Mjesa mi se majka

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

neprilagodjena

#1 Mjesa mi se majka

Post by neprilagodjena »

Imate li vi problema sa mjesanjem vase majke u vas zivot.

Nisam ovisna o njoj,imam svoje pare i svoj zivot ali opet se mjesa.
Imam osjecaj da misli da treba svaki momenat da provodim sa njom,a pogotovo kad se jos porodim :roll: :roll:

Ako nista ne kazem onda me to pojede iz nutra,ako sta kazem odma se naljuti :roll: :roll: i ja na kraju kriva za sve.
Qler

#2 Re: Mjesa mi se majka

Post by Qler »

reci joj da se ne mijesa. nikad mi nisu bili jasni ljudi koji se tako libe da kazu sta misle. reci fino mama treba mi malo privatnosti, prostora, samostalnosti, kad mi budes trebala zvat cu te. nemoj me gusiti, pusti me da zivim svoj zivot sa svojim odlukama, ma kakve bile...

a ne da sutis i trpis, pa da onda jedan dan pukne ti film pa se bas posvadjas sa mamom i eto ti belaja...
bice_bice

#3 Re: Mjesa mi se majka

Post by bice_bice »

reci joj da se ne mijesa
anjusha
Location: u 206 koraka, duzini tog sokaka koje nikad ne brojim

#4 Re: Mjesa mi se majka

Post by anjusha »

:( Bas mi je zao da to cujem. Moj odnos sa mamom je dosta drugaciji. Ne mijesa se osim ako ne trazim direktno njemu pomoc ili da cujem njeno misljenje :D Ne znaci da cu ga uvaziti, jer sam prilicno tvrdoglava i ona sama me je odgojila da mislim svojom glavom i sama je toga svjesna. Ne kako je od pocetka nas odnos bio takav, pun uvazavanja da smo razlicite osobe i pun postovanja jedne druge kao osobe, ne kao majke-kcerke samo. Mozda je u tome uvelike pomoglo to sto ne zivimo skupa vec skoro pa 9 godina.
Odvojenost iskristalise neke stvari i onda covjek bolje vidi. Da li zivis s roditeljima? Ako da, onda je to veliki dio problema. Ako ne, onda ti je mama jednostavno malo posesivna i moras naci dobar nacin da joj blago ali cvrsto to das do znanja. Da je tvoj zivot samo tvoj, a ona je svoj zivjela i zivi na svoj nacin. Grijesila je i ona, pa hoces i ti. - Zapravo mislim da je to glavni problem- sto mame ne zele da im djeca naprave neke greske i da se za*ebu zivot.

Razgovor, razgovor i samo razgovor. I jos nesto. Ako se i naljuti na tebe nakon tog razgovora- nece se dugo ljutiti. Dijete si joj, ipak :D
tech10

#5 Re: Mjesa mi se majka

Post by tech10 »

Shvati je da ona kroz tebe mozda dozivljava ono sto je propustila kada je bila mladja.
neprilagodjena

#6 Re: Mjesa mi se majka

Post by neprilagodjena »

Ne zivimo mi vec koliko godina zajedno ali zivimo u istom mjestu.
Udata sam,obadvoje imamo posao i svoj stan.

A moj je problem sto sam ja bas otvorena i bojim se da kad mi jednog dana ( u skoroj buducnosti) pukne film da cemo se dobro posvadjati.
Ona ne moze ili nece da shvati da ja imam svoj zivot i da ne mogu/necu da provodim svaki svoj minut sa njom,da mi ne trebaju sa svih strana savjeti.
Sta god da kazem ona se naljuti i ja na kraju ispadnem kriva,imam nekad osjecaj da joj i moje prijateljice/prijatelji ne odgovaraju.

A ja imam jos jednu sestru i brata i nikom nije kao meni.
Njih ne dira,samo sam ja izgleda u centru paznje.
rumenige_brajtner

#7 Re: Mjesa mi se majka

Post by rumenige_brajtner »

neprilagodjena wrote: ali opet se mjesa.
mjesaj se i ti njoj :D
Haris.ba

#8 Re: Mjesa mi se majka

Post by Haris.ba »

neprilagodjena wrote:Imate li vi problema sa mjesanjem vase majke u vas zivot.
"Mijesanje" majke u zivot je normalna stvar. Ja to ne vidim kao problem. Vec kao normalno stanje stvari. Fazon je samo da budes iskren i kazes joj odmah(kad ste sami naravno) da ti smeta. Zna se desiti da i ja pretjeram. Zato je tu razgovor.
neprilagodjena wrote:Imam osjecaj da misli da treba svaki momenat da provodim sa njom,a pogotovo kad se jos porodim
Zivite li zajedno?
A to je zbog unuka. Pusti je. Narocito ako ti je otac umro. Unuci znaju cesto biti nadomjestak za umrloga muza, ili jednostavno muz je vise ne interesira toliko. Kad se djete rodi neces vise biti toliko aktuelna.
neprilagodjena wrote:Ako nista ne kazem onda me to pojede iz nutra,ako sta kazem odma se naljuti :roll: :roll: i ja na kraju kriva za sve.
.

Rijesi to. Reci. Pa sta bilo. Puknuces na kraju. Ako ne mozes reci sta ti smeta, na kraju uvijek bude problema. Depresije, anksioznosti...
Ja svojoj uvijek govorim da je dosadna. Onako kao posalicu. Ona meni otvoreno kaze sta joj smeta. I pricamo o posesivnostima. Pokusavam pricati sa njom sto vise i provodim vremena koliko mogu.
neprilagodjena

#9 Re: Mjesa mi se majka

Post by neprilagodjena »

rumenige_brajtner wrote:
neprilagodjena wrote: ali opet se mjesa.
mjesaj se i ti njoj :D

E pa vjerovao ili ne ali pokusala sam i to ali to ona neda :roll: :roll:
anjusha

#10 Re: Mjesa mi se majka

Post by anjusha »

neprilagodjena wrote:Ne zivimo mi vec koliko godina zajedno ali zivimo u istom mjestu.
Udata sam,obadvoje imamo posao i svoj stan.

A moj je problem sto sam ja bas otvorena i bojim se da kad mi jednog dana ( u skoroj buducnosti) pukne film da cemo se dobro posvadjati.
Ona ne moze ili nece da shvati da ja imam svoj zivot i da ne mogu/necu da provodim svaki svoj minut sa njom,da mi ne trebaju sa svih strana savjeti.
Sta god da kazem ona se naljuti i ja na kraju ispadnem kriva,imam nekad osjecaj da joj i moje prijateljice/prijatelji ne odgovaraju.

A ja imam jos jednu sestru i brata i nikom nije kao meni.
Njih ne dira,samo sam ja izgleda u centru paznje.

Pretpostavljam da ne volis neke velike konfrontacije. Ali nekad je bolje skupiti hrabrosti i reci sta je i kako je, onako otvoreno i - nenapadačkim tonom!- na vrijeme, dok jos tenzije nisu velike, nego eksplodirati u bijesu i reci svasta sto se i misli i ne misli. Malo pokusaj da je analiziras- zasto se njeno ponasanje razlikuje prema tebi- i da joj skrenes paznju na to. Mozda toga ona nije ni svjesna. A jednom kad nacnes tu temu, uvijek se mozes u buducnosti pozvati na nju i reci- evo opet to radis. Molim te nemoj.
neprilagodjena

#11 Re: Mjesa mi se majka

Post by neprilagodjena »

Ma nije mene strah konfrotacije ali znam kako ce ona da reaguje,ispasce na kraju drama.

Cak je i moj muz primjetio,i onda ona se nesto naljuti i pred njim pocne da galami :roll: :roll:
burek_in_space

#12 Re: Mjesa mi se majka

Post by burek_in_space »

neprilagodjena wrote:Ma nije mene strah konfrotacije ali znam kako ce ona da reaguje,ispasce na kraju drama.

Cak je i moj muz primjetio,i onda ona se nesto naljuti i pred njim pocne da galami :roll: :roll:
A jel ti majka zadovoljna muzhem?!
Mozhda malo predirektno pitanje,ali jbg... :-)
anjusha

#13 Re: Mjesa mi se majka

Post by anjusha »

Pa onda lijepo jedan dan, poslije posla ili za vikend, odes malo njoj u posjetu sama i kad znas da je ona sama. Mama napravi kafu/caj /cedevitu /sta vec i onda opleti. Jako je vazno kako ces ti to formilirati i kakav ton iskoristiti u razgovoru. Niposto neki previse optuzujuci ili napadacki, jer onda se kod covjeka aktivira prirodan mehanizam odbrane i reakcije su puno burnije.
Pokusaj da naglasak stavis na to kako se ti osjecas u vezi toga i zasto, cime tacno ona to radi i onda je pitaj zasto to tako radi. Da li ti ne vjeruje, ima neke sumnje ili sl? Puno ces vise postici ako joj pokazes da ti nju ne napadas, vec zapravo si ti napadnuta i samo zelis da znas razlog tome, i da te to njeno mijesanje smeta jako. Mozda sam ovo malo komplikovano objasnila, ali sam primjetila u svojoj interakciji sa ljudima da bez obzira koliko imas zelju da nekom odbrusis i napadnes ga, puno vise postignes ako vodis razgovor na taj nacin. Mozda ce se ona na kraju i naljutiti, ali ako joj ne uputis neke ozbiljne teske rijeci, a neces, garantujem da ce za 2 dana biti sve ok.
sretno :thumbup: :thumbup:
neprilagodjena

#14 Re: Mjesa mi se majka

Post by neprilagodjena »

Kaze da jeste :roll:
*mima*

#15 Re: Mjesa mi se majka

Post by *mima* »

Jel ti zivis sa majkom?
burek_in_space

#16 Re: Mjesa mi se majka

Post by burek_in_space »

neprilagodjena wrote:Kaze da jeste :roll:
A shta ti mislish da li je iskrena po tom pitnju?!
Ne bi bilo prvi put da majka zamjera "losh" odabir,po njenom mishljenju,zhivotnog saputnika ali da to ne zheli otvoreno reci.
neprilagodjena

#17 Re: Mjesa mi se majka

Post by neprilagodjena »

mima wrote:Jel ti zivis sa majkom?
Ne,ja i muz imamo svoj stan.

Imam osjecaj da odkako je tata umro njoj nista vise nije po volji.
Htjela bi da joj pomognem ali pomoc njoj ne treba i ne zeli da joj se iko mjesa u zivot ,to mi je i sama rekla.

A moj joj muz nista nije uradio,uvjek je fin i kulturan prema njoj.
Smeta mu kad se svadja samnom i kad galami ali ja necu da se on mjesa u to da ne bi on na kraju ispao crna ovca.
anjusha

#18 Re: Mjesa mi se majka

Post by anjusha »

burek_in_space wrote:
neprilagodjena wrote:Kaze da jeste :roll:
A shta ti mislish da li je iskrena po tom pitnju?!
Ne bi bilo prvi put da majka zamjera "losh" odabir,po njenom mishljenju,zhivotnog saputnika ali da to ne zheli otvoreno reci.
a vidi nas dvoje sto smo psiholozi ovdje :lol: :lol:
burek_in_space

#19 Re: Mjesa mi se majka

Post by burek_in_space »

:D
tech10

#20 Re: Mjesa mi se majka

Post by tech10 »

Jadna majka sta je docekala, poslije svega: podigla je, odhranila, ishkolovala, i sada se povlaci po forumu. Zar poslije svega sto je ucinila za nju nema pravo da joj da savjet, a ona to dozivljava kao mijesanje.
bez_ideje

#21 Re: Mjesa mi se majka

Post by bez_ideje »

Sve je u nacinu na koji se ti postavis.
Ako joj stvarno das do znanja da ti to smeta,i ne dozvolis da ti namece stvari.......valjda ce i sama shvatiti da to ne funkcionise. A pretpostavljam da te voli,i da zeli biti ukljucena u zivot unuka,pa ce se prilagoditi onome sto ti zelis.
Jednostavni,nekad se mora biti grub,i reci istinu u oci.......

Objasni joj,da kao sto ona ne zeli da joj se mijesa u zivot,tako ne zelis ni ti
*mima*

#22 Re: Mjesa mi se majka

Post by *mima* »

neprilagodjena wrote:
mima wrote:Jel ti zivis sa majkom?
Ne,ja i muz imamo svoj stan.

Imam osjecaj da odkako je tata umro njoj nista vise nije po volji.Htjela bi da joj pomognem ali pomoc njoj ne treba i ne zeli da joj se iko mjesa u zivot ,to mi je i sama rekla.

A moj joj muz nista nije uradio,uvjek je fin i kulturan prema njoj.
Smeta mu kad se svadja samnom i kad galami ali ja necu da se on mjesa u to da ne bi on na kraju ispao crna ovca.

Naravno....umro tata i ona ostala sama. Nema ti druge da je razgovaras sa njom.....pokusaj i da je kao fol ucijenis.....ako ces se mijesat necu vise dolazit....a mislim da ce smeksat beba....
halilova vila

#23 Re: Mjesa mi se majka

Post by halilova vila »

Ako sam dobro shvatila, ona komunicira s tobom na takav nacin nevezano za tvoju trudnocu. Jesi li najmladje dijete u porodici? Je li bila zadovoljna tvojim izborom muza, ako nije, zbog cega? Podsjeca li je bilo sta iz tvog sadasnjeg zivota na neki njen los izbor u mladosti?

Shvatam da se roditelji uznemire kada treba da dobiju unuce, ali prava velicina ljubavi koju pokazu prema svome djetetu koje treba da dobije bebu je u tome da sva njihova pomoc treba da bude diskretna i nenametljiva, roditelj je taj koji puhne u krila svome djetetu i pusti ga da zivi svoj zivot, koji zna mjeru i kad i kako priteci u pomoc, a ne da zive tvoj zivot umjesto tebe.

Ovako posesivno ponasanje roditelja simptom je necega drugog sto ne funkcionise u odnosu i to rjesavaj prije nego dobije nezeljene dimenzije. Niko nema pravo da ti se mijesa u zivot i porodicu koju si stvorila, osim ako nisi sposobna sama rasudjivati, a to ni najmanje nije slucaj, sudeci po tome sta sam mogla pocitati iz tvojih dosadasnjih postova.

Ne znam kakva da je cijena, majci moras staviti do znanja da neces dozvoliti da manipulise tvojim osjecajima, namece ti osjecaj krivice zbog odluka koje donosis. Pa da upadne u ne znam kakvu histeriju, samo nemoj da s tvoje strane padnu teske rijeci. Manipulacija je prava rijec, i kad bi se o meni radilo, ne bih imala obzira prema nekome ko bez potrebe i uz nerealne zahtjeve komplikuje zivot ljudima oko sebe, da mi je iz oka ispao.

Za dobrobit svoje porodice i djeteta koje ces roditi moraces svima pokazati gdje je cije mjesto u tvom zivotu.
neprilagodjena

#24 Re: Mjesa mi se majka

Post by neprilagodjena »

Volim i ja nju i ona mene ali nekad stvarno pretjera.

Imam osjecaj da ako ovako nastavi da ce mi se muz naljutiti i pokazati joj gdje su vrata.

A ja nikad ne upotrebljavam teske rijeci,sve pokusam na miran nacin srediti i bez agresivnosti.
Last edited by neprilagodjena on 28/04/2009 14:27, edited 1 time in total.
pustopoljina

#25 Re: Mjesa mi se majka

Post by pustopoljina »

usamljena je,a odnos s tobom,je mozda na slicnoj mentalnoj frekvenciji kao sa rahmetli/pokojnim ti ocem...i zato tebe najvise trazi-onda joj on manje nedostaje? kad rodis-bice i njoj i tebi lakse-tebi iz prakticnih razloga,a njoj ce radost malo potisnuti bol.
Post Reply