Mjenjacnica sa 0% provizije - cista prevara
Moderator: anex
- ferratilis
#1 Mjenjacnica sa 0% provizije - cista prevara
Neki dan odem u mjenjacnicu u Robotu u Tz da razmijenim 100 dolara, kontam prodajni kurs je 1.81, bolje to nego da me banka odere (u Unicredit je 1.74 prodajni). Pitam zenu na salteru jel sigurno 0% provizije, kaze jest. Na staklu saltera lijepo zalijepljen papir sa kursnom listom, vidim prodajni kurs 1.81. Obavim sve, dobijem onaj izvjestaj, imam sta i vidjet. Mjenjacnica u vlasnistvu Nove Banke AD Banja Luka (sto se nigdje u mjenjacnici ne vidi), prodajni kurs 1.74. Znaci cista laz. Ima li ijedna mjenjacnia koja stvarno ne dere na proviziji? Hvala 
- drndalo
#2 Re: Mjenjacnica sa 0% provizije - cista prevara
Pa na cemu ocekujes da zaradjuju ?
- ferratilis
#3 Re: Mjenjacnica sa 0% provizije - cista prevara
Zasto onda velikim slovima koja se vide iz aviona pise da uzimaju 0% provizije? Ne ocekujem od njih da se zrtvuju za narod, nego samo da ne lazu. Ne govorim ovdje o parama, nego o laznom marketingu. Tvoj odgovor je tipican balkanski, "koga briga sta je u izlogu, ja sam gazda i bice kako ja kazem." Ne samo da je takav marketing glup i odbija musterije, nego je i ilegalno. Ako nekim slucajem nije, trebalo bi biti.drndalo wrote:Pa na cemu ocekujes da zaradjuju ?
-
dječak sa šibicama
#4 Re: Mjenjacnica sa 0% provizije - cista prevara
Pa eto marketing im je u tvom slucaju upalio, ti si zamijenio dolare 
Takvih 1000 i oni dobri
Takvih 1000 i oni dobri
- karanana
#5 Re: Mjenjacnica sa 0% provizije - cista prevara
Deder prvo vidi da nisi pobrko termine. Spominjes prodajni kurs. To je kurs kada tebi banka prodaje dolare. Mozda si vidio prodajni kurs a kad si zamjenio dobio si po kupovnom koji je naravno manji. Najlakse je odmah na srbe svalit. Oni su krivi za sve.
- drndalo
#6 Re: Mjenjacnica sa 0% provizije - cista prevara
Uz duzno postovanje, ovce su da se sisaju... Tamo gdje pise 0% PROVIZIJE bih obratio posebnu paznju, bas zato sto znam ja nas... Ne kazem da tako treba, nego da tako jeste ! Ne kazem da lazno oglasavanje ne bi trebalo biti zabranjeno, ali bas i nije...ferratilis wrote:Zasto onda velikim slovima koja se vide iz aviona pise da uzimaju 0% provizije? Ne ocekujem od njih da se zrtvuju za narod, nego samo da ne lazu. Ne govorim ovdje o parama, nego o laznom marketingu. Tvoj odgovor je tipican balkanski, "koga briga sta je u izlogu, ja sam gazda i bice kako ja kazem." Ne samo da je takav marketing glup i odbija musterije, nego je i ilegalno. Ako nekim slucajem nije, trebalo bi biti.drndalo wrote:Pa na cemu ocekujes da zaradjuju ?
- karanana
#7 Re: Mjenjacnica sa 0% provizije - cista prevara
Naravno da ce te na kraju zajebat kako god da okrenes. Ali nisu ludi da budu toliko ocigledni gdje napisu provizija 0% a onda ti uzmu proviziju. Ne. Prevara se radi tako sto ti dadnu 0 proviziju ali zato smanje kurs pa si opet donji. Ja i dalje mislim da je sigurno pobrko kolonu kursne liste koju je gledo. Gledo je prodajni kurs a trebo je gledat kupovni.
- Bosanac sa dna kace
#8 Re: Mjenjacnica sa 0% provizije - cista prevara
Unicredit kad imas racun kod njih smanji proviziju, ili je ne uzima nikako, barem su meni tako prosle godine kada sm kupov'o neke devize...
Nije da reklamiram, ali skroz pozitivno iskustvo im'o sam sa Sberbankom u Sarajevu, nekad prosle godine svi su mi za 200 turskih lira davali na ruke 128-129 maraka, a oni 132...da'l su se zeznuli ne znam....
Ja ne kontam to kupovni, prodajni, srednji, gornji, donji....ja idem i pitam ''imam toliko i toliko, kolko ja dobijem na ruke'', to im je pos'o....
Inace ne postoji mjenjacnica koja ne uzima proviziju tj. svoju zaradu, ili ovako ili onako oni na teb' zarade, jedino mozda eto neek banke ako imas racun kod njih da zadrze musteriju....
Nije da reklamiram, ali skroz pozitivno iskustvo im'o sam sa Sberbankom u Sarajevu, nekad prosle godine svi su mi za 200 turskih lira davali na ruke 128-129 maraka, a oni 132...da'l su se zeznuli ne znam....
Ja ne kontam to kupovni, prodajni, srednji, gornji, donji....ja idem i pitam ''imam toliko i toliko, kolko ja dobijem na ruke'', to im je pos'o....
Inace ne postoji mjenjacnica koja ne uzima proviziju tj. svoju zaradu, ili ovako ili onako oni na teb' zarade, jedino mozda eto neek banke ako imas racun kod njih da zadrze musteriju....
- supercali
#9 Re: Mjenjacnica sa 0% provizije - cista prevara
Ovo sto karanana prica sam dosta puta vidio
Ljudi jednostavno brkaju prodajni kupovni kurs
Prodajni je kad banka prodaje kupovni kad kupuje sto znaci da u slucajunas klijenata je suprotno ako prodajemo onda gledamo kupovni i obratno
Prodajni je kad banka prodaje kupovni kad kupuje sto znaci da u slucajunas klijenata je suprotno ako prodajemo onda gledamo kupovni i obratno
- ferratilis
#10 Re: Mjenjacnica sa 0% provizije - cista prevara
Znam dobro o cemu pricam, svaki mjesec mijenjam dolare, ali u banci, kod ovih sam otisao da vidim kakvi sukaranana wrote:Deder prvo vidi da nisi pobrko termine. Spominjes prodajni kurs. To je kurs kada tebi banka prodaje dolare. Mozda si vidio prodajni kurs a kad si zamjenio dobio si po kupovnom koji je naravno manji. Najlakse je odmah na srbe svalit. Oni su krivi za sve.
-
leigh
#11 Re: Mjenjacnica sa 0% provizije - cista prevara
Pa ljudi ne uzimaju proviziju, već imaju za tebe nepovoljan kurs. Više nego transparentno. I oni Arapi u sred Praga, što imaju mjenjačnicu, nemaju proviziju (haram) već kurs takav da on ostvari zaradu.
U raiffeisenu imaju i zajeban kurs i proviziju.
Dakle, i banke i mjenjačnice zarađuju na mjenjačkim poslovima. Sad da li se tebi isplati plaćati proviziju i neki uslovno rečeno povoljan kurs, ili samo uslovno rečeno loš kurs bez provizije - to je sve u pet deka, odnosno zanemarivo na manje iznose koji se mijenjaju.
U raiffeisenu imaju i zajeban kurs i proviziju.
Dakle, i banke i mjenjačnice zarađuju na mjenjačkim poslovima. Sad da li se tebi isplati plaćati proviziju i neki uslovno rečeno povoljan kurs, ili samo uslovno rečeno loš kurs bez provizije - to je sve u pet deka, odnosno zanemarivo na manje iznose koji se mijenjaju.
-
detroit-mercy
#12 Re: Mjenjacnica sa 0% provizije - cista prevara
Pa cojk gledao prodajni jer misli ja prodajem moje devize bancikaranana wrote:Naravno da ce te na kraju zajebat kako god da okrenes. Ali nisu ludi da budu toliko ocigledni gdje napisu provizija 0% a onda ti uzmu proviziju. Ne. Prevara se radi tako sto ti dadnu 0 proviziju ali zato smanje kurs pa si opet donji. Ja i dalje mislim da je sigurno pobrko kolonu kursne liste koju je gledo. Gledo je prodajni kurs a trebo je gledat kupovni.
-
akcija007
#13 Re: Mjenjacnica sa 0% provizije - cista prevara
Mjenjacnica nije u vlasnistvu nove banke nego ke to privatna firma koja ima dozvolu ministarstva finansija za obavljanje mjenjackih poslova a sklopila je ugovor s novom bankom I oni joj daju kurs .
Ima provizije u mjenjacnici I na tu proviziju ima I PDV jer mjenjacnica nije banka da je oslobodjena pdv-a.
Ima provizije u mjenjacnici I na tu proviziju ima I PDV jer mjenjacnica nije banka da je oslobodjena pdv-a.
-
SSemir
#14 Re: Mjenjacnica sa 0% provizije - cista prevara
ogromnim slovima ispred pise: 0% provizije, zamijenio eure, dobio racun, na racunu lijepo pise koliko su mi provizije naplatili, posebna stavka na racunu "provizija"
mjenjacnica u vlasnistvu Reiffeisen, ili saradnju sa n jima ima, sta ti ja znam..
mjenjacnica u tuzli kod kapije
mjenjacnica u tuzli kod kapije
- zavezata-vreca
#15 Re: Mjenjacnica sa 0% provizije - cista prevara
Eto vidis to je raifaizenova provizija a ne mjenjaćnicona .. Vidis da ti mjenjaćnica nije naplatila proviziju. Sve ćisto
- Edin H.
#16 Re: Mjenjacnica sa 0% provizije - cista prevara
Podrzavam inicijativu za ukidanje kerma i uvodjenje valute sto sam vidio u Crnoj Gori. 
- SpecialOffer
#17 Re: Mjenjacnica sa 0% provizije - cista prevara
Unicredit Banka provizija 0.75%, danas eure mijenjao.
- drndalo
#18 Re: Mjenjacnica sa 0% provizije - cista prevara
Nemoj majke ti, pa docekale bi nas iste cijene kao sada, samo u €...Edin H. wrote:Podrzavam inicijativu za ukidanje kerma i uvodjenje valute sto sam vidio u Crnoj Gori.
-
ado_sar
#19 Re: Mjenjacnica sa 0% provizije - cista prevara
u principu nije tesko zapamtiti. Onaj nepovoljniji je uvijek onaj koji se odnosi na nas. Dakle, kada kupujes devize, gledas onu vecu vrijednost, a kada prodajes manju.supercali wrote:Ovo sto karanana prica sam dosta puta vidio
-
Nepass
#20 Re: Mjenjacnica sa 0% provizije - cista prevara
Otvoris u sberbank avista stednju, kad legnu pare prebacis na avistu, stoje pet dana i onda mozes zamjeniti za 0,2% provizije. Inace je 0,7%.ferratilis wrote:Znam dobro o cemu pricam, svaki mjesec mijenjam dolare, ali u banci, kod ovih sam otisao da vidim kakvi sukaranana wrote:Deder prvo vidi da nisi pobrko termine. Spominjes prodajni kurs. To je kurs kada tebi banka prodaje dolare. Mozda si vidio prodajni kurs a kad si zamjenio dobio si po kupovnom koji je naravno manji. Najlakse je odmah na srbe svalit. Oni su krivi za sve.Ne krivim Srbe, nego sve ex-yu banke. Sa stranim barem znam da me jebu, domace me i lazu i jebu u mozak.
Ako ti se ne zuri sa parama ovo je najjeftiniji nacin mjenjanja valute.
- KB9
#21 Re: Mjenjacnica sa 0% provizije - cista prevara
0% provizije al drugi kurs, u cemu je problem?
-
Last December
#22 Re: Mjenjacnica sa 0% provizije - cista prevara
Provizija je mislim fee za uslugu, trebalo bi biti kao odvojena stavka na izvodu. Znači koliko naplaćuju dodatno mimo kursne razlike. Naravno mi kad prodajemo, gledamo njihov kupovni kurs.
Ja pratim kurs po bankama za dolar i trenutno je Sparkasse najpovoljnija pa tu mjenjam. Prošlog mjeseca sam podigao pare po kursu 1,81 dok su druge banke bilo oko 1,77 prosječno. NIje neka razlika za male pare al eto valja znati da ima povoljnije ko traži.
Ja pratim kurs po bankama za dolar i trenutno je Sparkasse najpovoljnija pa tu mjenjam. Prošlog mjeseca sam podigao pare po kursu 1,81 dok su druge banke bilo oko 1,77 prosječno. NIje neka razlika za male pare al eto valja znati da ima povoljnije ko traži.
- dinoze77
#23 Re: Mjenjacnica sa 0% provizije - cista prevara
vako ja se bavim deviznim poslovanjem vec nekoliko godina i ono sto mogu ja reci je to da ni jedna ama bas ni jedna mjenjacnica nema 0% provizije jer je to njihov osnovni prihod. Svaka mjenjačnica privatna da bi uopste poslovala mora da ima potpisan ugovor o obavljanju mjenjačkih poslova sa bankom, sto znaci da mjenjacnice posluju po kursevima banke sa kojom imaju sklopljen ugovor i da na te zvanicne kurseve banke imaju dodatne provizije koje se krecu kao i kod banaka sve u zavisnosti od valute i kolicine promjenjenog novca. Obicno su to provizije od 0.5% do 2% i minimalne provizije na male sume novca od 2KM do 3KM. Ako nekog ostali detalji interesuju za devizno poslovanje mogu slobodno na pp me pitati. 
-
niho92
#24 Re: Mjenjacnica sa 0% provizije - cista prevara
0% PROVIZIJE znaci da ti mjenjacnica nece uzeti ništa vise nego sto banka kojoj pripada uzima ....odnosno da mjenjanje novca u mjenjacnici je isto ko i u banci 
-
Mike Ross
#25 Re: Mjenjacnica sa 0% provizije - cista prevara
Od 2007 koristim Yes paket i online bankarstvo, devizni racuni, tekuci, Visa Clasic 24 i ostale kartice, punomoc na suprugu i njene racune, sve to placam 6 KM mjesecno. Sto se tice konverzije evo SS od prije nekoliko minuta, kada mi trebaju KM prebacim sa deviznog na tekuci a i plata inace ide na devizni USD racun, ali isto tako kada imam cash euro ili USD, samo uplatim na devizni i poslije prebacujem. Obzirom da je srednji kurs na CBBH 1.83 danas, i da je meni uracunat kurs 1.82 prilikom ove transakcije i bez naknade, mislim da nije toliko lose, nije reklama za UC, mozda postoji i neka bolja opcija samo ja nisam upoznat