----JVC wrote:Praksa je najbitnija i ja se slazem, ali ne mogu se sloziti sa supljom pricom kako je recimo "Jevrejima u Iranu bolje nego u Svedskoj" kako rece "salik79". To je prica za malu djecu koja su u moje vrijeme gledali crtane u 19:15 i nakon toga isla na spavanje. Ako si ti gradanin drugog reda u nekoj drzavi, kao sto je sa Jevrejima i Krscanima u Iranu sa tim je sve receno i moze DW da pravi dokumentarce o tome i pokusava da me uvjeri kako ja eto grijesim. Sam koncept gradana drugog reda je totalno nazadan i porazavajuci, barem za mene. Upravo iz prakse vidim da je svemu tome kriv taj isti Serijat koji je bio na snazi i u Spaniji punih 700 godina. Naravno, istim tim slijedom ne odobravam ono sto su krizari radili, cak sta vise, sama Biblija ih optuzuje ako zelimo da budemo realni.Gojeni H wrote:Ljudi ti vec govore da je praksa najbitnija. Krajem 15. vijeka Sefardi su se doselili na prostore Osmanskog carstva odnosno danasnje BiH.JVC wrote:
Heh http://www.newenglishreview.org/Norman_ ... lim_Spain/
Ne umanjujuci tragediju koju su krscani i jevreji dozivljavali u periodima slabljenja islamske vlasti na Pirinejskom poluostrvu, tretman subjekata od strane islamske odnosno krscanske vlasti u Spaniji je neuporediv.
Cak i moriskosi, muslimani koji su pod prijetnjom protjerivanja iz zemlje presli na krscanstvo, su ipak kasnije proganjani ili protjerivani.
Jednostavno dva neuporediva drustva.
Knjiga napisana 700 godina prije (prvog krstaskog pohoda) osudjuje buduce dogadjaje koje je inspirisala ?
Mislim da je nebitno za temu ali - kako ???