Mislite li da ima previše automobila u Sarajevu?

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

dario-x

#1 Mislite li da ima previše automobila u Sarajevu?

Post by dario-x »

Da.
testnick

Post by testnick »

U potpunosti se slažem sa tobom.
bajkacha

Post by bajkacha »

...mada bi bilo bolje da ima vise bicikala nego auta....al' sta's...
JD

Post by JD »

Ja bi malo drugacije formulisao pitanje.

Npr. da li mislite da u Sarajevu ima previse neispravnih i prestarih auta ?

DA!

Nova auta su uvijek dobrodosla, i manje zagadjuju zrak nego ona stara. Zato se u ostalim zemljama auto mijenja nakon 7 godina starosti.

A kod nas cete naci auta stara po 15-20 godina, koja zagadjuju zrak vise nego 20 novih auta. I onda se cudimo odkud onolika magla u gradu... Osvrnite se malo pa pogledajte kakve krntije raja voze.

Naravno nismo samo mi krivi za to. Kriva je finansijska situacija. A o porezu 20% da i ne govorim. Kad bi se te dazbine smanjile, mnogo ljudi bi imalo mogucnost da kupi novo vozilo cime bi se automatski smanjila zagadjenost.
Al' sta ces, ovi se nasi politicari uvijek bave nebitnim stvarima umjesto da rijesavaju nesto od cega cemo svi mi imati koristi.
Bas_ta

Post by Bas_ta »

DA! I nije blablabla!

Ali, ima u tome i da je ustvari puno neispravnih i stari auta.

No...zar nije cudno koliko novih i napucanih auta ima u zemlji kao sto je nasa:? ili je to samo u Sarajevu!? :shock:
Pooll

Post by Pooll »

Ima!

Nikada ih nije bilo vise... jeftina auta sa zapada su nas ugusila, pogotovo kada se se masovno uvozila iza 1995 pa na ovamo...

Bicikala?

Stvarno moram pomenuti nekulturu vozaca prema pjesacima i biciklistima, sto me strasno nervira, mada je to sad druga tema... :roll:
JD

Post by JD »

Taxisti su najgori od sviju sto se tice kulture voznje. Samo se uvaljuju bez zmigavca, kreteni pravi. Umjesto da budu uzor ostalim vozacima ponasaju se kao da je cesta samo za njih napravljena.
Eto u ova 4 mjeseca koliko vozim, imao sam bezbroj situacija u kojima sam zamalo izbjegao sudar zato sto mi je taxista uletio u traku onako iznenada. :D
Najbolje je ako imas kakav dzip, pa stavis fino bull-bar naprijed pa nek se uvaljuje.. kad ga puknes onim nece vise :D
Pooll

Post by Pooll »

Taxisti su uvijek bili takvi,.. uvijek zure, guraju se... za zmigavac ne znaju... ako ih zaustavlja musterija oni ce se prestrojiti u naizgled nemogucoj situaciji i ugroziti cijeli saobracaj...

Ljudi se stvarno pros..... sa upotrebom auta, do granapa po pivu ne idu pjeske... mene okruzuju neki takvi ljudi, koji na pomen "pjehe" kazu "jes' ba normalan, kaki' pjeskeeee" ... :roll:
k@me

Post by k@me »

To je ogroman problem. Ali se moze rijesiti. Naravno, mi ga nikad necemo rijesiti. Rijesenje je vrlo jednostavno....uvesti pravilo...zabrane saobracanja za vozila starija od 15 godina i uvoza vozila starijih od 5. Zabrana kupovine vise od jednog auta u jednoj porodici. Ako neko zeli da kupi vise auta placa porez x3 i carinu x3. :):D

Samo, ovo ili nesto slicno nasi nikad nece uradit.:(
NeKi_LiK

Post by NeKi_LiK »

Trenutno je na snazi zabrana uvoza automobila starijih od 7 godina što je posve prihvatljivo.
Medjutim problem leži u tehničkog pregledu vozila. A najveći problem nije uopšte u minimalnim kriterijima za prolaz na istom, već u tome što veliki broj vozila koji prodze ne zadovoljava ni te minimalne kriterije.
k@me

Post by k@me »

Neki lik, trebalo bi to smanjiti na 5 ili cak na tri. Za kamione na 10. O uvozu govorim.

Dalje, dio problema je i to sto veliki broj ljudi vozi harabatije stare preko 25 godina. Znaci, kao sto rekoh...zabrana saobracanja za vozila stara preko 15 godina.

Tada bi se znatno razrijedio broj auta.

A jako veliki broj ljudi bi izgubio mogucnost da vozi kad bi se starost auta ogranicila na 15 godina. Primjera radi, moj komsija mehanicar oduvijek vozi auta stara 20-25 godina.
NeKi_LiK

Post by NeKi_LiK »

:lol: :lol:

Kame bi od Sarajeva napravio peking od prije 10-tak godina.

Te zabrane o kojima govoriš je nemoguće postići.

A za smanjenje granice uvoza na auta stara 5 ili 3 :shock: godine stvarno nema nikakve potrebe. 7 godina starosti od slijedece godine ce biti automobili starosne dobi u rangu četvrte generacije golfa, a 99% automobila te generacije zadovoljava sve standarde i ne predstavljaju ništa štetno za naše ceste.
k@me

Post by k@me »

Al tako bi smanjili broj auta. Znam da je nemoguce. Al bi biulo dobro. Bilo bi dobro da se prepolovi broj auta a pojaca gradski prevoz. Meni bi bilo bolje.
DeXteR

Post by DeXteR »

U Kantonu Sarajevu ima oko 135.000 registrovanih automobila, što, ako se uzme da u Kanton (znači govorim o širem području Sarajeva, ali ono je potpuno relevantno, s obzirom na upućenost prigradskih dijelova na centar grada iz različitih razloga) ima oko 500.000 stanovnika, pokazuje da otprilike u Kantonu postoje dva automobila na jednu porodicu.

Eh sada, ako se uzme da su glavne saobraćajnice u Sarajevu izgrađene u vrijeme Olimpijade, kada je u Sarajevu bilo registrovano oko 35.000 automobila, postaje sasvim razmiljiv trenutni haos u saobraćaju.

Rasprava se okrenula prema starim automobilima, ali mislim da oni uopšte ne predstavljaju jednak problem kao količina automobila uopšte.
NeKi_LiK

Post by NeKi_LiK »

Od 135.000 minimalno 35.000 ne bi moglo da prodje sveobuhvatan, pošteno uradjen, tehnički pregled. Kakav kod nas naravno ne postoji.

Da se to uradi odmah bi se primjetilo rasterecenje.

Ali prevelik je broj onih kojima ovo nikako nije u interesu, tako da ce se teško išta promjeniti.
DeXteR

Post by DeXteR »

@Neki_Lik: Mislim da si previdio ključni porblem koji sam napisao u svom postu, a to je da ceste koje postoje u Sarajevu nisu pravljene da podnose toliki broj automobila. Čak i sa isključivanjem iz saobraćaja starh vozila imao bi isti problem.
NeKi_LiK

Post by NeKi_LiK »

Naravno da bi problem ostao, ali 135 000 i 100 000 nije nikako isto.

Napisao sam da bi došlo do djelimičnog rasterecenje što je još uvijek daleko od stvarnog problema koji leži u cestama.
A taj problem nece na dnevni red doci ni za 10 godina...
k@me

Post by k@me »

Ali kako rijesiti problem cesti?

Realno gledajuci...prosirenje ulica od nedzarica pa do carsije je nemoguce. Kolko ja vidim.... :?:
Pooll

Post by Pooll »

Pogotovo je nemoguce siriti dio od Cengic Vile pa na ovamo ( mislim prema Centru) :mrgreen:

A auta ce biti sve vise, i vise...
mr`mirza

Post by mr`mirza »

Kada bi na tehnickom uveli mjerenje izduvnih gasova svi ovi golfovi II dizeli bi mahali usima! Ja bih volio da to uvedu, i sigurno bih prosao tehnicki sa svojim golfom od 21 godinu (sa novijim motorom i katalizatorima)!

Sto se cesta tice, nema veze sto su one napravljene za 35.000 auta. Drzava ubire porez od 135.000 auta sto od registracije, sto po litri goriva i to je njihova briga. Sada je druga stvar sto oni koriste od mogucih 6 klasa asfalta negdje 9 ili 10 klasu. To smo mi krivi jer smo ovce i sutimo!

VW je odlucio sastavljati G5 kod nas i u WOB, da pokrivaju trziste. Ali im nasi papci ne daju dozvolu za rad. Kod nas je sve politicki orjentisano, njih ne interesujemo mi gradjani - vec samo novac koji izdvajamo njima!
DeXteR

Post by DeXteR »

Mislim da bi bila dobra ideja za početak bila, za vozila zatvoriti sami centar grada, ako ne za stalno, a ono bar u toku dana.
Šta mislite?
Pooll

Post by Pooll »

Ma i oni koji mogu ici pjeske, idu autom... jer ne daj boze da se proseta! :x :x :x
JD

Post by JD »

Pooll wrote:Ma i oni koji mogu ici pjeske, idu autom... jer ne daj boze da se proseta! :x :x :x
*raises hand*

Ja zivim na Marijin Dvoru, a vjeruj mi svaki put u grad autom idem. :D
mrak

Post by mrak »

Ulicu MM Baseskije treba nekako potpokati da se saobracaj odvija ispod iste (ovo bi pojelo federalni budzet za cijelu godinu).

To bi bilo cool.
enver30

Post by enver30 »

Ne samo u Sarajevu .. u svim gradovima u BiH je i previse automobila na ulicama .. a pored toga parkinzi su nerijeseni tako da uvijek postoji mogucnost da odes na glavu 120 KM ako ti ga "Pauk" pokupi...Prije rata nije bilo ni blizu ovoliko autombila ... sto znaci da nam se standard poboljsao u odnos na prije rata ...(????)
Post Reply