Mjesa mi se majka

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Baghira

#26 Re: Mjesa mi se majka

Post by Baghira »

pustopoljina wrote:usamljena je,a odnos s tobom,je mozda na slicnoj mentalnoj frekvenciji kao sa rahmetli/pokojnim ti ocem...i zato tebe najvise trazi-onda joj on manje nedostaje? kad rodis-bice i njoj i tebi lakse-tebi iz prakticnih razloga,a njoj ce radost malo potisnuti bol.
Da, i ja htjedoh ovako nesto slicno napisati.

Mislim da je veliki problem, kad djeca odu, a bila su centar svijeta, da se neke majke jednostavno ne mogu vise snaci. Iako su u radnom odnosu, navikle su imati i obavezu kod kuce i sad odjednom imaju previse vremena na raspolaganju. Ne treba ni zanemariti brigu koju roditelji, majke narocito, osjecaju dok su zive, jer djeca uvijek ostaju djeca. Jos ako je ostala i bez muza, a nije zamjenila tu prazninu nicim, nije ni cudo sto se zakacila za tebe. Iz nekog razloga si joj ti najpogodnija za mjesanje. Vremenom ce sigurno, ovo iz iskustva, biti bolje. Malo se strpi, bice i tebi jednostavnije kad rodis, jer si sad u "drugom" stanju. :wink:
ljubav_aha

#27 Re: Mjesa mi se majka

Post by ljubav_aha »

neprilagodjena wrote:Imam osjecaj da ako ovako nastavi da ce mi se muz naljutiti i pokazati joj gdje su vrata.
zar bi ti ovo dopustila,cutis,razmisljas o tome,i nisi pomislila reci muzu da slucajno tako nesto ne uradi

shvati da si i ti dio problema,imas suvise "cutljiv" pasivan stav,pokusaj promjeniti svoj pristup lijepim nacinom

zasto je tvoja mama uopste galamila,sotje bio razlog :?: zena je mozda dovljno stara,zivci popuste,pokusja je malo razumjeti,naj-lakse je dozovoliti muzu da joj zalupi vrata pred nosom,jos uvijekne mogu da vjerujem da bi on bio u stanju,probaj zalupiti vrata njegovoj majci ;-)
sheilak

#28 Re: Mjesa mi se majka

Post by sheilak »

neprilagodjena wrote:Imate li vi problema sa mjesanjem vase majke u vas zivot.

Nisam ovisna o njoj,imam svoje pare i svoj zivot ali opet se mjesa.
Imam osjecaj da misli da treba svaki momenat da provodim sa njom,a pogotovo kad se jos porodim :roll: :roll:

Ako nista ne kazem onda me to pojede iz nutra,ako sta kazem odma se naljuti :roll: :roll: i ja na kraju kriva za sve.
Shvatila sam da ti je tata umro ( zao mi je ) , ne znam koliko je proslo vremena od toga. Mozda je ovo neki prelazni period za tvoju mamu. A ti joj na neki nacin pomazes u tome, kroz tebe zaboravlja ili se na neki nacn osjeca zivom. Mozda ce sve to proci, ali zaista je bitno da razgovaras s njom. Radi sebe jer ti je sada potreban mir , zbog bebe koja treba doci. Ne znam da li tvoja mama prihvata kritiku, ali razgovor bi barem tebi mogao pomoci. Znam da su ti vazni njeni osjecaji i da je ne zelis povrijediti, ali ako sve eskalira bice jos i vise povrijedjena, a i ti. Razgovaraj i sa svojom sestrom i bratom da i oni s njom provode vrijeme, da njena paznja bude ravnomjerno rasporedjena na vas troje. Mozda tvoja mama ne shvata kako se ti osjecas, mozda ne shvata da te gusi i da ti treba samostalnost, pa je vazno da joj to das do znanja - jasno.
neprilagodjena

#29 Re: Mjesa mi se majka

Post by neprilagodjena »

Moj muz mojoj majci nikad nista lose nije rekao a dugo smo u braku,ali i on je ljudsko bice.
Kad bi tebi tvoja majka dosla u kucu i pocela da galami na tebe (moja mama ima specijalan ton za to) i tvom muzu ne bi bilo pravo.

Jos nista nije rekao,nije je ni krivo pogledao.
Leonid Breznjev

#30 Re: Mjesa mi se majka

Post by Leonid Breznjev »

neprilagodjena wrote:Imate li vi problema sa mjesanjem vase majke u vas zivot.

Nisam ovisna o njoj,imam svoje pare i svoj zivot ali opet se mjesa.
Imam osjecaj da misli da treba svaki momenat da provodim sa njom,a pogotovo kad se jos porodim :roll: :roll:

Ako nista ne kazem onda me to pojede iz nutra,ako sta kazem odma se naljuti :roll: :roll: i ja na kraju kriva za sve.
tvoja mladost i tvoje razvijanje podsjeca majku na njenu licnu prolaznost. uz to ide "prirodna" potreba ispoljavanja nadmoci, jer se pretezno u tim momentima osjeca, vitalna, uvazena, i od vaznosti. :) pokusaj joj objasniti, da ona itekako treba da ima udio u tvom zivotu, da ti nemas nista protiv toga, naprotiv, zelis da se posavjetujete i zrelije izadjete iz moguceg konflikta. takodjer joj tacno pokazi granice, ne dozvoli si narusiti dusevni i kucni mir. nikada i nikome to ne dozvoli. na kraju, ukoliko ti stvarno ne ostavlja soluciju, pokazi joj jasno da ti je tvoj zivot i tvoj licni krug familije najbitniji. :)

svako dobro i puno srece.. :)
hocunecu

#31 Re: Mjesa mi se majka

Post by hocunecu »

Pored toga sto treba otvoreno razgovarati,ima dosta zamki uslovno receno u tom odnosu,koje su nenamjerne.Povedi racuna da niko za tebe ne radi stvari koje mozes sama uraditi,pa ni majka.Moja situacija je recimo bila slicna.Kad sam se ja odselila u prvo vrijeme svako malo te dodji na rucak,te dodji po rucak,pa kad ja kazem da nemam vremena,hoces li da ti tata donese......i sl.Ja lijepo mami kazem:Ko ne zna sebi napravit rucak,na mora ni rucati ili nek ruca pastetu. :-D Ili jednostavno napravila sam rucak ako dodjem kod tebe svoj moram baciti.Malo se jos koprcala ali se uvjerila da sve funkcionise i bez nje. :)
Ovo je samo banalan primjer kroz koji mozes mozda i svoju situaciju sagledati.Jer,da se ja svaki dan "sekam" :D sa serpicama i nosam ruckove automatski je mama ukljucena u svaki moj korak i u sve segmente zivota.Te kad ces,te ohladice,te......sta ti ja znam sve.I ovako smo jako bliske,ali svaka je sefica u svojoj kuci ;-)
Polako i njezno ali je uvjeri da si ti sposobna i zrela da svoj zivot organizujes i zivis onako kako ti hoces.
pustopoljina

#32 Re: Mjesa mi se majka

Post by pustopoljina »

bio bi lud da stane izmedju majke i kcerke...ne bi od njega nista ostalo :lol: mozda dugmici
to samo ti mozes fino obaviti,a da tvoje dijete ima nanu,ti mamu,muz punicu...
Semiramida

#33 Re: Mijesa mi se majka

Post by Semiramida »

Kao što reče "hocunecu", i kod mene je slična situacija. I nervira me.
To što raja pišu da majci kažeš da ti to njeno ponašanje smeta, ja ne bih primijenila, jer bi se moja majka npr. uvrijedila.
A ko želi da mu se mama vrijeđa i ljuti i diže nos?! Na kraju krajeva, to je pomalo i nepoštivanje roditelja.

E sad, ima i ova strategija. Umjesto da tebe mama zivka i propituje te, nazovi ti nju i ispitaj je čega se sjetiš, kako je, šta je, je l' se naspavala, je l' jela... Ako krene s kontrapitanjima, odgovori da ne možeš puno pričati zbog prisutnih u kancelariji ili gdje već radiš, ili tipa - "nisam se naspavala", pa će vrlo vjerovatno skratiti priču. I uopštavaj odgovore. Neke stvari i detalje ne mora niko osim tebe znati, pa ni majka.

Priče bez teme stvarno nerviraju, al' možda ni mi nećemo biti "bolji" svojoj djeci. :-)

Vremenom se sve to dovede u ravnotežu.
lolita_xx

#34 Re: Mjesa mi se majka

Post by lolita_xx »

ne znas koliko si sretna :)
KatarinaKosaca
Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova

#35 Re: Mjesa mi se majka

Post by KatarinaKosaca »

Imam tih problema i nemoćna sam da ih riješim, jer nema načina na fin način. na grub ne želim, tako da mi je sa tim živjeti. Uhhhh, đe me nađe...
leticija

#36 Re: Mjesa mi se majka

Post by leticija »

Ocigledno je da tvoja majka nema dobro organozovan svoj licni zivot, pa zato ima potrebu da se mijesa u tvoj.
Neka se malo aktivira i svoje slobodno vrijeme posvecuje sebi; da seta, da cita, da se druzi sa prijateljima,
da odlazi u kino i pozoriste, da upise neki kurs....
Objasni majci da svako mora da zivi SVOJ zivot i da njene 'intervencije' tebi i tvom muzu ne cine dobro, nego naprotiv; prave vas nesigurnim, nezrelim i nesposobnim da mislite svojom glavom.
Mora vam dozvoliti i da pogrijesite jer ste mladi i jer ne postoje ljudi koji ne grijese, ali cete zato iz vlastitih gresaka nauciti vise o zivotu
nego iz svih njenih savjeta.
Kazi joj da cijenis njeno iskustvo i da ces je uvijek konsultovati za stvari koje ne budes znala sama rijesiti, te da racunas na njenu pomoc i podrsku
kad ti bude trebala (i obrnuto, naravno).

Nastoj zadrzati dobre odnose sa majkom jer je to jako vazno.
Budi strpljiva i diplomata.
opet ja

#37 Re: Mjesa mi se majka

Post by opet ja »

suti i trpi jer kada se rodi beba toj zeni ces htjeti spomenik dici...vjeruj mi. Ja sam rodila prije mjesec dana ... da mi nije moje mame ne znam kako bi
Maraschino

#38 Re: Mjesa mi se majka

Post by Maraschino »

Vrlo tesko je uspostaviti pravu i po mjeri komunikaciju izmedju roditelja i djece.
Roditelji se brinu (s'razlogom ili bez razloga) za djecu da ne naprave gresku koja moze biti fatalna u njihovom buducem zivotu. Jos uvijek ih gledaju kao ''djecu'' i misle da oni odgovaraju za njihove postupke. Jednostavno se plase da nisu dovoljno zreli i da nisu sposobni sami ici kroz zivot i na kraju, jednostavno joj nedostajes.

Sa druge strane, djeca znaju glumiti odrasle osobe i misle da sve znaju a to roditeljima jako smeta. Posmatrati dijete kako radi pogresnu stvar, nije ni malo jednostavno. Da ne tusim, rjesenje je dijalog a ako to ne ide, sacekati pa pokusati ponovo.
ajde_vise

#39 Re: Mjesa mi se majka

Post by ajde_vise »

:)
ako joj se usprotivis.. velike su sanse da ce izigravat zrtvu.. to je najbolji nacin manipulacije
i ti ces vjerovatno popustit.. nemas zivaca svadjat se..
jos ako onako bas bude u stilu "jadna.. sama.. toliko sam ti dala.. ti nemas vremena za mene"

i onda ce to tako stalno.. jest ces se iznutra.. bit nervozna djeci .. suprugu.. stresna..
taj ce ti problem stalno titrat u mislima..

popustanjem ces pomjerit granice.. i pokazat se slabom .. tako da ce te svaki put iznova.. na istu caku hvatat.. i tjerat koliko god treba, jer zna da cete kad tad slomit, a zna i kako

elem..
rascisti to .. ovako onako.. nema popustanja .. tacno definiraj sta zelis.. tek tad joj reci
ne brini da ces je povrijedit.. zvuci grubo.. al poslije, kad napravis sve sebi po volji.. potrudi se da budes dobra i njoj..
vidjaj je kad ti zelis, kad uskladite vrijeme.. salji joj unuke na cuvanje.. al kloni je svog domacinstva..

pomirit ce se s tim, nakon nekog vremena.. mora.. ima unuke ako nista :D

inace imas sljedecih 20 godina ...
Suncica79

#40 Re: Mjesa mi se majka

Post by Suncica79 »

Ne,ne mjesa se, i za ovih 29 godina svog zivota na dunjaluku imam samo rijeci hvale za tu zenu.
Osjecam se krivom svaki dan i svaku noc sto ne provodim vise vremena s njom. Samo kad se razbolila znam kako mi je bilo, koliko sam suza isplakala i noci nespavala.
Nazalost, prolazim kroz jedan tezi period u zivotu i najradije sam sama dok se bura ne stisa.

Inace sta da ti kazem? Ta je zena mene rodila, imala je tesku trudnocu sa mnom i operacije poslije mog rodjenja, borila se za nas opstanak u ratu, sumirano receno dala svoj zivot i svoje zdravlje i svoj izgled za nas...njenu djecu. Ne bi mi smetalo da se mjesa u moj zivot, da zeli svaki minut provesti sa mnom, s kim ce ako ne s djecom? U poznim je godinama, zelim samo da pozivi dugo i da malo vise vremena posveti sebi, jer u posljednjih 10 godina sve se vrti oko posla i cetiri zida, nema nikakvog zivota.

Idem sad da je zovem da dodje na kafu i kolac.
Ova me tema jako oneraspolozila, okruzila negativnom energijom, ljudi su snobovi :roll:

Uzdravlje
ajde_vise

#41 Re: Mjesa mi se majka

Post by ajde_vise »

pa.. ovde mama zabada nos samo u kcerkin zivot, ne i njenih brata i sestre..
samo njoj "dosadjuje".. druge pusta na miru

jedan kolac i razgovor od jednog .. plus rucak kod drugog .. plus odlazak u kupovinu s trecim.. to onako bas smanjuje teret po jednom ,a?

al ovdje jedno dijete trpi sve to
cijeli dan treba bit zabava majci umjesto svojoj djeci?
Pera Trta
Location: Zabela kod Požarevca,rodnog mesta predsednika,njegova je zadužbina i njegova verna slika.

#42 Re: Mjesa mi se majka

Post by Pera Trta »

Ma ljudi su pichkice sebične! Šta bih ja dao da se meni moja majka miješa u život kao tvoja tebi. Ali ne miješa se i nikad više neće...na žalost. A nije da se nije miješala. I nije da mi nije smetalo. Ali sad kad više nje nema, shvatam koliko sam često bio sebični nestrpljivi žutokljuni kreten koji misli da je boga za muda uhvatio pa mu ničiji savjet ne treba. I ja imam svoj posao, svoj život, obaveze...imao sam i dok je ona bila tu. Ali sad bih čini mi se sve to dao za samo jedan minut s njom...minut samo. Ali to se nikada više neće desiti.
Neka, bože ti zdravlje...imaćeš kad vremena da se duboko zamisliš nad ovim što si o majci pričala nama, NEPOZNATIM ljudima. Možda skontaš onda neke stvari. Kad više ne bude starijeg i mudrijeg da ti kaže "Ehej, polako...".
Pera Trta
Location: Zabela kod Požarevca,rodnog mesta predsednika,njegova je zadužbina i njegova verna slika.

#43 Re: Mjesa mi se majka

Post by Pera Trta »

Suncica79 wrote:Ne,ne mjesa se, i za ovih 29 godina svog zivota na dunjaluku imam samo rijeci hvale za tu zenu.
Osjecam se krivom svaki dan i svaku noc sto ne provodim vise vremena s njom. Samo kad se razbolila znam kako mi je bilo, koliko sam suza isplakala i noci nespavala.
Nazalost, prolazim kroz jedan tezi period u zivotu i najradije sam sama dok se bura ne stisa.

Inace sta da ti kazem? Ta je zena mene rodila, imala je tesku trudnocu sa mnom i operacije poslije mog rodjenja, borila se za nas opstanak u ratu, sumirano receno dala svoj zivot i svoje zdravlje i svoj izgled za nas...njenu djecu. Ne bi mi smetalo da se mjesa u moj zivot, da zeli svaki minut provesti sa mnom, s kim ce ako ne s djecom? U poznim je godinama, zelim samo da pozivi dugo i da malo vise vremena posveti sebi, jer u posljednjih 10 godina sve se vrti oko posla i cetiri zida, nema nikakvog zivota.

Idem sad da je zovem da dodje na kafu i kolac.
Ova me tema jako oneraspolozila, okruzila negativnom energijom, ljudi su snobovi :roll:

Uzdravlje
:thumbup:
ljubav_aha

#44 Re: Mjesa mi se majka

Post by ljubav_aha »

Pera Trta wrote:Ma ljudi su pichkice sebične! Šta bih ja dao da se meni moja majka miješa u život kao tvoja tebi. Ali ne miješa se i nikad više neće...na žalost. A nije da se nije miješala. I nije da mi nije smetalo. Ali sad kad više nje nema, shvatam koliko sam često bio sebični nestrpljivi žutokljuni kreten koji misli da je boga za muda uhvatio pa mu ničiji savjet ne treba. I ja imam svoj posao, svoj život, obaveze...imao sam i dok je ona bila tu. Ali sad bih čini mi se sve to dao za samo jedan minut s njom...minut samo. Ali to se nikada više neće desiti.
Neka, bože ti zdravlje...imaćeš kad vremena da se duboko zamisliš nad ovim što si o majci pričala nama, NEPOZNATIM ljudima. Možda skontaš onda neke stvari. Kad više ne bude starijeg i mudrijeg da ti kaže "Ehej, polako...".
tako je to kad dodje iz guzice u glavu,ali kasno,i tako mnogi upravo shvate sto su propustili

a sto su "pichkice sebicne" :?: zar se ne moze nekad napisati,hej nisam imao/la jajca,to imaju oba pola :) sto je uvijek P.......... kriva za sve :cry:
neprilagodjena

#45 Re: Mjesa mi se majka

Post by neprilagodjena »

Pera Trta wrote:Ma ljudi su pichkice sebične! Šta bih ja dao da se meni moja majka miješa u život kao tvoja tebi. Ali ne miješa se i nikad više neće...na žalost. A nije da se nije miješala. I nije da mi nije smetalo. Ali sad kad više nje nema, shvatam koliko sam često bio sebični nestrpljivi žutokljuni kreten koji misli da je boga za muda uhvatio pa mu ničiji savjet ne treba. I ja imam svoj posao, svoj život, obaveze...imao sam i dok je ona bila tu. Ali sad bih čini mi se sve to dao za samo jedan minut s njom...minut samo. Ali to se nikada više neće desiti.
Isto kao da citam nesto sto je moj mladji brat napisao :) :)

Ne znam,lakse mi je bilo da se vama ovdje istresem nego da idem i svadjam se sa njom.
Svadja stvarno nije to sto ja zelim sa mojom mamom,i ona je za nas zivot dala i bila uz nas u ratu i izvukla nas iz rata i dala nam novi zivot ovdje gdje smo.
Ne zelim svadju,zelim samo da shvati da sam ja odrasla osoba i da imam svoj zivot.
Moja majka ce uvjek biti dio mog zivota (isto kao i moj tata) ali zelim da me shvati i da se ne ljuti za svaku sitnicu.
Post Reply