Mjerenje vremena

Košarka u BiH, NBA liga, NLB liga, Euroliga,...

Moderators: Charuga, Tomahawk11

Post Reply
sinus

#1 Mjerenje vremena

Post by sinus »

Molio bih nekog ko je dobro upoznat sa pravilima košarke da mi odgovori na sljedeće pitanje, odnosno, postavljenu situaciju, a to je:

Do kraja utakmice ima npr 4 sekunde i lopta se izvodi iz auta ( sa strane igrališta). Da bi drugi igrač primio loptu ona treba da putuje 1 sekundu. E sad me zanima da li će vrijeme početi da se broji od momenta kada igrač iz auta uputi loptu prema svom saigraču ili od momenta kada saigrač primi loptu ili je dodirne neki drugi igrač. U glavnom bitno je da je neko dodirne. Znači da li će sat krenuti odbrojavanje 4,3,2,1,0 kada ovaj iz auta uputi loptu ili će odbrojavanje 4,3,2,1,0 tek krenuti kada ovaj drugi primi tu loptu u svoje ruke (odnosno kada je neko dodirne). U prvom slučaju ostaju 3 sekunde za izvršenje napada, dok u ovom drugom slučaju ostaju 4 sekunde.
Ja lično mislim da bi vrijeme trebalo da krene onog momenta kada se lopta izvede iz auta, ali imam nekoga ko me ubjeđuje da se vrijeme broji tek kada drugi igrač primi loptu, pa me interesuje šta večina misli ili neko ko je baš upoznat sa ovom tematikom.

Nadam se da sam dovoljno jasno postavio situaciju, odnosno pitanje...

Unaprijed hvala na odgovorima.
Neelix

#2 Re: Mjerenje vremena

Post by Neelix »

U NBA se mjeri vrijeme od trenutka kad igrac dodirne loptu. Zato cesto mozes u tim situacijama vidjet da je igrac pusti da se valja po podu sto duze (ako nema protivnickih u blizini), naravno u slucaju da njegov tim nema vodstvo :)

a to sto ti "mislis da bi trebalo" ne valja nikako, jer bi onda i lopta morala uc u kos prije zvuka sirene na kraju utakmice ;)
Last edited by Neelix on 24/01/2009 19:28, edited 1 time in total.
sinus

#3 Re: Mjerenje vremena

Post by sinus »

Znači u NBA se mjeri tek kada igrač dodirne loptu...

A kako je sa ostatkom svijeta :mrgreen: mislim na ovu našu klasičnu košarku?
JohnnyS

#4 Re: Mjerenje vremena

Post by JohnnyS »

Ista stvar je i po FIBA pravilima. Dakle, loptu treba dodirnuti netko u terenu (osim, pretpostavljam suca, on je "zrak")
sinus

#5 Re: Mjerenje vremena

Post by sinus »

Uh onda moram kazati čovjeku da je bio u pravu :mrgreen: a da sam ja pogriješio :oops:
sinus

#6 Re: Mjerenje vremena

Post by sinus »

Eh sad onako ako uzmemo hipotetički utakmica se ne bi nkada završila ako bi na primjer igrač iz auta u aut baci loptu jer je niko nije dodirnuo i tako u nedogled :mrgreen:
JohnnyS

#7 Re: Mjerenje vremena

Post by JohnnyS »

U tom hipotetskom slučaju bi publika uletila u teren i nadegenečila igrače :D
Post Reply