Misterija ehli-bejta u Kur'anu
-
Prenick
#1 Misterija ehli-bejta u Kur'anu
ehli bejt, "stanovnici kuce" su po razlicitim hadisima muhamedovi najblizi ukucani, odnosno alija, fatima i njihovo potomstvo, te se u šiizmu (najuuproštenije posmatrano) smatra da muhamedovi nasljednici moraju slijediti njegovu krvnu lozu, preko zeta alije i kcerke fatime, te su imami šiitske religije ("12 imama") muhamedovi nasljednici, odnosno znalci islama i suneta i legitimni vladari nad muslimanskom zajednicom/drzavom...tu su i hadisi koji velicaju ehli-bejt i objasnjavaju ko tu spada...pripadnicima muhamedove krvne linije se prakticno daju mitska svojstva, odnosno smatraju se samim svojim porijeklom-privilegovani i odabrani i tako dalje, tj. da, da se ponovim, jedini oni imaju moralno i bozije pravo da vladaju muslimanskom zajednicom...sa krvnim srodstvom, navodno, dolaze i sposobnosti i znanje za takvu vladavinu...malo licni na sindrom odabranog naroda, zar ne...siiti nemaju nasljednu monarhiju samo zato sto je nisu uspjeli uspostaviti i sto je ona na cekanju (mehdija), a saudijskoj arabiji zamjeraju monarhizam i uzurpaciju od strane od jedne porodice...
medjutim, u samom kur'anu, ehli bejt se posredno spominje kao neko ko je prljav. ajet 33:33 kaze: innama yureedu Allahu liyuthhiba AAankumu alrrijsa ahla albayti wayutahhirakum tatheeran, "zaista allah zeli da od vas otkloni ridžs (poganluk, prljavstina), o ehli bejte, i ocisti vas ciscenjem". dakle, u pola perioda objave muhamedu ehli bejt se opisuje kao neko ko nije čist, ko je prljav, ko sadrži ridžs, kojeg allah želi da otkloni. šta je ridžs u kur'anu? to je prljavština, poganluk, nečistoća, koja se koristi u kur'anu u kontekstu da su vino, kocka, strelice za gatanje ridžs od šejtana, Allah suzi grudi onima koje želi učiniti prljavim (ridžs), svinjsko meso i lešina su ridžs, u kontekstu onih koji izbjegavaju boj, oni u čijim je srcima bolest, pa Allah povećava njihovu poganštinu na poganštinu (ridžs na ridžs), da umru kao nevjernici.
po nekim shvatanjima i sam muhamed spada u "ukucane svoje kuce". iz kur'anskog konteksta vise slijedi da se radi (cak mozda iskljucivo) o muhamedovim zenama...
kako to da allah ehli bejt u kur'anu implicitno opisuje prljavim od ridžsa, najgore poganštine, te "želi" da ih očisti (a allahova želja, za razliku od volje je nešto što bi "bilo dobro i ispravno, ali do tebe je"...), a ipak ehli bejt ili ono sto razlicite sekte smatraju ehli bejtom ima tako visoko, ključno mjesto, u njihovim vjerovanjima?
medjutim, u samom kur'anu, ehli bejt se posredno spominje kao neko ko je prljav. ajet 33:33 kaze: innama yureedu Allahu liyuthhiba AAankumu alrrijsa ahla albayti wayutahhirakum tatheeran, "zaista allah zeli da od vas otkloni ridžs (poganluk, prljavstina), o ehli bejte, i ocisti vas ciscenjem". dakle, u pola perioda objave muhamedu ehli bejt se opisuje kao neko ko nije čist, ko je prljav, ko sadrži ridžs, kojeg allah želi da otkloni. šta je ridžs u kur'anu? to je prljavština, poganluk, nečistoća, koja se koristi u kur'anu u kontekstu da su vino, kocka, strelice za gatanje ridžs od šejtana, Allah suzi grudi onima koje želi učiniti prljavim (ridžs), svinjsko meso i lešina su ridžs, u kontekstu onih koji izbjegavaju boj, oni u čijim je srcima bolest, pa Allah povećava njihovu poganštinu na poganštinu (ridžs na ridžs), da umru kao nevjernici.
po nekim shvatanjima i sam muhamed spada u "ukucane svoje kuce". iz kur'anskog konteksta vise slijedi da se radi (cak mozda iskljucivo) o muhamedovim zenama...
kako to da allah ehli bejt u kur'anu implicitno opisuje prljavim od ridžsa, najgore poganštine, te "želi" da ih očisti (a allahova želja, za razliku od volje je nešto što bi "bilo dobro i ispravno, ali do tebe je"...), a ipak ehli bejt ili ono sto razlicite sekte smatraju ehli bejtom ima tako visoko, ključno mjesto, u njihovim vjerovanjima?
-
zvizdan
#2 Re: Misterija ehli-bejta u Kur'anu
Kad budes znao arapski barem toliko da shvatis razliku izmedju ankum (upotrebljenog u ajetu) i minkum (kako je trebalo stajati da je onako kako impliciras) bit ce ti jasno da se ponovo prosipas. Dodajmo i to da u islamskoj teologiji za Apsolut ne postoji vrijeme (kad je o Volji Bozijoj rijec, ne postoji "Bog je htio", "Bog ce htjeti", "Bog hoce"), osim ako se za tebe islamska teologija ne temelji na vehabijskim brosuricama.Prenick wrote:ehli bejt, "stanovnici kuce" su po razlicitim hadisima muhamedovi najblizi ukucani, odnosno alija, fatima i njihovo potomstvo, te se u šiizmu (najuuproštenije posmatrano) smatra da muhamedovi nasljednici moraju slijediti njegovu krvnu lozu, preko zeta alije i kcerke fatime, te su imami šiitske religije ("12 imama") muhamedovi nasljednici, odnosno znalci islama i suneta i legitimni vladari nad muslimanskom zajednicom/drzavom...tu su i hadisi koji velicaju ehli-bejt i objasnjavaju ko tu spada...pripadnicima muhamedove krvne linije se prakticno daju mitska svojstva, odnosno smatraju se samim svojim porijeklom-privilegovani i odabrani i tako dalje, tj. da, da se ponovim, jedini oni imaju moralno i bozije pravo da vladaju muslimanskom zajednicom...sa krvnim srodstvom, navodno, dolaze i sposobnosti i znanje za takvu vladavinu...malo licni na sindrom odabranog naroda, zar ne...siiti nemaju nasljednu monarhiju samo zato sto je nisu uspjeli uspostaviti i sto je ona na cekanju (mehdija), a saudijskoj arabiji zamjeraju monarhizam i uzurpaciju od strane od jedne porodice...
Obecao sam i sebi i tebi da necu raspravljati s tobom, a tacno padam u iskusenje da te valjano razmontiram.
-
Prenick
#3 Re: Misterija ehli-bejta u Kur'anu
pa daj nam i taj perzijski prevod, tema i jeste otvorena radi razmjene misljenja...zvizdan wrote:
Kad budes znao arapski barem toliko da shvatis razliku izmedju ankum (upotrebljenog u ajetu) i minkum (kako je trebalo stajati da je onako kako impliciras) bit ce ti jasno da se ponovo prosipas. Dodajmo i to da u islamskoj teologiji za Apsolut ne postoji vrijeme (kad je o Volji Bozijoj rijec, ne postoji "Bog je htio", "Bog ce htjeti", "Bog hoce"), osim ako se za tebe islamska teologija ne temelji na vehabijskim brosuricama.
zanimljivo to za apsoluta, super...sta ili ko je apsolut po tebi?
pa cemo o tu tvoju definiciju ogledati stosta, ok?
to i jeste tvoj problem...zvizdan wrote:Obecao sam i sebi i tebi da necu raspravljati s tobom, a tacno padam u iskusenje da te valjano razmontiram.Ipak, cinjenica da neko misli kako je islam cekao 15. stoljeca da se rodi bas on i pokaze sav besmisao te vjere, dovoljno govori da je upustati se u rasprave s takvim nesto sto pametan covjek ne radi. A ja sam, znas, pametan.
- perfekcionista1
#4 Re: Misterija ehli-bejta u Kur'anu
cuj on temu otvroio za razmjenu misljenja
de bolan postedi nas te price, ja bi tebe banovao jer ocigledno trolas. Cim nesto novo kao "otkrije" odmah lik temu otvara o tome, moze li da na jednoj temi to sve objedinis, cisto da ne zatpavas forum svojim "otkricima"? Bilo bi fino.
de bolan postedi nas te price, ja bi tebe banovao jer ocigledno trolas. Cim nesto novo kao "otkrije" odmah lik temu otvara o tome, moze li da na jednoj temi to sve objedinis, cisto da ne zatpavas forum svojim "otkricima"? Bilo bi fino.
- Towelie
#5 Re: Misterija ehli-bejta u Kur'anu
Prenick da otvori novu, rivalsku temu Islam - nova tumacenja i sadrzaji, pa da cirkus bude kompletan. 
- Diwan
#6 Re: Misterija ehli-bejta u Kur'anu
prenick = pre-nos-nik
- Towelie
#7 Re: Misterija ehli-bejta u Kur'anu
Ajde?Diwan wrote:prenick = pre-nos-nik
- walter kurtz
#8 Re: Misterija ehli-bejta u Kur'anu
Ja sam isto misljenja da siije jedu malu djecu 
-
Mašinac
#10 Re: Misterija ehli-bejta u Kur'anu
"Prvo počisti u svojoj avliji " kaže se u narodu.Prenick wrote:ehli bejt, "stanovnici kuce" su po razlicitim hadisima muhamedovi najblizi ukucani, odnosno alija, fatima i njihovo potomstvo, te se u šiizmu (najuuproštenije posmatrano) smatra da muhamedovi nasljednici moraju slijediti njegovu krvnu lozu, preko zeta alije i kcerke fatime, te su imami šiitske religije ("12 imama") muhamedovi nasljednici, odnosno znalci islama i suneta i legitimni vladari nad muslimanskom zajednicom/drzavom...tu su i hadisi koji velicaju ehli-bejt i objasnjavaju ko tu spada...pripadnicima muhamedove krvne linije se prakticno daju mitska svojstva, odnosno smatraju se samim svojim porijeklom-privilegovani i odabrani i tako dalje, tj. da, da se ponovim, jedini oni imaju moralno i bozije pravo da vladaju muslimanskom zajednicom...sa krvnim srodstvom, navodno, dolaze i sposobnosti i znanje za takvu vladavinu...malo licni na sindrom odabranog naroda, zar ne...siiti nemaju nasljednu monarhiju samo zato sto je nisu uspjeli uspostaviti i sto je ona na cekanju (mehdija), a saudijskoj arabiji zamjeraju monarhizam i uzurpaciju od strane od jedne porodice...
Ovdje se upućuje na PORODICU odakle i počinje odgoj. Tako kreće i čišćenje cjelokupnog društva od osnovne ćelije tj. porodice. Ehli bejt je primjer najčistije porodice. Postoje razna čišćenja pa tako imamo zikir za čišćenje srca, zekat za čišćenje imetka, gusul- kupanje, abdest itd. itd.
Razmisli malo o svojoj duhovnoj prljavštini!
- nemampojma0
#11 Re: Misterija ehli-bejta u Kur'anu
Upravo sam to htio napisati.Diwan wrote:prenick = pre-nos-nik
Isti nacin, isti vokabular, malicioznost i ista glupavost, naravno.
- Gojeni H
#12 Re: Misterija ehli-bejta u Kur'anu
I usput zvacu khat, ogrnuti stolnjakom umjesto pantalona. Noz za pojasom im sluzi da odvoje bijelo meso.walter kurtz wrote:Ja sam isto misljenja da siije jedu malu djecu
- Opetja033
#13 Re: Misterija ehli-bejta u Kur'anu
Imaju i repove.Gojeni H wrote:I usput zvacu khat, ogrnuti stolnjakom umjesto pantalona. Noz za pojasom im sluzi da odvoje bijelo meso.walter kurtz wrote:Ja sam isto misljenja da siije jedu malu djecu
- Opetja033
#14 Re: Misterija ehli-bejta u Kur'anu
Imaju i repove...Gojeni H wrote:I usput zvacu khat, ogrnuti stolnjakom umjesto pantalona. Noz za pojasom im sluzi da odvoje bijelo meso.walter kurtz wrote:Ja sam isto misljenja da siije jedu malu djecu
- Norman
#15 Re: Misterija ehli-bejta u Kur'anu
Šije imaju svinjsku glavu.Opetja033 wrote:Imaju i repove...Gojeni H wrote:I usput zvacu khat, ogrnuti stolnjakom umjesto pantalona. Noz za pojasom im sluzi da odvoje bijelo meso.walter kurtz wrote:Ja sam isto misljenja da siije jedu malu djecu
Kaže magistar Zijad Ljakić na ovom videu.
https://youtu.be/OD8e5cMLqew?t=49m29s
Izgled šije-rafidije: od 49:30 do 51:30.