Mirza Bašić - ostati ili otići?
-
Nancy Drew
#1 Mirza Bašić - ostati ili otići?
...
Last edited by Nancy Drew on 10/02/2009 13:21, edited 1 time in total.
-
bedifferent12
gdje su oni sto su kritikovali felixa sturma (adnana catica)?!?
nek se jave sa pametnim komentarima dok najbolji koje imamo propadaju...
tuzno!
tuzno!
-
uvijek dobar post
Hoće li bh. sport dobiti još jednog velikog Mirzu?
Desetine hiljada momaka uzrasta do 16 godina širom Evrope profesionalno već godinama trenira tenis, ali je u njihovoj konkurenciji najbolji igrač Sarajlija, Bosanac. Hoće li nadležne institucije, Sarajevo i bh. društvo dozvoliti da se zbog nedostatka skromnih novčanih sredstava već na početku ozbiljne karijere uguši talent i ogromni potencijal mladog Mirze Bašića?
Dženat Dreković
Mirzina teniska budućnost zavisi od toga hoće li se uspjeti osigurati stotinjak hiljada maraka
Nema nijednog Srbina na planeti koji s razlogom nije ponosan na tenisko čudo iz Srbije koje je posljednjih mjeseci preplavilo svjetske medije: trio mladih takmičara, koji čine Novak Đoković, Jelena Janković i Ana Ivanović, Srbiju je vratio na naslovnice svjetskih medija, ali puno ljepšim povodima nego što je to bio slučaj u posljednjih petnaestak godina, povodima o kojima maštaju i daleko razvijenije i bogatije države. Nedavnim raskošnim pobjedama u nizu nad Rodikom, Nadalom i Federerom, Đoković je zadivio svijet uvjerivši ga da još zadugo neće biti tenisera koji sa sigurnošću može računati na pobjedu protiv njega. S druge strane, Jankovićka i Ivanovićeva su od Srbije napravili svjetsku velesilu u ženskom tenisu. A sve troje zajedno su napravili hršum, ne manji nego na teniskim terenima, na skalama društvenih vrijednosti i idola mlađih generacija u Srbiji, na kojima su do jučer primat držali supružnici Ražnatović - Ceca i Arkan.
I u Bosni i Hercegovini je vjerovatno veliki broj građana čuo za mlade srbijanske teniske asove, ali samo mali broj njih zna da je u ovom trenutku najperspektivniji evropski teniser u kategoriji do 16 godina Bosanac, Sarajlija. Ime mu je Mirza Bašić i bh. javnosti je ostalo praktično nepoznato da je on ove godine osvojio najznačajniji turnir na svijetu u kategoriji tenisera do 16 godina. Milanski Awenir decenijama važi kao nezvanično prvenstvo svijeta u pomenutoj kategoriji i pobjedom na 43. izdanju ovog turnira, Bašić se upisao na listu na kojoj se nalaze McEnroe, Borg, Lendl, Becker, Ivanišević. Finalni meč i Mirzinu pobjedu pratilo je preko dvije hiljade gledalaca, uz direktan prenos talijanskog SkySport 3 kanala. Komentatorke ovog prenosa nisu krile svoje oduševljenje Mirzom i najčešće su ga poredile sa Beckerom na početku njegove karijere. Možda Bašićev stil i podsjeća na slavnog njemačkog asa, mada svojim likom Mirza puno više liči na drugog, ljepšeg i ne manje slavnog njemačkog sportistu - Dirka Novickog.
Protekle sedmice na teniskim terenima sarajevskog Koševa Mirza Bašić je sa lakoćom pobijedio na tradicionalnom međunarodnom turniru Open Barcelona 1899. - Sarajevo 2007. Mirza uskoro puni 16 godina i ovo je bio njegov posljednji turnir u ovoj kategoriji. Malobrojni sarajevski entuzijasti bili su sretni zbog njegove pobjede, mada se sjeta u njihovim razgovorima o Mirzinoj teniskoj budućnosti mogla skoro opipati. Razlog leži u velikoj neizvjesnosti koja se nadvila nad Mirzinu karijeru, a kojoj uzrok nije njegov preizdašni talent: radi se o nedostatku podrške i pomoći od strane nečega što se u sretnijim komunističkim danima zvalo "šira društvena zajednica". Sa izuzetkom nekoliko pojedinaca i zvaničnika, za uspon na tron najboljih evropskih igrača do 16 godina sve zasluge pripadaju, pored Mirze, prije svega njegovoj porodici te treneru Senadu Hadžimešiću. Njegovi roditelji su ljekari i kompletnu porodicu su podredili Mirzinoj karijeri. "Činimo sve što možemo, ali to je nedovoljno. Mirza sada nije otputovao u Rim na Masters turnir najboljih evropskih igrača do 16 godina, iako je prvi na rang-listi, zato što nismo imali novaca. Supruga i ja zarađujemo oko 3.000 KM mjesečno, ali to nije dovoljno. Uz svu pomoć koju je Mirza ove godine dobio, mi smo morali finansirati njegova putovanja na ovogodišnje turnire. A nije bilo lako: Južna Amerika, Barcelona, Italija, Egipat, Moskva, Poljska" - sa sjetom priča njegov otac Ejub.
Teniski savez BiH nema sredstava da pomogne Mirzi, ali zato često svojom aljkavošću i odmogne: jednom su ga na turnir u Parizu prijavili u žensku konkurenciju (odgovorni u Savezu, "dobro upoznati" koga prijavljuju, sudili su, valjda, po imenu), pa je u zadnji čas već pripremljen kostur turnira promijenjen kako bi igrao i Mirza, u muškoj konkurenciji.
Mirzina teniska budućnost zavisi od toga hoće li se uspjeti osigurati stotinjak hiljada maraka za plaćanje jednogodišnjeg boravka u nekom od vrhunskih evropskih teniskih kampova i rada sa iskusnim trenerima. Nekadašnji teniski as Nikola Pilić je spreman primiti u svoj njemački kamp Mirzu i preuzeti brigu o njemu. Upoznat sa finansijskim (ne)mogućnostima Mirzine porodice, te (ne)brigom društva o jednom takvom talentu, Pilić je izdatke za Mirzin boravak već sveo samo na pokrivanje troškova.
U medijima je nedavno objavljeno da je BH Telecom sa čak 150.000 maraka finansirao malonogometni turnir ekipa sarajevske medrese. Kada bi se bar dio općinskih, gradskih, kantonalnih, federalnih i državnih funkcionera odrekao nekoliko procenata prihoda koje godišnje potroše za reprezentaciju... ko zna gdje bi Mirzi bio kraj! Bosna i Hercegovina nikada u svojoj historiji nije bila bliža mogućnosti da ima svog vrhunskog tenisera, a istovremeno nikad nije bilo izvjesnije da će se svi oni kojima je ova država na srcu ljubomorno diviti Novaku Đokoviću, još godinama maštajući kako bi bilo sjajno radovati se pobjedama bh. tenisera na najvećim svjetskim turnirima vrhunskih teniskih asova.
Dr. Ejub Bašić, Mirzin otac
Supruga i ja smo spremni dići kredit, ali to nije dovoljno
Da ovo nije tekst o sjajnom Mirzi Bašiću, s još većim merakom bih pisao o njegovom ocu. Nevjerovatno je s koliko skromnosti Ejub Bašić govori o velikim žrtvama koje čitava njegova porodica sada već godinama podnosi da bi omogućili Mirzi da dalje razvija svoj raskošni teniski talent. No, još više fascinira svako odsustvo s razlogom očekivanog jeda prema onima koji su Mirzi mogli i morali puno više pomoći. Umjesto toga, Ejub čini sve da istakne one koji su mu pomogli: "Najveću zahvalnost dugujem gospodinu Ismetu Hrnjici, koji je samoinicijativno tri godine sa po petsto maraka mjesečno stipendirao Mirzu. Zahvalan sam i Edinu Arslanagiću, direktoru Bosnalijeka koji pomaže Mirzu. Oduševljen sam bio i kad me je pozvao kantonalni ministar Emir Hadžihafizbegović, čije je ministarstvo s 20.000 maraka pomoglo Mirzin odlazak na nekoliko turnira" - sa zahvalnošću govori Ejub o donatorima svog sina. Dok Ejub s velikom zabrinutošću govori o stotinjak hiljada maraka potrebnih za nastavak Mirzine karijere, gledam ga i s njegovog lica čitam tipičnu neupućenost poštenog čovjeka u milionski kriminal, kriminal onih u vlasti koji bi mogli kad bi htjeli pomoći njegovom sinu. Dok se tajkuni, kriminalci i političari razbacuju milionima, samo čovjek koji svojim poštenim radom zarađuje hiljadu i po maraka može na iznos potreban Mirzi za nastavak karijere gledati s tolikim strahopoštovanjem. "Ja znam da su sto hiljada maraka velike pare i ne očekujem od države da ih osigura. Supruga i ja smo spremni dići kredit, ali to nije dovoljno. Probat ćemo..." - tiho govori Ejub.
U Bosni nemam uvjeta za trening
DANI: Mirza, kakvi su tvoji planovi za narednu godinu?
BAŠIĆ: Prelazim u stariju kategoriju i igrat ću turnire za igrače do 18 godina s ciljem da izborim plasman na Grand Slam.
DANI: Koliko si dugo vremena bio zvanično prvi igrač u Evropi u kategoriji igrača do 16 godina?
BAŠIĆ: Bio sam prvi skoro jednu godinu, ali kako sam u zadnje vrijeme praktično prestao igrati turnire do 16 godina, pao sam na drugu poziciju.
DANI: Mirza, šta je tvoj najveći hendikep u odnosu na igrače s vrha evropske liste u tvojoj kategoriji?
BAŠIĆ: Najveći hendikep je što sam u Bosni, jer ovdje nemam uvjeta za treninge i daljnji razvoj. Morao bih ići vani.
DANI: Je li tenis tvoje životno opredjeljenje?
BAŠIĆ: Jeste. Već deset godina sam u tome...
DANI: Kako si počeo trenirati tenis?
BAŠIĆ: Tako što sam počeo gledati treninge mog starijeg brata. Početak je bio odmah poslije rata, '96. godine, u sarajevskoj Drugoj gimnaziji.
DANI: Po čemu si se razlikovao od ostalih dječaka koji su tada počeli trenirati?
BAŠIĆ: Ne vjerujem da je među nama bilo neke velike razlike do unazad tri-četiri godine. Možda je do tada to više bila rekreacija.
DANI: Šta te izdvaja danas od tvojih rivala iste generacije?
BAŠIĆ: Konstitucija, visina, servis, forhend... Najviše volim igru servis-volej...
DANI: Ko ti je uzor među teniserima?
BAŠIĆ: Federer.
DANI: Zašto?
BAŠIĆ: Zato što igra najjednostavnije i najbolje.
DANI: Šta je tvoja najveća žrtva koju podnosiš zarad teniske karijere?
BAŠIĆ: To što sam rijetko u Sarajevu, premalo sam sa porodicom i društvom. Zatim škola - zbog turnira i treninga morao sam na kraju školske godine polagati razredni ispit.
DANI: Koliki je problem činjenica da, za razliku od većine tvojih suparnika, na turnire odlaziš sam, bez pratnje trenera ili roditelja?
BAŠIĆ: To jeste veliki problem. Puno bi mi lakše bilo da je uz mene trener ili neko iz porodice... Ali, šta je - tu je.
DANI: Koja podloga ti najviše odgovara? Je li to trava, s obzirom na tvoj jaki servis?
BAŠIĆ: Volim brze podloge zbog servisa, ne volim zemljane. No, najviše volim igrati na betonu, najviše mi odgovara.
Juan Maria Tintore Turull, predsjednik Kraljevskog teniskog kluba Barcelona - 1899.
Tenis u Sarajevu zaslužuje pomoć
Malo je gradova na svijetu koji su Sarajevu iskazali takvu podršku tokom najtežih ratnih godina kao što je to slučaj sa Barcelonom. Predvođeni svojim gradonačelnikom Pascalom Maragallom, stotine hiljada građana Barcelone učestvovalo je u desetinama masovnih demonstracija i akcija kojima se tražilo prestanak ubijanja Sarajeva i rata u Bosni i Hercegovini. Gradske vlasti, najpoznatiji umjetnici, političari i sportisti pozivali su svoje sugrađane da misle na Sarajlije i uzmu učešće u mnogobrojnim humanitarnim akcijama kojima se olakšavao život stanovnicima opkoljenog grada. Jedan od veterana u svim akcijama pomoći Sarajevu je Juan Maria Tintore Turull, predsjednik Kraljevskog teniskog kluba Barcelona - 1899. O Sarajevu mu je često govorio njegov školski drug Juan Antonio Samaran. Nekadašnji član Izvršnog komiteta Međunarodne teniske asocijacije dobro je poznato ime među uglednicima bijelog sporta. On je najzaslužnija osoba što je u Sarajevu prošle sedmice po deseti put održan međunarodni turnir iz kalendara Evropske teniske asocijacije Open Barcelona 1899. - Sarajevo 2007. za tenisere i teniserke do 16 godina, na kojem su učestvovali mladići i djevojke iz čak deset evropskih država.
"Petnaesti put sam u Sarajevu od rata. U akcije pomoći Sarajevu sam se uključio na poziv gradonačelnika Barcelone Maragalla. Odlučili smo poslati pomoć u potrebnim materijalima i opremi za obnovu teniskih terena u Sarajevu. Bili smo iznenađeni kada nam je gospodin Namik Terzimehić poslao detaljan izvještaj i snimke o tome kako je iskorištena naša pomoć. Bili smo oduševljeni i shvatili smo da tenis u Sarajevu zaslužuje našu podršku. Zato sam ja i ove godine u Sarajevu i zadivljen sam organizacijom turnira. U Bosni i Hercegovini ima puno teniskih talenata i siguran sam da bi uz bolje uvjete oni postizali sjajne rezultate. Znam da vaša zemlja ima puno problema. No, nadam se da će biti prevladani, a sport može puno pomoći. Sport nije samo rekreacija, već on ima i svoju obrazovnu, društvenu i ekonomsku funkciju. Mi ćemo i dalje pomagati tenis u Sarajevu, a to će činiti i moj sin koji me naslijedio u evropskim teniskim forumima" - rekao je predsjednik Turull Danima.
-
basta sljezove boje
ne kontam zasto Ado nekome smeta i sto se vuce po ovakvim temama. Rodio se u Njemackoj i tamo zivi cijeli zivot. To sto je primio cijelu rodbinu iz Mostara za vrijeme rata i sto ih materijalno potpomaze samo govori da nikad nije zaboravio odakle jebedifferent12 wrote:gdje su oni sto su kritikovali felixa sturma (adnana catica)?!?
tuzno!
-
Area_51
Citao sam ovo. Malca treba probati sacuvati, svakako. Treba pronaci neki nacin, zamislite da imamo nekog ko igra jake turnire, pobjeduje najbolje tenisere. S druge strane, ne mogu se oteti utisku da je tenis izrazito privatan sport, koji je baziran na samofinansiranju. Sjetite se Monike Seles i kako su njeni prodali sve zivo da ona ode u kamp Nika Bolitijerija. Sad sto oni imadose srece, pa napravise pun pogodak, to je stvarno njihova stvar, ali ja nisam cuo da negdje drzava uzme da podrzi nekog tenisera i izgura ga do kraja, onda on ili ona pocne lupat turnire i lovu sebi u dzep. Ovdje bi mozda bilo najbolje da ga uzme neka jaka firma, jer njemu treba najmanje 100.000 KM da odigra sva vazna takmicenje vise puta, pa da vidimo sta ce ispast od svega. Podrzavam ga, ali nemam ideje kako mu pomoc.
-
Nancy Drew
-
basta sljezove boje
nisu bolan njeni nista prodali vec ju je sponzorirala firma iz Sarajeva koja je imala neke veze sa OslobodjenjemArea_51 wrote:Citao sam ovo. Malca treba probati sacuvati, svakako. Treba pronaci neki nacin, zamislite da imamo nekog ko igra jake turnire, pobjeduje najbolje tenisere. S druge strane, ne mogu se oteti utisku da je tenis izrazito privatan sport, koji je baziran na samofinansiranju. Sjetite se Monike Seles i kako su njeni prodali sve zivo da ona ode u kamp Nika Bolitijerija. Sad sto oni imadose srece, pa napravise pun pogodak, to je stvarno njihova stvar, ali ja nisam cuo da negdje drzava uzme da podrzi nekog tenisera i izgura ga do kraja, onda on ili ona pocne lupat turnire i lovu sebi u dzep. Ovdje bi mozda bilo najbolje da ga uzme neka jaka firma, jer njemu treba najmanje 100.000 KM da odigra sva vazna takmicenje vise puta, pa da vidimo sta ce ispast od svega. Podrzavam ga, ali nemam ideje kako mu pomoc.
-
basta sljezove boje
i Energoinvest je, dakle, bio u "poolu" sponzoraPosebno poglavlje Blumovog vizionarstva predstavlja njegovo investiranje u novi stručni kadar, pa je Energoinvest vrlo brzo zahvaljujući vlastitim stipendijama od 120 inžinjera i tehničara iz 1952. godine odškolovao hiljade stručnjaka raznih tehničkih profila. Samo u 1968-1969. godini Energoinvest je stipendirao 1200 studenata (mašinskih, elektro, građevinskih i ostalih fakulteta),a taj se broj povećao i do 3000 stipendija. Među stipendistima Energoinvesta između ostalih bila je i Monika Seleš koja je zahvaljujući Energoinvestovoj podršci razvoju sporta postala i jedna od najboljih svjetskih teniserki svih vremena.
- Bea_Trix
- Location: 'Mount Everest: forbidding, aloof, terrifying. The mountain with the biggest tits in the world.'
#12 Re: Mirza Bašić - ostati ili otići?
davno sam se ja ogradila od takvog "Morala" i "patriotizma".Nancy Drew wrote:...
Danas naslovnica AS-a kaže: Mladi BH teniser odbio nemoralnu ponudu iz Hrvatske! Nisam čitala članak ali pretpostavljam o čemu govori.
Šta znači nemoralna? Zašto je ne bi prihvatio ako niko ovdje ne želi da uloži u njega i ako je, izgleda, definitivno osuđen na propast i bacanje u vjetar desetogodišnjeg truda i novca? Je li neko manje 'patriota' ili, nedajbože, izdajnik domovine ako prihvati ovakvu ponudu?
a patriotizam mi je kao koncept presumnjiv da bih ga uopce uzimala kao mjerodavan.
ugl. decku zelim srecu, uspjet ce on kad se makne odavde.
-
Area_51
Draga moja bastice, neces vjerovati, licno poznajem aktere ovoga sto pises. Kamp Bolitijerija kosta oko 50.000 USD za jedan ciklus, pa onda treba vise njih, ona otisla sa svojih 12. Tadasnji Energoinvest dao lovu cirka oko 20.000 USD, neki drugo jos ponesto, ali je tata Karolj nesto svasta poprodavao, imanje, kucu, da bi Monika otisla u Ameriku i probala nesto. To je javno govorio, jer onda kad odes tamo treba love da padnes na glavu, da bi mogao odigrati sve te turnire. Cijela familija ide ubrzo u zemlju snova i film pocinje.
Mi je prvi put gledali na Roland Garoru, kada je imala 15, ali nije prosla prva kola. Ipak, veome brzo je pozela penjanje na ATP listi, pa je sa 16 tukla Kris Evert u finalu nekog turnuira u Americi. Sljedeca je pala Stefi Graf i od tada pamtimo Moniku.
Sad malo o Mirzi. Vrstan Talenat nema sta, na zalost rodjen u pogresno vrijeme na pogresnom mjestu. Trenira ga cuveni Centa. Iako licno mislim da je vec sada trebao igrat seniorske turnire da vidimo koliko stvarno vrijedi, ali imace jos prilike. Jos da ovi »s vlasti« kako za sebe gramaticki kazu, prestanu davat lovu za medresine turnire, nego pravim sportistima, kao sto je Mirza, imali bi sanse ugledati nekog novog naseg sampiona.
Ovako sam frapiran da necija rekreacija kosta 150.000 KM. Necuveno.
Mi je prvi put gledali na Roland Garoru, kada je imala 15, ali nije prosla prva kola. Ipak, veome brzo je pozela penjanje na ATP listi, pa je sa 16 tukla Kris Evert u finalu nekog turnuira u Americi. Sljedeca je pala Stefi Graf i od tada pamtimo Moniku.
Sad malo o Mirzi. Vrstan Talenat nema sta, na zalost rodjen u pogresno vrijeme na pogresnom mjestu. Trenira ga cuveni Centa. Iako licno mislim da je vec sada trebao igrat seniorske turnire da vidimo koliko stvarno vrijedi, ali imace jos prilike. Jos da ovi »s vlasti« kako za sebe gramaticki kazu, prestanu davat lovu za medresine turnire, nego pravim sportistima, kao sto je Mirza, imali bi sanse ugledati nekog novog naseg sampiona.
Ovako sam frapiran da necija rekreacija kosta 150.000 KM. Necuveno.
-
bisvit
#14 basic ostati ili otici
pa mi smo takvi ako si popularan svi se prave ludi na ulici kao ne vide te i sl. kao nisi neka faca kao sto je npr u novije vrijeme bilo kada je dosao ricard gir u sarajevo (po americi i evropi vrsite kada ga vide a u sarajevu kao sto je i doso svi hladni). e tako i ovaj malisa neovisno sto je on talenat i mozda buduca nada ipak ako ode nema vise povratka jer ce popljuvati na sve nacine pa cak i ako se bude takmicio pod bosanskom zastavom. sta ces takav mentalitet neandertalski
-
be highirly
neznam da li je tacna informacija da je ana ivanovic bila u slicnoj situaciji... pa je posudila milion funti da bi bila ovo sto je sad
...rjesenje bi bilo da nas mladi talenat pokuca na prava vrata
i lijepo se dogovori da kad pocne osvajati turnire vraca posudjenu lovu u dogovorenom omjeru
ali do kraja karijere
...naravno da bi bilo pametno izbjeci nase zelenase nego se obratiti npr adilu zulfikarpasicu ili grizelju ma ima ih