Mjenjanje BAM u HRK u BiH

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

TransporterZG

#1 Mjenjanje BAM u HRK u BiH

Post by TransporterZG »

Eto takva je situacija , uskoro cu ici poslovno put Bosne, ostat cu neko vrijeme, a kroz to vrijeme cu trebati hrvatske kune.Zanima me gdje je najpovoljniji tecaj za promjeniti iz konvertabilnih maraka u kune , vidim da postoje banke, mjenjacnica zacudo imate jako malo ? a + cuo sam i da se mjenja na crno.
Tog kod nas bas i nema..tko to mjenja na crno, dal je to sigurno, zasto onito uopce rade ako se moze mjenjati u bankama?

sto se lokacije tice , najvise cu biti oko velike kladuse

I drugo pitanje, dali ima neki limit koliko se novaca moze unijeti u vasu zemlju, treba prijaviti to, kako ?
lajkujMe

#2 Re: Mjenjanje BAM u HRK u BiH

Post by lajkujMe »

TransporterZG wrote:Eto takva je situacija , uskoro cu ici poslovno put Bosne, ostat cu neko vrijeme, a kroz to vrijeme cu trebati hrvatske kune.Zanima me gdje je najpovoljniji tecaj za promjeniti iz konvertabilnih maraka u kune , vidim da postoje banke, mjenjacnica zacudo imate jako malo ? a + cuo sam i da se mjenja na crno.
Tog kod nas bas i nema..tko to mjenja na crno, dal je to sigurno, zasto onito uopce rade ako se moze mjenjati u bankama?

I drugo pitanje, dali ima neki limit koliko se novaca moze unijeti u vasu zemlju, treba prijaviti to, kako ?
Limit je 10.000 km kao i u svakog drugoj zemlji. Iznad toga ce te oderati na porezima i taxama :D

Mjenjati kune je manje vise isto bilo gdje, minimalne su provizije za mijenjanje kuna.

To nna mijenjanje na crno nisam cuo za to a zaobilazi to u sirokom luku.

I paša prije 12 mjeseci nije bilo niti jedne mjenjacnice u Sarajevu zato suti i ovo sto sad imamo je super :D
Altsa

#3 Re: Mjenjanje BAM u HRK u BiH

Post by Altsa »

sto se tice mijenjaja, ja u sarajevu uvijek promijenim BAM-ove u kune a ne vidim razlog zasto ne bi mogao i kune u BAM-ove...normalno sve to radim u bankama gdje je tecaj kada se pretvara BAM u kunu povoljniji nego da to radim u hrvatskoj...e sad kakva je situacija u krajini to ne znam
iamia

#4 Re: Mjenjanje BAM u HRK u BiH

Post by iamia »

mozes ponijeti i vrecu para. ne prijavljuj nista. samo reci idem u posjetu.

nema vise na crno.. mjenjati lovu. to si dezinformisan.
pazi se. navuci ce te neki levat i opljackat.
blue033

#5 Re: Mjenjanje BAM u HRK u BiH

Post by blue033 »

Za razmjenu na crno se raspitaj gdje budeš u BiH za 1 KM možeš dobiti 4 kune.
drndalo

#6 Re: Mjenjanje BAM u HRK u BiH

Post by drndalo »

@Transporter

Jedini realan problem kojeg mozes imati u BAM -> HRK konverziji je da u banci u kojoj to budes htio raditi, nemaju vise ofd npr. 500-1000-2000 HRK trenutno na stanju u gotovini... Mislim, vecina su poslovnice, a trezore obicno imaju ili u centralama ili u vecim podrucnim jedinicama... Meni se i ljeti zna desiti da mi nema dati pred put na more > 400 HRK u tom momentu na salteru...
Alfons Kauders

#7 Re: Mjenjanje BAM u HRK u BiH

Post by Alfons Kauders »

drndalo wrote:@Transporter

Jedini realan problem kojeg mozes imati u BAM -> HRK konverziji je da u banci u kojoj to budes htio raditi, nemaju vise ofd npr. 500-1000-2000 HRK trenutno na stanju u gotovini... Mislim, vecina su poslovnice, a trezore obicno imaju ili u centralama ili u vecim podrucnim jedinicama... Meni se i ljeti zna desiti da mi nema dati pred put na more > 400 HRK u tom momentu na salteru...
Ma vazda se nadje, samo im mrsko ici do trezora. :D Meni se desavalo da nemaju razniha apoena, pa npr. dobijem sve po 200 ili 500 kuna. U svakom slucaju se isplati mijenjati kod nas, pogotovo na proljece i ljeto, kad u Hrvatskoj malo napumpaju tecaj radi turista. Svake godine zamijenim par milja kod nas - nije neka ogromna usteda, ali ja manje vise ustedim gorivo za more svake godine.

Varijante na crno su bile po Hercegovini i Posavini - solidan kurs, ali samo na malim iznosima (npr. neko ti na benzinskoj ili u kafani da 3.9 ili 4, ali zato ima svega nekoliko stotina kuna u steku)
Ugljesa_

#8 Re: Mjenjanje BAM u HRK u BiH

Post by Ugljesa_ »

Benziske u hercegovinii malo vise gore, recimo do gornjeg vakufa-uskoplja il jajca. 1:4
TransporterZG

#9 Re: Mjenjanje BAM u HRK u BiH

Post by TransporterZG »

blue033 wrote:Za razmjenu na crno se raspitaj gdje budeš u BiH za 1 KM možeš dobiti 4 kune.
Za ovo sam cuo - dal takav tecaj daju u mjenjacnicama bas?prosufro sam vase banke , tecajevi su vise manje slicni, slican spread imaju sve banke.
Dali mjenjacnice daju 4kn za 1 marku?
kakvu ovi kaj to mjenjaju na crno mogu dati 4 kn , ak je sluzbeni tecaj nekih 3,84 ?
lajkujMe

#10 Re: Mjenjanje BAM u HRK u BiH

Post by lajkujMe »

TransporterZG wrote:
blue033 wrote:Za razmjenu na crno se raspitaj gdje budeš u BiH za 1 KM možeš dobiti 4 kune.
Za ovo sam cuo - dal takav tecaj daju u mjenjacnicama bas?prosufro sam vase banke , tecajevi su vise manje slicni, slican spread imaju sve banke.
kakvu ovi kaj to mjenjaju na crno mogu dati 4 kn , ak je sluzbeni tecaj nekih 3,84 ?

Mozda fejk novcanice :D
mayab

#11 Re: Mjenjanje BAM u HRK u BiH

Post by mayab »

Ako imas Visa electron karticu Zagrebacke banke, fino podignes na bankomatu Unicredit banki u BiH maraka koliko hoces, bez provizije i po najboljem mogucem tecaju!
Ja tako radim u HR, imam pomenutu karticu Unicredit banke i dizem kune kod zagrebacke banke
Jadničak

#12 Re: Mjenjanje BAM u HRK u BiH

Post by Jadničak »

Nisam pročitao ostale postove,ali ako budes ''normalno'' mijenjao,nemoj direktno HRK u BAM mijenjati,više se isplati promijeniti u eure u HR i onda njih u BAM ovdje mijenjati...pozdrav
_ado_

#13 Re: Mjenjanje BAM u HRK u BiH

Post by _ado_ »

TransporterZG wrote:Eto takva je situacija , uskoro cu ici poslovno put Bosne, ostat cu neko vrijeme, a kroz to vrijeme cu trebati hrvatske kune.Zanima me gdje je najpovoljniji tecaj za promjeniti iz konvertabilnih maraka u kune , vidim da postoje banke, mjenjacnica zacudo imate jako malo ? a + cuo sam i da se mjenja na crno.

Vidis kako smo mi napredna zemlja. Cak i na ulici mozes zamjeniti HRK u BAM. A ja u Dubrovniku nisam uspio ni u postanskoj banci zamjeniti BAM u HRK. Na kraju sam to obavio u nekoj mjenjacnici, koja je vise suvenir shop nego mjenjacnica. A usput sam i suncanicu zaradio :x
Alfons Kauders

#14 Re: Mjenjanje BAM u HRK u BiH

Post by Alfons Kauders »

TransporterZG wrote:
Drug, mozes naletit na 4 na benzinskim, pijacama i sl... Ali tu se radi o malim iznosima - raja naplati robu u kunama i ostane im par stoja, jer im se ne isplati mijenjat. Ako hoces da mijenjas nekoliko hiljada, male su sanse da ces naci takav kurs (jer bi se ljudima vise isplatilo da odu do banke).

Ja samo ljeti pratim tecaj, cini mi se da sam proljetos mijenjao za oko 3.8 u dvije banke... A par mjeseci kasnije u Hrvatskoj bi dobio 3.6-3.65... Dakle na vecim iznosima se svakako isplati mijenjati u BiH, pogotovo za vrijeme turisticke sezone (npr. ja na 1000 maraka redovno budem dobar oko 50, nekad i vise. Na par milja nije zanemariva lova).

U ovo doba godine nisam 100% siguran, proguglaj malo kakav je tecaj i izracunaj koliko ti se isplati. I jos jedna stvar - primjetio sam da najlosiji kurs imaju upravo poslovnice hrvatskih banaka u BiH, stoga ti je mozda bolje prvo pogledati austrijske ili italijanske.
akcija007

#15 Re: Mjenjanje BAM u HRK u BiH

Post by akcija007 »

TransporterZG, ako imas od ZABA-e lepeza paket mozes s Maestro karicom dizate lovu bez provizije na bankomatima UniCredit banke u BiH, ili s inspire Visa electron karticom PBZ-a, mozes dizate lovu na bankomatima IntesAsANPOALO Bnke ili s debitnim karticama Erste banke na bankomatima Sparkasse Banke u BiH bez provizije. Nisam siguran ima li Hypo ovu uslugu.

aKO IMAS JEDNU OD OVIH OPCIJA DEFINITIVNO JE NAJbolji kurs ovako da ides, ako ne onda eure ili kune u dzep pa u mjenjacnicu banaka.

@mayab ne moze s Visa electron karticom Zagrebacke podizati, to je kartica deviznog racuna i naplatit ce mu proviziju, moze samo s Maestro tekucim ako imas jedan od paketa Lepeza.

Ako si u Sarajevu, onda definitivno najpovoljnije u BOR Banci mijenjati na Drveniji kune u KM-ove adresa je Obala kulina bana 18.
mayab

#16 Re: Mjenjanje BAM u HRK u BiH

Post by mayab »

akcija007 wrote:TransporterZG, ako imas od ZABA-e lepeza paket mozes s Maestro karicom dizate lovu bez provizije na bankomatima UniCredit banke u BiH, ili s inspire Visa electron karticom PBZ-a, mozes dizate lovu na bankomatima IntesAsANPOALO Bnke ili s debitnim karticama Erste banke na bankomatima Sparkasse Banke u BiH bez provizije. Nisam siguran ima li Hypo ovu uslugu.

aKO IMAS JEDNU OD OVIH OPCIJA DEFINITIVNO JE NAJbolji kurs ovako da ides, ako ne onda eure ili kune u dzep pa u mjenjacnicu banaka.

@mayab ne moze s Visa electron karticom Zagrebacke podizati, to je kartica deviznog racuna i naplatit ce mu proviziju, moze samo s Maestro tekucim ako imas jedan od paketa Lepeza.

Ako si u Sarajevu, onda definitivno najpovoljnije u BOR Banci mijenjati na Drveniji kune u KM-ove adresa je Obala kulina bana 18.
Pa kako ja dizem kune u HR, upravo sa Visa electron karticom, sve je to Unicredit grupacija , i time se i hvale da mozes bez provizije i troskova konverzije dizati pare na svakom bankomatu svake banke iz te grupacije
akcija007

#17 Re: Mjenjanje BAM u HRK u BiH

Post by akcija007 »

@mayab, moze se na svim bankomatima UniCredit grupe u Evropi dizati s Maestro karticom koju je izdala Zagrebacka banka kunskog tekuceg racuna koji je u okviru paketa Lepeza lova bez provizije .
Ugljesa_

#18 Re: Mjenjanje BAM u HRK u BiH

Post by Ugljesa_ »

Jadničak wrote:Nisam pročitao ostale postove,ali ako budes ''normalno'' mijenjao,nemoj direktno HRK u BAM mijenjati,više se isplati promijeniti u eure u HR i onda njih u BAM ovdje mijenjati...pozdrav
i dva puta placati proviziju :-)
zambaklija

#19 Re: Mjenjanje BAM u HRK u BiH

Post by zambaklija »

a što nosiš pare?karticu brato i bankomat i fertig :D sa visa karticom svugdje.... :D jenom ja cijeli odmor tako...došao nazad u njemačku,izvučem izvještaj a ono ništa :-) tek nakon nekih 6 mjeseci povukli pare :lol: :lol: :lol: :lol:
TransporterZG

#20 Re: Mjenjanje BAM u HRK u BiH

Post by TransporterZG »

Dobro jel zna netko tocno, imam i visu i maestro.
Na visi su mi kune.
Kolko bi mi kuna uzelo za 1 marku na bankomatu neke banke , konkretno kartica je od intesa sanpaolo grupacije (PBZ se banka zove kod nas..) ?
mayab

#21 Re: Mjenjanje BAM u HRK u BiH

Post by mayab »

TransporterZG wrote:Dobro jel zna netko tocno, imam i visu i maestro.
Na visi su mi kune.
Kolko bi mi kuna uzelo za 1 marku na bankomatu neke banke , konkretno kartica je od intesa sanpaolo grupacije (PBZ se banka zove kod nas..) ?
Prvo se ti raspitaj u svojoj banci kakva su pravila kod njih sto se tice podizanja gotovine u inozemstvu, bez obzira sto se radi o istoj bankovnoj grupaciji (PBZ u Hr i Intensa sanpaolo u BiH), npr. koliko ja znam Raiffeisen uredno naplacuje ljudima provizije, dok Unicredit NE-to znam sigurno jer koristim unicredit
vanjki

#22 Re: Mjenjanje BAM u HRK u BiH

Post by vanjki »

da osvjezim malu ovu staru temu:)...gdje mjenjate KM u cune kada idete u Hrvatsku ,mislim gdje je povoljnije
muminovic

#23 Re: Mjenjanje BAM u HRK u BiH

Post by muminovic »

Pokusaj u banci :-)
Tecaj je isti u svim bankama +- 0.001% oscilacija
Astrix

#24 Re: Mjenjanje BAM u HRK u BiH

Post by Astrix »

Rano ujutro idem na put i nisam stigao nista razmjeniti, jel se moze gdje u Hr nekom manje mjestu razmjeniti u kune bar da mogu autoput platiti. Frka mi je a nisam siguran da li to rade...?
akcija007

#25 Re: Mjenjanje BAM u HRK u BiH

Post by akcija007 »

Autoput u HR mozes I karticom platiti I eurima. A ako bas hoces da bam mijenjas u kune u hrvatskoj neke privatne mjenjacnice mijenjaju a od banaka mijenja zagrebacka otp splitska erste vaba banka . Banke ti rade od 8 h
Post Reply