Misljenje o mogucem kvaru?

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
preludezalude

#1 Misljenje o mogucem kvaru?

Post by preludezalude »

Sta mislite sta bi moglo uzrokovati slijedece simptome:
Auto je ranije palilo uvijek bez gasa, upali odmah, odmah po startovanju sam sebi da malo gasa i odmah se smiri na normalu. Sad je situacija drugacija. Ponekad upali tako normalno, ali cesce pri paljenju nema tog automatskog gasa i odmah se zagusi na ekstremno niskim obrtajima i auto se ugasi. Nakon toga nema sanse da se upali bez gasa, vergla kao da nema goriva. Mora se dati puni gas da bi upalio i nakon toga auto radi normalno. Nekad se zagusi pri paljenju, ali se uspije nakon par sekundi odrzati i poceti raditi na normalnim obrtajima. Ponasa se kao auto koje presauga. Znaci, problem je samo kod paljenja, u samom radu na leru i u voznji nema nikakvih problema. Ne prijavljuje nikakve greske. Da li je moguce da je do senzora radilice, a da ne prijavljuje gresku? Da li je moguce da je do ler gas motorica? Hajdemo vase misljenje, pa da prenesem informacije. Inace, auto je benzinac.
Last edited by preludezalude on 20/05/2013 16:34, edited 1 time in total.
Bakir1

#2 Re: Misljenje o mogucem kvaru?

Post by Bakir1 »

problem je sa plinom koji ostane u usisnoj grani, ako je o tvome americkom autu rijec
preludezalude

#3 Re: Misljenje o mogucem kvaru?

Post by preludezalude »

Nije rijec o mom autu. Radi se o bmw 3 ali nemam pojma koja verzija, ne kontam se u bmw ali ono nikako. Ovo auto nema plin. Neki dan zove jaran da ga odslepam majstoru. Ali smo mi prvo na parkingu malo ceprkali, provjerili bacaju li svijece iskru i na kraju bacaju izgleda normalno. Nakon x vremena verglanja, slucajno stisne on gas do kraja i auto upali i radi sve normalno. Sada auto pali ali trazi da se stisne gas da bi upalilo. Ne mora se stisnuti gas do kraja, samo trazi malo gasa da bi upalio normalno.
lavic

#4 Re: Misljenje o mogucem kvaru?

Post by lavic »

Prvo nam moras reci o kojem se BMW radi, godina, motor 4 ili 6, kilometraza, odrzavanje,....
preludezalude

#5 Re: Misljenje o mogucem kvaru?

Post by preludezalude »

Kakve sad ima veze podatak "odrzavanje". Naveo sam koji su simptomi. BMW je 320, godiste nemam pojma, ali nije stariji od 92' godine. Mislim da je te godine pocela ovakva linija. Nije kockica.
lavic

#6 Re: Misljenje o mogucem kvaru?

Post by lavic »

preludezalude wrote:Kakve sad ima veze podatak "odrzavanje". Naveo sam koji su simptomi. BMW je 320, godiste nemam pojma, ali nije stariji od 92' godine. Mislim da je te godine pocela ovakva linija. Nije kockica.
Podatak odrzavanje je kljucno kad je BMW u pitanju.
Ti govoris o BMW 320i E36 2.0, sest cilindara, nije previse komplikovan i jako dobar motor koji se dugo ogradjivao.
Ako su svi potrsni dijelovi OK, onda prvo treba provjeriti automatski saug, do njega je najvjerovatnije.
Stvara li se slucajno vakum u tanku goriva, moze li se skinuti cep tanka bez velike sile?
sorcerer

#7 Re: Misljenje o mogucem kvaru?

Post by sorcerer »

kakve veze ima senzor radilice s tim problemom? znas li uopste za sta sluzi taj senzor?
da on ne radi ne bi upalio nikad ni s gasom ni bez gasa....
preludezalude

#8 Re: Misljenje o mogucem kvaru?

Post by preludezalude »

Ma svasta mi pada na pamet. Ne bi trebao imati veze senzor radilice, ali eto pitam. Jer auto ce upaliti svaki put ali mu treba dati gasa da bi upalio. Bez gasa nema sanse. A senzor radilicemoze biti falican kad auto nece da upali samo kad je odstojao 10-ak min nakon voznje. Hoce hladan i hoce kad je vruc. Ako si ga parkirao i hoces upaliti nakon 10 minuta, nema sanse. Tako je bilo na cliu kod mog oca. Ali nebitno. Kod ovog bmw-a ima li veze motoric ler gasa, ako ga uopste ima?
preludezalude

#9 Re: Misljenje o mogucem kvaru?

Post by preludezalude »

lavic wrote:
preludezalude wrote:Kakve sad ima veze podatak "odrzavanje". Naveo sam koji su simptomi. BMW je 320, godiste nemam pojma, ali nije stariji od 92' godine. Mislim da je te godine pocela ovakva linija. Nije kockica.
Podatak odrzavanje je kljucno kad je BMW u pitanju.
Ti govoris o BMW 320i E36 2.0, sest cilindara, nije previse komplikovan i jako dobar motor koji se dugo ogradjivao.
Ako su svi potrsni dijelovi OK, onda prvo treba provjeriti automatski saug, do njega je najvjerovatnije.
Stvara li se slucajno vakum u tanku goriva, moze li se skinuti cep tanka bez velike sile?
Je*ote, to sa cepom tanka se nismo sjetili. :thumbup:
sorcerer

#10 Re: Misljenje o mogucem kvaru?

Post by sorcerer »

preludezalude wrote:Ma svasta mi pada na pamet. Ne bi trebao imati veze senzor radilice, ali eto pitam. Jer auto ce upaliti svaki put ali mu treba dati gasa da bi upalio. Bez gasa nema sanse. A senzor radilicemoze biti falican kad auto nece da upali samo kad je odstojao 10-ak min nakon voznje. Hoce hladan i hoce kad je vruc. Ako si ga parkirao i hoces upaliti nakon 10 minuta, nema sanse. Tako je bilo na cliu kod mog oca. Ali nebitno. Kod ovog bmw-a ima li veze motoric ler gasa, ako ga uopste ima?
moze biti i davac temperature ,pa da ti ne radi uredjaj za hladni start...svasta moze biti...
pirmin

#11 Re: Misljenje o mogucem kvaru?

Post by pirmin »

LeKo

#12 Re: Misljenje o mogucem kvaru?

Post by LeKo »

Meni je takav problem pravio davač temperature što sorcerer spomenu. Zamjenio i nije bilo problema. Audi 80 bio u pitanju.
preludezalude

#13 Re: Misljenje o mogucem kvaru?

Post by preludezalude »

sorcerer wrote:
preludezalude wrote:Ma svasta mi pada na pamet. Ne bi trebao imati veze senzor radilice, ali eto pitam. Jer auto ce upaliti svaki put ali mu treba dati gasa da bi upalio. Bez gasa nema sanse. A senzor radilicemoze biti falican kad auto nece da upali samo kad je odstojao 10-ak min nakon voznje. Hoce hladan i hoce kad je vruc. Ako si ga parkirao i hoces upaliti nakon 10 minuta, nema sanse. Tako je bilo na cliu kod mog oca. Ali nebitno. Kod ovog bmw-a ima li veze motoric ler gasa, ako ga uopste ima?
moze biti i davac temperature ,pa da ti ne radi uredjaj za hladni start...svasta moze biti...
Isto se ponasa i kad je zagrijan na radnu temperaturu. Jednostavno ga nesto zagusi pri paljenju. Kad upali sve radi kako treba.
Prijatelj kaze da mu se to pocelo desavati kako je vrijeme ugrijalo. Ne vidim kakve to ima veze, ali eto da spomenem.
hopi

#14 Re: Misljenje o mogucem kvaru?

Post by hopi »

filteri
možda se katalizator začepio (ako ga ima)
preludezalude

#15 Re: Misljenje o mogucem kvaru?

Post by preludezalude »

Moze li neko da mi objasni kako funkcionise taj davac temperature. Nisam se prije sa tim susretao. Da li on mjeri temperaturu rashladne tekucine ili nesto drugo? Da li on ima funkciju samo kod startovanja auta ili ima funkciju i kad motor radi? Koji je engleski naziv za davac temperature?
sorcerer

#16 Re: Misljenje o mogucem kvaru?

Post by sorcerer »

kako da ti to ne znas a svuda si aktivan da dajes savjete i filozofiras o mnogo kompleksnijim stvarima ?
MESCBA

#17 Re: Misljenje o mogucem kvaru?

Post by MESCBA »

Odrzavanje ima velike veze, ako je lose ulje ili je pustao (duvao) previse preko iberlaufa nazad u motor onda je vjerovatno klapna usisa umascena. Isto tako ako filter zraka nije "kvalitetan" previse prljavstine prolazi kroz njega ( ili ako je kn ). Treba je skinuti i ocistiti, a treba prekontrolisati i ocistiti i ler ventil. Naravno sve ovo ako je pumpa goriva OK tj. ako ti u voznji radi kako treba, a ima problem samo kod paljenja. Posto on ima elektronsku klapnu smeta joj i najmanja prljavstina i masnoca
basicm

#18 Re: Misljenje o mogucem kvaru?

Post by basicm »

Protokomjer zraka,dosta cest kod njih.
Ventil za hladni start, gore na racvanju usisne grane.
Mjerac temperature kod termostata.
Imao sam iste simptome na e30 320, samo nije bio motronic pa mozda ima male razlike.
preludezalude

#19 Re: Misljenje o mogucem kvaru?

Post by preludezalude »

sorcerer wrote:kako da ti to ne znas a svuda si aktivan da dajes savjete i filozofiras o mnogo kompleksnijim stvarima ?
Ja kad nesto neznam, ne palamudam o tim stvarima i nije me stid da pitam.
Post Reply