Misterija saobraćajnih znakova...

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
qwertzuiop

#1 Misterija saobraćajnih znakova...

Post by qwertzuiop »

Prije svega, izvinjavam se ako ovakva tema već postoji (ako postoji, neka me neko uputi...)...

A na slici je jedna veeelika misterija... :cry: :razz: :razz:

Postoji li ovdje ispravna odluka pri prolasku kroz raskrsnicu? :D

Image

Možemo ovu temu iskoristiti da vidimo slične primjere, jer ovakvih "bisera" ima svugdje, samo treba istrenirano oko da se primijete :).. Ja sam ovu skontao jer sam tu bio prvi put u životu, pa sam morao gledati znakove pažljivije :)
B@snj@

#2 Re: Misterija saobraćajnih znakova...

Post by B@snj@ »

:shock: :D ma ima toga kolko hoces.
ljubav_aha

#3 Re: Misterija saobraćajnih znakova...

Post by ljubav_aha »

tema je odlicna :lol: :thumbup:
qwertzuiop

#4 Re: Misterija saobraćajnih znakova...

Post by qwertzuiop »

Sliver wrote:heh ovo sam i ja vidio nekidan... srecom nikada ne obracam paznju na znakove koji mi nisu s desne strane :D samo se ne sjecam, ovaj za lijevi pravac da li je u ulici na cijem se pocetku nalazi s desne ili lijeve strane, pa kontam da mozda nije greskom okrenut.

Vjerovatno je dovoljan odgovor na to pitanje taj da je ulica jednosmjerna :D (u ovom smjeru u kojem sam "ja" okrenut).

A glede toga lijeva/desna strana, ja sam pao na vozačkom zbog novopostavljenog STOP znaka sa lijeve strane, uvrnutog u zgradu (dakle ne na banderi), i to na popriličnoj visini... //stari zakon, prvi put, bez štele :D
starii

#5 Re: Misterija saobraćajnih znakova...

Post by starii »

ja se vise i ne sjecam sta neki znakovi znače :D
metar_drva

#6 Re: Misterija saobraćajnih znakova...

Post by metar_drva »

često se dešava da zaigrana omladina okrene znakove (što ne znači da je na slici baš to bilo), pa se onda mogu vidjeti svakakve gluposti.
meni je ubjedljivo najgore kad je na putu isprekidana linija, a znak kaže da je zabranjeno preticanje (i obratno)
qwertzuiop

#7 Re: Misterija saobraćajnih znakova...

Post by qwertzuiop »

metar_drva wrote:često se dešava da zaigrana omladina okrene znakove (što ne znači da je na slici baš to bilo), pa se onda mogu vidjeti svakakve gluposti.
meni je ubjedljivo najgore kad je na putu isprekidana linija, a znak kaže da je zabranjeno preticanje (i obratno)

Vidiš upravu si... Ovdje je moguće da je ovaj lijevi znak zapravo za one koji dolaze sa lijeve strane (iz moje perspektive) na raskrsnicu. No ipak, bilo je tako stvarno :D nisam baš siguran :D
Jimmy_The_Saint

#8 Re: Misterija saobraćajnih znakova...

Post by Jimmy_The_Saint »

Ako dobro vidim s ove fotke, oba znaka u biti pokazuju isto, jer cesta kojom "nastavljas pravo" de facto vodi lijevo. :-)
A kad bi ovo "pravo" primijenio doslovce, ides drito u zgradu. :D
qwertzuiop

#9 Re: Misterija saobraćajnih znakova...

Post by qwertzuiop »

Jimmy_The_Saint wrote:Ako dobro vidim s ove fotke, oba znaka u biti pokazuju isto, jer cesta kojom "nastavljas pravo" de facto vodi lijevo. :-)
A kad bi ovo "pravo" primijenio doslovce, ides drito u zgradu. :D
ne vidiš dobro :) ima i pravo i lijevo i desno, "prava" raskrsnica sa 4 ulice pod 90° :D
Jimmy_The_Saint

#10 Re: Misterija saobraćajnih znakova...

Post by Jimmy_The_Saint »

Onda ništa. :D

Možda su htjeli staviti onu helebardu "obavezan pravo ili lijevo", a na lageru imali samo ova dva... :-)
qwertzuiop

#11 Re: Misterija saobraćajnih znakova...

Post by qwertzuiop »

Jimmy_The_Saint wrote:Onda ništa. :D

Možda su htjeli staviti onu helebardu "obavezan pravo ili lijevo", a na lageru imali samo ova dva... :-)
hahah, to mi i za ove naše junake zvuči previše :D
qwertzuiop

#12 Re: Misterija saobraćajnih znakova...

Post by qwertzuiop »

Sliver wrote: da, upravo tako, a ako je neko namjerno okrenuo znak u, od tebe lijeovj ulici, onda bi znak bio OK jerbi usjeravao u tvom smjeru tj jednosmjernu ulicu one koji dolaze iz lijeve ulice. neise mrsko mi sad do tamo klapati :D heh a to za padanje na ispitu pa majkoo eem fashistichku :D

potpisujem to zadnje :D (onaj stop kod Vrazove, u uličici onoj, tad novi bio :D)
LeKo

#13 Re: Misterija saobraćajnih znakova...

Post by LeKo »

Ovo je na aerodromskom, i definitivno je do lagera znakova :D jer je i lijevo jednosmjerna .
qwertzuiop

#14 Re: Misterija saobraćajnih znakova...

Post by qwertzuiop »

LeKo wrote:Ovo je na aerodromskom, i definitivno je do lagera znakova :D jer je i lijevo jednosmjerna .
u kojem smjeru jednosmjerna? ovako kako lijevi znak pokazuje?
dottore

#15 Re: Misterija saobraćajnih znakova...

Post by dottore »

ako si na desnoj strani kolovoza vaze ti ovi znakovi da ides pravo i da nemas prednost

a ako si na levoj ides lijevo i to je to... :mrgreen:
shlauf

#16 Re: Misterija saobraćajnih znakova...

Post by shlauf »

LeKo wrote:Ovo je na aerodromskom, i definitivno je do lagera znakova :D jer je i lijevo jednosmjerna .
Ministarstvo saobraćaja (na bilo kojem nivou) naručuje znakove i izvođaču dostavlja tačnu lokaciju u mm gdje koji treba postaviti znak. Ne znam ni jednu firmu da unaprijed naštanca saobraćajnih znakova i da onda čekaju kad će biti nekakav tender pa ako prođu na istom da ugrađuju te znakove.

Aleee aleeeeeeeee :dance:
LeKo

#17 Re: Misterija saobraćajnih znakova...

Post by LeKo »

qwertzuiop wrote:
Tako je druže, pravo nakon raskrsnice je dvosmjerna, desno je zabrana (jednosmjerna).
qwertzuiop

#18 Re: Misterija saobraćajnih znakova...

Post by qwertzuiop »

LeKo wrote:
qwertzuiop wrote:
Tako je druže, pravo nakon raskrsnice je dvosmjerna, desno je zabrana (jednosmjerna).
to onda znači da ovaj lijevi znak fakat nije okrenut, nego je onako postavljen... :?: :!: :D
BSn

#19 Re: Misterija saobraćajnih znakova...

Post by BSn »

biti ce da su htjeli stviti da je ulica lijevo jednosmjerna, al' pobrkali oblike znakova.
opet, koji su motivi u postavljanju znakova s lijeve strane? :-)
salihh

#20 Re: Misterija saobraćajnih znakova...

Post by salihh »

meni se cini da su znakovi na ovoj raskrsnici postavljeni korektno... radi se o jednosmjernoj ulici tako da se znak sa desne strane odnosi na vozila u desnoj, a sa lijeve strane na vozila u lijevoj traci... dakle iz desne trake moze se ici samo pravo, a iz lijeve samo lijevo...
1946
Location: Sreća i ljubav, ponos i nada, ime mog kluba ime mog grada

#21 Re: Misterija saobraćajnih znakova...

Post by 1946 »

Nemaju ovdje 2 trake, a opet za to što si ti naveo postoji drugi znak.
Edit:
Image
Last edited by 1946 on 14/07/2010 00:59, edited 1 time in total.
qwertzuiop

#22 Re: Misterija saobraćajnih znakova...

Post by qwertzuiop »

salihh wrote:meni se cini da su znakovi na ovoj raskrsnici postavljeni korektno... radi se o jednosmjernoj ulici tako da se znak sa desne strane odnosi na vozila u desnoj, a sa lijeve strane na vozila u lijevoj traci... dakle iz desne trake moze se ici samo pravo, a iz lijeve samo lijevo...
za to se po zakonu koristi horizontalna signalizacija koliko ja znam (šare - strelice na putu)
dottore

#23 Re: Misterija saobraćajnih znakova...

Post by dottore »

qwertzuiop wrote:
salihh wrote:meni se cini da su znakovi na ovoj raskrsnici postavljeni korektno... radi se o jednosmjernoj ulici tako da se znak sa desne strane odnosi na vozila u desnoj, a sa lijeve strane na vozila u lijevoj traci... dakle iz desne trake moze se ici samo pravo, a iz lijeve samo lijevo...
za to se po zakonu koristi horizontalna signalizacija koliko ja znam (šare - strelice na putu)
ne...
i ja sam u svom postu napisao isto sto i salihh... ako si na desnoj strani ides pravo, a na levoj ides lijevo i gotovo jbmu :razz:
qwertzuiop

#24 Re: Misterija saobraćajnih znakova...

Post by qwertzuiop »

dottore wrote: ne...
i ja sam u svom postu napisao isto sto i salihh... ako si na desnoj strani ides pravo, a na levoj ides lijevo i gotovo jbmu :razz:
Ma to je glupo :D

Prije svega ne znam da li je ovdje uopšte dovoljno široko da postoje 2 trake čak i na ovom mjestu gdje je prazno, jer duž cijele ulice se auta parkiraju, tako da praktično ima samo jedna, i svi voze po sredini... Bilo kako bilo, ništa nije obilježeno :D

Kako god okreneš, ako ništa trebali su ovakav znak onda staviti (samo što treba biti plave boje, bez ovog bicikla, i sa strelicama malo drukčije, ali znate na šta mislim - na ovu sliku naletio pa rekoh da ne komplikujem):
Image

ne može me niko osim kakav inspektor 8-) ubijedit da ovo valja, hahah :D
Post Reply