Mit o zajednickoj borbi protiv fasizma

Post Reply
salik79

#401 Re: Mit o zajednickoj borbi protiv fasizma

Post by salik79 »

hAZNADAR wrote:
salik79 wrote:
hAZNADAR wrote:Znali su i cetnici spasiti tu i tamo Srbe od ustaskog pokolja, ustase i Hrvate i muslimane od cetnickog, cak i Nijemci znali prekinuti pokolj od strane cetnika ili ustasa.

Nisu neki muslimani pristupali ustasama i handzarcima zato sto su imali hrvatski identitet ili politicku osvjescenost njemackim nacionalsocijalizmom.
Kao sto nisu ni svi Srbi koji su pristupali partizanima bili osvjesceni komunisti koji su citali Marxa.

Ko je prvi stigao i spasio ili ko bolje agitovao. Naravno iz interesa a ne ljubavi,... zastita je bila najbolji nacin vrbovanja u svoje redove.
Rahmetli djed, s mamine strane, je porijeklom iz Duvna. Nakon sto je zavrsio Veliku maturu 1942., dolaskom u rodni kraj, zatekao je ustase kako odvode njegove komsije, medju kojima i Zelene (porodicu Ljiljane Zelen Karadjic, Radovanove supruge). Vidjevsi to odmah je razgulio "u sumu".

Drugi djed, Tuzlak, je zajedno sa svojom rajom, s kojom je zavrsio i osnovnu i gimnaziju, otisao u "bandite". Njihova ilegala je zapoceta jos za vrijeme studija u Beogradu, kada su u Kraljevini, zatvarani zbog "ilegalnog udruzivanja i rada".
U mojoj su se familiji jednostavno sporazumno podijelili ko ce na koju stranu. Da se sacuvaju dobra na kraju kada imas ipak propadnika na pobjednickoj strani - i koji su naravno preko veze prebacili ove druge rodjake na pobjednicku stranu. Takvih primjera niz. Nikakva ideologija.
Moja bliza i dalja rodbina, s jednim izuzetkom, je bila u partizanima. Ovaj izuzetak, koji je bio iz Odzaka (tamo su njegovi dosli nakon pogroma u Uzicu), je bio poznati crnokosuljas i zlocinac, koji je do kraja ostao vijeran svojoj zlocinackoj ideologiji.

Samo da se nadovezem po pitanju ove "sporazumne podjele" - nekada to i jeste tako bilo, a nekada i nije. U nekim slucajevima je i zaista bila rijec o istinskom opredjeljenju, sto se pokazalo i u ovom ratu. Recimo, ja sam ovdje u Sarajevu blizak sa covjekom porijeklom iz Kalinovika, od familije Lalovic, koji je zajedno sa dvojicom brace, od prvog do posljednjeg dana, bio pripadnik (dobrovoljac) ARBiH, tj. TO, dok svi znamo za zlocinca Lalovica iz Kalinovika. Ovaj moj Lalovic, koji je bio snajperista i u vise navrata "odradjivao" upravo kalinivicko ratiste, mi je objasnio da je i u Drugom svjetskom ratu ta loza bila ideoloski podijeljena, na partizane i na cetnike, bez ikakvog "dogovora", sto se, uostalom, pokazalo i dokazalo, u posljednjem ratu.
hAZNADAR

#402 Re: Mit o zajednickoj borbi protiv fasizma

Post by hAZNADAR »

General War wrote:
hAZNADAR wrote:
General War wrote: Ovo vam je bezveze prica, cak se ni netrudim...opste poznate stvari, jos kad uporedis sa kasnijim dogadjajima...partizani su bili harakrisne.
Meni nije bitno jel mi ide ili ne, ali smijesno mi je gledati ili iritantno kako pokusavate izigravati nekog bosnjackog nacionalistu na ovakav nacin.
Tebi je veci nacionalista bilo kakav Bosnjak od najgoreg cetnika. Necemo se lagati ware, znamo se odavno. Sav se tvoj opus svodi na zle Bosnjake koji nisu nista bolji i sve prema njima opravdano,...koji su negativci kako god okrenes samo zato sto su to sto jesu, samo zato sto postoje. Mozda si kupio ovdje SDP-ovu moderaciju na jeftine jugonostalgicne fore ali bilo kome normalnom si vrlo jasan gdje si i sta si. Da sad ne spominjem ranije tvoje izjave. Upro ko mazga ovdje samo da umanji zlocin prema muslimanima,... opet.
Ejs, ti, insomnia i jos par bombasa ste eklatantan primjer tipicnog nacionaliste...a ne bilo kakav bosnjak.
Necemo se naravno lagati, sav moj opus je usmjeren na lafinase iz svih miljea...pa i nacionalno osvestenih bosnjaka u rasejanju.
Nisam ja nista kupio, normalni ljudi normalno rasudjuju, a nacionaliti kao ti misle da su drugi budale...a ako nisu onda bi ih trebalo "ukloniti"...za pocetak sa foruma...nemas pojma koliko smijesno zvucis kada se zalis protiv cetnika sa takvom pamecu.
Covjeka definise opus a ne izdvojeni primjeri. Tvoj opus je davno poznat i vjecito isti - protiv koga i u korist cega.
Uostalom ta relativizacija, izjednacavanje, umanjivanje golgote jedne strane,..... nije tvoj izum. Bez obzira radilo se o politici ili historiji - tvoj nastup je unaprijed poznat - protiv koga i u korist cega.

Pitam se ponekad da li je motiv i poenta nastupa tebe i slicnih upravo antireklama domace ljevice jer to daleko bolje i uspjesnije blatite nego bilo koji protivnik te opcije.

Koja perverzija hebote. Svaka budala ovdje nastupi sa hvalom Jugi, Titi, ua Bakir, Bosanac vs Bosnjak, opasnom bosnjackom nacionalizmu,..lajka pokoji moderatorski upis i onda legalno i zasticeno prodaje tipicnu srpsku nacionalisticku politiku,... Sta je sljedeci adut - dijaspora, ti gore u Sveckoooj,... pa onda prodas ubice Bosnjaka u oba rata kao heroje?

Zahebi tu svoju vjecitu kontru - sta je poenta tvog nastupa u ovoj temi? Jeli bilo zlocina prema muslimanima ili ne, i jesu li partizani cisti ko suze samo zato sto su kraj rata docekali sa petokrakom? Mislim koji q ovdje kontriras relevantnim historijskim faktama, - instinkt il hoces nesto da prodas?
salik79

#403 Re: Mit o zajednickoj borbi protiv fasizma

Post by salik79 »

jeza u ledja wrote:Ako se ne varam Bosnjaci su bili treci najbrojniji narod u predratnoj Jugoslaviji. U Partizanima ih je mozda bilo 5%.

Nek me neko ispravi ako grijesim.
Mozda zato sto se nisu mogli izjasnjavati kao Bosnjaci, ili Muslimani? Moja oba djeda su bili "Hrvati", dok je nena, takodjer pripadnik NOP-a, bila "Srpkinja".

Kod djeda Duvnjaka cak i u iskaznici "KNOJ-a" je pisalo "Hrvat".
hAZNADAR

#404 Re: Mit o zajednickoj borbi protiv fasizma

Post by hAZNADAR »

jeza u ledja wrote:Ako se ne varam Bosnjaci su bili treci najbrojniji narod u predratnoj Jugoslaviji. U Partizanima ih je mozda bilo 5%.

Vrlo nisko trece mjesto po brojnosti i jos nize po ikakvom uticaju na bilo sta. Koliko znam kraljevina YU je upisivala po vjeri gdje je od nekih 14 miliona stanovnika muslimana bilo milion i po. A od toga neznam koliko Bosnjaka.
Brojnost je mozda i manje bitna u ovoj prici - kultura i politicka svijest Bosnjaka tada bitnija.
Brojke muslimana u partizanima su isto diskutabilne jer neznamo da li se radi o nekoj provedenoj statistici na osnovu upisa opredjeljenja ili je neko imao vremena na listama partzanskih ceta brojati krvna zrnca.

Kada covjek vidi svaku bosnjacku familiju i sta se tu pamti i zna - gotovo da nema familije koja nije dala i nekog partizana. tako da su mi tih 5% upitni.

A ako uzmemo i da jeste tacan procent - upravo na ovoj temi i raspravljamo koliko su partizani opcenito bili muslimanima popularan izbor i garant sigurnosti.
hAZNADAR

#405 Re: Mit o zajednickoj borbi protiv fasizma

Post by hAZNADAR »

salik79 wrote:
hAZNADAR wrote:
U mojoj su se familiji jednostavno sporazumno podijelili ko ce na koju stranu. Da se sacuvaju dobra na kraju kada imas ipak propadnika na pobjednickoj strani - i koji su naravno preko veze prebacili ove druge rodjake na pobjednicku stranu. Takvih primjera niz. Nikakva ideologija.
Moja bliza i dalja rodbina, s jednim izuzetkom, je bila u partizanima. Ovaj izuzetak, koji je bio iz Odzaka (tamo su njegovi dosli nakon pogroma u Uzicu), je bio poznati crnokosuljas i zlocinac, koji je do kraja ostao vijeran svojoj zlocinackoj ideologiji.

Samo da se nadovezem po pitanju ove "sporazumne podjele" - nekada to i jeste tako bilo, a nekada i nije. U nekim slucajevima je i zaista bila rijec o istinskom opredjeljenju, sto se pokazalo i u ovom ratu. Recimo, ja sam ovdje u Sarajevu blizak sa covjekom porijeklom iz Kalinovika, od familije Lalovic, koji je zajedno sa dvojicom brace, od prvog do posljednjeg dana, bio pripadnik (dobrovoljac) ARBiH, tj. TO, dok svi znamo za zlocinca Lalovica iz Kalinovika. Ovaj moj Lalovic, koji je bio snajperista i u vise navrata "odradjivao" upravo kalinivicko ratiste, mi je objasnio da je i u Drugom svjetskom ratu ta loza bila ideoloski podijeljena, na partizane i na cetnike, bez ikakvog "dogovora", sto se, uostalom, pokazalo i dokazalo, u posljednjem ratu.
Moja familija je bila dobrostojeca i braca su bukvalno zasjela i dogovorila ko ce u partizane, ko u domobrane a ko ostati civil i paziti na druge zene i djecu. Nikakve ideologije,... samo da se osigura pozicija. Srecom niko nije poginuo - a sumnjam da su se i nesto srcano i hrabro borili. Ovaj jedan u domobranima maznuo neke padobrane i donio zeni jednog sto je otisao u partizane. Ona od toga sasila gaca za partizane. Poslije par godina kad je sve vec bilo izvjesno - ovi u partizanima i ilegali preko stele doveli u partizane ove druge. A ti drugi dosli u partizane s obrazom - donijeli svega i podsjetili na gace od padobrana onomad. :D

Jedan je postao i funkcija poslije u YU, clan SKJ,... mene ko malog slao po naselju da raznosim Kurbane. :D
salik79

#406 Re: Mit o zajednickoj borbi protiv fasizma

Post by salik79 »

hAZNADAR wrote:
salik79 wrote:
hAZNADAR wrote:

Moja familija je bila dobrostojeca i braca su bukvalno zasjela i dogovorila ko ce u partizane, ko u domobrane a ko ostati civil i paziti na druge zene i djecu. Nikakve ideologije,... samo da se osigura pozicija. Srecom niko nije poginuo - a sumnjam da su se i nesto srcano i hrabro borili. Ovaj jedan u domobranima maznuo neke padobrane i donio zeni jednog sto je otisao u partizane. Ona od toga sasila gaca za partizane. Poslije par godina kad je sve vec bilo izvjesno - ovi u partizanima i ilegali preko stele doveli u partizane ove druge. A ti drugi dosli u partizane s obrazom - donijeli svega i podsjetili na gace od padobrana onomad. :D

Jedan je postao i funkcija poslije u YU, clan SKJ,... mene ko malog slao po naselju da raznosim Kurbane. :D
Ako ti je to prezime, znam da je bila dobrostojeca. Cak smo i rod. Moja rahmetli majka/nana je Banjalucanka. Posaljem ti na pp prezime, pa provjeri sa svojima. :-D

Zanimljivo je da su i ovi moji partizani bili listom iz dobrostojecih porodica, tako da su i pokret pomogli imetkom. Samo sto je i tada bilo kao i danas, moja rahmetli nena, koja je bila komesar tuzlanskog sreza, je odnijela nakit svoje majke koji je predala u stab. Taj isti nakit je kasnije, na sastancima, zapazila kod supruga glavesina.

Najsrcaniji, sto se svega tice, je bio djed Duvnjak, iz bogate i ugledne porodice, sin prvog doktora veterine s nasih prostora, ali je svoje porijeklo pred drugovima tajio. Bilo ga sramota :mrgreen:

Niko od svih njih, po zavrsetku rata, nije zelii imati nikakve veze s politikom. Svi su radili u svojoj struci, bez politicke pozadine.
Maraschino

#407 Re: Mit o zajednickoj borbi protiv fasizma

Post by Maraschino »

Naravno da grijesis, nije ih bilo nikako.
hAZNADAR

#408 Re: Mit o zajednickoj borbi protiv fasizma

Post by hAZNADAR »

Maraschino wrote:

:arrow:
Last edited by hAZNADAR on 29/09/2019 11:58, edited 1 time in total.
salik79

#409 Re: Mit o zajednickoj borbi protiv fasizma

Post by salik79 »

hAZNADAR wrote:
Maraschino wrote:

Ma ja ba, svi u ustasama i zasluzili sve sto ih je strefilo,.. tiito ih poslije izmislio,... ima li jos sta iz te kuhinje?
Govori o Bosnjacima, kao tada "nepostojecoj naciji", sto sam i sam vec spomenuo.
hAZNADAR

#410 Re: Mit o zajednickoj borbi protiv fasizma

Post by hAZNADAR »

salik79 wrote:
hAZNADAR wrote:
Maraschino wrote:Ako se ne varam Bosnjaci su bili treci najbrojniji narod u predratnoj Jugoslaviji. U Partizanima ih je mozda bilo 5%.

Ma ja ba, svi u ustasama i zasluzili sve sto ih je strefilo,.. tiito ih poslije izmislio,... ima li jos sta iz te kuhinje?
Govori o Bosnjacima, kao tada "nepostojecoj naciji", sto sam i sam vec spomenuo.
Sorry,...
insomnia78

#411 Re: Mit o zajednickoj borbi protiv fasizma

Post by insomnia78 »

Četeres prve, četeres prve Švabo udario
Image
hAZNADAR

#412 Re: Mit o zajednickoj borbi protiv fasizma

Post by hAZNADAR »

salik79 wrote:
hAZNADAR wrote:
salik79 wrote:

Ako ti je to prezime, znam da je bila dobrostojeca. Cak smo i rod. Moja rahmetli majka/nana je Banjalucanka. Posaljem ti na pp prezime, pa provjeri sa svojima. :-D

Zanimljivo je da su i ovi moji partizani bili listom iz dobrostojecih porodica, tako da su i pokret pomogli imetkom. Samo sto je i tada bilo kao i danas, moja rahmetli nena, koja je bila komesar tuzlanskog sreza, je odnijela nakit svoje majke koji je predala u stab. Taj isti nakit je kasnije, na sastancima, zapazila kod supruga glavesina.

Najsrcaniji, sto se svega tice, je bio djed Duvnjak, iz bogate i ugledne porodice, sin prvog doktora veterine s nasih prostora, ali je svoje porijeklo pred drugovima tajio. Bilo ga sramota :mrgreen:

Niko od svih njih, po zavrsetku rata, nije zelii imati nikakve veze s politikom. Svi su radili u svojoj struci, bez politicke pozadine.
E ta zadnja recenica je vrlo bitna u prici. Interesantno je da su mnogi Bosnjaci koji su mogli napredovati u karijeri konto NOB-a - izabrali totalnu politicku pasivnost i nastavili svoj posao bez napredovanja u karijeri. Bivsa YU je u tim prvim poslijeratnim godinama imala neku politiku gdje je na rukovodeca mjesta dovodila ljude koji nisu domaci. Kao oficire u JNA koje je prekomandovala bilo gdje - tako je u opcine, firme,... postavljala ljude sa strane. Malo ko u Banjaluci je poslije WWII postao bas tu neka funkcija. Uglavnom su dosli na rukovodeca mjesta polupismeni seljaci sa strane po onom sto ljudi pricaju. Bilo je i oduzimanja imovine, otimacine stanova,... svega. O tome se saptalo nekad.

Na PP ti odgovorim koliko mogu, samo je problem sto sam sad ja u najstarijoj garnituri familije i uglavnom mene pitaju sa kim smo rod a ja znam kolko znam.
hAZNADAR

#413 Re: Mit o zajednickoj borbi protiv fasizma

Post by hAZNADAR »

insomnia78 wrote:Četeres prve, četeres prve Švabo udario
Image
Kao sto je i Tito rekao Adilu: "Ne mozemo u svojoj zoni imati ijednu drugu oruzanu formaciju osim nase". Donekle i razumljiv takticki potez. Niko nije mogao znati, garantovati sljedeci Huskin potez i sa kim ce.
salik79

#414 Re: Mit o zajednickoj borbi protiv fasizma

Post by salik79 »

hAZNADAR wrote:
salik79 wrote:
hAZNADAR wrote:

E ta zadnja recenica je vrlo bitna u prici. Interesantno je da su mnogi Bosnjaci koji su mogli napredovati u karijeri konto NOB-a - izabrali totalnu politicku pasivnost i nastavili svoj posao bez napredovanja u karijeri. Bivsa YU je u tim prvim poslijeratnim godinama imala neku politiku gdje je na rukovodeca mjesta dovodila ljude koji nisu domaci. Kao oficire u JNA koje je prekomandovala bilo gdje - tako je u opcine, firme,... postavljala ljude sa strane. Malo ko u Banjaluci je poslije WWII postao bas tu neka funkcija. Uglavnom su dosli na rukovodeca mjesta polupismeni seljaci sa strane po onom sto ljudi pricaju. Bilo je i oduzimanja imovine, otimacine stanova,... svega. O tome se saptalo nekad.

Na PP ti odgovorim koliko mogu, samo je problem sto sam sad ja u najstarijoj garnituri familije i uglavnom mene pitaju sa kim smo rod a ja znam kolko znam.

Hvala Bogu, moji su bili deficitaran kadar, tako da ih nisu mogli sputavati u tom nekom napredovanju. Doduse, nisu mogli biti na samom vrhu preduzeca/ustanova, kao nestranacki kadar, ali su mogli biti nacelnici odjela, tehnicki direktori, sefovi itd.

Imovinu su, uglavnom, oduzeli. Nesto su zauzvrat i dali. Jednom pradjedu, cija trojica sinova su bili u partizanima (i to sa cinovima), su '49 namjestili sudjenje kao prvoj ekipi MM, da bi mu lakse konfiskovali cjelokupnu imovinu, osim porodicne kuce. S robije je pusten ranije, da bi mogao umrijeti kod kuce.

Nije valjda da si vec u najstarijoj garnituri!? :mrgreen:
General War

#415 Re: Mit o zajednickoj borbi protiv fasizma

Post by General War »

hAZNADAR wrote:
General War wrote:
hAZNADAR wrote:
Tebi je veci nacionalista bilo kakav Bosnjak od najgoreg cetnika. Necemo se lagati ware, znamo se odavno. Sav se tvoj opus svodi na zle Bosnjake koji nisu nista bolji i sve prema njima opravdano,...koji su negativci kako god okrenes samo zato sto su to sto jesu, samo zato sto postoje. Mozda si kupio ovdje SDP-ovu moderaciju na jeftine jugonostalgicne fore ali bilo kome normalnom si vrlo jasan gdje si i sta si. Da sad ne spominjem ranije tvoje izjave. Upro ko mazga ovdje samo da umanji zlocin prema muslimanima,... opet.
Ejs, ti, insomnia i jos par bombasa ste eklatantan primjer tipicnog nacionaliste...a ne bilo kakav bosnjak.
Necemo se naravno lagati, sav moj opus je usmjeren na lafinase iz svih miljea...pa i nacionalno osvestenih bosnjaka u rasejanju.
Nisam ja nista kupio, normalni ljudi normalno rasudjuju, a nacionaliti kao ti misle da su drugi budale...a ako nisu onda bi ih trebalo "ukloniti"...za pocetak sa foruma...nemas pojma koliko smijesno zvucis kada se zalis protiv cetnika sa takvom pamecu.
Covjeka definise opus a ne izdvojeni primjeri. Tvoj opus je davno poznat i vjecito isti - protiv koga i u korist cega.
Uostalom ta relativizacija, izjednacavanje, umanjivanje golgote jedne strane,..... nije tvoj izum. Bez obzira radilo se o politici ili historiji - tvoj nastup je unaprijed poznat - protiv koga i u korist cega.

Pitam se ponekad da li je motiv i poenta nastupa tebe i slicnih upravo antireklama domace ljevice jer to daleko bolje i uspjesnije blatite nego bilo koji protivnik te opcije.

Koja perverzija hebote. Svaka budala ovdje nastupi sa hvalom Jugi, Titi, ua Bakir, Bosanac vs Bosnjak, opasnom bosnjackom nacionalizmu,..lajka pokoji moderatorski upis i onda legalno i zasticeno prodaje tipicnu srpsku nacionalisticku politiku,... Sta je sljedeci adut - dijaspora, ti gore u Sveckoooj,... pa onda prodas ubice Bosnjaka u oba rata kao heroje?

Zahebi tu svoju vjecitu kontru - sta je poenta tvog nastupa u ovoj temi? Jeli bilo zlocina prema muslimanima ili ne, i jesu li partizani cisti ko suze samo zato sto su kraj rata docekali sa petokrakom? Mislim koji q ovdje kontriras relevantnim historijskim faktama, - instinkt il hoces nesto da prodas?
Pravi si ugrozeni pacenik :mrgreen: dva puta vec nesto moderaciji spocitavas u mom primjeru.
Motiv mi je sprijeciti gole lazi i lafinu takvih kao ti...koji vjecito u nedostatku argumenata se krijes iz rijeci bosnjaka, providan si ko sarajevska kisela.
Meni je cast da kontriram takvima ko ti i hamanu , i na forumu a i u stvarnom zivotu...
Tebi je srpska nacionalisticka politika zvijezda vodilja, i oni prozivaju partizane i na isti nacin kukaju kao i ti ovdje i drustvo ti...ti si samo ljubomoran na njih jer izgledaju kompaktniji....isto pricas i isto se ponasas...zato te i gledam ko sramotu iz bosnjackog naroda a ne nekoga koji kao nesto zastupa bosnjacke interese, nakon svega sto se bosnjacima desilo, ali ti imas ugradjene filtere, i te stvari jednostavno ignorises, sto nije neznanje vec cist bezobrazluk.
Haman2

#416 Re: Mit o zajednickoj borbi protiv fasizma

Post by Haman2 »

Genera war, ako iko ima ugradjene filtere to si ti. Tvoj filter zaustavlja sve ono sto su radili uniformisani pripadnici tvog naroda bilo da su nosili petokraku ili kokardu. Ja tebe razumijem, tako si ucen i naucin i ti ne mozes drukcije misliti. Ma kako bi ti shvatio da uniformisani pripadnici tvog naroda pocine onako grozne zlocine kao sto su npr. Kulen Vakuf, Koraj ili genocid u Srebrenici.
Jutros slusam ispovijesti logorasa iz Brckog. Da skolski drug mlati svog druga iz srednje skole i onda se cinicki smije njegovim patnjama. Stvarno tesko za razumijeti, ali to se desavalo. I ja ne mogu da razumijem da je neko juce na sav glas pricao o bratsvu i jedinsvu a cim se pruzila priliga fura nacional-sovinisticku bolje receno cetnicku politiku.
MI obicno kazemo zlocni su individualni. Ja se cesto pitam, kako onda pojedinci osnovase tolike logore, kako to da i danas ne znamo gdje su sve masovne grobnice. Ako nece kazati pojedinci hoce masa koja navodno ne podrzava takvu politiku.
General War

#417 Re: Mit o zajednickoj borbi protiv fasizma

Post by General War »

Haman2 wrote:Genera war, ako iko ima ugradjene filtere to si ti. Tvoj filter zaustavlja sve ono sto su radili uniformisani pripadnici tvog naroda bilo da su nosili petokraku ili kokardu. Ja tebe razumijem, tako si ucen i naucin i ti ne mozes drukcije misliti. Ma kako bi ti shvatio da uniformisani pripadnici tvog naroda pocine onako grozne zlocine kao sto su npr. Kulen Vakuf, Koraj ili genocid u Srebrenici.
Jutros slusam ispovijesti logorasa iz Brckog. Da skolski drug mlati svog druga iz srednje skole i onda se cinicki smije njegovim patnjama. Stvarno tesko za razumijeti, ali to se desavalo. I ja ne mogu da razumijem da je neko juce na sav glas pricao o bratsvu i jedinsvu a cim se pruzila priliga fura nacional-sovinisticku bolje receno cetnicku politiku.
MI obicno kazemo zlocni su individualni. Ja se cesto pitam, kako onda pojedinci osnovase tolike logore, kako to da i danas ne znamo gdje su sve masovne grobnice. Ako nece kazati pojedinci hoce masa koja navodno ne podrzava takvu politiku.
Kad me neko proziva kome su izvor informacija web sajtovi sa nazivom handzar divizije, samo se mogu grohotom nasmijati. :thumbup:
Nasta ste se spustili da na lazima i prozivanjima kukate kad vam ne ide, pokazujete svu nemoc sirenja fasizma i nacioalizma sa sigurne distance :mrgreen:
hAZNADAR

#418 Re: Mit o zajednickoj borbi protiv fasizma

Post by hAZNADAR »

General War wrote:
hAZNADAR wrote:

Pravi si ugrozeni pacenik :mrgreen: dva puta vec nesto moderaciji spocitavas u mom primjeru.
Motiv mi je sprijeciti gole lazi i lafinu takvih kao ti...koji vjecito u nedostatku argumenata se krijes iz rijeci bosnjaka, providan si ko sarajevska kisela.
Meni je cast da kontriram takvima ko ti i hamanu , i na forumu a i u stvarnom zivotu...
Tebi je srpska nacionalisticka politika zvijezda vodilja, i oni prozivaju partizane i na isti nacin kukaju kao i ti ovdje i drustvo ti...ti si samo ljubomoran na njih jer izgledaju kompaktniji....isto pricas i isto se ponasas...zato te i gledam ko sramotu iz bosnjackog naroda a ne nekoga koji kao nesto zastupa bosnjacke interese, nakon svega sto se bosnjacima desilo, ali ti imas ugradjene filtere, i te stvari jednostavno ignorises, sto nije neznanje vec cist bezobrazluk.
Ja kritikujem sve nacionalizme,... a hamana sam kritikovao vise od tebe. Za razliku od tebe i slicnih koji vide bosnjackog fasistu u svakome ko ne misli da je Alija zapoceo rat, da Bosnjacima historijski pripadaju samo sultani, koji od partizana, komunista,.. ne prave svete savrsene krave.
Srpska nacionalisticka vodilja se samo moze pripisati onima koji plasiraju njjihovu pricu. Tvoja vjecita kontra svemu od strane Bosnjaka je blize tome od tvoje glupe logike da su Bosnjaci i Srbi isti i imaju iste politike. Tvoje reakcije na brojnim temema su istovjetne prici na srpskim forumima.

I opet te pitam - koji q, sta ti ustvari hoces da kazes u ovoj temi? Kontriras ljudima koji iznose proste cinjenice o stradanju muslimana i ko je sve u tome odgovoran.
General War

#419 Re: Mit o zajednickoj borbi protiv fasizma

Post by General War »

hAZNADAR wrote:
General War wrote:
hAZNADAR wrote:

Ja kritikujem sve nacionalizme,... a hamana sam kritikovao vise od tebe. Za razliku od tebe i slicnih koji vide bosnjackog fasistu u svakome ko ne misli da je Alija zapoceo rat, da Bosnjacima historijski pripadaju samo sultani, koji od partizana, komunista,.. ne prave svete savrsene krave.
Srpska nacionalisticka vodilja se samo moze pripisati onima koji plasiraju njjihovu pricu. Tvoja vjecita kontra svemu od strane Bosnjaka je blize tome od tvoje glupe logike da su Bosnjaci i Srbi isti i imaju iste politike. Tvoje reakcije na brojnim temema su istovjetne prici na srpskim forumima.

I opet te pitam - koji q, sta ti ustvari hoces da kazes u ovoj temi? Kontriras ljudima koji iznose proste cinjenice o stradanju muslimana i ko je sve u tome odgovoran.
Ama ko si ti da sebe predstavljas glasom bosnjaka? :-) Ti si samo jedan nakaradno nasadjen glas, i jos koji ovdje poput Hamana i to je to.
Ostalo je samo tvoja bezidejna prozivanja...koji je od Jugoslovena presao promptno u Bosnjake i sad u djihadu na forumske neistomisljenike...citas li ti sebe jadan ne bio? Nije mi jasno kako izvedes zakljucke koje nisam nigdje napisao...bio sam sasvim jasan, znaci imas licni problem samnom.
hAZNADAR

#420 Re: Mit o zajednickoj borbi protiv fasizma

Post by hAZNADAR »

salik79 wrote:
hAZNADAR wrote:

Hvala Bogu, moji su bili deficitaran kadar, tako da ih nisu mogli sputavati u tom nekom napredovanju. Doduse, nisu mogli biti na samom vrhu preduzeca/ustanova, kao nestranacki kadar, ali su mogli biti nacelnici odjela, tehnicki direktori, sefovi itd.

Imovinu su, uglavnom, oduzeli. Nesto su zauzvrat i dali. Jednom pradjedu, cija trojica sinova su bili u partizanima (i to sa cinovima), su '49 namjestili sudjenje kao prvoj ekipi MM, da bi mu lakse konfiskovali cjelokupnu imovinu, osim porodicne kuce. S robije je pusten ranije, da bi mogao umrijeti kod kuce.

Nije valjda da si vec u najstarijoj garnituri!? :mrgreen:
Ima to svoje prednosti. Kad se janje okrece - meni ide spinjetak. :D

Mi smo relativno dobro prosli sa imovinom. Oduzeto je nesto prostora u centru grada, a nisu dirali imanja u predgradju, pa kako se grad sirio to su poslije postale top lokacije. Komunistima je tada bilo izgleda bitno ponistiti te klasne razlike uz odredjenu poetsku pravdu da nekadasnja fukara postrojava gospodu. Tako se po kombinatima, opcini,... nekadasnji fgr poceo klanjati i podilaziti sefovima sa sela. Ima u seriji Tale sasvim dobar prikaz prijelaza sa jedne epohe u drugu,.. kako jedna FGR smjenjuje drugu FGR. Tako i u ovoj temi me jugonostalgicari podsjecaju na lika iz Tale koji zali za old times i kuplerajima u Pesti.

Partizani u NOB su imali politiku da su jedini ispravni i nisu tolerisali bilo kakvu konkurenciju medju antifasistima. Tako je huskina milicija otisla u zaborav, muslimanske rezolucije ili zataskane ili spomenute kao nacisticka konspiracija, a i same frakcije u partiji silom ugusene. Bilo je cak i medju cetnicima frakcija koje su bile za otvoren sukob sa Nijemcima. Sto naravno cetnicki pokret ne cini antifasistickim kako danas u Srbiji tumace jer govorimo o izuzecima. Seoske milicije su ili razoruzane ili zgazene,.... i to je tada bio takticki opravdan potez.

Takodjer je i popustljivost prema Srbima, regrutovanje srpskih zlocinaca, kompromis sa srpskom politikom,... bio jedini nacin da partizani pobijede. Kako god su zavisili od najbrojnijeg srpskog korpusa na pocetku rata gdje su vrbovali izbjeglice od ustaskog noza - tako i poslije za slozenije i ozbiljnije vojne operacije od gerile - su morali imati masu novih vojnika koje si naravno najbolje i najlakse mogao naci u Srba.

Tako da ja ne sporim opcu pozitivnu ulogu partizana u NOB iako je bilo svega,.... ali sporim i zamjeram politiku poslije rata gdje se istina krila, historija pisala po srpskoj zelji, klasna borba najvise prebila preko ledja muslimana, i sto su se muslimani u cilju integracije u novo vrijeme, novi identitet morali malo vise odreci i uglavnom postali fukara koja se stidi.

Komunisti su jednostavno morali fino objelodaniti istine o svim zlocinima i osuditi odgovorne - barem nekoliko glava jer i simbolicna pravda je bolja od nikakve. Mozda im je neki bivsi vojvoda trebao 44-te sa svojim ljudima i teritorijom, oruzjem,...... ali poslije 46-te vise ne i mogao je lako biti zrtvovan u cilju boljih i zdravijih odnosa.
Haman2

#421 Re: Mit o zajednickoj borbi protiv fasizma

Post by Haman2 »

General War wrote:
Haman2 wrote:Genera war, ako iko ima ugradjene filtere to si ti. Tvoj filter zaustavlja sve ono sto su radili uniformisani pripadnici tvog naroda bilo da su nosili petokraku ili kokardu. Ja tebe razumijem, tako si ucen i naucin i ti ne mozes drukcije misliti. Ma kako bi ti shvatio da uniformisani pripadnici tvog naroda pocine onako grozne zlocine kao sto su npr. Kulen Vakuf, Koraj ili genocid u Srebrenici.
Kad me neko proziva kome su izvor informacija web sajtovi sa nazivom handzar divizije, samo se mogu grohotom nasmijati. :thumbup:
Nasta ste se spustili da na lazima i prozivanjima kukate kad vam ne ide, pokazujete svu nemoc sirenja fasizma i nacioalizma sa sigurne distance :mrgreen:
Jednom sam napisao da nije vazno odakle je preuzet tekst, vazno je da je tekst Adila Zulfikarpasica koji nije bio ni cetnik a ni ustasa neko partizanski komandant.

Image

General war, ko je osudjen za genocid, Bosnjaci ili Srbi. Koliko ja znam po presudi Medjunarodnog suda za ratne zlocine genocid je pocinila Policija Rep. Srpske u saradnji sa VRS. Isto tako znam da ni je dan Bosnjak pred Medjunarodnim sudom za ratne zlocine u Hagu nije osudjen na dozivotnu kaznu ili na kazniu zatvora od 10 i vise godina. To su sve oficiri vojske Republike Srpske i Srbije.
Isto tako znam da ni jedan calna vlade BiH nije osudjen pred Medjunaronim sudom za ratne zlicine ali iz Srbije su svi, od predsjednika Srbije, predsjednika Vlade, ministra vanjskih poslova, pa gotovo kompletan generalstab JNA

Image

I sad ti meni pricacas kako su Bosnjaci fasisti a zlocinci poput Mladica i Karadzica- osudjeni na dozivotnu kaznu zatvora, a neki generali bolje receno djenerali dozivotne kazne zatvora kao npr Bear ili 40 godina zatvora general Krstic, 20 godina zatvora general Galic itd. Po tvom misljenju oni nisu bili zlocinci. Smijesno i zalosno, da jos ima takvih ljudi za "zakrzljalim" moralom.
Ono sto je cudno, ti mislis da nekom drzis nadmocnu pridiku, a nisi svjestan koliko si oskudan cak i u svojim propagandnim pricama.
General War

#422 Re: Mit o zajednickoj borbi protiv fasizma

Post by General War »

:lol:
Haman2, koji ti je ovo put da pokusavas poturiti pogled na II svjetski rat kroz prizmu devedesetih?
Nisu bosnjaci fasisti, ti si. :mrgreen:
Haman2

#423 Re: Mit o zajednickoj borbi protiv fasizma

Post by Haman2 »

Kako je bilo u Drugom svjetskom ratu ti znas samo iz udzbenika istorije. Ti ne znas da su tadasnji udzbenici bili puni propagandnih prica koje su velicale tvoj a grdile moj narod. Svjezi primjeri najbolje pokazuju cija je glava puna fasisticke ideologije, sto dokazuju navedeni primjeri iz Drugog svjetskog rata a i ovog poslednjeg.
I zapamti za sva vremena, da Bosnjaci "ne sire nacionalizam i fasizam" kako ti kazes, i da Bosnjaci nisu pocinili genocid u Drugom i ovom poslednjem ratu. Za poslednji imas presude Medjunarodnog suda u Hagu, a za zlocine u Drugom svjetskom ratu knjigu Vladimira Dedijera , Genocid nad Muslimanima u Drugom svjetskom ratu.
Koliko ja znam, Vladimi nije Bosnjak a ni musliman. Tebi prepustam da izvedes objektivan zakljucak.

:izet: :izet:
VLADIMIR DEDIJER I ANTUN MILETIĆ; "GENOCID NAD MUSLIMANIMA": "SB" objavljuje dijelove knjige koja je najcjelovitije dokumentirala genocid četnika Draže Mihailovića nad Muslimanima 1941-1945
Knjiga "Genocid nad Muslimanima 1941.1945" je zajedničko kapitalno djelo jugoslovenskih istoričara Vladimira Dedijera i Antuna Miletića, objavljena 1990. godine u Sarajevu. Autori su građu za ovu knjigu prikupljali godinama, koristeći brojne izvore, dokumente, arhive. Ova knjiga je, na žalost, ponovo aktuelna u Bosni i Hercegovini, nakon što se sve agresivnije i otvorenije rehabilitiraju i slave ideolozi i glavne kolovođe genocida na Muslimanima, kako su Dedijer i Miletić klasificirali masovne pokolje nad njima u Drugom svjetskom ratu. "Slobodna Bosna" objavljuje predgovor knjige čiji je autor Anton Miletić kako bi još jednom podsjetil na užasne posljedice zločinačke četničke ideologije i slavljenje njihovog komandanta Draže

Image

U toku istraživačkog rada autori ove knjige su koristili građu razne provenijencije imajući u vidu, u prvom redu, da u svakom zločinu, pa i u genocidu, osnova za sve je namere zločina. Zbog toga su za ovu knjigu u prvom redu istraženi fondovi štaba, komandi i jedinica jugoslovenske vojske u otadžbini na čelu sa Dragoljubom Dražom Mihajlovićem, zatim ustaške Nezavine Države Hrvatske na čijem je čelu bio Ante Pavelić... Korišteni su dokumenti i Državne komisije za ratne zločine, kao i sudski materijali sa procesa ratnim zločincima odgovornim za zločine nad Muslimanima. Posebnu pažnju autori ove knjige su posvetili, kako mi to kažemo, istoriji odozdo, tj, svjedočenjima i izjavama očevidaca tih genocidnih radnji.

Kako je već istaknuto, držeći se principa da je za utvrđivanje da su neke mjere i radnje genocidne bitna namera odabrana su i objavljivana takva dokumenta u ovoj knjizi horonološkim redom kako su i nastala. Tako su na prvom mestu našao dokument ustaške NDH, a to je Zakonska odredba poglavnika Ante Pavelića od 30. aprila 1941. o rasnoj pripadnosti po kojoj su arijevskog porijekla i pripadnici islamske verske zajednice, tj. muslimanski narod su tim genocidnim aktom pretopili u Hrvate.

MOLJEVIĆEVA "HOMOGENA SRBIJA"
Zatim slede dokumenti četničke provenijencije koji govore o genocidnoj nameri, kao što je Projekat Stevanja Moljevića od 30.juna 1941 godine o granicama, društvenom uređenju, spoljnoj politici "Velike Srbije" u obnovljenoj Jugoslaviji posle Drugog svetskog rata pod naslovom HOMOGENA SRBIJA. U tom dokumentu, između ostalog, piše:

"...Stoga se Srbima nameće danas prva i osnovna dužnost da stvore i organizuju homogenu Srbiju koja ima da obuhvati etničko podurčje na kome Srbi žive..

Preseljavanje i izmena žiteljstva, naročito Hrvata sa srpskog i Srba sa hrvatskog područja, jedini je put da se izvrši razgraničenje i stvore bolji odnosi između njih, a time otkloni mogućnost da se ponove strašni zločini koji su se dešavali i u prošlom ratu, a naročito u ovom sadašnjem na svemu području na kome su Srbi i Hrvati bili izmešani i gdje su Hrvati i MUslimani s planom išli na istrebljenje Srba".

Antun Miletić piše u uvodu knjige "Genocid nad Muslimanima" da je "ovaj projekat homogene Srbije dopunjavan programom četničkog pokreta Draže Mihajlovića septembra 1941.godine u kojem pored ostalog stoji:

"..Pripremati da bi u danima sloma mogli izvršiti ove akcije:
b) Omeđiti "defakto" srpske zemlje i učiniti da u njima ostane samo srpski živalj
v) Posebno imati u vidu brzo i radikalno čišćenje gradova i njihovo popunjenje svježim srpskim elementom
g) Izraditi plan za čišćenje ili pomeranje seoskog stanovništva sa ciljem homogenosti srpske državne zajednice
d) U srpskoj jedinici kao naročito težak problem uzeti pitanje Muslimana i po mogućnosti rešiti ga u ovoj fazi .."

Konkretizaciju ovog genocidnog plana izložio je u instrukcijama Draža Mihailović 20.decembra 1941. godine komandantu četničkih odreda u Crnoj Gori i komandantu limskih četničkih odreda o organizaciji, ciljevima i upotrebi četničkih odreda. Između ostalog tu piše:
2) "Stvoriti Veliku Jugoslaviju i u njoj Veliku Srbiju, etnički čistu u granicama Srbije-Crne Gore-Bosne i Hercegovine-Srema -Banata i Bačke
4) Čišćenje državne teritorije od svih narodnih manjina i nenacionalnih elemenata
5) Stvoriti neposredne zajedničke granice između Srbije i Crne Gore, kao i Srbije i Slovenačke čišćenjem Sandžaka od muslimanskog življa i Bosne od muslimanskog i hrvatskog življa".

I kada je reč o nameni zločina, treba pomenuti i pismo Stevana Moljević od februara 1942.godine Dragiši Vasiću o granicama i društvenom uređenju posleratne "Velike Srbije", gde između ostalog piše:
"Što se tiče našeg unutrašnjeg pitanja, razgraničenja a Hrvatima tu držimo da treba odmah, čim se ukaže prilika, prikupiti sve snage i stvoriti svršen čin:
a) Zaposesti na karti označenu teritoriju
b) Očistiti je prije nego što se iko pribere

Zaposedanje bi se, mislimo, moglo izvesti samo tako ako bi se jakim odredima zaposela glavna čvorišta i to:
Osijek, Vinkovci, Slavonski Brod, Dunja, Karlovac, Knin i Šibenik, te Mostar i Metković, a onda iznutra pristupiti čišćenju zemlje od svih nesrspkih elemenata. Krivcima bi valjalo otvoriti put- Hrvatima u Hrvatsku, a Muslimanima u Tursku (ili Albaniju).

"To su osnovni elementi četničkih vođa", zaključuje Anton Miletić u Uvodu knjige "Genocid nad Muslimanima". Autori pišu da su te elemente "njihovi potčinjeni proveli u život uništavanjem muslimanskog življa bez obzira na pol i uzrast. Tok događaja je utvrđen samo onako kako su se događaji odvijali- genocid sprovodio".

U nastavku Uvoda Anton Miletić analizirajući dokumenetaciju, kako kaže, "četničke provenijencije" govore o tri karakteristična perioda masovnog stradanja muslimana u Drugom svjetskom ratu.

"Prvi, tokom 1941, od februara 1942., drugi, augusta 1942. i treći period početkom 1943.godine. U ovom prvom periodu iz dokumenata je uočljivo da je zločin nad Muslimanima Pribojski četnički odred všio oružjem dobijenim od talijanskih okupatora i da je 3. januara 1942. napravljen plan uništenja Muslimana u Čajničkom srezu. No, mora se odmah konstatovati da za taj period zločina nad Muslimanima u višegradskom, fočanskom, goraždanskom i čajničkom srezu nema ovih dokumenata, što nije ništa neobično, jer izvršioci zločina retko ostavljaju pisane tragove o izvršenju zločina. Međutim, dokumenta drugih provenijencija obilno nadopunjuju ovaj nedostatak u rasvetljavanju ratnih zločina od strane četnika Draže Mihailovića.

TRI TALASA GENOCIDA NAM MUSLIMANIMA
To su u prvom redu dokumenta upravnih vlasti, komandi i jedinica NDH. Iz njih se vidi da je već juna-augusta 1941.Muslimane čekala zla sudbina kad su četnici zapalii dva sela: Dabrovinu i Biševo. Prvi masovni pokolji Muslimana izvršeni su u Ljubinju-jami Čavkarica i višegradskoj opštini gdje je do septembra 1941,godine ubijeno 497, a zatim 5.i 6. septembra u Kulen Vakufu i Koraju 26/27 novembra 1941,godine gdje je masakrirano više od 100 ljudi, žena i dece Muslimana. Iz tih dokumenata se vidi da je od decembra 1941, pa do februara 1942. izvršen masovan pokolj Muslimana u fočanskoj opštini, posebno u Foči i Goraždu, Vlasenici i Srebrenici. Podatci o broju ubijenih Muslimana u tim dokumentima su različiti, ali je reč o hiljadama ubijenih i bačenih u Drinu od Foče do Ustiprače.

Sam četnički kapetan Sergije Mihajlović je rekao: "Rešili smo se neprijatelja, ubili smo 5 000 Muslimana u Foči i Goraždu".

U tom regionu istočne Bosne ubijanje Muslimana je prestalo februara 1942. kada je na tom području stvorena velika slobodna partizanska teritorija sa centrom u Foči gde se smestio 25.janura 1942. godine i VŠ NOV i DV Jugoslavije na čelu sa vrhovnim komandntom Josipom Brozom Titom. Ta slobodna teritorija je funkcionisala sve do 10.maja 1942. godine, kada su je napustile jedinice NOV-a i POJ-a pod pritiskom nadmoćnijih okupatorsko-kvislinških snaga.

Drugi pokolj u Foči, četničke jedinice pod komandom Zaharije Ostojića izvršen je 19. augusta 1942.godine. U jednoj od njegovih depeša piše: "U Foči ima svega i svačega, pa se nadam dobrom plenu. Jedva čekam da mi se ljudi prikupe, pa ću im mamu maminu za sva vremena (misli na Muslimane-AM). A zatim je naređeno: "Ovo likvidiranje-ubijanje ima biti isključivo klanje kamom- koljite jer treba štedeti municiju". Dalje, u dokumntima četničke provenijencije, posebno u izveštajima stoji da su četnici samo u Foči poklali 300 žena i dece i na hiljade proterali u pravcu Sarajeva.

Ovaj drugi pokolj Muslimana, u mnogome se može sagledati i kroz dokumente ustaško-domobranske provenijencije. Iz njih proizilazi da je genocid nad Muslimanima izvršen masovno, kako ubijanjem, tako i proterivanjem. Prema tim dokumnetima u Foči je ubijeno oko 2 000 ljudi, žena i dece i na hiljade proterano pominjući i brojku od 5 000 izbeglica. Međutim, u tim dokumentima ima podatak o stradanju i u drugim regionima Bosne i Hercegovine, navodeći da je u tom periodu u selima oko Prozora ubijeno oko 2 000 Muslimana.

Treći pokolj Muslimana povezan je sa jednim vrlo važnim periodom narodnooslobodilačkog rata i revolucije 1943. godine. Reč je o početku nemačke operacije "Vajs" protiv snaga NOV-a i POJ-a u nas poznatije kao "bitka na Neretvi", ili IV neprijateljska ofanziva. Ova ofanziva neprijateljskih snaga počela je 20.januara 1943, a pripreme za njeno izvođenje još u decembru 1942.godine.

"KOLJI, ŠTEDI MUNICIJU!"
U tom cilju komandant Limsko-sandžačkih četničkih odreda krajem decembra 1942.godine izdaje zapovest u kojoj između ostalog piše:

"Da bi se uništili i poslednji ostatci komunističkih bandi koje su privremeno našle sklonište u jednom delu Bosne, Vrhovna komanda naredila je da se za tu akciju upute sa teritorije ove Komande 2 000 četnika. No, pre ovog pokreta, usput, jedinice iz sastava Komande limsko četničkih odreda izvršile su pokolj Muslimana u pljevaljskom, čajničkom i fočanskom srezu, o čemu Pavle Đurišić u svom izveštaju, što je neuobičajeno za ratne zločince priznaje šta je uradio u toj zločinačkoj akciji kad kaže:

"Akcija u pljevaljskom, čajničkom i fočanskom srezu protivu Muslimana izvršena je. Operacije su izvedene tačno po naređenju i izdatoj zapovesti. Sva muslimanska sela u tri pomenuta sreza su potpuno spaljena, tako da nijedan njihov dom nije ostao čitav...Kod Muslimana oko 1 200 boraca i do 8 000 ostalih žrtava: žena, staraca i dece."

Za takav zločin nam Miuslimanima i u drugim brojnim četničkim dokumentima (izveštajima i naređenjima) o tome piše:

"Želim da vidim čišćenje u masi i to energično. Želim da onima koji mil da nam zabodu nož u leđa onog dana kada krenemo u izvršenje našeg svetog zadatka. otkineš glavu bez milosti...za ovo imaš određene ruke. U izvršenju čpoverenog ti zadatka više neću da primam nikakve izgovore... Neverni sam Toma i biću sve dotl dok ne vidim da padaku glave i gore sela našim neprijateljima"

A u jednoj depeši Komande 800 (Istočna Bosna i Hercegovina) potčinjenim piše: "Po ceni svega imaju se likvidirati u Mostaru: Kurt Husnija, Gnjat Anđelko, Bilalović Mehmed, Pavić Vaso, Pužić Šefko, Kresić Andrija (još je nabojano 16 lica AM). Ove na prvo mesto po spisku koji se nalazi kod tebe, ilu u komitetu u parohijskom zvanju pod "Z" (zaklati, AM) dok komandant Nevesinjskog korpusa kapetan Milorad Popović naređuje: "Žari i pali..koljite, jer treba štedeti municiju..."

...Ove dokumente četničkih zločina potvrđuju i dokumenti ustaško-domobranske porvenijencije, tj, da su izvršili masovan zločin nad Muslimanima u opštinama Pljevlja, Čajniče, Nova Varoš, Priboj i Višegrad. Na konferenciji Muslimana u Carevoj džamiji u Sarajevu 9. februara 1943,godine konstatovano je da je u Čajniču ubijeno oko 4.000 Muslimana, a u jednom drugom dokumentu piše da je do kraja 1942, godine prema podacima Imanata džemata opštine Višegrad ubijeno 1802 Muslimana (1159 ljudi, 345 žena i 298 dece)....

(Priredio: S.A.)
https://www.slobodna-bosna.ba/vijest/10 ... _1945.html
Last edited by Haman2 on 29/09/2019 17:39, edited 1 time in total.
General War

#424 Re: Mit o zajednickoj borbi protiv fasizma

Post by General War »

Haman2 wrote:Kako je bilo u Drugom svjetskom ratu ti znas samo iz udzbenika istorije. Ti ne znas da su tadasnji udzbenici bili puni propagandnih prica koje su velicale tvoj a grdile moj narod. Svjezi primjeri najbolje pokazuju cija je glava puna fasisticke ideologije, sto dokazuju navedeni primjeri iz Drugog svjetskog rata a i ovog poslednjeg.
I zapamti za sva vremena, da Bosnjaci "ne sire nacionalizam i fasizam" kako ti kazes, i da Bosnjaci nisu pocinili genocid u Drugom i ovom poslednjem ratu. Za poslednji imas presude Medjunarodnog suda u Hagu, a za zlocine u Drugom svjetskom ratu knjigu Vladimira Dedijera , Genocid nad Muslimanima u Drugom svjetskom ratu.
Koliko ja znam, Vladimi nije Bosnjak a ni musliman. Tebi prepustam da izvedes objektivan zakljucak.
:lol:
A to ti bio pa znas :lol:
A tvoj primjer pokazuje upravo da niko nije imun na fasizam, samo.mu daj priliku.
jeza u ledja

#425 Re: Mit o zajednickoj borbi protiv fasizma

Post by jeza u ledja »

salik79 wrote: Mozda zato sto se nisu mogli izjasnjavati kao Bosnjaci, ili Muslimani? Moja oba djeda su bili "Hrvati", dok je nena, takodjer pripadnik NOP-a, bila "Srpkinja
Kod djeda Duvnjaka cak i u iskaznici "KNOJ-a" je pisalo "Hrvat".
Neko je radio statistike o ucescu pojedinih naroda, i naravno Bosnjaci, tj. Muslimani su u njima zastupljeni, ali u vrlo malom procentu (mnogo manjem nego u generalnoj populaciji). Dakle neko je bio.

Inace, izgleda svima je familija izgleda bila dobrostojeca i u partizanima. :lol:
Post Reply