Misteriozna bolest
Moderator: anex
- irma2012
#1 Misteriozna bolest
Pozz.. Vec 5 mjeseci moja mama se muci sa nekom misterioznom bolešcu. Sve moguče nalaze je uradila i sve je ok... Simptomi su konstantni suhi kašalj i gušenje. Snimak pluča je ok, radila je spirometriju i sve ostalo vezano za pluca, brohije, sinuse pa do alergo testova, briseva itd.. Snimala je i srece, jetru, štitu, cak je i stolicu radila i sve uzalud. Pila je razne tablete za alergije i ostale gluposti koje nisu pomogle.. Jedino sto u ovom trenutku pomaže je da je vodim u hitnu i da joj daju kisik sto je samo trenutno pomaze.. Vise ne znam kome da se obratimo niti koji jos nalaz mozemo da uradimo.. Jako je smrsala, nista ne jede. Brinem se..
Ako neko ima neku ideju sta bi moglo biti molim vas pomozite.. Ocajna sam a ovi doktori su kreteni
- PipiDugaDevetka
- Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
- Lacrosse
#3 Re: Misteriozna bolest
Zasto joj kisik pomaze?
Jel hipoksicna? Jel ima nisku O2 saturacionu stopu?
Ako ima hipoksiju ---> mora se uraditi CT pluca da se utvrdi ima li pulmonarnu emboliju.
Ako nema emboliju, onda se treba posvetiti srcu, s ekokardiogramom, da se vidi ima li pulmonarnu hipertenziju.
Ako se radi o nekom cudnom sindromu, vaskulitisi tj, upale krvnim sudova, su najpoznatnije, ali one ne vode do hipoksije, najpoznatniji vaksulitis koji napada pluca je Churg Strauss, dijagnozira se povecanom sedimentacionom stopom, infiltratima na CT pluca, periferalnom eosinofilijom na krvnoj slici (vise od 10% eosinophila).
Pulmonarna embolija se tretira antikoagulacijom, za pulmonarnu hipertenziju nema ljeka, kiseonik i CPAP, za Churg Strauss se daju steroid tj. prednizone. Nadam se da su vec utvrdili da se ne radi o zatajenju srca, ili kardioloskoj dekompenzaciji, jer kad srce zataji pocnu se puniti pluca a prve naznake toga su suhi kasalj, i kasnije, hipoksija.
Sve u svemu, ovo nisu stvari od zajebancije, potreban je internista, i lagano skontati sta je a sta nije...
Jel hipoksicna? Jel ima nisku O2 saturacionu stopu?
Ako ima hipoksiju ---> mora se uraditi CT pluca da se utvrdi ima li pulmonarnu emboliju.
Ako nema emboliju, onda se treba posvetiti srcu, s ekokardiogramom, da se vidi ima li pulmonarnu hipertenziju.
Ako se radi o nekom cudnom sindromu, vaskulitisi tj, upale krvnim sudova, su najpoznatnije, ali one ne vode do hipoksije, najpoznatniji vaksulitis koji napada pluca je Churg Strauss, dijagnozira se povecanom sedimentacionom stopom, infiltratima na CT pluca, periferalnom eosinofilijom na krvnoj slici (vise od 10% eosinophila).
Pulmonarna embolija se tretira antikoagulacijom, za pulmonarnu hipertenziju nema ljeka, kiseonik i CPAP, za Churg Strauss se daju steroid tj. prednizone. Nadam se da su vec utvrdili da se ne radi o zatajenju srca, ili kardioloskoj dekompenzaciji, jer kad srce zataji pocnu se puniti pluca a prve naznake toga su suhi kasalj, i kasnije, hipoksija.
Sve u svemu, ovo nisu stvari od zajebancije, potreban je internista, i lagano skontati sta je a sta nije...
- Don Zivconi
#4 Re: Misteriozna bolest
a da nije malo vise nervozna znaju takvi problemi biti vezani za psihu, da pokusa sa nekim leksicem pa da vidi kako ce se ponasati kad se smiri
- fatamorgana
#5 Re: Misteriozna bolest
Ako joj niko nije dosad pomogao neka pokuša sa dobrim homeopatom ....
-
tetka69
#6 Re: Misteriozna bolest
Imala sam slican problem , nisam nikad dosla do hitne ali je bilo STRAVA ,ne mozes udahnuti , progovoriti , grlo se steze , bole pluca...elem na savjet jedne starije gospode pocela sam uzimati malu kasiku meda svaki put kada mi se to dogodi i nakon mjesec -dva je proslo , a u meduvremenu nakon svih mogucih i nemogucih nalaza koje sam uradila i koji su bili o.k. cika doktor mi je rekao da je i to jedna od pojava koje prate menopuzu ???? ... ali u svakom slucaju potrazi savjet dobrog interniste .
Sve najbolje tvojoj majci i tebi .
Sve najbolje tvojoj majci i tebi .
-
ninsy sa
#7 Re: Misteriozna bolest
Da slucajno ne pije neke lijekove za visoki krvni pritisak?
- Ma.Le.Na
#8 Re: Misteriozna bolest
moguce da joj lijekovi koje uzima za visok pritisak ne odgovaraju, ako ih uzima.