Ili jebozovan/na, po narodski...Drvosjeca iz Dejcica wrote:Baš sada čitam i ibretim se. Dakle da bi danas dobio posao moraš biti seksi...rano moja ljuta dokle to ide.nosara wrote:"Posao ne pada s grane": Mladi uče da budu proaktivni i "seksi na tržištu rada"
Mit, zabluda ili istina - da se živjelo ekonomski bolje u socijalizmu nego danas
- nosara
#601 Re: Mit, zabluda ili istina - da se živjelo ekonomski bolje u socijalizmu nego danas
-
iTo
#602 Re: Mit, zabluda ili istina - da se živjelo ekonomski bolje u socijalizmu nego danas
Ima dobrih teta u drzavnim firmama 
- Drvosjeca iz Dejcica
#603 Re: Mit, zabluda ili istina - da se živjelo ekonomski bolje u socijalizmu nego danas
Valjda ih uče kako šefu popušiti ili se naguziti da bi dobio radno mjesto.nosara wrote: Ili jebozovan/na, po narodski...
- JBT
#604 Re: Mit, zabluda ili istina - da se živjelo ekonomski bolje u socijalizmu nego danas
I na to josh dodaj pad Belinskog zida, dakle Varsavskog pakta, ostajanje na sceni samo jedne supersile koja onda zacas, sa malo para i obecanja, podgrije situaciju na Kongresu, par mufljuza u svom ludilu vide trenutak idealan za svrstavanje sebe licno u historiske knjige kao "oceve nacija i velikih Srbija i Hrvatski". treci vide sansu za minder politiku tj. vracanje u feudalizam sa "par bogatih i mocnih familija kao rukovodecih aga i begova" koji obecase zlatne kashike i sta ce ti vishe. Dovoljno da se dodje do blata u kojem smo sad svi skupa. Osim kriminalaca i ratnih profitera.Drvosjeca iz Dejcica wrote:Jaha TZ wrote:Sta odgovorit tipu koji kaze da je ekonomska situacija u vrijeme kongresa dobra i da su bili SAMO politicki konflikti
Pa poltika i stvara okvir i ambijent od kojeg zavisi i ekonomija bas kao i danasPolitika je općenito aktivnost kroz koju ljudi stvaraju, mijenjaju i čuvaju pravila po kojima žive. Tvrditi da se eto kobajagi na 14. kongresu sve raspalo jer se živjelo loše može samo neuki duduk ma koliko sebe smatrao intelektualnim kapacitetom. Samo par hintova za razmišljanje, 14, kongres SKJ održan 20. januara 1990. godine, SDA osnovana u maju 1990. godine, S. Miošević održao svoj nacionalizmom nabijeni govor 28. juna 1989. godine na Kosovu Polju, Slovenija povukla svoje policajce sa Kosova još ranije...itd.itd.itd.
A kapitalistima manje trn u oko zbog tamo nekog samoupravnog socijalzma gdje je vladao uzas jer su, zabogamiloga, radnici bili vlasnici fabrika i svoje sudbine bez da ih jashe kapitalisticko podbuhlo multimilijardersko nezasitno ruglo od covjecanstva.
-
UnscarD
- Location: Na granici koja polako nestaje, tamo izmedju atoma i bita.
#605 Re: Mit, zabluda ili istina - da se živjelo ekonomski bolje u socijalizmu nego danas
Ovo boldirano ovisi o perspektivi iz koje se posmatra. Ako na ovo gledamo iz perspektive kapitalistickog sistema, naravno da svi ne vrijede jednako. Sistem ima svoje vrijednosti i svoje zakonitosti i unutar njih jedinke nisu i ne mogu biti jednake. No, ako pogled prosirimo na vrijednost ljudskog zivota u svojoj osnovi, onda svi ljudi vrijede jednako i nije neciji zivot vazniji ili vise vrijedi od necijeg drugog.JohnnyS wrote:Sve mogu razumjeti, ali nikako da se uravnilovka smatra nečim pozitivnim. Svi ljudi nipošto ne vrijede jednako, neki ni približno, pa ne mogu ni imati približno. Da preveniram sad protuargumente navođenjem današnjih bogataša, ne mislim ni na kog konkretno već se protivim uravnilovci kao principu.
Na kraju krajeva, upravo na ovu osnovnu vrijednost se misli na pocetku Americke deklaracije o nezavisnosti kada se kaze " We hold these truths to be self-evident, that all men are created equal, that they are endowed by their Creator with certain unalienable Rights, that among these are Life, Liberty and the Pursuit of Happiness. That to secure these rights, Governments are instituted among Men, deriving their just powers from the consent of the governed.
To sto sistem u kojem zivimo propagira odredjene vrijednosti, ne znaci da su oni sa drugacijim (namjerno kazem DRUGACIJIM) kvalitetima manje vrijedni.
To je lijepo neki pametan covjek srocio "“Everybody is a genius. But if you judge a fish by its ability to climb a tree, it will live its whole life believing that it is stupid.” ".
Dakle ja principijelno vjerujem da su svi ljudi jednako vrijedni. Oni samo nemaju istu vrijednost kada sluze sistemu i sistem ih ne dozivljava kao jednake. Ovaj osnovni princip mi je orijentir prilikom ophodjenja sa ljudima pa se uvijek trudim da sa jednakim postovanjem i na jednakim osnovama pristupam i prosjaku na ulici i nekom bas mocnom biznismenu ili nekoj drugoj faci koja je u okviru ovog sistema "uspjesna".
- Drvosjeca iz Dejcica
#606 Re: Mit, zabluda ili istina - da se živjelo ekonomski bolje u socijalizmu nego danas
Sve rečeno.UnscarD wrote:Ovo boldirano ovisi o perspektivi iz koje se posmatra. Ako na ovo gledamo iz perspektive kapitalistickog sistema, naravno da svi ne vrijede jednako. Sistem ima svoje vrijednosti i svoje zakonitosti i unutar njih jedinke nisu i ne mogu biti jednake. No, ako pogled prosirimo na vrijednost ljudskog zivota u svojoj osnovi, onda svi ljudi vrijede jednako i nije neciji zivot vazniji ili vise vrijedi od necijeg drugog.JohnnyS wrote:Sve mogu razumjeti, ali nikako da se uravnilovka smatra nečim pozitivnim. Svi ljudi nipošto ne vrijede jednako, neki ni približno, pa ne mogu ni imati približno. Da preveniram sad protuargumente navođenjem današnjih bogataša, ne mislim ni na kog konkretno već se protivim uravnilovci kao principu.
Na kraju krajeva, upravo na ovu osnovnu vrijednost se misli na pocetku Americke deklaracije o nezavisnosti kada se kaze " We hold these truths to be self-evident, that all men are created equal, that they are endowed by their Creator with certain unalienable Rights, that among these are Life, Liberty and the Pursuit of Happiness. That to secure these rights, Governments are instituted among Men, deriving their just powers from the consent of the governed.
To sto sistem u kojem zivimo propagira odredjene vrijednosti, ne znaci da su oni sa drugacijim (namjerno kazem DRUGACIJIM) kvalitetima manje vrijedni.
To je lijepo neki pametan covjek srocio "“Everybody is a genius. But if you judge a fish by its ability to climb a tree, it will live its whole life believing that it is stupid.” ".
Dakle ja principijelno vjerujem da su svi ljudi jednako vrijedni. Oni samo nemaju istu vrijednost kada sluze sistemu i sistem ih ne dozivljava kao jednake. Ovaj osnovni princip mi je orijentir prilikom ophodjenja sa ljudima pa se uvijek trudim da sa jednakim postovanjem i na jednakim osnovama pristupam i prosjaku na ulici i nekom bas mocnom biznismenu ili nekoj drugoj faci koja je u okviru ovog sistema "uspjesna".
- JBT
#607 Re: Mit, zabluda ili istina - da se živjelo ekonomski bolje u socijalizmu nego danas
Ima li ko podatak koliko je danas zaposlenih u privredi, proizvodnji, a koliko je takvih bilo prije rata?
Za sada sam primjetio samo podatak vezan za povrsinu oko Alipasinog mosta.
-
Nokija
#608 Re: Mit, zabluda ili istina - da se živjelo ekonomski bolje u socijalizmu nego danas
Na ovom forum vazda neke nostalgicne teme. Valjda kad ljudi nemaju buducnost i nemaju se cemu nadati onda tabire po proslosti. I vazda neke komparacije jabuka i krusaka.
- Jaha TZ
#609 Re: Mit, zabluda ili istina - da se živjelo ekonomski bolje u socijalizmu nego danas
Ima baba sveJBT wrote:Ima li ko podatak koliko je danas zaposlenih u privredi, proizvodnji, a koliko je takvih bilo prije rata?
Doduse ovo je samo federacija

- madner
#610 Re: Mit, zabluda ili istina - da se živjelo ekonomski bolje u socijalizmu nego danas
Ona je prodavala Fiate. Sad razumijem da imas averziju prema istima, no izbor je bio dosta sirok a plate vece.Jaha TZ wrote:Pa i nisam fiata nego Zastavemadner wrote:Pa Opel, Reno, VW je i tada bio dostupan, sta si se ufatio Fiata.
Ona je jedina bila domaci brand sa vlastitim imenom
- JBT
#611 Re: Mit, zabluda ili istina - da se živjelo ekonomski bolje u socijalizmu nego danas
Nokija wrote:Na ovom forum vazda neke nostalgicne teme. Valjda kad ljudi nemaju buducnost i nemaju se cemu nadati onda tabire po proslosti. I vazda neke komparacije jabuka i krusaka.
Mislim da se u sustini radi o tvrdnji da je "istorija uciteljica zivota". Umjesto da nesto naucimo od istorije, od dosadasnjih iskustava, mi to sve generalizujemo u stilu "da je valjalo ne bi propalo" i nastavljamo dalje da ucimo na sopstvenim greskama propadajuci sve dublje jer nismo "konkurentni" globalistickoj politici koja svoja iskustva izrabljivanja svojih kolonija prenosi danas na nove teritorije i sprovodi izrabljivanje istih kroz monetarni sistem i kroz svoje banke, kredite, kamate.....
Mozes misliti kako nam se slatko smiju kada nas vide kako se valjamo u blatu do grla i onako jedva otvarajuci usta da nam blato ne udje u usta uzvikujemo: "Nikad nam nije bilo bolje!"
Nekad smo bili sami svoji, sad smo tudji.
- Mister Yes
#612 Re: Mit, zabluda ili istina - da se živjelo ekonomski bolje u socijalizmu nego danas
Na forumu su u velikoj većini neradnici. Ja prvi pa i svi ostali. Jer da radimo nešto ne bi imali vremena za forum ovoliko koliko ga imamo.Nokija wrote:Na ovom forum vazda neke nostalgicne teme.
E sad, i neradnika ima različitih. Od onih koji nisu zaposleni (pa im svi krivi) do nas koji jesmo zaposleni ali očigledno u takvim preduzećima da možemo po cijeli dan palamudit po internetu. A to znači da nismo kod privatnika jer kod privatnika brale ima da se radi i nema interneta po cijeli dan. Znači da je mnogo forumaša upravo iz tih nekadašnjih giganata i YU firmi. I naravno, pošto su te firme sada većinom u dubiozi onda je nostalgija za vremenom kada su naše firme bile giganti dominantna.
Sve se da logično objasniti
- JBT
#613 Re: Mit, zabluda ili istina - da se živjelo ekonomski bolje u socijalizmu nego danas
Federacija me i interesuje. Ima li sta od 2014-e?
Moze li se vidjeti kakvo je stanje po Opstinama u Federaciji?
- Jaha TZ
#614 Re: Mit, zabluda ili istina - da se živjelo ekonomski bolje u socijalizmu nego danas
Sjebo si ti nestomadner wrote:Ona je prodavala Fiate. Sad razumijem da imas averziju prema istima, no izbor je bio dosta sirok a plate vece.Jaha TZ wrote:Pa i nisam fiata nego Zastavemadner wrote:Pa Opel, Reno, VW je i tada bio dostupan, sta si se ufatio Fiata.
Ona je jedina bila domaci brand sa vlastitim imenom
zastava ima svoje vlastite modele koje prodaje pod SVOJIM imenom
Urusio vam se i sjebo socijalizam i prije mrske zapadne demokracije i izbora
Pogledati broj oura, soura, kuraca palaca iz godine u godinu

- JBT
#615 Re: Mit, zabluda ili istina - da se živjelo ekonomski bolje u socijalizmu nego danas
Federacija me i interesuje. Ima li sta od 2014-e?
- madner
#616 Re: Mit, zabluda ili istina - da se živjelo ekonomski bolje u socijalizmu nego danas
Pa ima i Dacia svoje modele koje prodaje pod svojim imenom, ali to ne mjenja cinjenicu da prodaje starije Renole.
Shvatam da ti tesko pada da prihvatis cinjenice, no to je bolna istina.
Ne provaljuj se, ukrupnjavanje firmi nije znak urusavanja.
Shvatam da ti tesko pada da prihvatis cinjenice, no to je bolna istina.
Ne provaljuj se, ukrupnjavanje firmi nije znak urusavanja.
- Drvosjeca iz Dejcica
#617 Re: Mit, zabluda ili istina - da se živjelo ekonomski bolje u socijalizmu nego danas
A što ne gledaš prve dvije kolone, ne uklapa se u tvoj demagoški stav?Jaha TZ wrote: Urusio vam se i sjebo socijalizam i prije mrske zapadne demokracije i izbora
- Jaha TZ
#618 Re: Mit, zabluda ili istina - da se živjelo ekonomski bolje u socijalizmu nego danas
Ima baba sveJBT wrote:Ima li ko podatak koliko je danas zaposlenih u privredi, proizvodnji, a koliko je takvih bilo prije rata?

-
UnscarD
- Location: Na granici koja polako nestaje, tamo izmedju atoma i bita.
#619 Re: Mit, zabluda ili istina - da se živjelo ekonomski bolje u socijalizmu nego danas
Ja imam 20 godina staza , sve u poslijeratnim PRIVATNIM firmama....doduse valjda zato imam cca 3000 postova za 13 godinaMister Yes wrote:Na forumu su u velikoj većini neradnici. Ja prvi pa i svi ostali. Jer da radimo nešto ne bi imali vremena za forum ovoliko koliko ga imamo.Nokija wrote:Na ovom forum vazda neke nostalgicne teme.
E sad, i neradnika ima različitih. Od onih koji nisu zaposleni (pa im svi krivi) do nas koji jesmo zaposleni ali očigledno u takvim preduzećima da možemo po cijeli dan palamudit po internetu. A to znači da nismo kod privatnika jer kod privatnika brale ima da se radi i nema interneta po cijeli dan. Znači da je mnogo forumaša upravo iz tih nekadašnjih giganata i YU firmi. I naravno, pošto su te firme sada većinom u dubiozi onda je nostalgija za vremenom kada su naše firme bile giganti dominantna.
Sve se da logično objasniti
Moja nostalgija je prije svega za vrijednostima. Fali mi sto ne mogu da ostavljam otkljucana vrata, fali mi sto djeca ne mogu sama u skolu sa kljucem od stana zakacenim na pertlu oko vrata, fali mi da cistacica poste metlom istjera lopova, fali mi da se zabavim sa time da najveca korupcijska afera bude par vikendica u Neumu, fali mi kecelja u skoli da bi sva djeca bila ista, fali mi mir na ulici, fale mi naslovi i teme u kojima je moja zemlja nesto i negdje napravila, fali mi osjecaj sigurnosti da znam da me nece istjerati na ulicu ako ne platim par rata za stambeni kredit, fali mi osjecaj sigurnosti da znam da cu dobiti najbolju mogucu njegu raspolozivu u drzavi ako se razbolim...jbg fali puno toga.
Ovo mi vratite a evo vam iPhone nazad....
- Jaha TZ
#620 Re: Mit, zabluda ili istina - da se živjelo ekonomski bolje u socijalizmu nego danas
Koje kolone prosvjetli meDrvosjeca iz Dejcica wrote:A što ne gledaš prve dvije kolone, ne uklapa se u tvoj demagoški stav?Jaha TZ wrote: Urusio vam se i sjebo socijalizam i prije mrske zapadne demokracije i izbora
![]()
![]()
- JBT
#621 Re: Mit, zabluda ili istina - da se živjelo ekonomski bolje u socijalizmu nego danas
Obrazlozi malo.
Ovi podatci iz osamdesetih su za BiH?
Iskreno receno, ne vjerujem u ove podatke iz 2012-e. Zato trazim podatke po opstinama.
pa cemo onda vidjeti sta se sve racuna u te podatke (oni koji kao rade, a ne primaju platu, oni koji su na cekanju itd....).
Ovi podatci iz osamdesetih su za BiH?
Iskreno receno, ne vjerujem u ove podatke iz 2012-e. Zato trazim podatke po opstinama.
pa cemo onda vidjeti sta se sve racuna u te podatke (oni koji kao rade, a ne primaju platu, oni koji su na cekanju itd....).
- Drvosjeca iz Dejcica
#622 Re: Mit, zabluda ili istina - da se živjelo ekonomski bolje u socijalizmu nego danas
Pa jebem ga Ukupno i preduzeća. Okrupljavanje radnih organizacija i OOUR-a suštinski nije ništa loše. U ovom kvazi kapitalizmu bi se to zvalo restrukturiranje.Jaha TZ wrote:Koje kolone prosvjetli meDrvosjeca iz Dejcica wrote:A što ne gledaš prve dvije kolone, ne uklapa se u tvoj demagoški stav?Jaha TZ wrote: Urusio vam se i sjebo socijalizam i prije mrske zapadne demokracije i izbora
![]()
![]()
- Jaha TZ
#623 Re: Mit, zabluda ili istina - da se živjelo ekonomski bolje u socijalizmu nego danas
Sve isto ko i danas
Hamali u industriji poljoprivrwdi trgovini najmanje plate
U finasijama obrazovanju zdravstvu i javnoj adminisraciji najvece

Hamali u industriji poljoprivrwdi trgovini najmanje plate
U finasijama obrazovanju zdravstvu i javnoj adminisraciji najvece

- JBT
#624 Re: Mit, zabluda ili istina - da se živjelo ekonomski bolje u socijalizmu nego danas
Opet: imaju li podatci po opstinama?
- nosara
#625 Re: Mit, zabluda ili istina - da se živjelo ekonomski bolje u socijalizmu nego danas
Jaha TZ wrote:Sve isto ko i danas