na istom nivou) Sipka se malo osjeti na benzin... i ispod cepa (ne pretjerano) ima sivkaste emulzije... kada krpom ocistim... nakon sto napravim 15ak kilometara opet se blago stvori... ali skroz tanki sloj... auto fino pali, fino ide, ne trza, sve je uredu sa te strane potrosnja goriva nije skocila na neke nenormalne nivoe, trosi umjereno kao i prije sto je trosilo. Voznja je pretezno gradska.. cirka 10ak do 15 kilometara dnevno predjem mozda. Nisam cak primjetio ni da mi je ulje vodenasto ili neke promjene na sipci kad izvadim sem blagog mirisa benzina...
Jel zna neko doc ega bi moglo biti ??
Hvala puno
Last edited by dgL_ on 01/03/2015 22:34, edited 1 time in total.
-
shandrprcSA
#2 Re: Mjesa ulje i benzin - Zasto ?
kratke relacije...vozi vise pa vidi da li ima ista na cepu
-
NediM17
#3 Re: Mjesa ulje i benzin - Zasto ?
Iz nekog nepoznatog razloga, i kada ugasis auto, benzin dolazi u cilindre, posto ne izgara, slijeva se u cilindre, prolazi kroz karike i ulazi u ulje. Zasto, ptice znaju. Da je elektronsko ubrizgavanje, rekao bih da ne valja neka dizna, tj. da ostaje otvorena, sa karburatorima nisam na ti, to ce znati neko od strucnije raje, Bitanga i ostala ekipa.
-
LeKo
#4 Re: Mjesa ulje i benzin - Zasto ?
Nije mu ništa, već je neko napisao da je do kratkih relacija.
-
dgL_
#5 Re: Mjesa ulje i benzin - Zasto ?
LeKo wrote:Nije mu ništa, već je neko napisao da je do kratkih relacija.
ma citao sam da je moguce i to, zato sam napisao da se vozi po gradu... ali jel moguce da je to bas tako izrazeno... rekao bih kad napravim u komadu 15ak-20 kilometara da se izgubi.... ali nije to nikakvo rijesenje ako se za 2 ili 3 dana kratkih relacija isto desava ?? Ne znam mozda grijesim... mozda to tako fakat treba..
-
direstraits0078
#6 Re: Mjesa ulje i benzin - Zasto ?
Tako treba. A ako zelis da nestane, kupi full synth ulje i neces imati tih problema ni zimi. Npr. Mobil 0w40, ako imas negdje u blizini.
-
dgL_
#7 Re: Mjesa ulje i benzin - Zasto ?
hvala drug, pratit cu situaciju jos koji dan... nekad pogledam... nema, nekad pogledam... ima... ali moguce je da je to u granicama normale...direstraits0078 wrote:Tako treba. A ako zelis da nestane, kupi full synth ulje i neces imati tih problema ni zimi. Npr. Mobil 0w40, ako imas negdje u blizini.
- bitanga_sa_otesa
- Grijem se na: drva
- Vozim: pezejca
- Horoskop: ne vjerujem
#8 Re: Mjesa ulje i benzin - Zasto ?
pa ako ti raste nivo ulja treba bi se zabrinuti,onda ti benzin dospijeva u karter...ostalo su kratke relacije - kondenz.
-
jefferson
#9 Re: Mjesa ulje i benzin - Zasto ?
1. Bolje ulje (puna sintetika u gradaciji koja je predvidjena za tvoj auto).dgL_ wrote:hvala drug, pratit cu situaciju jos koji dan... nekad pogledam... nema, nekad pogledam... ima... ali moguce je da je to u granicama normale...direstraits0078 wrote:Tako treba. A ako zelis da nestane, kupi full synth ulje i neces imati tih problema ni zimi. Npr. Mobil 0w40, ako imas negdje u blizini.
2. Malo "nagazi" taj auto. Kada se ugrija masina, nemoj da su motori visoki obrtaji strani.
3. Izvedi to auto malo na auto-put To su strae masine, kod njih je pravilo da ih "izluftas" povremeno.
- supercali
#10 Re: Mjesa ulje i benzin - Zasto ?
da ti nisi kupio mjesalicu a ne auto 
-
mahalas505
#11 Re: Mjesa ulje i benzin - Zasto ?
Ma neko mu uvalio krs na pijacisupercali wrote:da ti nisi kupio mjesalicu a ne auto
-
dgL_
#12 Re: Mjesa ulje i benzin - Zasto ?
bitanga_sa_otesa wrote:pa ako ti raste nivo ulja treba bi se zabrinuti,onda ti benzin dospijeva u karter...ostalo su kratke relacije - kondenz.
bitango ne raste mi nivo ulja... predjeno 5.000 sa uljem znaci tacno na pola izmedju full i low stoji danima...
danas prije nego sam krenuo sa autom pogledam nema nista ispod cepa... upalim odem sa grbavice do otoke (3-4 kilometra) ugasim pogledam na cepu tanki sloj sivkaste materije... nista ne brisem vratim... sa otoke do grada (malo zesci gas temperatura dostignuta parkiram pogledam nema sive tanke naslage... odnosno ima ali se vidi da isparava (mozda 20% da je ostalo, znaci skrooz malo...) nakon 2 sata iz grada opet na grbavicu, sad pogledam kad sam doso kuci opet tanki sloj, kojeg ujutru kad se motor ohladi i odstoji vjerovatno nece biti...... miris benzina se osjeti, nije nesto preostar ali ipak se malo osjeti na benzin... ulje kad protrljam izmedju ruku ne osjetim da je vodenasto, masno je, tacno onakvo kakvo treba biti i kad ga protrljam pomirisem nema miris benzina vec tacno "odradjenog motornog ulja"...
-
Dendrlix
#13 Re: Mjesa ulje i benzin - Zasto ?
Ne trosi vise, vuce kako treba, nivo ulja ok.... Ne diraj nista i ne beri brigu. 
- bitanga_sa_otesa
- Grijem se na: drva
- Vozim: pezejca
- Horoskop: ne vjerujem
#14 Re: Mjesa ulje i benzin - Zasto ?
to ti je od kratkih relacija,nista opasno,samo vozi