Mit, zabluda ili istina - da se živjelo ekonomski bolje u socijalizmu nego danas
-
artime
#1201 Re: Mit, zabluda ili istina - da se živjelo ekonomski bolje u socijalizmu nego danas
Mit je da postoji bilo kakva ljudska sloboda. Idite u USA i kritikujte Obamu. Proci ce vam ofkors. Ali zato ce vam kao gradjaninu x puta narusiti privatnost, ha prisluskivanjem, ha pracenjem, ha upadanjem nasilno u stan itd. Navodim ovo za primjer kome je Amerika model demokratije. Ona je izmisljena za ove stvari. Ustvari ona je privatna svojina porodica. Kao i kod nas uzgred 
-
Avetinho
#1202 Re: Mit, zabluda ili istina - da se živjelo ekonomski bolje u socijalizmu nego danas
Nije valjda da smo za Titinog vremena odlucivali o svojim sudbinama i ucestvovali u vlasti. Ja u takvoj drzavi nisam odrastao, nego u drzavi gdje su bila tri dnevnika na kojima se od rijeci do rijeci izbiflaju zakljucci CK SKJ, otkriju unutrasnji i vanjski neprijatelji, a narod jednoglasno odluci da stegne kajs za jos jednu rundu ekonomske stabilizacijie.Ali Kemal wrote: Mislim da ti ne kontas![]()
Mislis da si slobodan sto imas portal pa mozes da ostavljas komentare i da yebes mater kome hoces, a ne shvatas da si izmapulisan i da nemas nikakvu slobodu o odlucivanju o svojoj sudbini, sto je milion puta vaznije, nego da se nekome virtualno nayebes majke.
Svi su bolan shvatili da od virtualnog nema nista i ovaj te na vlasti pusta da se izdrkavas tako, ali nema sanse da mozes nesto vise. Elita i dalje uzima lopatom, sve legalno, za sve si to dao svoj glas i putem medija oblikuje tvoje stavove kao da su od plastelina, namece ti ko je dobar, a ko los, itd itd.
Da ne spominjem da nema ni onog osnovnog suvereniteta dok je visokog predstavnika i jos gore teske ovisnosti o MMF.
Kao sto se tada pricalo truli kapitalizam i sada se prica slicna prica kako tamo raja samo radi, da nema rahatluka, pederi se zene, ne smijes dijete pustit da ti ga neko ne ukrade i slicne gluposti.
Znaci mentalitet je isti, samo sto je jos pao civilizacijski nivo, pa ti vidi i pricaj o bivsoj diktaturi, gdje ako malo bolje razmislis u poslednjih desetak godina nije ni bilo vise diktatora, jer je doticni umro jos 1980.
Last edited by Avetinho on 03/06/2015 23:50, edited 1 time in total.
-
Avetinho
#1203 Re: Mit, zabluda ili istina - da se živjelo ekonomski bolje u socijalizmu nego danas
U kojem gradu u Americi su ti upali u stan? Zanima me, jer nema nista u vijestima.artime wrote:Mit je da postoji bilo kakva ljudska sloboda. Idite u USA i kritikujte Obamu. Proci ce vam ofkors. Ali zato ce vam kao gradjaninu x puta narusiti privatnost, ha prisluskivanjem, ha pracenjem, ha upadanjem nasilno u stan itd. Navodim ovo za primjer kome je Amerika model demokratije. Ona je izmisljena za ove stvari. Ustvari ona je privatna svojina porodica. Kao i kod nas uzgred
-
artime
#1204 Re: Mit, zabluda ili istina - da se živjelo ekonomski bolje u socijalizmu nego danas
Je li to nije validan primjer ako se meni nije dogodilo? Ovo nije na nivou spekulacije a Ferguson je u nizu zadnjih desavanja to potvrdio. Ovo zadnje ne komentarisem. Ne gutaj vijesti.Avetinho wrote:U kojem gradu u Americi su ti upali u stan? Zanima me, jer nema nista u vijestima.artime wrote:Mit je da postoji bilo kakva ljudska sloboda. Idite u USA i kritikujte Obamu. Proci ce vam ofkors. Ali zato ce vam kao gradjaninu x puta narusiti privatnost, ha prisluskivanjem, ha pracenjem, ha upadanjem nasilno u stan itd. Navodim ovo za primjer kome je Amerika model demokratije. Ona je izmisljena za ove stvari. Ustvari ona je privatna svojina porodica. Kao i kod nas uzgred
- bvcx
#1205 Re: Mit, zabluda ili istina - da se živjelo ekonomski bolje u socijalizmu nego danas
A ko je to nahebao zbog anti-Obama protesta ili ne daj bože kritike?artime wrote:Mit je da postoji bilo kakva ljudska sloboda. Idite u USA i kritikujte Obamu. Proci ce vam ofkors. Ali zato ce vam kao gradjaninu x puta narusiti privatnost, ha prisluskivanjem, ha pracenjem, ha upadanjem nasilno u stan itd. Navodim ovo za primjer kome je Amerika model demokratije. Ona je izmisljena za ove stvari. Ustvari ona je privatna svojina porodica. Kao i kod nas uzgred
Da nisu možda ovi, ali njima se može, vidiš da su donijeli i oružje na protest.
- Dozer
#1206 Re: Mit, zabluda ili istina - da se živjelo ekonomski bolje u socijalizmu nego danas
Arteta...moze li jedno pitanje, ali da iskreno odgovoris - koliko godina imas?
-
UnscarD
- Location: Na granici koja polako nestaje, tamo izmedju atoma i bita.
#1207 Re: Mit, zabluda ili istina - da se živjelo ekonomski bolje u socijalizmu nego danas
Moze li se postaviti anketa tipa :
Da li mislite da se zivjelo bolje u bivosj Jugoslaviji ili danas ?
Da
Ne
MOze tu biti jos odgovora ali da malo pojednostavimo i dobijemo jasnije rezultate ?
Da
Ne
MOze tu biti jos odgovora ali da malo pojednostavimo i dobijemo jasnije rezultate ?
- Mister Yes
#1208 Re: Mit, zabluda ili istina - da se živjelo ekonomski bolje u socijalizmu nego danas
Ta anketa je bila više puta a zadnji put u oktobru prošle godine. Izetbegović i SDA pobjedili po običaju.UnscarD wrote:Moze li se postaviti anketa tipa :
Da
Ne
Pobijedili su i na prvim demokratskim izborima i to zajedno sa druge dvije nacionalističke stranke dok su nasljednici partije izgubili čime je narod jasno rekao šta misli o bivšoj Jugoslaviji. Prvi put kada su mogli reći svoje mišljenje/glasati.
-
Pirija
#1209 Re: Mit, zabluda ili istina - da se živjelo ekonomski bolje u socijalizmu nego danas
bio je snimak na youtube kad naka hamsha fali ovaj sistem jer kao da nije bilo Alije i kcerke mu BakirE ne bi sad imali ovoliko trznih centara da kupujem razno razne lijepe stvari
nabrajal je onda sta jos sve danas imamo a nismo mogli prije imati "zbog onog sistema"
HAHAHAHAHAAHAHAHAHAH

HAHAHAHAHAAHAHAHAHAH
- Arteta
#1210 Re: Mit, zabluda ili istina - da se živjelo ekonomski bolje u socijalizmu nego danas
DOvoljno da zaradjujem za svoj hljeb.Dozer wrote:Arteta...moze li jedno pitanje, ali da iskreno odgovoris - koliko godina imas?
- Dozer
#1211 Re: Mit, zabluda ili istina - da se živjelo ekonomski bolje u socijalizmu nego danas
Sto moze biti i sa 18, a i manje. 
Drugim rijecima, onog sistema i zivota u njemu se licno ne sjecas i vodis se iskljucivo "modernom" istorijom i "cinjenicama" o tom sistemu i vremenu
Drugim rijecima, onog sistema i zivota u njemu se licno ne sjecas i vodis se iskljucivo "modernom" istorijom i "cinjenicama" o tom sistemu i vremenu
- Arteta
#1212 Re: Mit, zabluda ili istina - da se živjelo ekonomski bolje u socijalizmu nego danas
Tesko, bio bi u skoli umjesto radio.Dozer wrote:Sto moze biti i sa 18, a i manje.
- Dozer
#1213 Re: Mit, zabluda ili istina - da se živjelo ekonomski bolje u socijalizmu nego danas
Sve ispod 36-37 se ne sjeca onog vremena, tako da... 
-
UnscarD
- Location: Na granici koja polako nestaje, tamo izmedju atoma i bita.
#1214 Re: Mit, zabluda ili istina - da se živjelo ekonomski bolje u socijalizmu nego danas
Ja se sjecam kao mali, kako mi je bilo krivo sto u filmovima, stalno neke sirene, trke, potjera a kod mene u stvarnom zivotu, nikad sirenu cuo nisam osim jednom vatrogasce. Jbg, evo docekah. Mlad glup.
Tito dolazi u Sarajevo, mangupi sami odu u policiju da se prijave, ponesu deku da se imaju pokriti....bolje da sami odu jer ako dodju po tebe, ne valja nikako.
Vrijednosti su ono sto fali. A vrijednosti postoje samo u drustvu gdje je bogatstvo drustva rasporedjeno sto je moguce vise jednako. Moze to biti i bogata Scandinavija sa svojim progresivnim oporezivanjem ili siromasni Vijetnama u kojem nemaju sta da podjele. Bitno je da nema sloja koji odskace drasticno.
Sve dok je klasnih razlika, 'vazda ce mali Sejo kontati kako mu treba tacno 48 godina staza i ovih plata od 400 stoje stu mu je tetka nasla pos'o kod ovog rodjaka da razvozi robu, naravno pod uslovom da ozbiljno pristedi pa da i on kupi ovog X6, onda ima i on sansi da lijepu Selmu ponekad doveze kuci kad se bude vracala subotom iz grada oko 04 ujutro. Zna tacno gdje bi mogao na nju naletiti pa ce izgledati kao slucajno. Jbg, fali Seji ono od prije dvije tri godine kad su se vracali iz skole skupa pa znali sjesti na zidic i prozboriti koju. Sad se Selma nekako pravi kao da se ne poznaju a jednom mu se ucinilo, da je presla na drugu stranu ulice, maksuz da se ne pozdravi sa njim. Mada je mozda i zbog toga sto je druga strana ulice bila u hladu. Jes' to je garant. Haj'a, tetka kaze vazda, Sejo sabur. Mlad si. Doce i tvojih 5 minuta. Ceka Sejo. Polako. Jes da mu naumpadne onaj pistolj od rahmetli Babe, sto tetka misli da on ne zna da je u supi, u kesi secera. Zaboravila tetka da on kafu pije ima 2 godine. Polako Sejo, do'ce i tvojih 5 minuta. Polako.
Tito dolazi u Sarajevo, mangupi sami odu u policiju da se prijave, ponesu deku da se imaju pokriti....bolje da sami odu jer ako dodju po tebe, ne valja nikako.
Vrijednosti su ono sto fali. A vrijednosti postoje samo u drustvu gdje je bogatstvo drustva rasporedjeno sto je moguce vise jednako. Moze to biti i bogata Scandinavija sa svojim progresivnim oporezivanjem ili siromasni Vijetnama u kojem nemaju sta da podjele. Bitno je da nema sloja koji odskace drasticno.
Sve dok je klasnih razlika, 'vazda ce mali Sejo kontati kako mu treba tacno 48 godina staza i ovih plata od 400 stoje stu mu je tetka nasla pos'o kod ovog rodjaka da razvozi robu, naravno pod uslovom da ozbiljno pristedi pa da i on kupi ovog X6, onda ima i on sansi da lijepu Selmu ponekad doveze kuci kad se bude vracala subotom iz grada oko 04 ujutro. Zna tacno gdje bi mogao na nju naletiti pa ce izgledati kao slucajno. Jbg, fali Seji ono od prije dvije tri godine kad su se vracali iz skole skupa pa znali sjesti na zidic i prozboriti koju. Sad se Selma nekako pravi kao da se ne poznaju a jednom mu se ucinilo, da je presla na drugu stranu ulice, maksuz da se ne pozdravi sa njim. Mada je mozda i zbog toga sto je druga strana ulice bila u hladu. Jes' to je garant. Haj'a, tetka kaze vazda, Sejo sabur. Mlad si. Doce i tvojih 5 minuta. Ceka Sejo. Polako. Jes da mu naumpadne onaj pistolj od rahmetli Babe, sto tetka misli da on ne zna da je u supi, u kesi secera. Zaboravila tetka da on kafu pije ima 2 godine. Polako Sejo, do'ce i tvojih 5 minuta. Polako.
- Dozer
-
broj dva
#1216 Re: Mit, zabluda ili istina - da se živjelo ekonomski bolje u socijalizmu nego danas
-------UnscarD wrote:Ja se sjecam kao mali, kako mi je bilo krivo sto u filmovima, stalno neke sirene, trke, potjera a kod mene u stvarnom zivotu, nikad sirenu cuo nisam osim jednom vatrogasce. Jbg, evo docekah. Mlad glup.
Fina prica, ja vec cjeli film u glavi odgledao. I ja i ti znamo da Sejo lose prodje.
I svi smo mi Sejo u ovaj vakat...osim ako nismo Bakir, u kom slucaju nas boli za Seju.
- Arteta
#1217 Re: Mit, zabluda ili istina - da se živjelo ekonomski bolje u socijalizmu nego danas
Slazem se i priznajem da se ne sjecam.Dozer wrote:Sve ispod 36-37 se ne sjeca onog vremena, tako da...
Jedno je imati sjecanja kao klinac drugo ova sjecanja.
Mada ne vidim zasto je to vazno, ne sjecam se ni A-U pa znam da su bili nesto najbolje sto nas je zadesilo.
- Dozer
#1218 Re: Mit, zabluda ili istina - da se živjelo ekonomski bolje u socijalizmu nego danas
Ali - zapitaj se da li si ikada komentarisao A-U? Nisi, naravno. Kao ni ja, jer se ne sjecam. Ali, ovo prije '92, a pogotovo nakon toga, i te kako mogu komentarisati jer znam i jedno i drugo.
Poenta je da je malo bezze komentarisati nesto sto licno ne znas, i pri tome imati decidan stav. To je, inace u zivotu, pogresno, jer je bazirano na tudjem "znanju", a u 99% slucajeva se radi o tudjem vidjenju i misljenju, sto je u ovom nasem slucaju vrlo ciljana manipulacija prosloscu, u cilju utvrdjivanja vladavine u sadasnjosti, a i u buducnosti
.
Naravno, niko ti ne brani da imas misljenje o necemu, ali bar ga baziraj na cinjenicama, a ne na lazima kojekakvih danasnjih politickih i/ili vjerskih "elitista". To bi bilo posteno, zar ne?
Poenta je da je malo bezze komentarisati nesto sto licno ne znas, i pri tome imati decidan stav. To je, inace u zivotu, pogresno, jer je bazirano na tudjem "znanju", a u 99% slucajeva se radi o tudjem vidjenju i misljenju, sto je u ovom nasem slucaju vrlo ciljana manipulacija prosloscu, u cilju utvrdjivanja vladavine u sadasnjosti, a i u buducnosti
Naravno, niko ti ne brani da imas misljenje o necemu, ali bar ga baziraj na cinjenicama, a ne na lazima kojekakvih danasnjih politickih i/ili vjerskih "elitista". To bi bilo posteno, zar ne?
- Ali Kemal
#1219 Re: Mit, zabluda ili istina - da se živjelo ekonomski bolje u socijalizmu nego danas
Vise se odlucivalo nego danas u svakom slucaju. Danas narod ama bas nista ne odlucuje, pa cak ni politicari ne odlucuju, jer imamo protektorat gdje imamo Visokog predstavnika, americkog ambasadora i slicno.Avetinho wrote:Nije valjda da smo za Titinog vremena odlucivali o svojim sudbinama i ucestvovali u vlasti. Ja u takvoj drzavi nisam odrastao, nego u drzavi gdje su bila tri dnevnika na kojima se od rijeci do rijeci izbiflaju zakljucci CK SKJ, otkriju unutrasnji i vanjski neprijatelji, a narod jednoglasno odluci da stegne kajs za jos jednu rundu ekonomske stabilizacijie.Ali Kemal wrote: Mislim da ti ne kontas![]()
Mislis da si slobodan sto imas portal pa mozes da ostavljas komentare i da yebes mater kome hoces, a ne shvatas da si izmapulisan i da nemas nikakvu slobodu o odlucivanju o svojoj sudbini, sto je milion puta vaznije, nego da se nekome virtualno nayebes majke.
Svi su bolan shvatili da od virtualnog nema nista i ovaj te na vlasti pusta da se izdrkavas tako, ali nema sanse da mozes nesto vise. Elita i dalje uzima lopatom, sve legalno, za sve si to dao svoj glas i putem medija oblikuje tvoje stavove kao da su od plastelina, namece ti ko je dobar, a ko los, itd itd.
Da ne spominjem da nema ni onog osnovnog suvereniteta dok je visokog predstavnika i jos gore teske ovisnosti o MMF.
Kao sto se tada pricalo truli kapitalizam i sada se prica slicna prica kako tamo raja samo radi, da nema rahatluka, pederi se zene, ne smijes dijete pustit da ti ga neko ne ukrade i slicne gluposti.
Znaci mentalitet je isti, samo sto je jos pao civilizacijski nivo, pa ti vidi i pricaj o bivsoj diktaturi, gdje ako malo bolje razmislis u poslednjih desetak godina nije ni bilo vise diktatora, jer je doticni umro jos 1980.
Medjutim tema ovog topika je da li se bolje zivjelo u socijalizmu i dogovor je da.
Pazi ja po stoti put ponavljam da je to porazna cinjenica i da se rezim u SFRJ trebao mijenjati, i promijenio se, ali na gore.
- Ali Kemal
#1220 Re: Mit, zabluda ili istina - da se živjelo ekonomski bolje u socijalizmu nego danas
Generalno to je tacno sto kazes, narod je htio promjene, i ja se slazem da su promjene bile potrebne, medjutim otislo se u drugom pravcu, civlizacijsko nivo je pao i umjesto u bolju buducnost, otislo se u goru buducnost.Mister Yes wrote:Pobijedili su i na prvim demokratskim izborima i to zajedno sa druge dvije nacionalističke stranke dok su nasljednici partije izgubili čime je narod jasno rekao šta misli o bivšoj Jugoslaviji. Prvi put kada su mogli reći svoje mišljenje/glasati.
Glasaci su bili tesko izmapulisani, prevareni i na kraju, kao slag na tortu, opljackani.
Nije ni cudo kada su vjerski sluzbenici porucivali za koga da se glasa.
Ti nazovi demokratski izbori su protekli u atmosferi straha, tako da ih u sustini tesko nazvati slobodnim, jer ako osjecas strah nije to bila sloboda, prakticno sa nacionalnim strankama tri konstitutivna naroda u BiH su izgubili slobodu.
90% ljudi je glasalo pod pritiskom Jovo ce glasati za SDS, Ivo za HDZ, ako ja ne glasam za SDA satrace nas i tako u krug. I to jos uvijek traje, mada ne u tolikom procentu, ali dovoljnom da odrede izborne rezultate.
Mislim jebo te demokratske izbore, kao i takvo drustvo sa takvim razmisljanjem.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#1221 Re: Mit, zabluda ili istina - da se živjelo ekonomski bolje u socijalizmu nego danas
I ja sam nekad na prvoj godini fakulteta, sa 19 godina u guzici, smatrao da nam je najbolje bilo pod AU 
- Dozer
#1222 Re: Mit, zabluda ili istina - da se živjelo ekonomski bolje u socijalizmu nego danas
A ja i danas vicem - auuuuuuu...! 
- Arteta
#1223 Re: Mit, zabluda ili istina - da se živjelo ekonomski bolje u socijalizmu nego danas
Naravno da sam komentarisao, ne na ovoj temi ali na drugim i misljenje zasnivim na tome sto sam mnogo toga procitao i siguran sam da je po nas bolje da su se oni zadrzali duze nego da su nas zadesili oni lopovi zbog kojih i danas imamo ogromne posljedice.Dozer wrote:Ali - zapitaj se da li si ikada komentarisao A-U? Nisi, naravno. Kao ni ja, jer se ne sjecam. Ali, ovo prije '92, a pogotovo nakon toga, i te kako mogu komentarisati jer znam i jedno i drugo.
Poenta je da je malo bezze komentarisati nesto sto licno ne znas, i pri tome imati decidan stav. To je, inace u zivotu, pogresno, jer je bazirano na tudjem "znanju", a u 99% slucajeva se radi o tudjem vidjenju i misljenju, sto je u ovom nasem slucaju vrlo ciljana manipulacija prosloscu, u cilju utvrdjivanja vladavine u sadasnjosti, a i u buducnosti.
Kao ekonomistu me ova tema zainteresovala jer ima dodira s ekonomijom (mada samoupravljanje i ekonomija
- Arteta
#1224 Re: Mit, zabluda ili istina - da se živjelo ekonomski bolje u socijalizmu nego danas
Naravno da sam komentarisao, ne na ovoj temi ali na drugim i misljenje zasnivim na tome sto sam mnogo toga procitao i siguran sam da je po nas bolje da su se oni zadrzali duze nego da su nas zadesili oni lopovi zbog kojih i danas imamo ogromne posljedice.Arteta wrote:Dozer wrote:Ali - zapitaj se da li si ikada komentarisao A-U? Nisi, naravno. Kao ni ja, jer se ne sjecam. Ali, ovo prije '92, a pogotovo nakon toga, i te kako mogu komentarisati jer znam i jedno i drugo.
Poenta je da je malo bezze komentarisati nesto sto licno ne znas, i pri tome imati decidan stav. To je, inace u zivotu, pogresno, jer je bazirano na tudjem "znanju", a u 99% slucajeva se radi o tudjem vidjenju i misljenju, sto je u ovom nasem slucaju vrlo ciljana manipulacija prosloscu, u cilju utvrdjivanja vladavine u sadasnjosti, a i u buducnosti.
Mada svejedno, A-U je mrtva kao i Jugoslavija.
Kao ekonomistu me ova tema zainteresovala jer ima dodira s ekonomijom (mada samoupravljanje i ekonomija
- Dozer
#1225 Re: Mit, zabluda ili istina - da se živjelo ekonomski bolje u socijalizmu nego danas
Ono sto ti zelim reci jeste da je malo, hajde da kazem blesavo, pricati s nekim o necemu sto nisi licno dozivio, a taj drugi jeste. I onda ga jos pokusavati ubijediti da si u pravu, a realno o tome nemas pojma osim onoga sto si negdje procitao ili cuo. Kontas?
Da plastificiram - pricati nekome ko je onaj sistem zivio, svojim ocima gledao i slusao, u njemu zavrsio skole, itd. je identicno onome da sad tebi neko prica o, sta znam... tvom stanu u kojem nikad nije bio, a za koji mu je neko rekao da je odron. Nadam se da shatas poentu.
Da plastificiram - pricati nekome ko je onaj sistem zivio, svojim ocima gledao i slusao, u njemu zavrsio skole, itd. je identicno onome da sad tebi neko prica o, sta znam... tvom stanu u kojem nikad nije bio, a za koji mu je neko rekao da je odron. Nadam se da shatas poentu.