Mjerenje konjaze auta
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
Mesaya
#1 Mjerenje konjaze auta
Moze li se i gdje u Sarajevu izmjeriti konjaza auta i koliko kosta mjerenje?
-
d2
#2 Re: Mjerenje konjaze auta
ne znam tacno ali mozda moze na masinstvu, oni se bave takvim stvarima
- amrica
#3 Re: Mjerenje konjaze auta
hahahahaha, konjaza, koja rijec.
A nisam bas sigurna da li su ovlasteni ljudi sa Masinstva, postoje sudski vjestaci za masine, motore i sl., koji su dipl. ing. masinstva, prava adresa je sud, a ne fax, ako ti treba zvanican, zakonski validan podatak.
A ako ti treba samo broj KS, za tvoju informaciju, to ti moze reci bolji majstor.
A nisam bas sigurna da li su ovlasteni ljudi sa Masinstva, postoje sudski vjestaci za masine, motore i sl., koji su dipl. ing. masinstva, prava adresa je sud, a ne fax, ako ti treba zvanican, zakonski validan podatak.
A ako ti treba samo broj KS, za tvoju informaciju, to ti moze reci bolji majstor.
-
schakal
#4 Re: Mjerenje konjaze auta
Trebalo bi da to radi svaki tehnicki pregled
-
susc_ovjek
#5 Re: Mjerenje konjaze auta
Kod nas nije regulisana nadlednost homologacije i atestacije vozila na bilo kojem nivou drzave tako da za zvanican papir, sami Bog zna gdje to mozes napravit... jer je to pravo ne uredjena oblast. Isto kad kad se pravi atest za instalaciju plina, pa reklamiraju da sam taj koji ga ugradjuje pravi atest.. da je to uradio... to je nidje veze!!! Neko vrijeme su bili ovlasteni Masinski fakultet u Sarajevu i isti takav u BL da to rade, ali sada koliko znam nisu...
@amrica, ne moze niti jedan majstor, pa ni onaj bolji reci koliko snage tvoj motor ima dok ga ne ispita. Moze znati koliko je taj motor imao snage kada je proizveden.
Za odredjivanje snage motora potreban je ispitni sto za motor koji podrazumjeva razne uredjaje za opterecenje motora. Nakon toga motor se po zadatom standardu opterecuje i mjeri se obrtni moment i izlazna snaga na zamajcu. Drugi nacin su valjci koji mjere izlaznu snagu i obrtni moment na tocku. Koliko ja znam ovakvih valjaka u BiH nema! Volio bih kad bi me neko ispravio...
@amrica, ne moze niti jedan majstor, pa ni onaj bolji reci koliko snage tvoj motor ima dok ga ne ispita. Moze znati koliko je taj motor imao snage kada je proizveden.
Za odredjivanje snage motora potreban je ispitni sto za motor koji podrazumjeva razne uredjaje za opterecenje motora. Nakon toga motor se po zadatom standardu opterecuje i mjeri se obrtni moment i izlazna snaga na zamajcu. Drugi nacin su valjci koji mjere izlaznu snagu i obrtni moment na tocku. Koliko ja znam ovakvih valjaka u BiH nema! Volio bih kad bi me neko ispravio...
-
za_sada_bez_dobrog_nicka
#6 Re: Mjerenje konjaze auta
Koliko je meni poznato u Sarajevu niko ne mjeri moment na pogonskim točkovima sa samim tim i snagu motora
- testdriver
#7 Re: Mjerenje konjaze auta
pa ako se vozate do zagreba svratite do velike gorice...ja sam hteo svog hovera homologirat na 93 ali su skužili da je motor malo friziran...na 98..i to mi još precizno imjerili