Mit, zabluda ili istina - da se živjelo ekonomski bolje u socijalizmu nego danas
- Fudo Bosna
#476 Re: Mit, zabluda ili istina - da se živjelo ekonomski bolje u socijalizmu nego danas
Uostalom , da ne izmišljamo "toplu vodu". Napraviti anketu i pitati ljude koji su mjerodavni, od onih koji su 1991 bili punoljetni, pa do onih koji su tada imali 40-tak godina, danas generacije od 40 -tih do 60 godina i one starije, koji su danas u 70 tim npr? Pa ih pitati , je li im bolje danas, pa valjda ljudi znaju je li bolje bilo živjeti u "diktatorskoj" ex Yu, ili u "demokratskim": Srbiji, BiH, Hrvatskoj itd... danas.Pa valjda je mišljenje raje mjerodavnije od ekonomskih komparacija i pokazatelja, ja odgovor znam unaprijed, ne znam mogu li ovi kritičari Yuge da ga pogode???
I da neko ne lupeta, pa bili ste mlađi , pa ste trpjeli, danas ste srednja ili starija generacija, "čopila " Vas nostalgija? I mi smo , tada , prije rata pitali naše dede i očeve je li bilo bolje 5o tih kada su bili u cvijetu mladosti ili 80 tih ili 70 tih , kada ih je pregazilo vrijeme. Svaki odgovor je bio u prilog/korist tih zadnjih godina, kažu, bilo se mlado, ali teško se živjelo, nije nikada bilo ovako dobro kao danas, znači nostalgija za godinama je "šuplja"...
I da neko ne lupeta, pa bili ste mlađi , pa ste trpjeli, danas ste srednja ili starija generacija, "čopila " Vas nostalgija? I mi smo , tada , prije rata pitali naše dede i očeve je li bilo bolje 5o tih kada su bili u cvijetu mladosti ili 80 tih ili 70 tih , kada ih je pregazilo vrijeme. Svaki odgovor je bio u prilog/korist tih zadnjih godina, kažu, bilo se mlado, ali teško se živjelo, nije nikada bilo ovako dobro kao danas, znači nostalgija za godinama je "šuplja"...
- JBT
#477 Re: Mit, zabluda ili istina - da se živjelo ekonomski bolje u socijalizmu nego danas
Nekad mi se zgadi forum kad vidim koliko ljudi ispadaju smijesni u nastojanjima da zadovolje svoju sujetu ili da opravdaju svoj angazman u strukturama koje su sve osim perspektivnog i produktivnog.Gojeni H wrote:Ah taj podli Zapad. Nit' su od nas htjeli uvoziti nit' su nam priznavali kvalitetu.JBT wrote:Teza o nekonkurentnosti nasih proizvoda i usluga na Zapadu u ono vrijeme jednostavno ne stoji.
Mi smo bili zemlja koja se nalazila tacno izmedju dva politicko-ekonomsko-vojna bloka. Izmedju NATO-a i Varsavskog pakta sa druge strane. I bili smo pod ekonomskim sankcijama konstantno i sa obe strane.
...
Dakle, razlog zasto nas nije bilo na trzistu zapada nije taj sto su nam proizvodi i usluge bile losije, nego smo bili sankcionisani upravo jer smo bili konkurentniji od tih bogatih nekada kolonijalnih velesila sa sistemom hijerahije u kapitalistickoj ideologiji.
Prijatelju, pa zasto Amerika nije napravila nesto za te pare koliko je kostao Yugo, a sto bi se bar moglo ikako kotrljati na tockovima, bar 50 na sat i da se pri tome ne pokisne kad zapada?
Amerikancima nije bilo jasno kako je neko mogao uopce napraviti auto za tako malo para u serijskoj proizvodnji. Zato je i bio hit neko vrijeme. Kostao je manje nego neko markirano biciklo.
I sta ti to sad govori?
Sta mislis kakva bi se onda auta pravila kod nas sa investicijama koje je imao Cadilac ili takvo sto sto je otislo pod led u konkurenciji sa Japancima?
Sta mislis bi li kvalitet tih nashih auta bio na nivou sa Japanskim sa tom investicijom?
Svako ima mozak samo ga treba znati koristiti.
- JBT
#478 Re: Mit, zabluda ili istina - da se živjelo ekonomski bolje u socijalizmu nego danas
Vjerujem da se svako ko je zivio u ono vijeme ne moze nacuditi sta se sve ovdje lupa i cude se da se nasao neko da uopste poredi ono i ovo.
O bilo kojem segmentu kvaliteta zivota se govorilo.
Recimo, ne mogu se sjetiti niti jedne pljacke banke ili neke poslovnice sa nesto vishe novaca. Ne mogu se sjetiti niti jedne pucnjave po Sarajevu iz tog vremena. Bilo par narkomana koji su vishe bili ljudi sa psihickim problemima u osnovi nego razvijena mreza dilera i konzumenata.
Moglo bi se do sutra nabrajati.
Mogu samo reci jednu stvar u kojom se slazem sa ovima koji koji negiraju proslost umjesto da uce od nje, a to je da takvu drzavu i takav kvalitet zivota necemo dozivjeti mi koji danas imamo preko 30. Nema. Sve su rasturili.
Recimo, ne mogu se sjetiti niti jedne pljacke banke ili neke poslovnice sa nesto vishe novaca. Ne mogu se sjetiti niti jedne pucnjave po Sarajevu iz tog vremena. Bilo par narkomana koji su vishe bili ljudi sa psihickim problemima u osnovi nego razvijena mreza dilera i konzumenata.
Mogu samo reci jednu stvar u kojom se slazem sa ovima koji koji negiraju proslost umjesto da uce od nje, a to je da takvu drzavu i takav kvalitet zivota necemo dozivjeti mi koji danas imamo preko 30. Nema. Sve su rasturili.
- Fudo Bosna
#479 Re: Mit, zabluda ili istina - da se živjelo ekonomski bolje u socijalizmu nego danas
A posebna je priča opšta, javna sigurnost? Kreni prije osobnim automobilom od Triglava do Đevđelije u 2h ujutru, zanoći u največoj vukoj....., niko te neće ni prebiti ni opljačkati, a sada u po bijela dana jadni nezaposleni momci, nikolsonku na glavu i pravac u banku u centru grada? Da ih policijska patrola presretne i lijepo pobije, vjerovatno bi policajci išli u zatvor i naknadno dobili doživotne suspenzije. Sječam se "največih" prijeratnih mangupa. Kada ga rejonski drot zovne na razgovor, nije smio psovati drotu i pljuvati ga , kao onomad u slučajevima X na hajatu nego su bili , "krotki" prema muriji kao curice, za neprepoznati. Nisi ni u snu smio ispred patrolnih kola nagaziti punu liniju, a danas možeš , bez problema, još ako imaš 20 godina i voziš bijesnog đipa, drot te neće ni pogledati, (ne smije). Ali će zato mene ili nekoga drugog koji vozi golfa 2, , odrati zbog pogrešnog parkiranja i prestrojavanja. Kafilerijska služba uredno odrađivala posao, cuke su ipak bile manje bitne od ljudi. danas ljudi postaju manje bitni a cuke i političari zaštičeni ko medžedi. U firmama je radnik bio sve i svja... Danas te gazda pita, hočeš li raditi ovaj cijeli mjesec pa da naredni imaš jednu slobodnu nedjelju, a ako ga upitaš za 5 dana godišnjeg, pita te , zašto nečeš više da radiš, u čemu je problem, tja pa ni on ni žena mu, NIKADA ne koriste ni vikenda , a tebe "spopao" nekakav godišnji, "pišlji..." socijalistička tvorevina, godišnjeg odmora ili, ne daj Bože slobodan dan u hefti !!!
- Fudo Bosna
#480 Re: Mit, zabluda ili istina - da se živjelo ekonomski bolje u socijalizmu nego danas
JBT wrote:Vjerujem da se svako ko je zivio u ono vijeme ne moze nacuditi sta se sve ovdje lupa i cude se da se nasao neko da uopste poredi ono i ovo.
Griješiš, doživječemo, mi sada imamo demokratiju a da nismo ni svjesni? Ovo što radimo po 10 - 12 sati, to je prirodno, ideološki /marksistički je bilo i pogrešno raditi samo 8h. I šta bi sa tolikim slobodnim vremenom? Godišnji odmor, je atak na budžet, vjeruj mi, gazde su veči prijatelji od prijašnih radn. savjeta i rukovodilaca, oni paze na nas, da imamo radne navike, da se ne razlijenimo. Ovo sa pucnjavama po Sarajevu, vjeruj mi da me je stid. Da me dijete upita koliko je pljački heftično bilo u moje vrijeme, ispao bi pravi levat, ni pljačke banke, ni kamenovanja javnih institucija, ni ubistava navijača na utakmicama. Doduše, malecka mi je sadisfakcija što je pola fudbalera npr Sarajevskih klubova igralo u repki, i što su bili profesori fudbala za ove današnje "talente", ali kada su u pitanju nacionalističke zastave i noževi, tu smo bili totalno aut...
- JohnnyS
#481 Re: Mit, zabluda ili istina - da se živjelo ekonomski bolje u socijalizmu nego danas
Fudo Bosna wrote:A posebna je priča opšta, javna sigurnost? Kreni prije osobnim automobilom od Triglava do Đevđelije u 2h ujutru, zanoći u največoj vukoj....., niko te neće ni prebiti ni opljačkati, a sada u po bijela dana jadni nezaposleni momci, nikolsonku na glavu i pravac u banku u centru grada? Da ih policijska patrola presretne i lijepo pobije, vjerovatno bi policajci išli u zatvor i naknadno dobili doživotne suspenzije. Sječam se "največih" prijeratnih mangupa. Kada ga rejonski drot zovne na razgovor, nije smio psovati drotu i pljuvati ga , kao onomad u slučajevima X na hajatu nego su bili , "krotki" prema muriji kao curice, za neprepoznati. Nisi ni u snu smio ispred patrolnih kola nagaziti punu liniju, a danas možeš , bez problema, još ako imaš 20 godina i voziš bijesnog đipa, drot te neće ni pogledati, (ne smije). Ali će zato mene ili nekoga drugog koji vozi golfa 2, , odrati zbog pogrešnog parkiranja i prestrojavanja. Kafilerijska služba uredno odrađivala posao, cuke su ipak bile manje bitne od ljudi. danas ljudi postaju manje bitni a cuke i političari zaštičeni ko medžedi. U firmama je radnik bio sve i svja... Danas te gazda pita, hočeš li raditi ovaj cijeli mjesec pa da naredni imaš jednu slobodnu nedjelju, a ako ga upitaš za 5 dana godišnjeg, pita te , zašto nečeš više da radiš, u čemu je problem, tja pa ni on ni žena mu, NIKADA ne koriste ni vikenda , a tebe "spopao" nekakav godišnji, "pišlji..." socijalistička tvorevina, godišnjeg odmora ili, ne daj Bože slobodan dan u hefti !!!
Ne znam za Bosnu i Hercegovinu, ali znam da je Goran Milić jednom iznio podatke iz statistike MUP-a RH da je na području Hrvatske bilo više ubojstava i silovanja u periodu 1980.-1985. nego u periodu od 2000.-2005. Osjećaj osobne sigurnosti dobrim dijelom ovisi i o medijima. Sad imaš Andriju Jarka i Dnevnik Nove TV da se uživo javlja u Dnevnik kad propuh nekome u kući slomije vazu.
- Hajvan
- JBT
#483 Re: Mit, zabluda ili istina - da se živjelo ekonomski bolje u socijalizmu nego danas
haha, da, da, jeste, do medija je. Prvo nostalgija za mladoscu pa sad mediji.JohnnyS wrote:Fudo Bosna wrote:A posebna je priča opšta, javna sigurnost? Kreni prije osobnim automobilom od Triglava do Đevđelije u 2h ujutru, zanoći u največoj vukoj....., niko te neće ni prebiti ni opljačkati, a sada u po bijela dana jadni nezaposleni momci, nikolsonku na glavu i pravac u banku u centru grada? Da ih policijska patrola presretne i lijepo pobije, vjerovatno bi policajci išli u zatvor i naknadno dobili doživotne suspenzije. Sječam se "največih" prijeratnih mangupa. Kada ga rejonski drot zovne na razgovor, nije smio psovati drotu i pljuvati ga , kao onomad u slučajevima X na hajatu nego su bili , "krotki" prema muriji kao curice, za neprepoznati. Nisi ni u snu smio ispred patrolnih kola nagaziti punu liniju, a danas možeš , bez problema, još ako imaš 20 godina i voziš bijesnog đipa, drot te neće ni pogledati, (ne smije). Ali će zato mene ili nekoga drugog koji vozi golfa 2, , odrati zbog pogrešnog parkiranja i prestrojavanja. Kafilerijska služba uredno odrađivala posao, cuke su ipak bile manje bitne od ljudi. danas ljudi postaju manje bitni a cuke i političari zaštičeni ko medžedi. U firmama je radnik bio sve i svja... Danas te gazda pita, hočeš li raditi ovaj cijeli mjesec pa da naredni imaš jednu slobodnu nedjelju, a ako ga upitaš za 5 dana godišnjeg, pita te , zašto nečeš više da radiš, u čemu je problem, tja pa ni on ni žena mu, NIKADA ne koriste ni vikenda , a tebe "spopao" nekakav godišnji, "pišlji..." socijalistička tvorevina, godišnjeg odmora ili, ne daj Bože slobodan dan u hefti !!!
Ne znam za Bosnu i Hercegovinu, ali znam da je Goran Milić jednom iznio podatke iz statistike MUP-a RH da je na području Hrvatske bilo više ubojstava i silovanja u periodu 1980.-1985. nego u periodu od 2000.-2005. Osjećaj osobne sigurnosti dobrim dijelom ovisi i o medijima. Sad imaš Andriju Jarka i Dnevnik Nove TV da se uživo javlja u Dnevnik kad propuh nekome u kući slomije vazu.
-
Paul F.
#484 Re: Mit, zabluda ili istina - da se živjelo ekonomski bolje u socijalizmu nego danas
Fudo Bosna wrote:A posebna je priča opšta, javna sigurnost ...
-
drastic
#485 Re: Mit, zabluda ili istina - da se živjelo ekonomski bolje u socijalizmu nego danas
bolje se zivi danas, vozim bmw
ali u americi
ali u americi
-
Paul F.
#486 Re: Mit, zabluda ili istina - da se živjelo ekonomski bolje u socijalizmu nego danas
Nakon muzičkog uvoda, da i ja napišem koju pametnu.
Govoriću isključivo o socijalizmu u Jugoslaviji. Slijedila se je neka vizija najboljeg društva, uz zloupotrebe naravno. I u kapitalizmu ima zloupotreba. Na primjer otpuštanje sposobnih radnika koji mogu uzeti više pozicije. Dakle zbog interesa nekog šefa a ne onoga kome firma pripada.
Šta je najbolje društvo ? Po meni je to društvo gdje nema bespotrebne sikiracije i gdje ljudi mogu normalno zadovoljavati osnovne potrebe.
U Titovom socijalizmu je bilo tako. Nije bilo neprespavanih noći sa brigama za sutrašnji dan. Svi su išli na ljetovanja i zimovanja. Bili sigurni oko pitanja osnovnih potreba. A tek djetinstvo i odgajanje djece. Sva djeca vole legendarnog Tita, borca za prava. Nema brige oko kidnapovanja, drogiranja i slično. Idemo u bolje sutra.
Po Marksu, socijalizam je prelazna faza između kapitalizma i komunizma. U socijalizmu si nagrađen prema radu a u komunizmu prema potrebama.
U socijalizmu nije tako uvijek bilo ali ima primjera gdje jeste (Alija Sirotanović...).
Elem, krajnji cilj je bilo komunističko uređenje. Tu nema novca. Svako radi koliko može a uzima koliko mu treba.
Da bi bilo moguće preći iz socijalizma u komunizam potrebne su tri stvari:
- društveno bogatstvo koje bi se stvorilo upravo plaćanjem na osnovu rada (a ne koliko kapitalista hoće da plati). Dakle svi su motivisani da rade;
- podizanje ljudske svijesti da bi svi poslije stvarno radili koliko mogu a uzimali ne više nego što im treba (po meni ozbiljna prepreka).
- istovremeni prelazak svih zemalja svijeta na komunizam. E ovo je naravno veliki problem i razlog što su kapitalističke zemlje vidjele opasnost u socijalističkim zemljama. Kapitalističke zemlje su se tiho borile protiv socijalističkih. Da nisu, bile bi neodgovorne prema sebi.
Sve u svemu, lijepa priča koja se tužno završila.
Govoriću isključivo o socijalizmu u Jugoslaviji. Slijedila se je neka vizija najboljeg društva, uz zloupotrebe naravno. I u kapitalizmu ima zloupotreba. Na primjer otpuštanje sposobnih radnika koji mogu uzeti više pozicije. Dakle zbog interesa nekog šefa a ne onoga kome firma pripada.
Šta je najbolje društvo ? Po meni je to društvo gdje nema bespotrebne sikiracije i gdje ljudi mogu normalno zadovoljavati osnovne potrebe.
U Titovom socijalizmu je bilo tako. Nije bilo neprespavanih noći sa brigama za sutrašnji dan. Svi su išli na ljetovanja i zimovanja. Bili sigurni oko pitanja osnovnih potreba. A tek djetinstvo i odgajanje djece. Sva djeca vole legendarnog Tita, borca za prava. Nema brige oko kidnapovanja, drogiranja i slično. Idemo u bolje sutra.
Po Marksu, socijalizam je prelazna faza između kapitalizma i komunizma. U socijalizmu si nagrađen prema radu a u komunizmu prema potrebama.
U socijalizmu nije tako uvijek bilo ali ima primjera gdje jeste (Alija Sirotanović...).
Elem, krajnji cilj je bilo komunističko uređenje. Tu nema novca. Svako radi koliko može a uzima koliko mu treba.
Da bi bilo moguće preći iz socijalizma u komunizam potrebne su tri stvari:
- društveno bogatstvo koje bi se stvorilo upravo plaćanjem na osnovu rada (a ne koliko kapitalista hoće da plati). Dakle svi su motivisani da rade;
- podizanje ljudske svijesti da bi svi poslije stvarno radili koliko mogu a uzimali ne više nego što im treba (po meni ozbiljna prepreka).
- istovremeni prelazak svih zemalja svijeta na komunizam. E ovo je naravno veliki problem i razlog što su kapitalističke zemlje vidjele opasnost u socijalističkim zemljama. Kapitalističke zemlje su se tiho borile protiv socijalističkih. Da nisu, bile bi neodgovorne prema sebi.
Sve u svemu, lijepa priča koja se tužno završila.
- jao_situacije
#487 Re: Mit, zabluda ili istina - da se živjelo ekonomski bolje u socijalizmu nego danas
Fudo Bosna wrote:Uostalom , da ne izmišljamo "toplu vodu". Napraviti anketu i pitati ljude koji su mjerodavni, od onih koji su 1991 bili punoljetni, pa do onih koji su tada imali 40-tak godina, danas generacije od 40 -tih do 60 godina i one starije, koji su danas u 70 tim npr? Pa ih pitati , je li im bolje danas, pa valjda ljudi znaju je li bolje bilo živjeti u "diktatorskoj" ex Yu, ili u "demokratskim": Srbiji, BiH, Hrvatskoj itd... danas.Pa valjda je mišljenje raje mjerodavnije od ekonomskih komparacija i pokazatelja, ja odgovor znam unaprijed, ne znam mogu li ovi kritičari Yuge da ga pogode???
da ne izmišljamo toplu vodu, popišajmo se na ekonomske nauke i brojeve i sve pokazatelje koji su objektivni a uzmimo kao mjerodavno mišljenje deda i nana koji imaju 90 godina
hoćeš najiskrenije zašto ste vi voljeli jugu jer niko nije imao više nego što mu je potrebno
sposoban pojedinac radi i vuče za trojicu nesposobnih i onda trojica imaju isto, a jedan od četvorice je bio u partiji pa je dobio više
nije ovdje problem da smo danas recimo svi siromašni, nego je problem što postoje razlike e to jugonostalgičarima smeta
tad niko nije odskakao previše, osim ako nije bio u partiji, ali mu onda nisi ni smio ništa prigovoriti
- jao_situacije
#488 Re: Mit, zabluda ili istina - da se živjelo ekonomski bolje u socijalizmu nego danas
statistika je naravno izmišljenaJBT wrote:haha, da, da, jeste, do medija je. Prvo nostalgija za mladoscu pa sad mediji.JohnnyS wrote:Fudo Bosna wrote:A posebna je priča opšta, javna sigurnost? Kreni prije osobnim automobilom od Triglava do Đevđelije u 2h ujutru, zanoći u največoj vukoj....., niko te neće ni prebiti ni opljačkati, a sada u po bijela dana jadni nezaposleni momci, nikolsonku na glavu i pravac u banku u centru grada? Da ih policijska patrola presretne i lijepo pobije, vjerovatno bi policajci išli u zatvor i naknadno dobili doživotne suspenzije. Sječam se "največih" prijeratnih mangupa. Kada ga rejonski drot zovne na razgovor, nije smio psovati drotu i pljuvati ga , kao onomad u slučajevima X na hajatu nego su bili , "krotki" prema muriji kao curice, za neprepoznati. Nisi ni u snu smio ispred patrolnih kola nagaziti punu liniju, a danas možeš , bez problema, još ako imaš 20 godina i voziš bijesnog đipa, drot te neće ni pogledati, (ne smije). Ali će zato mene ili nekoga drugog koji vozi golfa 2, , odrati zbog pogrešnog parkiranja i prestrojavanja. Kafilerijska služba uredno odrađivala posao, cuke su ipak bile manje bitne od ljudi. danas ljudi postaju manje bitni a cuke i političari zaštičeni ko medžedi. U firmama je radnik bio sve i svja... Danas te gazda pita, hočeš li raditi ovaj cijeli mjesec pa da naredni imaš jednu slobodnu nedjelju, a ako ga upitaš za 5 dana godišnjeg, pita te , zašto nečeš više da radiš, u čemu je problem, tja pa ni on ni žena mu, NIKADA ne koriste ni vikenda , a tebe "spopao" nekakav godišnji, "pišlji..." socijalistička tvorevina, godišnjeg odmora ili, ne daj Bože slobodan dan u hefti !!!
Ne znam za Bosnu i Hercegovinu, ali znam da je Goran Milić jednom iznio podatke iz statistike MUP-a RH da je na području Hrvatske bilo više ubojstava i silovanja u periodu 1980.-1985. nego u periodu od 2000.-2005. Osjećaj osobne sigurnosti dobrim dijelom ovisi i o medijima. Sad imaš Andriju Jarka i Dnevnik Nove TV da se uživo javlja u Dnevnik kad propuh nekome u kući slomije vazu.![]()
I jos se, kao, vjeruje u to sto pishe. U stvari, ne vjeruje se, ali treba tako izgledati kao da se vjeruje, jer veca sansa da to neko kupi. Isto kao goli car iz knjige za djecu "Car je gol". I car vidi da je gol, ali ako ignorishe tu cinjenicu i ako uvjeri publiku da je obucen u najljepse odore od najboljeg platna na svijetu, onda ljudi nece vjerovati svojim ocima i ono sto vide, nego ce vjerovati u ono sto im se prica.
jebeš službene podatke
nego da ne bude sve zajebancija to se zove viktimizacija i strah od viktimizacije koji je najčešće neopravdan.
čitav jedan fakultetski predmet se bavi tim pitanjima i objašnjava uzroke straha od viktimizacije
- Mea_parvitas
#489 Re: Mit, zabluda ili istina - da se živjelo ekonomski bolje u socijalizmu nego danas
Toliko je bilo dobro da ste prvom prilikom to sve razjebali. Vi, koji ste glasali i koji ste glasovima donosili "promjene", ste sjebali onu drzavu. Vi ste krivi sto mi zivimo sada u kiti od drzave i sto nemamo priliku prozivjeti ono sto ste vi zivjeli svaki dan a na kraju razjebali jer ste biti mutavi.
-
Paul F.
#490 Re: Mit, zabluda ili istina - da se živjelo ekonomski bolje u socijalizmu nego danas
Niko ni ne treba baš da odskače previše. Mislim da si inteligentan i lijepo odgojen ali mlad. Kakvo je to društvo gdje jedni crnče od jutra do mraka ne vidjeći sunce a drugi krše hiljade bez veze ? Kakvo je to društvo ?jao_situacije wrote: hoćeš najiskrenije zašto ste vi voljeli jugu jer niko nije imao više nego što mu je potrebno
sposoban pojedinac radi i vuče za trojicu nesposobnih i onda trojica imaju isto, a jedan od četvorice je bio u partiji pa je dobio više
nije ovdje problem da smo danas recimo svi siromašni, nego je problem što postoje razlike e to jugonostalgičarima smeta
tad niko nije odskakao previše, osim ako nije bio u partiji, ali mu onda nisi ni smio ništa prigovoriti
- Gojeni H
#491 Re: Mit, zabluda ili istina - da se živjelo ekonomski bolje u socijalizmu nego danas
Prvo si pokusao da proturis da je Jugoslaviju gusio i Istok i Zapad. 80-ih smo u skoli ucili da je najveci ekonomski partner SFRJ bio SEV ( Savjet za uzajamnu ekonomsku pomoc), odnosno sterilni pokusaj Evropske ekonomske zajednice na Istoku, medju crvenima.JBT wrote: Prijatelju, pa zasto Amerika nije napravila nesto za te pare koliko je kostao Yugo, a sto bi se bar moglo ikako kotrljati na tockovima, bar 50 na sat i da se pri tome ne pokisne kad zapada?
Zatim smo dokazali da je taj zli Zapad ipak ponesto uvozio iz SFRJ. Prica sa yugom je ironija.
Dakle, Murica nije morala da proizvodi jeftino vozilo, uvezla je iz SFRJ. Ali zli kapitalisti isprali mozak naroda pa se yugic nije primio kod muricke raje.
Dakle, suplja iza suplje. Divni primjeri danasnjoj omladini. I opet ista, s ovakvim roditeljima, najvise bjeezi na kapitalisticki Zapad.
- Gojeni H
#492 Re: Mit, zabluda ili istina - da se živjelo ekonomski bolje u socijalizmu nego danas
Sve istina. Ali ovi pljackasi i narkomani su djeca ljudi koji su tako dobro odgojeni u socijalsitickom samoupravljanju, zar ne?JBT wrote: Recimo, ne mogu se sjetiti niti jedne pljacke banke ili neke poslovnice sa nesto vishe novaca. Ne mogu se sjetiti niti jedne pucnjave po Sarajevu iz tog vremena. Bilo par narkomana koji su vishe bili ljudi sa psihickim problemima u osnovi nego razvijena mreza dilera i konzumenata.
-
Paul F.
#493 Re: Mit, zabluda ili istina - da se živjelo ekonomski bolje u socijalizmu nego danas
Tačno. Najveći neprijatelj čovjeka je njegova glupost. Ali moraš vidjeti ko tačno je kriv. Bošnjaci najmanje. Najkrivlji su Tuđman, Milošević i oni koji su ih podržavali. Međunarodne spletke. Ovaj rat je definitivno jedan od najglupljih ratova u historiji...Mea_parvitas wrote:Toliko je bilo dobro da ste prvom prilikom to sve razjebali. Vi, koji ste glasali i koji ste glasovima donosili "promjene", ste sjebali onu drzavu. Vi ste krivi sto mi zivimo sada u kiti od drzave i sto nemamo priliku prozivjeti ono sto ste vi zivjeli svaki dan a na kraju razjebali jer ste biti mutavi.
-
Paul F.
#494 Re: Mit, zabluda ili istina - da se živjelo ekonomski bolje u socijalizmu nego danas
Pišat pa spavat.Gojeni H wrote:Sve istina. Ali ovi pljackasi i narkomani su djeca ljudi koji su tako dobro odgojeni u socijalsitickom samoupravljanju, zar ne?JBT wrote: Recimo, ne mogu se sjetiti niti jedne pljacke banke ili neke poslovnice sa nesto vishe novaca. Ne mogu se sjetiti niti jedne pucnjave po Sarajevu iz tog vremena. Bilo par narkomana koji su vishe bili ljudi sa psihickim problemima u osnovi nego razvijena mreza dilera i konzumenata.
- uglavnomja
#495 Re: Mit, zabluda ili istina - da se živjelo ekonomski bolje u socijalizmu nego danas
Gojeni H wrote:Sve istina. Ali ovi pljackasi i narkomani su djeca ljudi koji su tako dobro odgojeni u socijalsitickom samoupravljanju, zar ne?JBT wrote: Recimo, ne mogu se sjetiti niti jedne pljacke banke ili neke poslovnice sa nesto vishe novaca. Ne mogu se sjetiti niti jedne pucnjave po Sarajevu iz tog vremena. Bilo par narkomana koji su vishe bili ljudi sa psihickim problemima u osnovi nego razvijena mreza dilera i konzumenata.
cisto informativno, sfrj i socijalisticko samoupravljanje i milicija ne postoje 25 godina
- Gojeni H
#496 Re: Mit, zabluda ili istina - da se živjelo ekonomski bolje u socijalizmu nego danas
O Amrice, jesi li naucila jezik?uglavnomja wrote:Gojeni H wrote:Sve istina. Ali ovi pljackasi i narkomani su djeca ljudi koji su tako dobro odgojeni u socijalsitickom samoupravljanju, zar ne?JBT wrote: Recimo, ne mogu se sjetiti niti jedne pljacke banke ili neke poslovnice sa nesto vishe novaca. Ne mogu se sjetiti niti jedne pucnjave po Sarajevu iz tog vremena. Bilo par narkomana koji su vishe bili ljudi sa psihickim problemima u osnovi nego razvijena mreza dilera i konzumenata.![]()
cisto informativno, sfrj i socijalisticko samoupravljanje i milicija ne postoje 25 godina
Cisto informativno, postoje roditelji dresirani u SFRJ.
- Jaha TZ
#497 Re: Mit, zabluda ili istina - da se živjelo ekonomski bolje u socijalizmu nego danas
Ooooo itekako postojeuglavnomja wrote:Gojeni H wrote:Sve istina. Ali ovi pljackasi i narkomani su djeca ljudi koji su tako dobro odgojeni u socijalsitickom samoupravljanju, zar ne?JBT wrote: Recimo, ne mogu se sjetiti niti jedne pljacke banke ili neke poslovnice sa nesto vishe novaca. Ne mogu se sjetiti niti jedne pucnjave po Sarajevu iz tog vremena. Bilo par narkomana koji su vishe bili ljudi sa psihickim problemima u osnovi nego razvijena mreza dilera i konzumenata.![]()
Samo na našu sreću a vašu jebenu žalost samo u vašim glavama
- nosara
#498 Re: Mit, zabluda ili istina - da se živjelo ekonomski bolje u socijalizmu nego danas
Sjebali ste sve, dzaba kukate na duhove proslosti... Danas kad imate priliku da date sve od sebe i dokazete da mozete i znate, pokazujete da ne mozete i ne znate... Nije cudo da ste frustrirani... Imali ste 25 godina da nesto postignete, uspjeli ste samo sjebat i ono sto su drugi napravili svojom vizijom... To boli, ali i vrijedi... Skola...
Bit ce bolje, ne sumnjam...
Bit ce bolje, ne sumnjam...
- Jaha TZ
#499 Re: Mit, zabluda ili istina - da se živjelo ekonomski bolje u socijalizmu nego danas
Sjebo tvoj idol krme Zlobo
Ovi ostali su samo učenici tog nakaradnog sistema
osim toga evo tvoji crveni drugovi su imali priliku prethodne 4 godine kad su uzjahali na vlast da preokrenu situaciju ali ispalo je ne da su bolji nego 100 puta gori, lafo neki socijalisti kurci palci
- nosara
#500 Re: Mit, zabluda ili istina - da se živjelo ekonomski bolje u socijalizmu nego danas
Lafo sistem, lafo drzava, lafo demokratija, lafo socijalisti...Jaha TZ wrote:![]()
Sjebo tvoj pulen krme Zlobo
Ovi ostali su samo učenici tog nakaradnog sistema
osim toga evo tvoji crveni drugovi su imali priliku prethodne 4 godine kad su uzjahali na vlast da preokrenu situaciju ali ispalo je ne da su bolji nego 100 puta gori, lafo neki socijalisti kurci palci