U BiH se i ne traži davljenje srpskog identiteta u korist nekog bosanskohercegovačkog. Stav Sarajeva je uvijek bio da je BiH i srpska, i hrvatska i bošnjačka. To jedno. Drugo, nezavisnost BiH se i nije tražilo jer je neko zahtjevao gušenje bošnjačkog identiteta u korist jugoslovenskog (a čak i da jeste, to Bošnjacima ne bi teško palo, kod njih je najviše Elvisa i Denisa). Nezavisnost se tražilo jer je nakon izlaska Slovenije i Hrvatske postojala ozbiljna opasnost od nestanka Bosne i Hercegovine. Sa jedinicama HVO-a na terenu i dokumentovanim apetitima Tuđmana, jedini izlaz je bio u međunarodnom priznanju.Edin H. wrote:Podebljao sam da se bolje shvati na sta mislim, konkretno se govori o gradjanskoj drzavi (koju bih ja naravno volio, bilo u okviru Jugoslavije ili BiH, u principu svejedno). Ali jednostavno nije moguce, dok se vecina naroda osjeca onako kako se osjeca, a to je da pripadaju odredjenim vjerskim i nacionalnim taborima, radije nego da nalaze identitet na osnovu zajednickog jezika, kulture i pripadnosti odredjenom geografskom podrucju.Skijaš wrote:Možda si pitao na ulici Šangaja pa te niko nije razumio i odgovorio na tako jednostavno pitanje. Vukovar je pokazao da republičke granice Beogradu ne znače ništa i Sarajevo je, sasvim ispravno, zaključilo da bez međunarodnog priznanja BiH neće moći opstati. Tek se naknadno saznalo za Karađorđevo, što je dodatni argument za ispravnost referenduma o nezavisnosti.Edin H. wrote: E ovo sam ja par puta pitao i niko nema adekvatnog odgovora, ali smatraju ispravnim. Znaci ne govori se o tome ko je prvi zapucao i koje zlocine pocinio. Kolektivna lobotomija.
Mirsad Kebo optužuje Izetbegovića za radikalni islamizam
- Skijaš
#876 Re: Mirsad Kebo optužuje Izetbegovića za radikalni islamizam
- and
#877 Re: Mirsad Kebo optužuje Izetbegovića za radikalni islamizam
pregovore i dogovore s teroristima i počiniocima genocida?Mister Yes wrote:Deveti januar. Zato što pokušavaju reći da je RS nastala 9.01.1992. godine. To im treba upravo zato što hoće reći da su nastali prije Daytona i da je samim tim u Daytonu napravljena unija država. To naravno nije tačno i svaki čovjek kome je stalo do BiH treba raditi protiv te propagande i ponavljati ako treba i kao papagaj da je RS nastala u Daytonu a ne prije Daytona.and wrote: koji datum u rs-u koriste kao dan rs?
Postojale su paravojne formacije odmetnute grupe ljudi. To kako su odmetnici zvali svoje paravojne formacije pravno je nebitno.and wrote:postojala je policija rs,vojska...
Tako što su (uz pomoć velikih sila) natjerali državnu vlast na pregovore.and wrote:kako je moguće da teroristi za svoj rad budu nagrađeni u dejtonu?
i to bi trebalo biti validno?
- and
#878 Re: Mirsad Kebo optužuje Izetbegovića za radikalni islamizam
hoćeš da kažeš da bosnjaci trebaju tražiti bošnjačku državu?Edin H. wrote:Podebljao sam da se bolje shvati na sta mislim, konkretno se govori o gradjanskoj drzavi (koju bih ja naravno volio, bilo u okviru Jugoslavije ili BiH, u principu svejedno). Ali jednostavno nije moguce, dok se vecina naroda osjeca onako kako se osjeca, a to je da pripadaju odredjenim vjerskim i nacionalnim taborima, radije nego da nalaze identitet na osnovu zajednickog jezika, kulture i pripadnosti odredjenom geografskom podrucju. Znaci ne mogu Bosnjaci traziti gradjansku drzavu u BiH, kada vec nisu zeljeli gradjansku drzavu u okviru Jugoslavije ili krnje Jugoslavije, gdje su smatrali da bi bili majorizirani.Skijaš wrote:Možda si pitao na ulici Šangaja pa te niko nije razumio i odgovorio na tako jednostavno pitanje. Vukovar je pokazao da republičke granice Beogradu ne znače ništa i Sarajevo je, sasvim ispravno, zaključilo da bez međunarodnog priznanja BiH neće moći opstati. Tek se naknadno saznalo za Karađorđevo, što je dodatni argument za ispravnost referenduma o nezavisnosti.Edin H. wrote:
E ovo sam ja par puta pitao i niko nema adekvatnog odgovora, ali smatraju ispravnim. Znaci ne govori se o tome ko je prvi zapucao i koje zlocine pocinio. Kolektivna lobotomija.
A sto se tice Kineza vjerovatni bi bili u mogucnosti da bolje objasne nego ti ili ja, neki dan sam pricao sa Kinezom iz Ambasade u Londonu, omiljeni film je Valter, a glumac Bata Zivojinovic
- Mister Yes
#879 Re: Mirsad Kebo optužuje Izetbegovića za radikalni islamizam
and wrote: sudi se i osuđeni su pojedinci.pojedinci po definiciji ne mogu počiniti genocid!
Ono što vjerovatno želiš reći je da genocid mora biti organizovan. I jeste organizovan ali i oni koji ga organizuju su pojedinci.
- Edin H.
#880 Re: Mirsad Kebo optužuje Izetbegovića za radikalni islamizam
Mnogi bi se sloziliand wrote:hoćeš da kažeš da bosnjaci trebaju tražiti bošnjačku državu?
-
Ima Bosne_Bice Bosne
- Location: The field “Location” is too short, a minimum of 2 characters is required.
#881 Re: Mirsad Kebo optužuje Izetbegovića za radikalni islamizam
Jes vala...svakoj drugoj skoli dali ime svetog Save, a sve institucije entiteta imaju svoju krsnu slavu. Islamizam do daske.Mister Yes wrote:Dovoljno je pogledati reakcije na Pariz pa da vidiš koliko je islamizam uzeo maha. Ne govorim samo o internetu već i o reakcijama ljudi sa kojima pričam na poslu, u porodici u društvu. Nevjerovatan procenat onih koji smatraju da su novinari sami krivi za ono što ih je snašlo. Selefija je sve više ali oni su opet tek možda 3% kod Bošnjaka. Puno je više onih koji su antizapadno orjentisani znači protiv USA protiv zapada i uopšte protiv svega onoga što predstavlja slobode i normalan svijet. SDA je praktično pozicionirana na tom fonu i dobija izbore. Ovo društvo sve više tone u primitivizam tako karakterističan bliskom istoku. Vidio ti to ili ne.daddy-kool wrote:Ja to stvarno ne vidim.
Činjenica je da su narodi manje pomiješani nego ranije - što je bio direktni cilj agresije, ali nacionalizam, islamizam?
Za jednoumlje mi je još manje jasno, ili gdje vidiš toliku mržnju?
A što se tiče jednoumlja pa dovoljno je pogledati evo zadnje dvije stranice ove teme i kakve reakcije dobija moja umjerena priča. Sve što nije 100% onako kako Borg kaže odmah se proglašava izdajom
Haj ba, ne zahebaji.
- homega
#882 Re: Mirsad Kebo optužuje Izetbegovića za radikalni islamizam
Samo kratka poruka: @Mister Yes -
Sad nastavi...
Sad nastavi...
- BHCluster
#883 Re: Mirsad Kebo optužuje Izetbegovića za radikalni islamizam
Kazes da su te supersile odobrile Deyton i dopustile ga pa kako onda iste traze da se izmjeni.Mister Yes wrote: Šta ja to kažem kako je Dayton?
Kao rezultat cega? Mirovnog sporazuma! Koji je nastao nakon cega? Svih moguci ratni zlocina i zlocina protiv covjecnosti sto ukljucuje i Genocid.Mister Yes wrote: Presuđeno je da je u Srebrenici bio genocid. Što nema nikakve veze sa nastanom RS-a jer je RS administrativna jedinica nastala u Daytonu.
- Mister Yes
#884 Re: Mirsad Kebo optužuje Izetbegovića za radikalni islamizam
To je pravno objašnjenje i to je naravno tako. Ovdje ipak govorimo i ljudskom ponašanju to jest šta bi bilo ljudski/fer. Ako već ne želiš živjeti zajedno sa drugima jer se bojiš da ćeš biti u manjini kako onda možeš braniti drugima da imaju administrativnu jedinicu u BiH kada je logično da se i oni boje da će biti u manjini. Je li to fer? Naravno da nije.daddy-kool wrote: Građani BiH su glasali na referendumu za nezavisnost od SFRJ, isto ako i građani Hrvatske i Slovenije. Nema tu govora više o nekakvoj majorizaciji, nego je SFRJ u tom istorijskom trenutku prestala da postoji kao održiva tvorevina i trebala se transformisati u nešto drugačije ili se raspasti. Dogovoreno je da se raspadne na republike koje su tvorile tu Jugoslaviju. BiH je mogla da je htjela udružiti se sa Srbijom ili možda i sa Hrvatskom u zajedničku državu, ali su njeni građani željeli da BiH bude nezavisna. Šta je tu nejasno?
- Edin H.
#885 Re: Mirsad Kebo optužuje Izetbegovića za radikalni islamizam
Tu se ulazi u drugu floskulu - kolektivne odgovornosti naroda, a iza zlocina uvijek postoji osoba/e sa punim imenom i prezimenom, koje opet opravdanje traze u zastiti interesa svoga naroda (jer oni znaju sta je je interes njegovog naroda).Mister Yes wrote:and wrote: sudi se i osuđeni su pojedinci.pojedinci po definiciji ne mogu počiniti genocid!Nego ko nego pojedinci? Borg?
Ono što vjerovatno želiš reći je da genocid mora biti organizovan. I jeste organizovan ali i oni koji ga organizuju su pojedinci.
- Skijaš
#886 Re: Mirsad Kebo optužuje Izetbegovića za radikalni islamizam
Dakle, dogovarali se oko podjele nečega čije bi granice Milošević, prema tvojim nebuloznim tezama, branio i silom ?Mister Yes wrote:Rekao sam više puta. Dogovarali se ali nisu se dogovorili.Skijaš wrote: Uostalom, šta imaš reći za Karađorđevo ?
Za Tanjug. Dok bi za Zapad, za Vašington i Berlin to bili borci za slobodu koje treba vojno podržati. A to bi bez međunarodnog priznanja značilo smrt Bosne i Hercegovine.To kako bi ih neko zvao je stvar percepcije i simpatija. Pravno bi bili banditi.Skijaš wrote:Nakon Vukovara, to bi bili borci za slobodu.
Last edited by Skijaš on 31/01/2015 23:48, edited 1 time in total.
-
palermo
#887 Re: Mirsad Kebo optužuje Izetbegovića za radikalni islamizam
Mister Yes wrote:and wrote: sudi se i osuđeni su pojedinci.pojedinci po definiciji ne mogu počiniti genocid!Nego ko nego pojedinci? Borg?
-
daddy-kool
#888 Re: Mirsad Kebo optužuje Izetbegovića za radikalni islamizam
Ko kaže da je to bio razlog za traženje nezavisnosti BiH? Pa Muslimani bi bili u manjini da je ostala mini Yu (ali i sa Hrvatskom) i zdušno bi podržali tu alternativu. Zašto misliiš da je udruživanje sa Srbijom bila jedina alternativa, moglo se udružiti i sa Hrvatskom? Činjenica je da je ipak velika većina željela nezavisnost, čiste račune i novi početak.Mister Yes wrote:
To je pravno objašnjenje i to je naravno tako. Ovdje ipak govorimo i ljudskom ponašanju to jest šta bi bilo ljudski/fer. Ako već ne želiš živjeti zajedno sa drugima jer se bojiš da ćeš biti u manjini kako onda možeš braniti drugima da imaju administrativnu jedinicu u BiH kada je logično da se i oni boje da će biti u manjini.
- and
#889 Re: Mirsad Kebo optužuje Izetbegovića za radikalni islamizam
pojedinci su dio velikog plana.a plan su napravili i vodili oni koji su u dejtonu nagrađeni i verifikovaniMister Yes wrote:and wrote: sudi se i osuđeni su pojedinci.pojedinci po definiciji ne mogu počiniti genocid!Nego ko nego pojedinci? Borg?
naravno i pojedinci su u gestapou činili zločine,ali gestapo ne postoji.
jasnije?
- homega
#890 Re: Mirsad Kebo optužuje Izetbegovića za radikalni islamizam
BadAss14 wrote:.... Kako ti vise nije jasno da su republike imale pravo na samostalnost, a ne narodi...
Ne znaš, ne lupetaj bezze
Zadnji Ustav SFRJ iz 1974. godine davao je isključiva prava narodima SFRJ na samoopredjeljenje i pravo na otcjepljenje
- Mister Yes
#891 Re: Mirsad Kebo optužuje Izetbegovića za radikalni islamizam
Ali bez administrativnih jedinica koje bi pružile zaštitu od preglasavanja onima kojih je manje. Uz demografke tendencije to je praktično značilo dominantno bošnjačku državu za 20-30 godina.Skijaš wrote: U BiH se i ne traži davljenje srpskog identiteta u korist nekog bosanskohercegovačkog. Stav Sarajeva je uvijek bio da je BiH i srpska, i hrvatska i bošnjačka.
Bojali smo se za opstanak BiH jer će biti nesretni malobrojni Hrvati pa smo zato krenuli protiv mnogobrojnijih SrbaSkijaš wrote:Drugo, nezavisnost BiH se i nije tražilo jer je neko zahtjevao gušenje bošnjačkog identiteta u korist jugoslovenskog (a čak i da jeste, to Bošnjacima ne bi teško palo, kod njih je najviše Elvisa i Denisa). Nezavisnost se tražilo jer je nakon izlaska Slovenije i Hrvatske postojala ozbiljna opasnost od nestanka Bosne i Hercegovine. Sa jedinicama HVO-a na terenu i dokumentovanim apetitima Tuđmana, jedini izlaz je bio u međunarodnom priznanju.
- Mister Yes
#892 Re: Mirsad Kebo optužuje Izetbegovića za radikalni islamizam
Kada pristaneš na pregovore svojim pristankom ih praviš validnim.and wrote: pregovore i dogovore s teroristima i počiniocima genocida?
- homega
#893 Re: Mirsad Kebo optužuje Izetbegovića za radikalni islamizam
Ovo tek sad pročitahBadAss14 wrote:.. Ti sprovedeni genocid nazivas " zamjenom teritorija". e pa dabogda tebe tako teritorijalno razmjenjivali posrbico glupa! Ti si toliko glup i zaostao, uostalom kao i narod kojem se divis!
-
Ima Bosne_Bice Bosne
- Location: The field “Location” is too short, a minimum of 2 characters is required.
#894 Re: Mirsad Kebo optužuje Izetbegovića za radikalni islamizam
Mister Yes wrote:50.000 ili 3% Bošnjaka BiH. U tih 50.000 naravno ulaze bradati/pokrivene i njihova djeca bez obzira što djeca možda još nemaju stav o tome. Naime kada se govori koliko ima Bošnjaka, Srba i Hrvata u BiH onda se uzimaju brojke koje računaju i djecu bez obzira što djeca nemaju pojma o tome. Na isti način se mora računati i broj selefija. Znači 50.000 uzimajući u obzir djecu. To je 5.000 parova sa po 4 djece. Lokacije:Alkos wrote:Čega ba 3%??Ti ko da se družiš s Dževadom Galijaševićem...
http://s17.postimg.org/vczd0964d/vehabi ... legend.png
Da li tako zbrajas cetnike i ratne zlocince?
Koliko sam upratio tu ne zbrajas njihovu djecu.
- Skijaš
#895 Re: Mirsad Kebo optužuje Izetbegovića za radikalni islamizam
Dakle, referendum za nezavisnost BiH je bio protivzakonit ?homega wrote:BadAss14 wrote:.... Kako ti vise nije jasno da su republike imale pravo na samostalnost, a ne narodi...
Ne znaš, ne lupetaj bezze![]()
Zadnji Ustav SFRJ iz 1974. godine davao je isključiva prava narodima SFRJ na samoopredjeljenje i pravo na otcjepljenje
- Mister Yes
#896 Re: Mirsad Kebo optužuje Izetbegovića za radikalni islamizam
Ni prvi ni posljednji put. Bio je i Berlinski kongres pa se kasnije promjenilo stanje.BHCluster wrote: Kazes da su te supersile odobrile Deyton i dopustile ga pa kako onda iste traze da se izmjeni.
Ipak, bitno je primjetiti da niko ne traži ukidanje RS-a. Traži se promjena načina izbora članova predsjedništva a i to samo zbog toga što su Bošnjaci našli način da biraju dva člana. Tu rupu u Daytonu nisu predvidjeli pa je sada pokušavaju začepiti tobože brigom za ostale.
E bravo. Nastao je nakon genocida ali nije nastao genocidom. To je ta bitna razlika koju pokušavam naglasiti.BHCluster wrote:Kao rezultat cega? Mirovnog sporazuma! Koji je nastao nakon cega? Svih moguci ratni zlocina i zlocina protiv covjecnosti sto ukljucuje i Genocid.
- and
#897 Re: Mirsad Kebo optužuje Izetbegovića za radikalni islamizam
tad nije bilo presuda za genocid.sada postojeMister Yes wrote:Kada pristaneš na pregovore svojim pristankom ih praviš validnim.and wrote: pregovore i dogovore s teroristima i počiniocima genocida?
- Skijaš
#898 Re: Mirsad Kebo optužuje Izetbegovića za radikalni islamizam
Ko to kaže ? Sarajevo se opiralo etničkoj podjeli BiH, ali je decentralizacija prema drugim parametrima uvijek bila na stolu. I kako god okreneš, u nekoj od njih bi Srbi bili većina. Čak i prema prijedlogu Biskupske konferencije kojem sam ja najbliži.Mister Yes wrote:Ali bez administrativnih jedinica koje bi pružile zaštitu od preglasavanja onima kojih je manje.Skijaš wrote: U BiH se i ne traži davljenje srpskog identiteta u korist nekog bosanskohercegovačkog. Stav Sarajeva je uvijek bio da je BiH i srpska, i hrvatska i bošnjačka.
Bojali smo se za opstanak BiH jer će biti nesretni malobrojni Hrvati pa smo zato krenuli protiv mnogobrojnijih SrbaSkijaš wrote:Drugo, nezavisnost BiH se i nije tražilo jer je neko zahtjevao gušenje bošnjačkog identiteta u korist jugoslovenskog (a čak i da jeste, to Bošnjacima ne bi teško palo, kod njih je najviše Elvisa i Denisa). Nezavisnost se tražilo jer je nakon izlaska Slovenije i Hrvatske postojala ozbiljna opasnost od nestanka Bosne i Hercegovine. Sa jedinicama HVO-a na terenu i dokumentovanim apetitima Tuđmana, jedini izlaz je bio u međunarodnom priznanju.
Malobrojni možda, ali dovoljno snažni i sa potrebnim brojem saveznika da se odupru prisilnom zadržavanju unutar SFRJ. A to bi, uz sarajevsko vazalstvo Beogradu, značilo smrt BiH.
- and
#899 Re: Mirsad Kebo optužuje Izetbegovića za radikalni islamizam
ne znam šta pokušavaš naglasiti?teroristi su napravili plan o izvršenju genocida,dan nastanka institucije koja je pravila veliki plan se slavi danas kao daan entiteta,a sadašnji predsjednik je sjedio u instituciji koja je pravila veliki plan?Mister Yes wrote:Ni prvi ni posljednji put. Bio je i Berlinski kongres pa se kasnije promjenilo stanje.BHCluster wrote: Kazes da su te supersile odobrile Deyton i dopustile ga pa kako onda iste traze da se izmjeni.
Ipak, bitno je primjetiti da niko ne traži ukidanje RS-a. Traži se promjena načina izbora članova predsjedništva a i to samo zbog toga što su Bošnjaci našli način da biraju dva člana. Tu rupu u Daytonu nisu predvidjeli pa je sada pokušavaju začepiti tobože brigom za ostale.
E bravo. Nastao je nakon genocida ali nije nastao genocidom. To je ta bitna razlika koju pokušavam naglasiti.BHCluster wrote:Kao rezultat cega? Mirovnog sporazuma! Koji je nastao nakon cega? Svih moguci ratni zlocina i zlocina protiv covjecnosti sto ukljucuje i Genocid.
- Mister Yes
#900 Re: Mirsad Kebo optužuje Izetbegovića za radikalni islamizam
Pripremali su se da je podjele jer Milošević nije bio siguran šta će Alija. Ali njegovi iz KOS-a mu rekoše da se Alija ne priprema za rat i on napade Hrvatsku. Da je BiH ostala sa Srbijom naravno da bi smo zajedno branili granice Jugoslavije.Skijaš wrote: Dakle, dogovarali se oko podjele nečega čije bi granice Milošević, prema tvojim nebuloznim tezama, branio i silom ?![]()
Franjo-Idemo mi tu BiH da podjelimo i da se međusobno ne tućemo. Za kaj ne?
Slobo-Dobra ideja burazeru
Franjo-Evo kako sam ja to zamislil...
Slobo-Čekaj malo zvoni mi telefon.....(diže slušalicu) i šta kažeš Aco bre, Alija se ne priprema za rat? OK hvala ti.
Franjo-Kaj je bilo? Tko je zvao?
Slobo-Ma Mirjana zove, pravi neku gibanicu pa da se ne ladi previše. Slušaj, moram ići. Nastavićemo neki drugi put.
Badinterova komisija je presudila da su granice republika neupitne. I jesu neupitne do današnjeg dana. Znači nikakva podjela ne bi dolazila u obzir. Ako bi Bošnjaci i Srbi zajedno htjeli ostati sa Srbijom u SRJ to je game over. Kakav HVO kakve trice.Skijaš wrote:Za Tanjug. Dok bi za Zapad, za Vašington i Berlin to bili borci za slobodu koje treba vojno podržati. A to bi bez međunarodnog priznanja značilo smrt Bosne i Hercegovine.